leonidio 6,848 Posted April 5 Share Posted April 5 Κι όμως, ακόμη και στη μόνη ήπειρο, που δεν έχει κατοικηθεί από ανθρώπους, στην Ανταρκτική, υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνιμη, βέβαια, αλλά υπάρχει. Είναι κυρίως επιστήμονες και τεχνικοί, οι οποίοι εργάζονται κάνοντας κυρίως έρευνα στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου. Όπου, όμως, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει και ο κίνδυνος της βίας και της εγκληματικότητας. Αυτή είναι η δουλειά της Carrie Stetko, αστυνόμου επιφορτισμένης με την τήρηση της τάξης στον (υπαρκτό) σταθμό McMurdo, η οποία βρίσκεται εκεί με δυσμενή μετάθεση και θα κληθεί να δείξει τις ικανότητές της, όταν ανακαλυφθεί ένα πτώμα κοντά στο σταθμό και η Carrie θα πρέπει να ανακαλύψει τον ένοχο ανάμεσα σε ελάχιστους ανθρώπους, τους οποίους γνωρίζει όλους λίγο πολύ. Ο Ρούκα είναι πολύ καλός συγγραφέας, γνώστης των αστυνομικών και προσφέρει και εδώ μια μεστή ιστορία, η οποία τον βοήθησε να γίνει ευρέως γνωστός. Καταφέρνει να δώσει μια ωραία στημένη ιστορία μέσα σε ένα εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένο του είδους υπόβαθρο, όπου τα συνήθη σκοτάδια των αστυνομικών έχουν αντικατασταθεί από το ολόλευκο τοπίο της Ανταρκτικής. Το ασπρόμαυρο σχέδιο του Λίμπερ είναι εξαιρετικό: εικονογραφεί την ιστορία σε ένα ολόλευκο φόντο, όπου, όπως διάβασα στην εισαγωγή και συμφωνώ απόλυτα, κάποιες φορές αισθάνεσαι το πολικό ψύχος να αναδύεται μέσα από τις εικόνες. Το σχέδιο θυμίζει παλιά κόμικς, έχει μια πλαστικότητα στις κινήσεις και μεγάλη εκφραστικότητα στις εκφράσεις των χαρακτήρων και φυσικά κάποια εξαιρετικά χιονισμένα τοπία. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 4 τεύχη, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα ΤΡΒ και κατόπιν σε Deluxe έκδοση. Το 2000 υπήρξε και μια συνέχεια, το Whiteout: Melt, που κινείται σε λίγο διαφορετικό συγγραφικό ύφος, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη δράση και λιγότερη στο μυστήριο και για αυτό ίσως δεν μου άρεσε εξίσου. Ολοκληρώθηκε και αυτό σε 4 τεύχη, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν σε ένα ΤΡΒ. Υπάρχει και έκδοση (Total Whiteout), η οποία συγκεντρώνει και τα 8 τεύχη των δυο σειρών. Εγώ διάβασα τα ΤΡΒs. Το πρώτο μέρος ήταν υποψήφιο για κάποια Eisner, το δεύτερο κέρδισε αυτό του καλύτερου Limited Series. Το 2009 γυρίστηκε και ταινία, η οποία θάφτηκε ανηλεώς, αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω προσωπική γνώμη. Πιστεύω, ότι είναι ένα αρκετά καλό και σχετικά πρωτότυπο κόμικ, που αξίζει να διαβάσετε. Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ. Πηγές για περαιτέρω μελέτη (που όμως αποκαλύπτουν όλη την πλοκή) Wikipedia για το Whiteout και για το Whiteout: Melt 12 4 Quote Link to post Share on other sites
Dredd 14,557 Posted April 5 Share Posted April 5 Ααχ, αγαπημένος Rucka και απο τα πρώτα δικά του που είχα διαβάσει. Σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες του δουλειές, ήταν και από τις πρώτες του άλλωστε, αλλά εντυπωσιακά καλή για το πόσο καινούριος ήταν στο μέσο. Ωραία ιστορία, όπως γράφει και ο @leonidio, το λευκό του χιονιού σου μεταφέρει μια "υπόκωφή" αγωνία και δίνει πολύ στο όλο μυστήριο. Από τους πρωτοπόρους στην χρησιμοποίηση γυναικών πρωταγωνιστριών, πράγμα που συνεχίζει ευλαβικά μέχρι σήμερα. Ωραία σειρούλα, μικρή, μαζεμένη και εύγευστη. 11 Quote Link to post Share on other sites
gr8 2,622 Posted April 5 Share Posted April 5 35 minutes ago, leonidio said: Το 2009 γυρίστηκε και ταινία, η οποία θάφτηκε ανηλεώς, αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω προσωπική γνώμη. την εχω δει εγώ και θυμάμαι ότι ήταν χάλια, το κομικ δεν το εχω διαβάσει 9 Quote Link to post Share on other sites
kabuki 7,631 Posted April 5 Share Posted April 5 Ατμοσφαιρικό κόμικ, που χωρις να είνσι κατι τρομερο, σου μένει στο μυαλό Η ταινια απαραδεκτη Ωραία παρουσίαση @leonidio 11 1 Quote Link to post Share on other sites
Θρηνωδός 6,450 Posted April 7 Share Posted April 7 Συμπαθητικός ο πρώτος τόμος, όντως η ιστορία δεν είναι κάτι αλλά όπως γράψατε το ΑΜ σχέδιο δίνει έντονα την απόγνωση του άπειρου λευκού. 3 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts