Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Ας φτιάξουμε ένα κόμικ....


Recommended Posts

Λοιπόν, ας βάλουμε κάτω τα μυαλουδάκια μας, τις προτιμήσεις μας και τις γνώσεις μας, και με αφορμή το νέο περιοδικό που ετοιμάζουν οι Εκδόσεις Μικρός Ηρως, ας φτιάξουμε εμείς ένα πολυθεματικό κόμικ.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν μιλάω για το ιδανικό κόμικ για τον καθένα μας, μιλάω για ένα κόμικ το οποίο να απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, να είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να πουλήσει, να έχει μια λογική από πίσω του, να στοιχίζει λογικά λεφτά και να τιμάται λογικά λεφτά.

Με λίγα λόγια, ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, σοβαρή όμως, για το πως θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη κομιξική επιτυχία. 

Να είστε αναλυτικοί : Τι τίτλους θα επιλέγατε, τι μέγεθος, τι τιμή, που θα πουλιέται, ποιο θα είναι το ύφος του, θα έχει έλληνες δημιουργούς κλπ κλπ

 

Για να σας δω καμάρια μου

 

lightbulb.jpg

 • Like 13
Link to post
Share on other sites

Περιοδική ανθολογία αποκλειστικά με Έλληνες καλλιτέχνες, με συνέχειες και αυτοτελή και ΟΧΙ στριπάκια της πλάκας, νέα κλπ άσχετα.

 

Ή FLIGHT Ή ΤΙΠΟΤΑ!

 

:comicsart:

 

Μέγεθος B5, τιμή 10+ ευρώ, αναλόγως τον αριθμό των σελίδων.

Edited by The Fists Of Stan Lee
 • Like 13
Link to post
Share on other sites

Αυτή η κουβέντα είναι γεμάτη «ναι μεν αλλά». Νομίζω ότι δεν γίνεται να επιβιώσει νέο περιοδικό κόμικς πλέον. Αλλά έστω ότι γίνεται. :prankster: Προσωπικά θα ακολουθούσα την λογική του Μπλε Κομήτη: θα έδινα βάρος στους Έλληνες δημιουργούς. Αλλά με υψηλότερα στάνταρ. Συνδυασμός μεγάλων ιστοριών (παρότι η περιοδικότητα θα ήταν αναγκαστικά χαμηλή και άρα ο αναγνώστης θα έχανε την ροή) και μονοσέλιδων στριπακίων. Πολύ θα γούσταρα να έχωνα μέσα και ξένους, αλλά το κόστος θα αυξανόταν. Άλλα ας πούμε ότι τα κατάφερνα. Επειδή πλέον δε νομίζω ότι βγαίνουν ιστορίες σε συνέχειες στην Ευρώπη, θα διάλεγα μερικά άγνωστα σε εμάς στριπάκια, ίσως και βουβά για αρχή για να αποφύγω το κόστος μετάφρασης (σατανικό; :hell:). Από έξτρα, θα έβαζα μέσα συνεντεύξεις, άντε και κείμενα με μια κάποια διαχρονικότητα, καθότι η χαμηλή περιοδικότητα είναι ενάντια σε στήλες με νέα.

Κόστος; Ιδέα δεν έχω. Μέγεθος, ποιότητα το ίδιο. Οπότε θα πω κάτι ανάμεσα σε Μπλε Κομήτη και 9, για να μειώσω το κόστος. :) 

 

Υ.Γ.: Αύριο θα γράψω και μια λίστα με δημιουργούς που θα ήθελα στο περιοδικό

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

Πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση....

 

Δεν θεωρώ, ότι ένα περιοδικό κόμικ θα είναι βιώσιμο στην Ελλάδα, αλλά θα γράψω κάποιες απόψεις.

 

Καταρχάς, ένα κόστος γύρω στα 5 με 7 ευρώ, σε καλό χαρτί και διαστάσεις περίπου Μπλε Κομήτη, που να κυκλοφορεί οπωσδήποτε και στα περίπτερα και να έχει μια περιοδικότητα τουλάχιστον διμηνιαία. 

 

Εδώ αρχίζουν τα ακόμη πιο δύσκολα...:thinking:

 

Δεν ξέρω κατά πόσον η ελληνική σκηνή θα μπορούσε να στηρίξει ένα κόμικ αποκλειστικά με Έλληνες δημιουργούς. Καλά θα ήταν, αλλά το παράδειγμα του Μπλε Κομήτη λειτουργεί αποτρεπτικά και από το Epifany δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη συμπεράσματα, γιατί είναι νωρίς. Ας υποθέσουμε όμως, ότι μπορεί. Θα ήθελα, λοιπόν, κάποιο περιοδικό, που να έχει μια ποικιλία ιστοριών, αλλά να έχει κυρίως μάνγκα και το κυριότερο, να απευθύνεται και στα δύο φύλα, επειδή πιστεύω, ότι οι γυναίκες αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού, από όσο ίσως φανταζόμαστε. Να υπάρχουν ιστορίες διαφόρων ειδών, αλλά με προσοχή στο σενάριο και με προσπάθεια να προσελκυσθεί το νεανικό κοινό και για να γίνει αυτό χρειάζονται έξυπνα σενάρια, δομημένα, που να κάνουν το κοινό να αναρωτιέται και να ψάχνεται. Δυστυχώς, πολλοί νομίζουν, ότι οι νέοι δεν είναι έξυπνοι, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δεν χρειάζονται ιστορίες με σεξ, βία και δράση (αν και η δράση δεν βλάπτει ποτέ), χρειάζονται πρωτότυπες ιστορίες.

 

Αυτά για την ώρα και ως πρώτες σκέψεις, επιφυλάσσομαι και για συνέχεια... :)

 • Like 12
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Μέγεθος Μπλε Κομήτη, 80-100 σελίδες, μηνιαίο, τιμή 8-10 ευρώ και κυκλοφορία σε περίπτερο και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία/κομιξάδικα. Έλληνες και ξένοι δημιουργοί (ξένοι από ευρώπη, ασία και indie αμερική). Θα ξετρύπωνα σχετικά  άγνωστες δουλειές μικρές σε μέγεθος, όπου θα είχαν χαμηλό κόστος σε δικαιώματα με επαγγελματίες μεταφραστές και θα ολοκληρώνονταν βαριά σε τρία τεύχη. Ταυτόχρονα θα δημιουργούσα σάιτ όπου θα έτρεχα διαγωνισμούς στους  οποίους θα έπαιρναν μέρος με κωδικό που θα έβρισκαν μέσα στο κάθε αντίτυπο και θα είχε μια χρήση. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα είχε διάφορα πακέτα, από υπογεγραμμένα αντίτυπα, εισιτήρια για φεστιβάλ και  δωροεπιταγές κομιξάδικων μέχρι σκίτσα, στο βαθμό που θα επέτρεπε η τσέπη και η συνεννόηση με τους δημιουργούς. Αν πήγαινε καλά το περιοδικό σε βάθος χρόνου θα κλήρωνα και  ταξίδι για 2 για μεγάλο φεστιβάλ του εξωτερικού. 

 

Στην ύλη εκτός των κόμικ θα έβαζα άρθρα και συνεντεύξεις δημιουργών και αφιερώματα, καθώς και θα προσπαθούσα να χώσω μια καλή και σχετικά φθηνή  μικρή σειρά μάνγκα σαν ένθετο μαζί με το περιοδικό, αλλά  θα έδινα την επιλογή να μπορεί να αγοραστεί και σκέτο, του στιλ 8 ευρώ σκέτο 12 με το ένθετο. Παράλληλα άαααααμα είχα φράγκα, τις σειρές που ολοκλήρωνα στο περιοδικό θα τις έβγαζα μετά από ένα διάστημα και σε άλμπουμ ολοκληρωμένες. Τελευταίο και κύριο, θα είχα ένα άτομο που να ξέρει καλά  από τεχνολογία και social ώστε  να μου διατηρεί σελίδες σε fb/insta/twitter οι οποίες θα ανεβάζουν όσο πιο συχνά γίνεται υλικό, είτε promotion του περιοδικού είτε διάφορα κομιξικά (αναδημοσιεύσεις άλλων δημιουργών, άλλους διαγωνισμούς κλπ).

 

Βέβαια θα ήταν greek-oriented το περιοδικό σε ένα ποσοστό 65-35 και θα πάλευα οπωσδήποτε  να διατηρηθεί μινιαίο ώστε να γίνει  σιγά σιγά household name, ακόμα και αν χρειαζόταν να θυσιάσω στον τομέα περιεχόμενο. Πιθανά μια με δύο φορές τον χρονο, να φέρνω και έναν δημιουργό απ'έξω για signing, ενώ θα προσπαθώ να κάνω το ίδιο με  έλληνες συχνότερα μέσα στο έτος. Αν δεν έχω δικό μου χώρο, θα το έκανα με τραπεζάκι σε φεστιβάλ όπου θα υπήρχαν προφανώς τα περιοδικά μου και άλλα τζιβιτζιλίκια. Σίγουρα θα  κυκλοφορούσε και ψηφιακά, στη μισή τιμή (δεν μπορώ άλλο να βλέπω να πουλάνε τα έντυπα 10 ευρώ και τα ψηφιακά 8 στο ελλαδιστάν οι τσάκαλοι). 

 

Ε θα τα έκανα όλα αυτά για τον πρώτο μήνα, θα έμπαινα μέσα, θα πούλαγα και τα σώβρακα που αγοράζω από τα τζάμπο, θα άφηνα απλήρωτους τους πάντες και θα μετακόμιζα βράδυ σε μια χώρα που μιλάνε διάλεκτο ισπανικών και δεν εκδίδουν εγκληματίες. 

 • Like 7
 • Haha 4
Link to post
Share on other sites

Χμμ... Για να δούμε. Αρχικά, θα έχει τις διαστάσεις ενός κοινού τεύχους με περίπου 48 σελίδες και καλή ποιότητα χαρτιού. Έτσι, το τεύχος δε θα ξεπερνάει την τιμή των 5 ευρώ.

Σαν περιεχόμενο θα πρέπει να έχει 2, το πολύ 3, ιστορίες για να έχουν χώρο να αναπνεύσουν. Οι ιστορίες αυτές θα είναι σε συνέχειες των 3 έως 6 μερών.

Οι ιστορίες θα είναι αποκλειστικά από Έλληνες δημιουργούς, αλλά με κάποια στάνταρ.  Τα καρέ σου είναι στην καλύτερη μέτρια ή το σενάριό σου ελλοχεύει facepalm; Πάρ' το πίσω και ξανακάν' το.

Το ύφος των ιστοριών θα κυμαίνονται σε mainstream ύφος. Καλή η κουλτούρα και η ποιότητα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε ότι στον χώρο των κόμικς δεν έχουμε μάθει ακόμα να περπατάμε, πόσο μάλλον να τρέξουμε. Ακόμα μπουσουλάμε. Έτσι δεν χτίζεις κοινό. Επίσης, όσον αφορά το ύφος των ιστοριών, οφείλουμε να σεβόμαστε όλες τις ομάδες του κοινού. Προβληματικές και αμφιλεγόμενες τροπές στην ιστορία δεν έχουν θέση εδώ.

Για συμπλήρωμα στις σελίδες, ίσως να έχει κάποιες στήλες, αφιερώματα και συνεντεύξεις, πάντα σχετικά με τα κόμικς.

Τέλος, σχετικά με την περιοδικότητα, στοχεύουμε για το διμηνιαίο, ευελπιστούμε για το μηνιαίο.

 • Like 10
Link to post
Share on other sites
23 hours ago, leonidio said:

αλλά να έχει κυρίως μάνγκα

Μου έκανε πολλή εντύπωση αυτό εδώ, δεν περίμενα τέτοια πρόταση. :prankster: Πάντως θεωρώ ότι το manga κοινό (στην Ελλάδα τουλάχιστον) δεν μπορεί με τίποτα να συντηρήσει ένα περιοδικό, όσο μεγάλο κι αν είναι. Είναι ένα πρακτικά απροσέγγιστο κοινό, που πολύ δύσκολα το πείθεις να αγοράσει κάτι, πόσο μάλλον να το αγοράσει στα ελληνικά. Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά νομίζω ότι αυτές περιορίζονται σε άτομα που διαβάζουν manga + κάτι άλλο (αμερικάνικα/ευρωπαϊκά/ελληνικά) σε ένα αξιοσήμαντο ποσοστό. @Θρηνωδός, @Sugarglitter και @Phantom Duck, διορθώστε με αν κάνω λάθος. :) 

Ως προς την λίστα που υποσχέθηκα, κατέληξα σε 6+5 δημιουργούς που θα ήθελα να δω στο περιοδικό μου κι ας μην είναι οι πλέον αγαπημένοι μου.

