Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Τα Κόμικς (Διάφοροι)


leonidio
 Share

Recommended Posts

Τα Κόμικς εμπροσθόφυλλο.jpgΤα Κόμικς οπισθόφυλλο.jpg

 

Ένα από τα πρώτα βιβλία αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Εκδόθηκε το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία στο εσωτερικό του βιβλίου, από τις εκδόσεις Αιγόκερως, οι οποίες ειδικεύονται σε κινηματογραφικά βιβλία. Το βιβλίο έχει εισαγωγή από τον κριτικό κινηματογράφο Δημήτρη Κολιοδήμο, ειδικευμένο στο χώρο του φανταστικού. Ο ίδιος έχει κάνει την επιλογή των κειμένων, από, ό,τι καταλαβαίνουμε στην εισαγωγή και πιθανότατα και την επιμέλεια των κειμένων. 

 

Το βιβλίο αποτελείται από 9 κεφάλαια, εντελώς αυτόνομα, γραμμένα από διαφορετικούς συγγραφείς καθένα από τα οποία ασχολείται με ένα διαφορετικό ήρωα τον κόμικς. Ακολουθεί μια παρουσίαση των άρθρων, μαζί με πληροφορίες και δικά μου σχόλια: 

 

- Αστερίξ: "Αυτοί οι Γάλλοι Είναι Τρελοί" του Dwight R. Decker, πρώτη δημοσίευση: The Comics' Journal, no, 38, 1978, μετάφραση: Δημήτρης Κολιοδήμος. Μια αρκετά εκτεταμένη παρουσίαση και ανάλυση του κόσμου του Αστερίξ, της ιστορίας του κόμικ, αλλά και κάθε περιπέτειας ξεχωριστά και μάλιστα με τη σωστή χρονολογική σειρά (την οποία τότε μόλις έμαθα, αφού τα άλμπουμ στην Ελλάδα έβγαιναν με μάλλον τυχαία σειρά), Φυσικά, σταματάει στο "Αστερίξ στους Βέλγους", το τελευταίο άλμπουμ, που έγραψε ο Γκοσινί. Απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το κόμικ (πιθανόν στο αγγλόφωνο κοινό), αφού περιλαμβάνει πολλές εισαγωγικές πληροφορίες, ακόμη κι έτσι όμως είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στο κόμικ. Διανθίζεται από εικόνες από την έκδοση του Ψαρόπουλου, που κυκλοφορούσε τότε στην αγορά.

 

- Κόναν Ή ο Κόσμος της Ηρωικής Φαντασίας του Γιώργου Φίλη, Ολιγοσέλιδο άρθρο και ίσως η πιο παράδοξη επιλογή από όλες, αφού ο ήρωας ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα τότε (είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μόνο κάποιες ιστορίες από τον Καμπανά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κάτι που αναφέρεται στο άρθρο). Απολύτως εισαγωγικό κείμενο, απευθύνεται σε όσους δεν έχουν καμία επαφή με το κόμικ. Δεν μπόρεσα να βρω κάτι για το συγγραφέα. Διανθίζεται από εικόνες από ξένες εκδόσεις.

 

- Ο Κόρτο Μαλτέζε και η Αυλή των Θαυμάτων του Πάνου Κουτρουλάρη. Πολύ ωραίο, αν και σχετικά σύντομο κείμενο από τον εκδότη της Μαμούθ Κόμιξ. Παρουσιάζει μια γενική εικόνα του ήρωα, επιμένοντας, σωστά κατά τη γνώμη μου, στις πολιτιστικές αναφορές του κόμικ. Παρόλα αυτά, παραμένει μια εισαγωγή στον ήρωα. Διανθίζεται από εικόνες από το περιοδικό Μαμούθ.

 

- Λούκι Λουκ: Ένας Κάου-Μπόυ Πολύ Μεγάλος για το Σινεμασκόπ του Francis Lacassin, πρώτη δημοσίευση: Giff-Wiff, no, 5-6, 1963, μετάφραση: Μπάμπης Ακτσόγλου (κριτικός κινηματογράφου στο Αθηνόραμα για πολλά χρόνια, για όσους θυμούνται, ο οποίος δυστυχώς έφυγε πρόωρα). Μια αρκετά εκτεταμένη αναφορά στο κόμικ με έμφαση στην περίοδο του Γκοσινί και στις διαφορές που έχει το κόμικ από τον Αστερίξ. Επιμένει ιδιαίτερα στην κινηματογραφική οπτική του κόμικ και το συγκρίνει με διάφορες γνωστές ταινίες γουέστερν. Αρκετά ενδιαφέρον άρθρο, αλλά εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του κόμικ και ασχολείται με ελάχιστες ιστορίες. Απευθύνεται σε όσους έχουν καλή επαφή με τον ήρωα. Διανθίζεται από εικόνες από την έκδοση του Ψαρόπουλου, που κυκλοφορούσε τότε στην αγορά.

 

- Ποπάυ Ή Ο Ναύτης που Ήρθε κατά Τύχη του Francis Lacassin, πρώτη δημοσίευση: Giff-Wiff, no,15, 1966, μετάφραση: Μπάμπης Ακτσόγλου, Μίτση Φωτιά. Μια αρκετά εκτεταμένη αναδρομή στην ιστορία του ήρωα και μια ιδιαίτερα οξυδερκής ανάλυση των χαρακτήρων και των θεματικών του κόμικ, που εκπλήσσει ευχάριστα ακόμη και σήμερα. Διευκρινίζω ότι αναφέρεται στις ιστορίες του Segar και όχι στις ιταλικής προελεύσεως ιστορίες, που διαβάζαμε εμείς τότε στην έκδοση του Δραγούνη, αν και το άρθρο διανθίζεται κυρίως από εικόνες από εκείνη την έκδοση.

 

- Ο Μύθος του Σούπερμαν του Ουμπέρτο Έκο πρώτη δημοσίευση: Comminicatiion, no, 24, 1976, μετάφραση: Μπάμπης Ακτσόγλου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συντομευμένη εκδοχή του αντίστοιχου κεφαλαίου από το "Κήνσορες και Θεράποντες" και κάποια σημεία είναι αυτολεξεί παρμένα από εκεί Συστηματική ανάλυση του Σούπερμαν, έτσι όπως παρουσιαζόταν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, βασικό ανάγνωσμα, κατά τη γνώμη μου. Το άρθρο διανθίζεται από εικόνες από τα "Καλύτερα Κόμικς".

 

- Ταρζάν: Το Τελευταίο Αρχέτυπο ενός Ήρωα του Joachim Schiele, Μετάφραση: Γιώργος Τσίτσοβιτς (ο έτερος εκδότης των Μαμούθ Κόμιξ, για όσους δεν ξέρουν), δεν αναφέρεται έτος ή έντυπο πρώτης δημοσίευσης, αλλά επειδή το άρθρο φτάνει έως το 1981, πρέπει να γράφτηκε κοντά στο έτος έκδοσης του βιβλίου. Μια συνοπτική, αλλά ενδιαφέρουσα και περιεκτική ανάλυση της ιστορίας του ήρωα με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο του Χόγκαρθ, ο οποίος ανανέωσε τον Ταρζάν. Δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία για το συγγραφέα. Το άρθρο διανθίζεται από εικόνες τόσο από ξένα έντυπα, όσο και από την έκδοση του Δραγούνη, οι οποίες όμως είναι σε σχέδιο του Joe Kubert.

 

- Ο Τεν Τεν, ο Ερζέ και Εμείς του Νίκου Γιαννόπουλου. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του χαρακτήρα και του δημιουργού του. Περιέχει αξιόλογες πληροφορίες, που ήταν δύσκολο να βρεθούν τότε και προβαίνει σε μια κριτική αποτίμηση του κόμικ, αλλά και της ιδεολογίας του. Διανθίζεται από εικόνες κυρίως από την έκδοση του Ψαρόπουλου, που κυκλοφορούσε τότε στην αγορά.

 

- Φλας Γκόρντον, Ένας Ήρωας του Διαστήματος του Gunther (sic! Η σωστή γραφή είναι Günter) Metken, αναδημοσίευση από το περιοδικό Μαμούθ, νο 5, 1981, αρχική δημοσίευση στο βιβλίο Comics του συγγραφέα, εκδόσεις Fischer, 1970, μετάφραση Γιώργος Τσίτσοβιτς. Πολύ σύντομο άρθρο για την ιστορία του κόμικ και του δημιουργού του, Alex Raymond με ελάχιστα στοιχεία για την τεχνική της εικονογράφησης, που ακολουθούσε ο καλλιτέχνης. Στοιχειώδεις ως επί το πλείστον πληροφορίες. Το άρθρο διανθίζεται από εικόνες τόσο από ξένα έντυπα, όσο και από το περιοδικό Βέλος, οι οποίες όμως είναι σε σχέδιο του Dan Barry.

 

Γενικά, είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση με πολύ καλές μεταφράσεις και εξαιρετικές επιμέλειες με υποσημειώσεις  των μεταφραστών και των συγγραφέων και καλή επιλογή κειμένων (τα οποία ήταν σαφώς πιο δυσεύρετα εκείνη την εποχή), αλλά ίσως παράδοξη επιλογή ηρώων, αφού λείπουν κάποιοι, που σίγουρα ήταν πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, π.χ. Ιζνογκούντ. Από την άλλη, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία εύρεσης ή εξασφάλισης δικαιωμάτων για αντίστοιχα κείμενα και  δεν είναι από μόνο του μειονέκτημα. Θεωρώ ότι είναι μια έκδοση, που αξίζει να διαβάσετε και να την έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Δεν είναι εξάλλου, δύσκολο να βρεθεί σε προσιτή τιμή (νομίζω ότι είναι εξαντλημένη πλέον).

 

Έχω την εντύπωση, ότι υπάρχει και μια άλλη έκδοση, μάλλον προηγούμενη αυτού του βιβλίου με άλλο εξώφυλλο. Αν ισχύει αυτό, ας μας ενημερώσει κάποιος, και αν γίνεται, ας μας πει, εάν υπάρχουν διαφορές με την έκδοση που παρουσιάζεται εδώ. :) 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 9
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • GreekComicFan changed the title to Τα Κόμικς (Διάφοροι)

Το είχα αυτό το βιβλίο από τα φοιτητικά μου χρόνια (τέλη δεκαετίας του 1990). Ίσως να υπάρχει ακόμα σε κανένα ντουλάπι στο πατρικό μου... Ενδιαφέρον μεν, αλλά άφηνε και μια εντύπωση προχειρότητας στην επιλογή των κεφαλαίων και την διάταξή τους στον τόμο.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το άλλο εξώφυλλο στο οποίο αναφέρεστε είναι αυτό εδώ και απεικονίζει τον πίνακα του 1962 "Live Ammo (Blang)", του Αμερικανού καλλιτέχνη της Ποπ Αρτ, Roy Lichtenstein. Κι εγώ νομίζω όμως ότι είναι παλαιότερο... Δεν είμαι σίγουρος, βέβαια. :thinking:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...