Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Blade Runner 2019 (Michael Green, Mike Johnson, Andres Guinaldo)


Dredd
 Share

Recommended Posts

5.jpg 4.jpg 3.jpg 2.jpg 1.jpg

 

Λος Αντζελες 2019. Η Aahna `Ash' Ashina είναι η πιο σκληρή και αδίστακτη Blade Runner της αστυνομίας της πόλης. Δουλειά της είναι να αναζητεί και να εξοντώνει όσα Replicants (androids με ανθρώπινη μορφή) κρύβονται ανάμεσα στους κανονικούς ανθρώπους. Και κάνει τη δουλειά της τόσο καλά, τόσο βίαια και βάναυσα, ώστε να θεωρείται η πιο αξιόπιστη στο είδος της. Ακριβώς για αυτή της τη φήμη, επιλέγεται από τον ηγέτη μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά κάνουν κουμάντο στην πολιτική ζωή, για μια προσωπική του δουλειά. Να ανακαλύψει την γυναίκα του και την κόρη του, η οποίες απήχθησαν από το σπίτι τους. Η Ash, θα αναγκαστεί να βυθιστεί στο "βούρκο" του Λος Άντζελες, όπου κυριαρχεί η φτώχεια και το έγκλημα, και να έρθει σε επαφή με τα άτομα που βοηθούν τα Replicants και μέχρι τότε ήταν οι εχθροί της. Στην αναζήτηση της αυτή, θα αναγκαστεί να αποκαλύψει το μεγάλο της μυστικό, θα μάθει το μυστήριο που κρύβει η απαγωγή των δύο γυναικών, θα ταξιδέψει μέχρι το Μεξικό και θα καταλάβει ότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται και η πραγματική "ανθρωπιά", είναι περισσότερο "συνθετική" από ότι θα ήθελαν οι περισσότεροι να αποδειχθεί.

 

6.jpg   12.jpg   11.jpg

 

Είναι πραγματικά αξιοθάυμαστο, στην εποχή που όλα τα επιτυχημένα franchises, από ταινίες και σειρές, έως video-games και επιτραπεζια, έχουν μεταφερθεί σε κόμικς, κανείς δεν είχε αγγίξει ακόμα ένα τόσο επιδραστικό φιλμ όπως το Blade Runner. Ήρθε όμως η ώρα να μεταφερθεί και αυτό, με αφορμή προφανώς την πρόσφατη (αρκετά καλή για εμένα) ταινία. Το license πήρε η αγγλική Titan Comics, η οποία αποφάσισε να τοποθετήσει χρονικά τη σειρά στο 2019, 30 χρόνια πριν από τη ταινία. Έξυπνη ιδέα, η οποία εμμέσως γίνεται κατανοητή διαβάζοντας τα κόμικς, αλλά δεν μπορώ να αναλύσω παραπέρα χωρίς να κάνω μεγάλα spoilers. Η ουσία είναι ότι παρουσιάζουν μια φρέσκια σειρά, με πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις 2 ταινίες, βασιζόμενοι όμως στον κόσμο και στην ουσία των διδαγμάτων τους. Δίνοντας έτσι μέσα απο μια φουτουριστική, ελαφρά steampunk, αλλά και ουσιαστική δυστοπική αισθητική, μια ουσιαστικά ανθρώπινη και ευαίσθητη ιστορία, με ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες της μητρότητας και της διαφορετικότητας. Και ποιος καταλληλότερος για να το κάνει αυτό, από τον σεναριογράφο της πρόσφατης ταινίας, τον Michael Green.

 

10.jpg  9.jpg  8.jpg  7.jpg

 

O οποίος Michael Green, παρότι έχει συμμετοχη στις συγγραφικές ομάδες πολλών επιτυχημένων ταινιών και σειρών (Logan, Murder on the Orient Express, American Gods), δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος στα κόμικς, αφού είχε περάσει για ένα χρονικό διάστημα από τη DC, γράφοντας κυρίως τεύχη του Superman. Στο Blade Runner 2019 θα συνεργαστεί με τον Mike Johnson, με αντίστοιχη συμμετοχή σε DC και ταινίες, αλλά και γράφοντας πάρα πολλά τεύχη στο κομιξικό σύμπαν του Star Trek. Την τέχνη τους προφανώς την ξέρουν και το παρελθόν τους στο μέσο τους βοήθησε να αποδώσουν στρωτή δουλειά, με σωστή ισορροπία ανάμεσα στους διαλόγους και στις περιγραφές/λεζάντες τις οποίο απαιτεί ο νεο-noir κόσμος του σύμπαντος. Χωρίς να εκπλήσσουν βέβαια ιδιαίτερα και χωρίς να παρατηρώ κάτι τρομερά πρωτότυπο, στα πρώτα 4 τεύχη που διάβασα και γράφω αυτή τη παρουσίαση, κλιμάκωσαν σωστά τη δράση και τις αποκαλύψεις έτσι ώστε να κλείσει το πρώτο arc (και trade paperback αντίστοιχα) με την αγωνία και την θέληση να διαβάσω το επόμενο. Και ίσως, πιο σημαντικά, έγραψαν έτσι ώστε να αναδειχθεί το ισχυρότερο ατού της σειράς, που δεν είναι άλλο από το σχέδιο του Andres Guinaldo. O οποίος, έχοντας περάσει από τις περισσότερες μεγάλες εκδοτικές χωρίς να έχει αφήσει το σημάδι του, εδώ επιτυγχάνει κάτι, συνήθως, δύσκολο. Χωρίς να δημιουργεί εκπληκτικά σχέδια και εντυπωσιακές splash-pages, έχει "πιάσει" τόσο καλά την ατμόσφαιρα του κόσμου του Blade Runner, που σε μεταφέρει άνετα και χωρίς αμφιβολίες στη καρδιά της ιστορίας. Μπορεί από τις φωτογραφίες που βάζω να μην ενθουσιαστεί κανείς, αλλά, πιστέψτε με, εξυπηρετεί το σενάριο τόσο καλά, ώστε έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.

