Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Harleen (Stjepan Šejić)


leonidio
 Share

Recommended Posts

81rnvxa6i3l.jpg

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η νέα σειρά Black Label της DC Comics, όπου έχουμε την αφήγηση ιστοριών εκτός της επίσημης αφηγηματικής γραμμής του σύμπαντος της DC. Εδώ πλέον έχουμε την ιστορία της Harley Quinn και το πώς η νεαρή ψυχολόγος σαγηνεύτηκε από τον αρχιεγκληματία και παράφρονα Τζόκερ.

 

Η ιστορία είναι πολύ λεπτομερής, αφού ο δημιουργός (σενάριο και σχέδιο) Stjepan Šejić, εκ Κροατίας ορμώμενος, πιάνει την ιστορία της Harleen από την αρχή της επαγγελματικής της καριέρας, δείχνοντάς μας την επαγγελματική και προσωπική της ανασφάλεια, αλλά και την βαθιά πεποίθησή της, ότι οι εγκληματίες μπορούν να βοηθηθούν και να αλλάξουν. Ευτυχώς για αυτήν, ο δισεκατομμυριούχος Μπρους Γουέιν (ξέρετε ποιος :P) συμμερίζεται τις απόψεις της και της προσφέρει χρηματοδότηση, καθώς και μια θέση στο διαβόητο Άσυλο Άρκαμ, όπου θα μπορέσει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους χειρότερους εγκληματίες της Γκόθαμ. Και ανάμεσα σε αυτούς στο κέντρο του λαβύρινθου του Ασύλου βρίσκεται ο μέγας εγκληματικός εγκέφαλος ονόματι Τζόκερ, ο άρχοντας των παιχνιδιών και μάστορας της χειραγώγησης.

 

Σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις προηγούμενες ιστορίες του Μπάτμαν ή του Τζόκερ, εδώ ο εγκληματίας δεν παρουσιάζεται σωματικά παραμορφωμένος. Αντίθετα, ο Šejić τον σχεδιάζει ως ένα σαγηνευτικό τριαντάρη με ένα ωραίο χαμόγελο. Συνεπώς, η πλευρά της αναπηρίας του εγκληματία και η συνακόλουθη παράνοια που εκπορεύεται από αυτή, έχει βγει εκτός κάδρου. Ο Τζόκερ εμφανίζεται ως έχων σώας τας φρένας και ως άνθρωπος που του αρέσει να παίζει με τους άλλους και έτσι ίσως να χειρίζεται και τη Χαρλίν, η οποία, όπως μας γίνεται σαφές από τις πρώτες σελίδες του κόμικ, ψάχνει απεγνωσμένα για μια πατρική φιγούρα ή μάλλον για μια φιγούρα, που θα της χρησιμεύσει ως καθοδηγητής. 

 

HARLEEN-1-9.jpg

 

O Šejić καταφέρνει, κυρίως με το σχέδιο, να μας παρασύρει μέσα σε όλη αυτή την κατάβαση στην παράνοια ή ανάβαση προς την αυτογνωσία, αναλόγως το πως το βλέπει κανείς, αφού ο δημιουργός αρνείται να πάρει θέση. Η Harleen και ο Τζόκερ παρουσιάζονται πολλές φορές αντικριστά με τον ένα να λειτουργεί ως ανάκλαση του άλλου. Παρά τον εκτεταμένο εσωτερικό μονόλογο της αφηγήτριας, το σχέδιο δεν ακολουθεί τη δική της οπτική γωνία, αφού σε κάθε ευκαιρία μας προσφέρει έναν τεμαχισμένο, ενίοτε και θρυμματισμένο κόσμο, που οπτικοποιεί με μεγάλη επιτυχία την ταραγμένη ψυχική κατάσταση της ηρωίδας μας, η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα συναισθήματα και τις σκέψεις της. Βασικό ρόλο σε όλα αυτά, διαδραματίζουν τα γυαλιά και τα τζάμια, όλα πιθανόν σύμβολα της παραλλαγμένης οπτικής των ηρώων.

 

harleen-int.jpg

 

57_5d02e780971c06.76564173.jpg

 

 

Με αυτά και με άλλα, η ερωτική και καθόλου αμιγώς πλατωνική έλξη μεταξύ των δύο (ή τέλος πάντων της Harleen προς τον Τζόκερ) έρχεται φυσιολογικά. Έγραψα το “τέλος πάντων”, επειδή η οπτική του Τζόκερ δεν μας προσφέρεται μέσα στο έργο και μέχρι το τέλος του κόμικ έχουμε την αμφιβολία (όχι χωρίς ενδείξεις) ότι ίσως ο Τζόκερ να χειραγωγούσε την ψυχολόγο. Από την άλλη, όμως, οι ενδείξεις προέρχονται από μια πηγή, η οποία έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί τα συναισθήματα του Τζόκερ. Ο διάλογος μεταξύ Μπάτμαν / Μπρους Γουέιν και Άλφρεντ προς το τέλος του κόμικ είναι αποκαλυπτικός του τρόπου σκέψης των δύο ανθρώπων, αλλά και μιας ολόκληρης νοοτροπίας.

 

 

85bf0e22779c6b16064568507ff90cd4.png

 

Αυτό το τελευταίο, μας φέρνει στην υποπλοκή, η οποία διατρέχει όλο το έργο: παράλληλα με την ερωτική σχέση των δύο πρωταγωνιστών, παρακολουθούμε την προσπάθεια του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ να καθαρίσει την Γκόθαμ από το έγκλημα, χρησιμοποιώντας σκληρές μεθόδους και τον βλέπουμε να αντιπαρατίθεται στην Χαρλίν εξαιτίας των δικών της μεθόδων. Στο τέλος, ο Ντεντ, έχοντας περιλουστεί με το οξύ, που θα κάψει το μισό του πρόσωπο, θα αποφασίσει να παραβεί το νόμο και μαζί με μια ομάδα επίορκων αστυνομικών θα γίνει ο τελικός υπεύθυνος για το χάος, που θα προκληθεί στο τελευταίο 1/3 του κόμικ. Από εκείνο το σημείο και μετά θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης για όλους και ο Šejić δεν θα χαριστεί σε κανέναν και καμία, το δε μονοπάτι που θα διαβούν, θα είναι χωρίς επιστροφή. Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι ο δημιουργός του κόμικ αφήνει μια χαραμάδα, για να πιστέψουμε, ότι αν δεν είχαν επέμβει οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και μάλιστα στην πιο βάρβαρη μορφή τους, ίσως η πορεία των πραγμάτων να ήταν διαφορετική. Αν δεχτούμε, ότι αυτό μπορεί να έχει κάποια βάση, τότε και ο προαναφερθείς διάλογος αποκτά μια άλλη σημασία, όπου ο ένας από τους δύο φαίνεται να παίρνει, έστω και άθελά του, το μέρος αυτών των μηχανισμών. Παρόλα αυτά, ακόμη και στην προτελευταία σελίδα του έργου, ο Šejić ξεκαθαρίζει ότι ο Τζόκερ δεν έχει εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες και δεν βασίζεται στα όποια συναισθήματα. Είμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση, όπου τα πάντα είναι ξεκρέμαστα, τα πάντα είναι διφορούμενα και ταυτιζόμαστε με την πρωταγωνίστρια, η οποία στο τέλος δεν μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από τη φαντασία, κάτι που σίγουρα δεν είναι (μόνο) δική της ευθύνη. 

 

1572469956865w9jfr.jpg

 

Εξαιρετικό κόμικ, κυκλοφόρησε σε τρία τεύχη στις ΗΠΑ και μετά σε σκληρόδετη έκδοση με σχέδια του καλλιτέχνη και ανάλυση κάποιων σελίδων, καθώς και την ιστορία της έκδοσης. Αξίζει να την αγοράσετε, είναι πραγματικό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας. 

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για το κόμικ μπορείτε να διαβάσετε εδώ από το φίλο @Lazaros.

 

Το παρόν κείμενο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο astoixeiotos.wordpress.com

 • Like 10
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Από τα κόμικ που μου άρεσαν παρα μα πάρα πολύ. Πήρε ο Sejic μια πολύ κλασσική ιστορία που έχει ειπωθεί παρα πολλές φορές και της έδωσε μια φρέσκια ματιά.

Επίσης η έκδοση με το sleeve jacket πανέμορφη.

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Και το σχέδιο και η θεματολογία φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα, μαζί με τις δουλειές των Lemire-Sorrentino είναι μάλλον τα επόμενα που έχω σκοπό να διαβάσω από το DC Black Label.

Edited by nickv12
 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλα ιστορια απλα δυστυχως εμενα δε μαρεσει καθολου το σχεδιο του Sejic. Μου μοιαζει σαν να προσπαθει να γινει κατι μεταξυ manga και αμερικανικου κομικ. Παραυτα σεναριακα ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα ιστορια και το λεω εγω που εχω σιχαθει τις ιστοριες με τη Harley

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ την περιμένω την κοπελιά, μου άρεσε το σχέδιο που είδα στα previews. Συγκεκριμένα , αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο Meyzieu Jonage, FR, και περιμένει το αεροπλάνο (σύμφωνα με το tracking του amazon) :lol:

 • Like 5
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφο κόμικ, το είχα διαβάσει ψηφιακά το καλοκαίρι. Εγώ μάλιστα που δε πολυτρελαίνομαι για τη Harley (no pun :lol:), μπορώ να πω ότι το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και "φρέσκο". Άνετα θα μπορούσα να φανταστώ ταινία βασισμένη στο συγκεκριμένο κόμικ με πρωταγωνίστρια τη Margot Robbie. Το λιμπίζομαι και εγώ το hardcover! :prankster:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

On 28/9/2020 at 9:43 ΜΜ, geo_trou said:

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται. :thanx: @leonidio!

edit: πολύ θα ήθελα να δω να παίζουν στο Black Label και με άλλους χαρακτήρες πέραν του Batman και των τριγύρω

Αν μπορείς να το πάρεις οπωσδήποτε φίλε μου..πολύ καλό και η έκδοση όντως κόσμημα ))

On 28/9/2020 at 11:11 ΜΜ, Sugarglitter said:

Από τα κόμικ που μου άρεσαν παρα μα πάρα πολύ. Πήρε ο Sejic μια πολύ κλασσική ιστορία που έχει ειπωθεί παρα πολλές φορές και της έδωσε μια φρέσκια ματιά.

Επίσης η έκδοση με το sleeve jacket πανέμορφη.

Πολύ καλό γενικότερα..ήταν απ' τις ελάχιστες φορές που δεν περίμενα να πέσει η τιμή του?κι εσπευσα να το πάρω γτ άκουσα ότι μόνο η πρώτη φουρνιά θα έχει το sleeve αυτό.κοσμημα..και φυσικά η ιστορία και το σχέδιο υπεροχα

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το καλύτερο του Black Label της DC. Γενικά η ιστορία της Harley Quinn  είναι πολύ δύσκολη. Όπως και του Joker. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να αποτυπωθεί η ψυχική ασθένεια, πόσο μάλλον να παρουσιαστεί ως ελκυστική. Παρόλο που έχει ειπωθεί άπειρες φορές αυτή η ιστορία, τις περισσότερες γίνεται με υπέρ απλούστευσεις. Ο O Sejic το εξυσε πιο πολύ από τους περισσότερους και παρακολουθεί πολύ ωραία την πορεία της Harley. Και πάλι βέβαια τα δύσκολα κομματια, εκεί που η Harley εγκατέλειπει την καριέρα της και τον εαυτό της, μοιάζουν με άλματα και για αυτό πρέπει ο Joker να έχει αυτή την εμφάνιση και μια εμφανή γοητεία ώστε να είναι πιο πειστικός ο έρωτας. Ωραίο αλλά και πάλι κάτι λείπει. 

 

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά το μοναδικό πρόβλημα μου είναι πως ο Šejić  δήλωσε πως δεν θα ξανασχοληθεί με υπερηρωικό κόμικ. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η απόφαση του, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να δώσει πολλά διαμαντάκια. Όσοι τον ακολουθούμε στις ιντερνετικές δουλειές του, ξέρουμε πόσο ταλαντούχος είναι και τι είναι ικανός να φτιάξει.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 10/14/2020 at 6:38 PM, Jim® said:

Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά το μοναδικό πρόβλημα μου είναι πως ο Šejić  δήλωσε πως δεν θα ξανασχοληθεί με υπερηρωικό κόμικ. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η απόφαση του, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να δώσει πολλά διαμαντάκια. Όσοι τον ακολουθούμε στις ιντερνετικές δουλειές του, ξέρουμε πόσο ταλαντούχος είναι και τι είναι ικανός να φτιάξει.

Καλά δεν είναι πρόβλημα το ότι δεν θα ξανασχοληθεί ο Sejic . Το πρώτο τομακι το θεωρώ αυτοτελές. Και να μην το συνεχίσεις κλείνει εκεί άνετα. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Sugarglitter said:

Το πρώτο τομακι το θεωρώ αυτοτελές.

 

Κι εγώ. Γενικά αναφέρομαι στην απόφαση του να μην ξανακαταπιαστεί με υλικό από την DC.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Το διάβασα κι εγώ. Ήταν όντως ένα αρκετά καλό κόμικ. Γενικά, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενήλικη προσέγγιση στη γνωστή ιστορία. Σίγουρα αρκετά διαφορετική από αυτή που μας έδωσαν στο Batman TAS.

 

Στα της ιστορίας: Πολλές λάθος επιλογές αυτό το κορίτσι. :lol:

 

Περί του δημιουργού: ο συγκεκριμένος σπανίως με απογοητεύει (για να μην πω ποτέ). Επίσης, είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να σχεδιάσουν και να γράψουν εξίσου καλά μια ιστορία.

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Το διάβασα κι εγώ (επιτέλους). Η ιστορία είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και είναι εύκολα στις 10 αγαπημένες μου ιστορίες από DC, για να μην την βάλω και στις τοπ 5. Το σενάριο είναι για σεμινάριο, σφιχτοδεμένο και καλογραμμένο που σπάνια πλέον βλέπουμε στα υπερηρωικά. Ό,τι συνέβη στο κόμικ είχε κάποιο νόημα για την εξέλιξη της πλοκής και των χαρακτήρων. Επιπλέον, μου άρεσε που η ιστορία ήταν προσγειωμένη και δεν είχαμε έντονο το μεταφυσικό υπερηρωικό στοιχείο. Γενικά ο Sejic φάνηκε πως μελέτησε πολύ για το συγκεκριμένο στόρυ και το αποτέλεσμα λάμπει.

 

Για το σχέδιο ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Αριστουργηματικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τελευταίο καρέ θα μπορούσε άνετα να είναι και αυτόνομος πίνακας ζωγραφικής, αλλά έχοντας διαβάσει την ιστορία και γίνει μάρτυράς της τραγικής εξέλιξης της Χαρλίν, αποκτά άλλο νόημα και βάθος. Έχω μείνει πραγματικά άφωνος. Η ποιότητα του έργου είναι σε άλλο επίπεδο.

 

Υποκλίνομαι στον Sejic. 

Edited by Jim®
 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Jim® said:

Το διάβασα κι εγώ (επιτέλους). Η ιστορία είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και είναι εύκολα στις 10 αγαπημένες μου ιστορίες από DC, για να μην την βάλω και στις τοπ 5. Το σενάριο είναι για σεμινάριο, σφιχτοδεμένο και καλογραμμένο που σπάνια πλέον βλέπουμε στα υπερηρωικά. Ό,τι συνέβη στο κόμικ είχε κάποιο νόημα για την εξέλιξη της πλοκής και των χαρακτήρων. Επιπλέον, μου άρεσε που η ιστορία ήταν προσγειωμένη και δεν είχαμε έντονο το μεταφυσικό υπερηρωικό στοιχείο. Γενικά ο Sejic φάνηκε πως μελέτησε πολύ για το συγκεκριμένο στόρυ και το αποτέλεσμα λάμπει.

 

Για το σχέδιο ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Αριστουργηματικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τελευταίο καρέ θα μπορούσε άνετα να είναι και αυτόνομος πίνακας ζωγραφικής, αλλά έχοντας διαβάσει την ιστορία και γίνει μάρτυράς της τραγικής εξέλιξης της Χαρλίν, αποκτά άλλο νόημα και βάθος. Έχω μείνει πραγματικά άφωνος. Η ποιότητα του έργου είναι σε άλλο επίπεδο.

 

Υποκλίνομαι στον Sejic. 


Υπάρχει μια έμμεση συνέχεια από τον Sejik στα πλαίσια της ανθολογίας της Harley Quinn "Red Black and White"

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...