Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Wonder Woman: Tempest Tossed (Laurie Anderson, Leila Del Duca)


Recommended Posts

913oyhn31al.jpg

 

Μια από τις επικρίσεις εναντίον των υπερηρωικών κόμικς ήταν και είναι, ότι οι ήρωες αυτοί σπανιότατα χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, για να βελτιώσουν η να λύσουν κάποια κοινωνικά προβλήματα. Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι καθόλου αβάσιμες και οι λίγες εξαιρέσεις δεν αρκούν για να τις αναιρέσουν.

 

Αυτό το κόμικ δεν ανήκει στην κατηγορία των συνηθισμένων υπερηρωικών, αφού ασχολείται ακριβώς με τα διάφορα κοινωνικά θέματα, τα οποία τα περισσότερα υπερηρωικά κόμικς αποφεύγουν και πιο συγκεκριμένα με το θέμα της μετανάστευσης, του ρατσισμού, της ένταξης, των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά ακόμη και με τη διακίνηση ανηλίκων για σεξουαλικούς σκοπούς. Το ίδιο το κόμικ αυτοχαρακτηρίζεται ως έργο για Young Adults, όπως και το "αδελφάκι" του, το "Superman Smashes the Klan", με το οποίο μοιράζονται πολλά κοινά, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους δυνητικούς αναγνώστες.

 

WWTempest_05_5edeec08a15f96.27554900 (1).jpgw8TANPSwfFDBg8BK4HvkmC.jpg

 

Πολύ απλά, η υπόθεση θέλει την έφηβη Νταϊάνα, που δεν έχει γίνει ακόμη η Wonder Woman, να παρασύρεται μακριά από το νησί των Αμαζόνων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και να φτάνει στην Ελλάδα μαζί με πρόσφυγες. Από εκεί, θα πάει στις ΗΠΑ, όπου θα εκτυλιχθεί το κύριο μέρος της ιστορίας. Η συγγραφέας Laurie Halse Anderson, που από ό,τι καταλαβαίνω, είναι πολύ γνωστή στις ΗΠΑ, δεν βιάζεται καθόλου να μπει στη δράση: η εισαγωγή στη Θεμίσκυρα (το νησί των Αμαζόνων) είναι αρκετά εκτεταμένη και μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ηρωίδα, που θα φανούν πολύ χρήσιμες στη συνέχεια. Αλλά και η συνέχεια της ιστορίας εκτυλίσσεται αργά, αλλά σε καμία περίπτωση βαρετά: οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται σταδιακά και οι πράξεις τους δικαιολογούνται επαρκώς, Οι διάλογοι είναι πολύ καλογραμμένοι και γενικά γίνεται πιστευτή η μεταμόρφωση της Πριγκίπισσας Νταϊάνα από ανίδεη για όσα συμβαίνουν γύρω της σε κοινωνικά συνειδητοποιημένη γυναίκα. Η Νταϊάνα θα γίνει η Wonder Woman, όταν καταλάβει πόσο πολύ τη χρειάζεται ο κόσμος γύρω της. Δεν είναι η μόνη ηρωίδα: ήρωες και ηρωίδες είναι όλοι αυτοί και όλες αυτές που μοχθούν καθημερινά να κάνουν τον κόσμο έστω και λίγο καλύτερο.

 

RCO001_1591113157.jpg

 

Η σχεδιάστρια Leila del Duca (από το Sleepless) έχει μια απλή γραμμή στο σχέδιο της. Λογικό, γιατί, όπως έγραψα πιο πάνω, το ίδιο το κόμικ απευθύνεται σε εφήβους. Μην περιμένετε, λοιπόν εκπλήξεις, ούτε κάποιο ρηξικέλευθο σχέδιο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό: η δουλειά του είναι να αναδεικνύει και να συμπληρώνει το σενάριο και αυτήν τη δουλειά τη διεκπεραιώνει πλήρως. Η θλίψη και η απελπισία και – όπου υπάρχει – η ελπίδα είναι απόλυτα ορατές στις εκφράσεις των ηρωίδων (αυτό το κόμικ είναι πρωτίστως γυναικεία υπόθεση). Για κάποιους δεν θα είναι της αρεσκείας τους, επειδή θα το βρουν κάπως παιδικό. Κατανοητό, γούστα είναι αυτά.

 

t-1.jpgt-6.jpg

 

Κάποιοι άλλοι θα πούνε, ότι η κριτική που ασκείται είναι επιδερμική ή επικεντρωμένη σε κάποια πράγματα, αγνοώντας κάποια άλλα. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά κατά τη γνώμη μου, είναι άδικο αυτό για ένα κόμικ, που είναι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα του είδους του. Κάποιοι άλλοι μπορεί να παρεξηγηθούν, επειδή οι Έλληνες φρουροί των “κέντρων φιλοξενίας” δεν εμφανίζονται καθόλου φιλικοί και οι συνθήκες μέσα εκεί κάθε άλλο παρά ιδανικές. Ακόμη και οι στολές τους δεν φαίνονται να είναι σαν των Ελλήνων φρουρών. Κατανοητή και δικαιολογημένη και αυτή η αντίδραση, αλλά δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

 

d7b52e5c104c6d5feafc6725ae88fd1e._SX360_QL80_TTD_.jpg

 

Εμένα μου άρεσε πολύ, αρκετά περισσότερο, από ό,τι περίμενα και το συνιστώ σε όσους και όσες θέλουν να διαβάσουν κάτι πραγματικά διαφορετικό μέσα στο πλέγμα των εμπορικών, αμερικανικών κόμικς.

 

Μια αρχική μορφή αυτής της ανάρτησης δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο astoixeiotos.wordpress.com

  • Like 9
  • Thanks 2
Link to post
Share on other sites
  • Θρηνωδός changed the title to Wonder Woman: Tempest Tossed (Laurie Anderson, Leila Del Duca)

Με αφορμή την παρουσίαση, το κατέβασα και το διάβασα. Για αρχή να πω πως το να χρησιμοποιούνται τα υπερηρωικά για να προβληματίσουν πάνω σε διάφορα ευαίσθητα (και ταμπού για πολλούς) κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Οπότε, +1 για αυτό. Όμως, και όπως πολύ έξυπνα προέβλεψε ο Γιώργος, το βρήκα γλυκανάλατο. Το βρήκα ισαποστάδικο, το βρήκα να στρογγυλεύει γωνίες. Ίσως αυτή η προσέγγιση να μην είναι κακή, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι και τα τυχόν παιδιά που θα το διαβάσουν θα πάρουν τον σπόρο στο κεφάλι τους. Από την άλλη, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα κάνεις sugarcoat που λέει και ο μπάρμπας μου. Ή τα λες όπως είναι, ή καθόλου. Εκτός και αν οι δημιουργοί το παρουσιάζουν ως αμιγώς παιδικό βιβλίο, οπότε ναι, δώσε γλυφιτζούρια και ας πικρίζουν λίγο. Αλλά αμφιβάλλω ότι είναι παιδικό κόμικ, πόσο μάλλον αν βασιστώ στο 'young adult" κοινό που ανέφερε ο Γιώργος. Μου θύμισε έναν βλάκα που έλεγε ότι οι Μιλένιαλς δεν θέλουν να μαθαίνουν για τον δεύτερο παγκόσμιο γιατί τους δημιουργείται στρες. 

 

Για μένα, τέτοια κόμικ πρέπει να είναι επιθετικά, γροθιά στο στομάχι. Οι πρόσφυγες δεν την έχουν ψιλο-άσχημα αλλά ντάξει μωρέ την παλεύουν, χώνουμε και λίγο πολυπολιτισμικότητα, χορεύουμε και το κουμπαγιά και όλα κομπλέ. Οι πρόσφυγες τρώνε σκατό από όλες τις πάντες, υπάρχει σωματεμπορία ανηλίκων, καλωσήρθατε στον κόσμο, είναι χάλια. Η Diana εδώ μου θυμίζει το μέσο έφηβο αμερικάνο που ξαφνικά καλείται να κατέβει από το σύννεφο. 

 

Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι που υπάρχει προφανώς. Απλά αισθάνομαι ότι ξεκινά μια προσπάθεια που δεν τελειώνει. Βέβαια, για το υπερσυντηρητικό και βαλτωμένο υπερηρωικό, είναι μεγάλο βήμα. Το σχέδιο δεν μου άρεσε καθόλου. Το βρήκα καθαρά διεκπεραιωτικό και νομίζω ότι ούτε οι ίδιες οι δημιουργοί έδωσαν βάση ιδιαίτερη σε αυτό. Κακώς. Μου φάνηκε πως εσκεμμένα άφησαν την ιστορία να καλύψει το σχέδιο σαμποτάροντας την συνολική δουλειά. 

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...