Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

leonidio

Angola Janga: Kingdom of Runaway Slaves (Marcelo D’Salete)

Recommended Posts

RCO001_w_1600107795.jpg

 

Τι σημαίνει Angola Janga; σύμφωνα με ορισμένους σημαίνει "μικρή Αγκόλα", για άλλους "η Αγκόλα μας". Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος αναφέρεται στις κοινότητες τις οποίες είχαν συστήσει δραπέτες σκλάβοι σε ορισμένα μέρη της Βραζιλίας, οι οποίες κράτησαν σχεδόν έναν αιώνα. 

 

Τι σχέση όμως έχει η Αγκόλα με τη Βραζιλία; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, πολύ απλή: υπήρξαν και οι δύο αποικίες της Πορτογαλίας και η πρώτη ήταν πηγή σκλάβων για τις αχανείς φυτείες της δεύτερης. 

 

Αυτή την ιστορία αφηγείται το πάρα πολύ ενδιαφέρον κόμικ του Βραζιλιάνου Marcelo D’Salete, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 στη χώρα του, αφού είχε προηγηθεί υπερδεκαετής έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μεταφράστηκε στα Αγγλικά το 2019 από τη Fantagraphics. 

 

Αν και το κόμικ ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα και φυσικά έχει και ιστορικούς χαρακτήρες, η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα φανταστικό πρόσωπο, το μιγά Αντόνιο Σοάρες, ο οποίος μαζί με ένα φίλο του αποδρά από μια φυτεία το 1673, προκειμένου να ενωθούν με τους φυγάδες σκλάβους. Από εκεί και μετά, αρχίζει η ιστορία, η οποία είναι πολυπρόσωπη και εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το 1695 και να ακολουθήσει ένας επίλογος, ο οποίος θα αφήσει πολλά πράγματα εσκεμμένα ανοιχτά. Η αφήγηση χωρίζεται σε διάφορα κεφάλαια, που κινούνται γραμμικά με ορισμένες αναδρομές στο παρελθόν, οι οποίες αποσαφηνίζουν κάποια πράγματα, που βλέπουμε να διαδραματίζονται στο χρόνο αφήγησης της ιστορίας. Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με μια παράθεση από αφηγήσεις εκείνης της εποχής, που δείχνουν τη στάση των Πορτογάλων απέναντι στους εξεγερμένους. 

 

81yv1evql6L.jpg

 

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ντ'Σαλέτε αναμειγνύει ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία και σκληρές σκηνές με σουρεαλιστικά όνειρα και πολύ ωραίους συνδυασμούς εικόνων, που από το πουθενά μας μεταφέρουν σε άλλη διάσταση. Παρόλα αυτά, δεν χάνει ούτε στιγμή το στόχο του, που είναι να δείξει τις δοκιμασίες των άτυχων ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν μακριά από την πατρίδα τους, προκειμένου να πλουτίσουν κάποιοι άλλοι. Μέσα στην αφήγησή του, το προσωπικό και το ιστορικό δράμα ενώνονται, για να μας προσφέρουν μια πολύ δυνατή και πολύ δυσάρεστη ιστορία. 

 

81EpP6pBd5L.jpg

 

Το ασπρόμαυρο σχέδιό του είναι πολύ δυνατό με ορισμένα εξαιρετικές συνθέσεις, αλλά και πολύ προσεκτικό στήσιμο των καρέ. Σε πολλές σελίδες χρησιμοποιεί περίπου 10 καρέ ανά σελίδα, σε άλλες όμως πολύ λιγότερα, ανάλογα με τη δραματουργική ένταση που θέλει να δώσει. Χρησιμοποιεί με φειδώ το διάλογο και αποφεύγει κάθε είδους αφήγηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν αρκετά σημεία με πολλές σελίδες χωρίς καθόλου λόγια. Αν και η ιστορία είναι σκληρή, αποφεύγει να δείξει άμεσα σκηνές φρικτής βίας, αλλά το μήνυμα έχει περάσει από την ίδια την ιστορία. 

 

Angola-Janga_planche_204.jpgdownload.jpgunnamed.jpg

 

Η έκδοση της Fantagraphics είναι φυσικά υποδειγματική. Σκληρόδετη, με πάνω από 400 σελίδες σε σκληρό χαρτί, περιέχει επίσης πρόλογο και επίλογο του δημιουργού, καθώς και γλωσσάρι και φυσικά βιογραφικό του Marcelo D’Salete. Εννοείται, ότι η τιμή είναι, δυστυχώς, ανάλογη (γύρω στα 40 ευρώ), αλλά μπορείτε να το βρείτε και φτηνότερα. Όταν το αγόρασα εγώ, ήταν διαθέσιμο στη μισή τιμή, αλλά δυστυχώς, όχι πια.

 

Πιστεύω ότι είναι ένα κόμικ, που αξίζει να διαβάσετε και αν γίνεται, να αποκτήσετε. Λόγω του θέματος, δεν είμαι σίγουρος όμως, εάν θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο, ούτε εάν αρέσει σε όλους. Προσφέρει όμως, αν μη τι άλλο, μια ευκαιρία να μάθετε πολλά πράγματα για μια πολύ ζοφερή περίοδο της ιστορίας.

 

Παραθέτω την εισαγωγή του συγγραφέα, που δίνει μια ιδέα για το ιστορικό υπόβαθρο

 

05.jpg

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

wikipedia (για ιστορικές πληροφορίες)

 

Μια κριτική και μια δεύτερη κριτική. Μπορείτε να βρείτε και άλλες. 

 

  • Like 7
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ψάχνω απεγνωσμένα σε ηλεκτρονική μορφή, γιατί με έχει ψήσει απίστευτα και η θεματολογία και το ο δημιουργός κατάγεται από την Βραζιλία (δεν είναι από κάποια «κομιξοπαραγωγό» χώρα δηλαδή), αλλά δεν μπορώ να το βρω πουθενά. Απ' ό,τι φαίνεται όμως αξίζει να το έχω σε φυσική μορφή. :P 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...