Έλληνες:

 • Σταύρος Κιουτσιούκης: όχι τσοντίστες, όχι μετρίου επιπέδου στριπάκια για το Facebook, μια «σειρά» με σταθερούς χαρακτήρες ή κάποια κοινή θεματολογία.
 • Έφη Θεοδωροπούλου: γουστάρω το στιλ της και πολύ θα ήθελα να την δω να αναπτύσσει κάτι εντελώς δικό της
 • Γεωργία Ζάχαρη: το αυτό
 • Στέλλα Στεργίου: το αυτό
 • Κώστας Σκλαβενίτης: θα ήθελα να τον δω να φτιάχνει αυτόνομες (ή και όχι) ιστορίες μυστηρίου, περιπέτειας ή κάτι άλλο.
 • Γιώργος Γούσης: το αυτό

Ξένοι:

 • Lewis Trondheim: απλά θα έσκαβα στην τεράστια βιβλιογραφία του και θα έβρισκα διαμαντάκια
 • Bertschy: μου αρέσει πολύ το Nelson του και νομίζω θα είχε απήχηση στο ελληνικό κοινό
 • Paul Kirchner: τα χωρίς λόγια στριπάκια που λέγαμε; :P 
 • Adrian Tomine: τις ιστορίες του από τα Sleepwalk και Killing and Dying
 • Άμα έβγαινε αύριο το πρώτο τεύχος, θα έβαζα μέσα και τα Batman Black & White που ξεκίνησαν πρόσφατα, έτσι για ποικιλία

Ελπίζω να σε κάλυψα @Dredd :D 

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Ας γράψω και εγώ την αποψάρα μου.

Γύρω στις 100 σελίδες. Δεμένο, όχι καρφίτσα. Α4. Τιμή γύρω στα €8. Μηνιαίο. Διανομή σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία.

Από περιεχόμενο, 3 έως 4 ιστορίες. Ενα BD σίγουρα, το οποίο μπορεί να είναι χωρισμένο στα δύο. Ενα manga. Ενα ελληνικό (με πολλές προυποθέσεις). Πιθανόν ένα αμερικάνικο (Image, Boom, AWA, TKO κλπ). Πιθανόν κάποιες ιστορίες από 2000AD, όχι απαραίτητα Dredd.

Μακριά από στριπάκια, μονοσέλιδα και δισέλιδα κουλτουριάρικα από Ελληνες και ξένους, αυτά είναι για το web και τις αυτοεκδόσεις. Όλες οι ιστορίες πρέπει να έχουν δράση, περιπέτεια, να είναι "γρήγορες", "λακωνικές", βίαιες, τρομακτικές και ίσως χιουμοριστικές.

Η λογική είναι ότι ο αναγνώστης πρέπει να διασκεδάζει και να περνάει καλά, δεν πάμε να "μορφώσουμε" ή να "εκπαιδεύσουμε" κανέναν.

Δεν επιλέγουμε "προχώ" ιστορίες, πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε όσους διαβάζουν χρόνια κόμικς ή σε όσους διαβάζουν λογοτεχνία.

 

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Fun fact

 

Εγώ που το μισάωρο του λυκόφωτος ακριβώς πριν από τον ύπνο το περνάω πλέον χαζεύοντας τικ-τοκ, βλέπω πως  υπάρχουν μπόλικα πιτσιρίκια κάτω των 18 που λιώνουν άνιμε, κάνουν cosplays (τα οποία βέβαια συνήθως είναι να βάζουν μια τάπα  στα πισινά τους με αλεπουδοουρά - στα χρόνια μου αυτό ήταν το λιγότερο που έκανα όταν πήγαινα  σε κοσπλει πάρτις). Γενικά και με τρελή καθυστέρηση ως συνήθως σε σχέση με το εξωτερικό, ήρθε το otaku craze στην ελλάδα. Κάποτε δεν λέγαμε ότι μάθαμε το ντριφτ από το initial d και το ss και όχι από το fast and furious, φοβούμενοι μην μας κατουρήσουν τις τσάντες στο σχολείο (τρου στόρι παρεμπιπτόντως, όχι για το ινίσιαλ-ντι αλλά για το κατούρημα τσάντας). Σήμερα το σηκώνουν σημαία ότι γουστάρουν Νιχόν και αυτό είναι πολύ εξαιρετικό αν και νομίζω εφήμερο :) 

 

Καλά δεν είναι μισάωρο, δίωρο είναι :misty:

 • Like 8
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Θρηνωδός said:

μάθαμε το ντριφτ από το initial d και το ss

 

Εγώ χρειάστηκε να γκουγκλάρω, για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται....

