Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

The Amazing Spider-Man - Η Επιστροφή (J.M.Straczynski, John Romita Jr.)


GreekComicFan
 Share

Recommended Posts

Spider-Man - H Epistrofi 01.jpgSpider-Man - H Epistrofi 02.jpg

 

Πρώτη Ελληνική Κυκλοφορία: 13-09-2019

Υλικό Συλλογής: The Amazing Spider-Man v2 30-35 (June/November 2001)

 

Κλικάρετε πάνω στα tags για τις παρουσιάσεις των υπόλοιπων άλμπουμς.

 

Στην χώρα μας, το run του Στρανζίσκι στο Amazing Spider-Man, παρουσιάστηκε αποσπασματικά, με εκδόσεις που επικεντρώθηκαν στα τελευταία κεφάλαια της πορείας του σεναριογράφου στον τίτλο. Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε την τύχη να δούμε πως ξεκίνησε η πορεία του. Να που ήρθε η ώρα λοιπόν με την σειρά Η Επίσημη Συλλογή Graphic Novels της Marvel της Hachette, η οποία διάλεξε να κυκλοφορήσει ως πρώτο τόμο το The Amazing Spider-Man – Η Επιστροφή, το πρώτο storyline του Στρανζίσκι δηλαδή. :)

 

Είναι 2001, και η Marvel, συνεχίζοντας την προσπάθεια στο να επαναφέρει τη εταιρία στην κερδοφορία, αναθέτει στον Στρανζίσκι το τίτλο The Amazing Spider-Man ξεκινώντας από το τεύχος 30 του volume 2. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση την εποχή εκείνη, γιατί δεν ήταν ακόμα σύνηθες, σημαντικά ονόματα του Χόλιγουντ να κάνουν την μετάβαση στο μέσο των κόμικς. Ναι, είχαν φέρει τον Κέβιν Σμιθ στον τίτλο του Daredevil δύο χρόνια πριν, αλλά ο Σμιθ δεν θεωρούνταν ποτέ «μεγάλο κεφάλι» και η δημοφιλία που απολαμβάνει σήμερα δεν ήταν καν κοντά στο επίπεδο που έχουμε συνηθίσει. Αν μη τι άλλο, του έδωσε περισσότερο geek cred. Ο Στρανζίσκι όμως δεν το χρειαζόταν και οι ιδέες που έφερε στον τίτλο, έκαναν την διαφορά σε σύγκριση με οτιδήποτε είχε να προτείνει ένας απλός comic writer.

 

Amazing Spider-Man v2 030.jpg

 

Η σύνοψη είναι από την Ελληνική έκδοση. Οι υπόλοιπες εικόνες περιεχόμενου, είναι από την Αμερικάνικη.

 

 Ο σεναριογράφος επίσης δεν ήταν άσχετος με τα κόμικς, μιας και είχε δουλέψει σε τίτλους που βασίζονταν σε τηλεοπτικές σειρές την δεκαετία του ’80, ενώ είχε δημιουργήσει την δική του καταξιωμένη σειρά για λογαριασμό της Top Cow, το Rising Stars.

 

Spider-Man - H Epistrofi Synopsi.jpg

 

Και ευθύς εξαρχής κάνει την διαφορά στον τίτλο, βάζοντας τον Πίτερ Πάρκερ σε πορεία ωρίμανσης ως χαρακτήρα, με το να γίνεται καθηγητής στο λύκειο που φοίτησε και ο ίδιος. Παράλληλα, γνωρίζει τον Ιεζεκιήλ, ένα άτομο που φαίνεται να έχει τις ίδιες δυνάμεις με αυτόν, ο οποίος του κάνει κάποιες ερωτήσεις που αλλάζουν την οπτική που είχε για την μετατροπή του σε Σπάιντερ-Μαν. Ερωτήσεις που τον ταρακουνούν αλλά εν τέλει τον βάζουν στην κατάλληλη πνευματικά κατάσταση για να αντιμετωπίσει έναν κακό που τρέφεται με την ζωτική δύναμη ηρώων σαν και αυτόν, τον Μόρλουν, για τον οποίο χρειάζεται να σκεφτεί εκτός πλαισίου για να τον νικήσει, με την εναλλακτική να είναι ο θάνατος.

 

Amazing Spider-Man v2 031.jpg

 

Και εκεί έγκειται η διαφορά του Στρανζίσκι, σε σύγκριση π.χ. με τον Σλοτ που τον διαδέχτηκε: Ο Στρανζίσκι όχι μόνο προσθέτει νέα πράγματα στον μύθο του Σπάιντερ-Μαν, αλλά προσπαθεί να το κάνει με σοβαρότητα, παίρνοντας στοιχεία από την παγκόσμια λαογραφία και δοξασίες, αντί να το βγάζει από τον κ**ο του, προσθέτοντας κύρος και αληθοφάνεια. Ναι, μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένη η εκτέλεση, αλλά η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και εν τέλει αναγκαία για την ανάπτυξη ενός χαρακτήρα. Αλλιώς βαλτώνει, μαζί με τις πωλήσεις.

