Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Καναδάς: Έκαψαν Tintin και Asterix επειδή... διαδίδουν αρνητικά στερεότυπα [Άγνωστος, pentapostagma.gr, 09/09/2021]


 Share

Recommended Posts

Καναδάς: Έκαψαν Tintin και Asterix επειδή... διαδίδουν αρνητικά στερεότυπα

 

DheRf5-W0AEIzWb.jpg

 

Σύμφωνα με το Radio Canada , η “εκκαθάριση” πραγματοποιήθηκε στις βιβλιοθήκες του Providence Catholic School Board

 

Συνολικά 5.000 βιβλία και κόμικς έχουν πεταχτεί, μερικά κάηκαν και θάφτηκαν, από μια σχολική επιτροπή στην επαρχία του Οντάριο, η οποία πιστεύει, ότι αυτά τα έργα διαδίδουν αρνητικά στερεότυπα.

 

Σύμφωνα με το Radio Canada , η “εκκαθάριση” πραγματοποιήθηκε στις βιβλιοθήκες του Providence Catholic School Board, το οποίο συγκεντρώνει 30 γαλλόφωνα σχολεία σε όλο το νοτιοδυτικό Οντάριο. Ο στόχος: «η συμφιλίωση με τα πρώτα έθνη ». Μεταξύ των σχετικών έργων, κόμικς είναι και οι γνωστοί μας ήρωες Tintin & Asterix. Οι στάχτες μάλιστα από το κάψιμο των βιβλίων χρησιμοποιήθηκαν ως λίπασμα για να φυτέψουν ένα δέντρο και να μετατρέψουν αυτό που η σχολική επιτροπή θεώρησε αρνητικό σε θετικό.

 

Η σχολική επιτροπή κατηγορεί το κόμικ Tintin in America για απαράδεκτη γλώσσα, λανθασμένες πληροφορίες, αρνητική παρουσίαση ιθαγενών και εσφαλμένη αναπαράσταση ιθαγενών στα σχέδια. Στο κόμικς του Hergé, που κυκλοφόρησε το 1932, ένα από τα βιβλία με τις καλύτερες πωλήσεις του συγγραφέα στον κόσμο, βρίσκουμε ιδιαίτερα την ονομασία Peau-Rouge. Ο ναός του ήλιου έχει επίσης αφαιρεθεί από τις ακτίνες.

 

Επίσης, η Suzy Kies, η ερευνήτρια πίσω από αυτό το κίνημα, εκφράζει τη λύπη της για τη σεξουαλικοποίηση της αυτόχθονης γυναίκας που ερωτεύεται τον Οβελίξ στο κόμικ με τον Αστερίξ και τους Ινδιάνους . Η νεαρή γυναίκα εκπροσωπείται με βαθύ ντεκολτέ και μίνι φούστα. “Θα πήγαινες για τρέξιμο στο δάσος με μίνι φούστα; Αναπτύξαμε αυτό που ονομάζεται σεξουαλική αγριότητα, μια εικόνα των γηγενών γυναικών ως εύκολων γυναικών. Ένα άλλο παράδειγμα: η Ποκαχόντας, είναι τόσο σεξουαλική και αισθησιακή, για εμάς, τις γηγενείς γυναίκες, είναι επικίνδυνη”, αναφέρει η Suzy Skies.

 

Πηγή

 

(Και η είδηση στα αγγλικά)

 • Like 7
 • Confused 1
 • Sad 4
Link to comment
Share on other sites

Είναι λυπηρό το ότι τα κόμικς δαιμονοποιουνται και καίγονται για μια ακόμη φορά, λες και το παρελθόν δε δίδαξε τίποτα. 

Το "ευγενικό" κίνητρο ενάντια στα αρνητικά στερεότυπα σκοντάφτει στην κοντοφθαλμια ανθρώπων, που αδυνατούν να αντιληφθούν το ότι τα κόμικς, όπως και τα υπόλοιπα έργα τέχνης είναι κι αυτά προϊόντα της εποχής τους κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Με κριτική ματιά μεν, αλλά όχι με αφορισμούς. Και σίγουρα όχι με καταστροφή. Έλεος δηλαδή!

:evilbunny:

 • Like 9
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Εμένα από την άλλη με λυπεί που όταν μπαίνουν τα κομικς αρνητικά στο προσκήνιο ακόμη και λανθασμένα χάνουμε την δυνατότητα αναγνώρισης ευρύτερου context. 
 

Όταν πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι ιθαγενών και είναι γνωστός ο ρόλος που επαιζε η καθολική εκκλησια σε αυτό και η προσπάθεια εκμηδενισμού των άλλων πολιτισμών μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θα το δούνε τόσο ψύχραιμα και απομακρυσμένα. 
 

Και ναι το να καούν τα κομικς όπως και κάθε βιβλίο είναι λυπηρό αλλά η κληρονομιά του Tin Tin και του Asterix θα επιβιώσει πολυ πιο εύκολα από αυτήν πολλών αυτόχθονων φύλων. 
 

