Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Γυμνά Οστά (Δημοσθένης Παπαμάρκος, Kanellos Cob)


Recommended Posts

IMG_20210708_0004.jpg IMG_20210708_0003.jpg

 

Μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία ελληνικού κόμικ και σαφώς μια, όπου η αναμονή άξιζε τον κόπο, αφού θα μπορούσα να πω, ότι το συγκεκριμένο έργο πηγαίνει το ελληνικό κόμικ σε ένα παραπάνω επίπεδο. 

 

Πρόκειται για μια ιστορία ΕΦ, από την οποία είχαμε δει κάποια κεφάλαια σε κάποια τεύχη του "Μπλε Κομήτη" με σχεδιαστές τους Μιχάλη Διαλυνά και Δημήτρη Κ. Πανταζή, αλλά τελικά ο σεναριογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία από την αρχή με νέο σχεδιαστή, τον Kanellos Cob, και να την εκδώσει σε μορφή graphic novel. Όλες αυτές οι επιλογές του αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένες και έχουμε στα χέρια μας ένα κόμικ, που πιστεύω, ότι ελάχιστα, ίσως και τίποτα, έχει να ζηλέψει από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμικς.

 

Η υπόθεση αφορά έναν κατεστραμμένο πλανήτη, όπου οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι αποτελούν πηγή ενέργειας για τα Θ.Ο.Ρ.Α.Κ.Σ., τεράστιες συμβιωτικές μηχανές, οι οποίες πλέον μάχονται μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους τελευταίους ζωντανούς ανθρώπους και να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχει όμως ένα ζευγάρι, που αποτελείται από έναν άνθρωπο και ένα Θ.Ο.Ρ.Α.Κ.Σ., που έχουν συστήσει μια αποτελεσματική συμμαχία, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν. Η συμμαχία αυτή θα περιέλθει σε μια κατάσταση ανισορροπίας, όταν θα συναντήσουν μια απεσταλμένη από την ομοσπονδία, που έχει φτάσει στον πλανήτη ως παρατηρητής. Οτιδήποτε άλλο γράψω, θα είναι σπόιλερ και για αυτό σταματώ εδώ.

 

Το σενάριο του Παπαμάρκου είναι σχεδόν υποδειγματικό. Δίνει τις πληροφορίες με σωστό ρυθμό και, όπου χρειάζεται, αφήνει να μιλήσει το σχέδιο του Kanellos Cob. Αν και στην αρχή κάποια πράγματα ίσως φανούν υπερβολικά επεξηγηματικά, η συνέχεια δείχνει, ότι αυτές οι επεξηγήσεις ήταν απαραίτητες. Ο εξαιρετικά στημένος κόσμος του σεναριογράφου κρύβει πολλά μυστικά και πολλές εκπλήξεις, τόσα πολλά, που πραγματικά θα μπορούσαν να δώσουν όχι ένα, αλλά περισσότερα άλμπουμ, εάν φυσικά ζούσαμε σε μια άλλη χώρα. :(  Ακόμη κι έτσι, όμως, η αφήγηση είναι στρωτή, μεστή, δεν φλυαρεί και δεν πλατειάζει και το κυριότερο, αφήνει το σχέδιο να αναδείξει πτυχές της ιστορίας.  Είναι ολοφάνερο, ότι ο Παπαμάρκος εμπνέεται και συνομιλεί με πολλά έργα ΕΦ, τα οποία τα ενσωματώνει υπέροχα στη μυθολογία του κόμικ - γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται: περί μιας μυθολογίας, ενός ολόκληρου σύμπαντος, που περιμένει να το ανακαλύψουμε.

 

papamarkos3.jpg

 

Ο Kanellos Cob παραδίδει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά στο σχέδιο. Εμπνέεται από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμικς, αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει και μας προσφέρει ένα έργο υψηλής αισθητικής, που παράλληλα επεκτείνει το σενάριο, αντί απλά να το εικονογραφεί.  Η σκηνοθεσία του είναι άψογη και αλλάζει διαρκώς το μέγεθος των καρέ, για να ταιριάξει με την αφήγηση, αλλά και με το δικό του όραμα. Δεν παίρνει κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο, ως προς το στήσιμο των εικόνων, το οποίο είναι σίγουρα κλασικότροπο, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μειονέκτημα. :)  Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και οι υπαινιγμοί του γίνονται αντιληπτοί μετά από αρκετή προσήλωση ή / και σε μια δεύτερη ανάγνωση. 

 

 GYMNA-OSTA_3.jpg GYMNA-OSTA_1.jpg

 

12_M (1).jpg

 

Η έκδοση είναι υπέροχη σε μεγάλο σχήμα, ωραίο χαρτί και πολύ έντονα χρώματα. 