 

Amazing Spider-Man v2 032.jpg

 

Στον τίτλο επίσης συναντάμε και τον John Romita Jr, ο οποίος παραμένει μάστορας την κινηματογραφικής και κινητικής απόδοσης του σεναρίου, διατηρώντας παράλληλα την αισθητική των κόμικς, σε μια εποχή που όλοι περιμένουν ρεαλιστικές - αλλά και πολύ συχνά, στατικές - αποδόσεις.

 

Amazing Spider-Man v2 031 b.jpg

 

Ως τίτλος λοιπόν για αρχή της σειράς της Hachette, κρίνεται επιτυχημένος από εμένα. Στη Αγγλική έκδοση της σειράς, έχει δημοσιευτεί και το αμέσως επόμενο storyline, το οποίο ελπίζω να δούμε και εδώ. :) Το αμέσως-αμέσως επόμενο τεύχος πάντως ήταν το 36, που ήταν εκτός σειράς, καλύπτοντας την αντίδραση του Σπάιντερ-Μαν στην πτώση των δίδυμων πύργων, τεύχος που δημοσιεύτηκε και στον τόμο της Espresso το 2007.

 

GCF Authority.jpg

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • GreekComicFan changed the title to The Amazing Spider-Man - Η Επιστροφή (J.M.Straczynski, John Romita Junior)
 • 2 months later...

Διαβάστηκε στην αναμονή για την φόρτωση. :)

 

Την ιστορία την βρήκα πολύ προσεγμένη και πρωτότυπη, αλλά σίγουρα όχι τέλεια. Το σενάριο προσδίδει μυστήριο κι όμορφες εναλλαγές στις σκηνές, ενώ ο villain φαίνεται πανίσχυρος κι ακατάβλητος. Απρόσμενοι (κι εξίσου μυστηριώδεις) σύμμαχοι κάνουν την εμφάνισή τους κι ο Spidey φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση. Όσον αφορά το χιούμορ, δεν είναι καθόλου υπερβολικό και βρίσκεται στα σωστά σημεία, κάνοντας έτσι τον πρωταγωνιστή να μοιάζει περισσότερο ώριμος. Η πλοκή αποκαλύπτει κλιμακωτά τις καταστάσεις και το φινάλε είχε "λογική" και δεν ήταν καθόλου βιαστικό. Το ίδιο και η μεγάλη σκηνή της μάχης, η οποία εκτείνεται στα δύο τελευταία κεφάλαια-τεύχη. Έτσι μας δίνονται περισσότερες στιγμές απόλαυσης. :) Οι διάλογοι, στην πλειοψηφία τους έβγαιναν φυσιολογικά. Υπήρχαν όμως και στιγμές (όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι "τοτεμικές δυνάμεις") που έβγαζαν κουλτούρα. :P Εν κατακλείδι, η ιστορία μού άφησε μία πολύ καλή επίγευση. Την προτείνω 100% στους λάτρεις του "Αραχνάκια", αλλά και σε όσους θέλουν να διαβάσουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία του ήρωα.

 

Ο εικαστικός τομέας, με ικανοποίησε εξίσου. Υπήρχαν όμως και καρέ που δεν ήταν τόσο προσεγμένα όσο θα έπρεπε. Γενικά όμως δεν έχω παράπονο. Οι σκηνές δράσης ήταν δοσμένες αξιόλογα, ενώ κι ο χρωματισμός ήταν ζωηρός και με μεγάλη ποικιλία.

 

Για την έκδοση δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να έχει παράπονο. Τι να πούμε? Να πέσει φωτιά να μας κάψει. :P Σκληρόδετη, με καλό χαρτί κι επιμέλεια της Anubis. Έχει δηλαδή όλο το πακέτο. Και με τα χρήματα που κοστίζει είναι σαν να κλέβεις καραμέλα από μωρό. :best:  Επίσης, με κέρδισε και στον τομέα του έξτρα υλικού (που όποιος διαβάζει τα posts μου θα καταλάβει ότι είναι το ευαίσθητο σημείο μου :lol: ). Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο.

 


:beer:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • GreekComicFan changed the title to The Amazing Spider-Man - Η Επιστροφή (J.M.Straczynski, John Romita Jr.)
 • 4 months later...
 • 6 months later...

Το διάβασα και δεν έχω να προσθέσω κάτι ουσιαστικό σε όσα έχουν γράψει οι προηγούμενοι. Η αλήθεια είναι ότι έμεινα εντυπωσιασμένος. Εξαιρετική ιστορία, πολύ πρωτότυπη, εισάγει καινούριους χαρακτήρες και καταστάσεις και είναι πραγματικά μια νέα αρχή στην ιστορία του ήρωα. 

 

On 29/10/2019 at 10:11 ΜΜ, GreekComicFan said:

Ο Στρανζίσκι όχι μόνο προσθέτει νέα πράγματα στον μύθο του Σπάιντερ-Μαν, αλλά προσπαθεί να το κάνει με σοβαρότητα, παίρνοντας στοιχεία από την παγκόσμια λαογραφία και δοξασίες, αντί να το βγάζει από τον κ**ο του, προσθέτοντας κύρος και αληθοφάνεια

 

Ακριβώς αυτό. Ακριβώς! Συμφωνώ απόλυτα :)

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...