Η κίνηση θεωρώ ότι ήταν καθαρά κίνηση εντυπωσιασμού και κατάπτυστη. Προχωράμε δεν θα αλλάξει τίποτα στην πραγματικότητα κανενός 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Κάποτε ρώτησαν τον Bill Burr, ένα διάσημο stand up κωμικό που σατιρίζει συχνά την Καθολική εκκλησία

 

-Don't you think you went a little bit too far with the catholic Church jokes?

 

Η απάντησή του ήταν

 

-Don't you think that the catholic church went a little bit too far?

 

 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ευαίσθητο θέμα, μιας και το δίκιο μπορεί εύκολα να χαριστεί και στις δύο πλευρές, ανάλογα την οπτική που το βλέπει κανείς. 

 

Δυστυχώς τα στερεότυπα και η ευγενής/ανώτερη δύση είναι φαινόμενα που συναντιούνται κατά κόρον στο χώρο της τέχνης, ειδικά όσον αφορά τα προϊόντα της στις προηγούμενες δεκαετίες. Και εκεί εγγυάται το ερώτημα: Προσπερνάμε αυτά τα δείγματα ρατσισμού και κάνουμε σαν να μην υπάρχουν ή τα κατακρίνουμε και τα αφανίζουμε; Στην περίπτωση αυτή, ίσως η αλήθεια να μην είναι κάπου στη μέση, αλλά σίγουρα δεν είναι σε κάποιο από τα δύο άκρα. 

 

Θεωρώ πως είναι λάθος να καταστρέφουμε κόμικ, βιβλία, ταινίες μιας και, θεωρητικά πάντα, ή τέχνη πρέπει να μένει στο απυρόβλητο σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνθήκες καθώς και το χρονικό πλαίσιο, κατά το οποίο παράχθηκαν, χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί οποιαδήποτε ακρότητα διαβάζουμε, βλέπουμε, ακούμε. 

 

Επομένως, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο πρόβλημα (μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης ας πούμε) και όχι απλά να το κρύβουμε κάτω από το χαλί ή να προβαίνουμε σε ακρότητες. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως το να καις ένα Αστερίξ βοηθάει κάπως. Ίσα ίσα, περισσότερο προκαλεί και πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί στην τελική, οποιοδήποτε έργο μπορεί να κρύβει ψήγματα που αντιτίθενται στην πολιτική/φυλετική/σεξουαλική/θρησκευτική ορθότητα. 

 

Δεν είναι δυνατόν αν φιμώσουμε τα πάντα και ούτε και θα θέλαμε κάτι τέτοιο. Σωστά;

 

 

 

Edited by Jim®
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλο και δύσκολο θέμα, τουλάχιστον για εμένα. Και δύσκολο γιατί, ότι και να πω, ότι κι αν σκεφτώ, όσο και να προσεγγίσω τις δυσκολίες που έχουν περάσει κοινωνικές και φυλετικές ομάδες (LGBTQ, μαύροι, Ρομά κλπ), αυτό θα είναι απλά αυτό, μια προσέγγιση. Ποτέ δεν θα μπορέσω πραγματικά να καταλάβω το πως ένιωθαν, το πως μεγάλωσαν, το κλίμα μέσα στο οποίο ανατράφηκαν, γιατί ακριβώς δεν τα έχω νιώσει στο πετσί μου.

 

Και είναι εύκολο να καταδικάσουμε τις καύσεις βιβλίων/κόμικς, στα πλαίσια του "η τέχνη δεν πρέπει να φιμώνεται", αλλά θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα το "Ο Αγών Μου"; Τα βιβλία του Πλεύρη; Άλλα πιθανά βιβλία τα οποία να ισχυρίζονται ότι π.χ. οι LGBTQ/μαύροι/Εβραίοι είναι κατώτεροι άνθρωποι και ύποκινούν (τα βιβλία) σε βία εναντίον τους; Προσωπικά δεν έχω εύκολη απάντηση. Δεν ξέρω αν θα ήμουν αμερικάνος/καναδός ιθαγενής και έβλεπα την απεικόνιση τη δική μου και των ομοίων μου, αν θα μου άρεσε ιδιαίτερα και αν θα το αντιμετώπιζα αφ' υψηλού και "άνετα".

 

Αντιλαμβάνομαι (και συμμερίζομαι) το επιχείρημα περί εποχής που βγήκε το κάθε τι, αλλά το ρατσιστικό μίσος παραμένει ρατσιστικό μίσος ανά τους αιώνες. Και δεν μπορώ να κρίνω εγώ τώρα, αν ο Goscinny, o Uderzo ή ο Herge ήταν πράγματι φασίστες, αν ήταν πράγματι ρατσιστές ή αν απλά ήταν άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες. Και αντιλαβάνομαι ότι πάντοτε η κωμωδία τροφοδοτείτο (και) από οτιδήποτε ήταν διαφορετικό (gays, κοντοί, χοντροί κλπ) αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχουμε βελτιωθεί σαν άνθρωποι και σαν σύνολο και όσοι γελάνε με τον Σεφερλή είναι μια μειοψηφία (καλά, λέμε τώρα...)

 

Με λίγα λόγια, με όλα αυτά διατυπώνω προβληματισμούς και όχι γνώμη, γιατί είναι από τα θέματα τα οποία είμαι ακόμα σκεπτικός.

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...