 

Το άλλο με τα κατουρήματα ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, θα ήθελα να κάνεις κάποια εμβάθυνση :prankster:

 • Like 1
 • Haha 8
Link to post
Share on other sites
2 hours ago, zade said:

Άντε μετά να ποστάρω σοβαρά εγώ όταν ο άλλος λέει ότι κοιτάει Τικ Τοκ...

 

Ναι αφορμή έψαχνες εσύ για  να μην ποστάρεις  σοβαρά :ghost:

 • Haha 6
Link to post
Share on other sites
14 hours ago, geo_trou said:

Μου έκανε πολλή εντύπωση αυτό εδώ, δεν περίμενα τέτοια πρόταση. :prankster: Πάντως θεωρώ ότι το manga κοινό (στην Ελλάδα τουλάχιστον) δεν μπορεί με τίποτα να συντηρήσει ένα περιοδικό, όσο μεγάλο κι αν είναι. Είναι ένα πρακτικά απροσέγγιστο κοινό, που πολύ δύσκολα το πείθεις να αγοράσει κάτι, πόσο μάλλον να το αγοράσει στα ελληνικά. Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά νομίζω ότι αυτές περιορίζονται σε άτομα που διαβάζουν manga + κάτι άλλο (αμερικάνικα/ευρωπαϊκά/ελληνικά) σε ένα αξιοσήμαντο ποσοστό.

Αυτό εδώ είναι πολύ εύστοχο και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο geo_trou μπορεί να είναι ο τελευταίος του φόρουμ που δεν έπεσε μέσα στο χάσμα των γενεών (άμα εξαιρέσουμε τον Θρηνωδό που έχει tiktok, οπότε είναι ακόμα στην άλλη πλευρά του χάσματος:P).

Επειδή ξέρω ακόμα κόσμο που στα 20s του διαβάζει manga σε τεράστιες ποσότητες και σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει ούτε σαν μακρινή ιδέα η "στήριξη" έντυπου περιοδικού. Δηλαδή όντως υπάρχει κοινό, αλλά νομίζω ότι βρίσκεται μακριά από την κουλτούρα του έντυπου, του περιπτέρου, των "επίσημων" μεταφράσεων, της νοοτροπίας του συλλέκτη κοκ. Όταν κάποιος περνάει το ΣΚ του διαβάζοντας 100+ chapters από ένα καινούριο manga που βρήκε, τι να του κάνουν οι λιγοστές σελίδες/μήνα που λόγω της φύσης του περιοδικού δε θα μπορεί να ανήκει και σε κανένα manga μεγάλου μήκους; Μάλιστα για πολλούς από αυτούς πιστεύω το γεγονός και μόνο ότι θα ήταν στα ελληνικά θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Βέβαια δεν θεωρώ κακή την ιδέα να έχει manga ένα τέτοιο περιοδικό, απλά όπως λέει και ο Γιώργος θα απευθυνόταν πάνω-κάτω στο ίδιο κοινό που απευθύνεται και η υπόλοιπη ύλη του περιοδικού.

 • Like 9
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Να πεις στους εικοσάρηδες φίλους σου τότε να αγοράζουν το δικό μου περιοδικό που  έχει και ένθετο τάνκομπον και όχι του τρουπάκη. 

 

Είμαι και ιν, ακούω τον παλμό της νεολαίας. :D 

 • Haha 6
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, DaDiRa said:

Αυτό εδώ είναι πολύ εύστοχο και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο geo_trou μπορεί να είναι ο τελευταίος του φόρουμ που δεν έπεσε μέσα στο χάσμα των γενεών (άμα εξαιρέσουμε τον Θρηνωδό που έχει tiktok, οπότε είναι ακόμα στην άλλη πλευρά του χάσματος:P).

Επειδή ξέρω ακόμα κόσμο που στα 20s του διαβάζει manga σε τεράστιες ποσότητες και σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει ούτε σαν μακρινή ιδέα η "στήριξη" έντυπου περιοδικού. Δηλαδή όντως υπάρχει κοινό, αλλά νομίζω ότι βρίσκεται μακριά από την κουλτούρα του έντυπου, του περιπτέρου, των "επίσημων" μεταφράσεων, της νοοτροπίας του συλλέκτη κοκ. Όταν κάποιος περνάει το ΣΚ του διαβάζοντας 100+ chapters από ένα καινούριο manga που βρήκε, τι να του κάνουν οι λιγοστές σελίδες/μήνα που λόγω της φύσης του περιοδικού δε θα μπορεί να ανήκει και σε κανένα manga μεγάλου μήκους; Μάλιστα για πολλούς από αυτούς πιστεύω το γεγονός και μόνο ότι θα ήταν στα ελληνικά θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Βέβαια δεν θεωρώ κακή την ιδέα να έχει manga ένα τέτοιο περιοδικό, απλά όπως λέει και ο Γιώργος θα απευθυνόταν πάνω-κάτω στο ίδιο κοινό που απευθύνεται και η υπόλοιπη ύλη του περιοδικού.

Αυτό ήθελα και γω να πω.

Χαρακτηριστικά μια φορά που σε μια ομαδική στο Discord (με θέμα ανιμε και μανγκα) το χα αναφέρει , πολλά άτομα σχεδόν το χλεύασαν ως χόμπι. Καταλαβαίνετε γιατι κοινό μιλάμε. Ας μην πιάσουμε και το ότι οι πιο πολλοί που ανοίκουν σε αυτή τη κατηγορία το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αγόραζαν καν κάπιο έντυπο. Το να περιλάμβανε κάποιο μανγκα θα ήταν μια καλή κίνηση, αλλά δε νομίζω να αύξανε ιδιαίτερα των αριθμό αυτών που θα το αγόραζαν. Αν παρόλα αυτά γινόταν, πιστεύω οτι πολλοί ανεξάρτητοι δημιουργοί θα έδιναν σχετικά εύκολα τα δικαιώματα. Έχω και κάποια παραδείγματα(πχ Kakio Tsurukawa, Arata Imai , Jun Saito). Επίσης μάνγκα τύπου  "La nouvelle manga" θα ήταν καλή προσθήκη που θα ταίριαζε και στο ύφος των συλλεκτων εδώ.

 

Πάντως, για μένα,  θα βοηθούσε η τιμή να είναι μαξ 10ε, και να δίνει κάποια "premium" αίσθηση . Να κυκλοφορεί στη χειρότερη διμηνιαία σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία.  Άρθρα και ίσως κάποια πρόσθετα, όπως prints υπογεγραμμένα, η κάποια αφίσα θα βοηθούσαν στο να πάρει περισσότερος κόσμος το περιοδικό. Από άποψη περιεχομένου, εκτός από μανγκα, κάποιο DB η Indie αμερικάνικα/ ευρωπαικά χωρισμένα σε 2-3 μέρη, καθώς και κάποιο ελληνικό(οχι μετριότητα) θα ήταν  απαραίτητα για την επιτυχία και να καλύψει ένα ευρύ κοινό. Για τον ίδιο λόγο ,καλό θα  ήταν να μην περιέχουν ακρότητες.

Βέβαια όλα αυτά χρειάζονται και κάποιο σεβαστό budget.

 • Like 9
Link to post
Share on other sites
16 hours ago, geo_trou said:

Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά νομίζω ότι αυτές περιορίζονται σε άτομα που διαβάζουν manga + κάτι άλλο (αμερικάνικα/ευρωπαϊκά/ελληνικά) σε ένα αξιοσήμαντο ποσοστό.

Εγώ, μάλλον κατατάσσοντας τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία, ομολογώ πως άνετα θα αγόραζα μάνγκα σε έντυπη μορφή, όπως πιστεύω ότι θα αγόραζαν και πολλοί που διαβάζουν μάνγκα, χωρίς το κάτι άλλο που λες. Το θέμα είναι όμως πως, στην εποχή που δεν έχουμε χρήματα, που το κάθε τανκομπον κάνει 13 ευρώ και που υπάρχει πρόσβαση σε χιλιάδες κεφάλαια ιντερνετικά, δύσκολα θα έκανε κάποιος την κίνηση να τα πάρει έντυπα. Ειδικά εάν το έντυπο είναι στα ελληνικά.