 

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στους συνδέσμους για περαιτέρω μελέτη, όπου θα δείτε και κάποια επιπλέον υπέροχα σχέδια, τα οποία δεν έκρινα σκόπιμο να αναρτήσω και εδώ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ, ότι το συγκεκριμένο κόμικ είναι ένα εκδοτικό γεγονός για το χώρο των ελληνικών κόμικς. 

 

Το κόμικ θα παρουσιαστεί αύριο, 09/07/2021, στο πλαίσιο του comics n’ beer kypseli fest.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες 16 σελίδες εδώ

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Συνέντευξη των δύο δημιουργών στη lifo

 

Συνέντευξη του Παπαμάρκου στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

 

Συνέντευξη του Παπαμάρκου στο comicdom.gr

 

Παρουσίαση του κόμικ στο smassingculture.gr

 

Άρθρο του Γιάννη Κουκουλά από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

 

Τα σκαναρίσματα του εξωφύλλου και του οπισθόφυλλου έγιναν από εμένα, οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 7
 • Thanks 12
Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή δεν του είχα δώσει σημασία!

Βρέθηκα τυχαία (για να πάρω το Μπλεικ και Μόρτιμερ στον ανιψιό μου) στα PUBLIC  και είπα να το πάρω!Έχω διαβάσει λίγο στην αρχή και μου άρεσε πολύ!Θα το διαβάσω βέβαια ολόκληρο για να έχω σαφή άποψη!Μου φάνηκε και πολύ καλή η τιμή του για την ποιότητα της έκδοσης!

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
4 hours ago, Θρηνωδός said:

Το διάβασε κανείς άλλος να μας πει άποψη; 

 

:lol: 

 

είναι εξαιρετικό. έχει κάτι ευκολίες στην αφήγηση αλλά συνολικά είναι σε άλλο επίπεδο από όλα τα ελληνικά κόμικς γιατί, κυρίως, δίνει στην επιστημονική φαντασία την σεναριακή σοβαρότητα που της αξίζει. Η επιστημονική φαντασία είναι το κατ' εξοχήν είδος που συζητά και αναζητά το μέλλον του ανθρώπου (όπως έχουν πει άλλοι), δεν είναι απλά εξωγήινα όντα ή φωνές τεχνητής νοημοσύνης.

 

Αν και όπως λες δεν είσαι φαν του sci-fi, πιστεύω θα σου αρέσει.

 

 

 

 

 • Like 9
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Είχα ξεχωρίσει τα Γυμνά Οστά, ήδη από τον Μπλε Κομήτη, όταν είχε ακόμα στο σχέδιο τον Διαλυνά και τον Δ.Πανταζή - πολύ δυνατοί σχεδιαστές αμφότεροι.

Η χημεία όμως ανάμεσα στο σενάριο του Παπαμάρκου και στο σχέδιο του Κανέλλου Cob, είναι πολλές κλάσεις πάνω. :)

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, η ροή είναι αβίαστη. Τα στοιχεία - φόρος τιμής σε παλιότερα ΕΦ έργα λειτουργούν οργανικά στο σενάριο, που αν και διατηρεί διάφορα "παραδοσιακά" στοιχεία, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν δικό του πολύ ενδιαφέροντα κόσμο, με easter eggs, με πολλές λεπτομέρειες, που γίνονται αντιληπτές και σε μετέπειτα αναγνώσεις.

Το σχέδιο του Κανέλλου είναι ιδανικό για το συγκεκριμένο κόμικ, με σαφείς επιρροές από Moebius & Druillet, διατηρώντας όμως προσωπικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών. Μου έκανε εντύπωση σε συνέντευξή του, που έλεγε ότι πρώτα σχεδίαζε τα κτίρια ολοκληρωμένα και στη συνέχεια τα κατέστρεφε, ωστε να δώσει το post-apocalyptic περιβάλλον που βλέπουμε στο κόμικ. 

 

fun fact: Ο Παπαμάρκος εμπνεύστηκε τον τίτλο του κόμικ από την προφητεία του Ιζεκιήλ (Παλαιά Διαθήκη) στην κοιλάδα των Γυμνών Οστών. Ο προφήτης, σύμφωνα με το μύθο, βρέθηκε σε μια κοιλάδα από γυμνά οστά. Προφήτεψε ότι τα κόκκαλα αυτά θα σηκώνονταν. Σύντομα ξέσπασε μια καταιγίδα που έκανε τα κόκκαλα να ενωθούν κομμάτι-κομμάτι μέχρι να γίνουν σκελετοί, που στη συνέχεια σχηματίστηκε πάνω τους σάρκα και δέρμα. Τα νεκρά κορμιά ζωντάνεψαν από το πνεύμα του Θεού και μια δυνατή οστέινη σειρά στάθηκε στα πόδια της μπροστά στα μάτια του προφήτη. (οι πρόγονοι της εφ ήταν αυτοί οι προφήτες :prankster: )

 

:thanx: για την ωραία παρουσίαση @leonidio !

 

Ναι, να το πάρετε. Από τα κόμικς που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας. :garfieldhippie:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...