 

Συνολικά, μια αρκετά καλή δουλειά, η οποία σίγουρα θα αρέσει στους λάτρεις των sci-fi και του franchise. Θα πάρω σίγουρα και το δεύτερο trade, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.

 • Like 10
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • GreekComicFan changed the title to Blade Runner 2019 (Michael Green, Mike Johnson, Andres Guinaldo)

Ειμαι ενθουσιασμένος που ξεκίνησε να βγαίνει σε comics η συγκεκριμένη ταινία (ταινίες μαζί με την πρώτη )!!! :best:

Κατάφερα και βρήκα το πρώτο τεύχος, αλλα θέλω να παρω και τα υπόλοιπα αλλα δεν ξέρω απο που...

Μπορείτε να μου πείτε ιδέες; Δεν ξέρω αν επιτρέπεται... :wondering:

Θα παρω σίγουρα το πρώτο trade paperback... αλλα θα ήθελα να βρω και τα τεύχη!!! :thumbsup:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Πολύ ευχάριστο δωδεκάτευχο που εξερευνά λίγο πιο διευρυμένα τον κόσμο που εγκαθίδρυσε ο Philip Dick. Έχω μόνο δύο παράπονα, από τα οποία θα ξεκινήσω. Το πρώτο είναι ότι στην προσπάθειά του να περάσει αυτή τη χαρακτηριστική νουάρ στωικότητα στην πρωταγωνίστρια, την έκαναν να μοιάζει πλήρως αδιάφορη και χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο για το τι θα συμβεί, σαν να συνεχίζει απλά επειδή πρέπει να υπάρχει ένα σενάριο. Το άλλο είναι ότι πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν και κανονικά θα ήταν σημαντικά, καταλήγουν να αλληλοακυρώνονται και φαίνεται λες και η πλοκή κάνει κύκλους σε κάποιο σημείο. Πέρα από αυτά, όμως, είναι μια ιστορία που τη διάβασα και πέρασα καλά. Τα πράγματα που απλά αποτελούσαν ένα τεχνολογικό-κοινωνικό πλαίσιο στα γεγονότα της ταινίας (και λιγότερο του βιβλίου), εδώ εξερευνώνται και επεκτείνονται, χωρίς βέβαια να γίνεται και κάποια επανεφεύρεση του τροχού από άποψη μηνυμάτων. Αν και δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες, τώρα που το σκέφτομαι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να "τολμήσει" ο Green έστω και έμμεσα να φέρει τον Μερσερισμό του βιβλίου στο σύμπαν του, που επίσης είχε παραλείψει τελείως στην ταινία (την πρόσφατη δεν την έχω δει). Τίμια και η προσπάθεια για το παιχνίδι με το τι είναι αληθινό και τι όχι μέχρι και το τέλος, αν και χωρίς να το εκμεταλλευτεί με κάποιον έξυπνο τρόπο στο σενάριο, οπότε σε κάποιον μπορεί να φανεί ρηχό. Σχέδιο πολύ καλό, ελάχιστα πάνελ που μου φάνηκαν βιαστικά, και μερικά άλλα με πολύ έντονα "ψηφιακά" εφέ, αν και ίσως απαραίτητα για την ατμόσφαιρα.

 

Το 2029 είναι ongoing, οπότε θα το περιμένω πριν το αρχίσω. Και βλέπω ότι βγαίνει κάποιο Blade Runner Origins που μάλλον είναι mini-series, με διαφορετικούς δημιουργούς εκτός του Mike Johnson.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Διάβασα τα 2 επόμενα trades, που περιέχουν τα τεύχη 5-12

 

41.jpg     42.jpg

 

Ωραία συνέχεια, αν και αναμενόμενη και χωρίς κάτι τρελά πρωτότυπο. Στο 2ο trade εξακολουθούμε να βλέπουμε την προσπάθεια της Ash να κρύψει την Cleo (κόρη-replicant) από τον πατέρα της και από μία νέα Blade Runner, εν μέσω μιας επανάστασης των εναπομείναντων replicants που μέχρι τότε κρύβονταν. Στο 3ο όλα έρχονται σε ένα καλό κλείσιμο. Η αισθητική παραμένει σε υψηλά επίπεδα και είναι πάντα ταιριαστή με τον κόσμο της ταινίας. Τίποτα αξιοσημείωτο, αλλά παραμένει αρκετά καλό sci-fi.

 

Έχουν βγει άλλες 2 σείρες, το 2029, με την ίδια πρωταγωνίστρια αλλά και το Blade Runner Origins που πάει πίσω στο 2009. Περισσότερα όταν τα διαβάσω.:thumbsup2:

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...