 

Καλώς ή κακώς, συμφωνώντας με τον @DaDiRa, για αναγνώστες ιαπωνικών κόμικς που έχουν συνηθίσει να τα διαβάζουν στα αγγλικά ή ακόμη και στα ιαπωνικά, η προοπτική να τα πάρουν στα ελληνικά είναι το λιγότερο αστεία, γιατί χάνονται τόσα πολλά παιχνίδια στη μετάφραση χαλαρά και όλη η αίσθηση κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είναι τελείως διαφορετική, αποτρέποντάς τους λοιπόν από το να τα προτιμήσουν. Δηλώνω και εγώ θύμα της συγκεκριμένης νοοτροπίας και συνήθως κριντζάρω όταν βλέπω μάνγκα στα ελληνικά.

 

Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πραγματικό και υπολογίσιμο κοινό για ανατολίτικα δημιουργήματα στην Ελλάδα γενικότερα (το αντίθετο μάλιστα), ανεξάρτητα από το εάν είναι εφήμερο ή όχι. Απλά στα μάνγκα, η μετάφραση στα ελληνικά είναι, κατ'εμέ, χαμένο παιχνίδι. Επακολούθως, η προσπάθεια έκδοσης μάνγκα στην Ελλάδα είναι επίσης χαμένο παιχνίδι.

 

Για όλα τα άλλα, κλάιν, δεν έχω δυνατές σκέψεις για ένα τέτοιο έντυπο.

 • Like 6
Link to post
Share on other sites
8 hours ago, DaDiRa said:

Αυτό εδώ είναι πολύ εύστοχο και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο geo_trou μπορεί να είναι ο τελευταίος του φόρουμ που δεν έπεσε μέσα στο χάσμα των γενεών

Στέκομαι στις άκρες της γενεαλογικής αβύσσου και χλευάζω όσους έπεσαν μέσα, πίνοντας μπιρίτσα :beer1:

 • Haha 6
Link to post
Share on other sites
On 4/8/2021 at 11:19 PM, geo_trou said:

Μου έκανε πολλή εντύπωση αυτό εδώ, δεν περίμενα τέτοια πρόταση. :prankster: Πάντως θεωρώ ότι το manga κοινό (στην Ελλάδα τουλάχιστον) δεν μπορεί με τίποτα να συντηρήσει ένα περιοδικό, όσο μεγάλο κι αν είναι. Είναι ένα πρακτικά απροσέγγιστο κοινό, που πολύ δύσκολα το πείθεις να αγοράσει κάτι, πόσο μάλλον να το αγοράσει στα ελληνικά. Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά νομίζω ότι αυτές περιορίζονται σε άτομα που διαβάζουν manga + κάτι άλλο (αμερικάνικα/ευρωπαϊκά/ελληνικά) σε ένα αξιοσήμαντο ποσοστό. @Θρηνωδός, @Sugarglitter και @Phantom Duck, διορθώστε με αν κάνω λάθος. :) 

 Καλά το manga κοινό είναι πολύ δύσκολο όντως ειδικά στην ελληνική αγορά. Αρχικά ας πάρουμε την παραδοχή ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού (εμού συμπεριλαμβανομένης) δεν πρόκειται να δεχτεί τον όρο manga από μη Ιάπωνα δημιουργό ή στην χειρότερη από δημιουργό που είναι καταξιωμένος και εκδίδεται στην Ιαπωνία (Τον ένα Γάλλο που τα έχει καταφέρει ξέρω γω).  Mπορεί να φαίνεται αστείο αλλά είναι κάτι πολύ off putting για εμένα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι λετζιτ να έχεις επιρροές και να συνεχίσεις να αποκαλείσαι κομιστας και όχι κάτι που παραπέμπει σε Japan over enthusiast. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν θέτοντας το ερώτημα στην σωστή βάση ότι μπορείς να κάνεις ένα OEL. Εκεί δεν θα είχα πρόβλημα εγώ προσωπικά και έχω δει πάρα πολλές δουλειές που έχουν εμφανή manga στοιχεία και γενικά στοιχεία από Webtoons manhua manwha. Αλλά δεν θα ήθελα προσωπικά να είναι το μόνο ερέθισμα σε ένα έργο. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε όμως για περιοδικό και δεν λέμε για έναν Kickstarter τόμο τίτλου τσοντοκόμικ που μια χαρά έφτασε τον στόχο του και το έκανε retweet μέχρι και η Gail Simone. 

 

 • Like 6
 • Confused 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...