Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

These Savage Shores (Ram V, Sumit Kumar, Vittorio Astone)


leonidio
 Share

Recommended Posts

71ib2zxjwwl.jpg

 

Είναι πάντα ενδιαφέρον, όταν γνωστά και πιθανόν αναμασημένα πράγματα παίρνουν μια νέα πνοή ή δίνονται μέσα από μια άλλη οπτική γωνία. Αυτή είναι και η περίπτωση αυτού του κόμικ από την εταιρεία Vault, η οποία προσπαθεί να δώσει στο κοινό κάποια ενδιαφέροντα και διαφορετικά κόμικς, όπως οφείλουν να κάνουν όλες οι εταιρείες, που θέλουν να επιβιώσουν στο σκληρό αυτό χώρο.

 

Ο σεναριογράφος της σειράς, Ram V, όπως και ο σχεδιαστής, Sumit Kumar, είναι αμφότεροι Ινδοί και εδώ μεταφέρουν τον τετριμμένο μύθο των βρικολάκων στη χώρα τους στο σωτήριο έτος 1766, λίγο πριν οι Βρετανοί “ανθρωπιστές” εισβάλουν στην Ινδία, για να “εκπολιτίσουν” τούς “βάρβαρους” Ινδούς. Η ιστορία αφηγείται ένα ταξίδι Βρετανών βρικολάκων στην Ινδία, οι οποίοι δεν βλέπουν την ώρα να τραφούν από τον αυτόχθονα πληθυσμό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να διακρίνουμε την παραβολή πίσω από το μύθο (οι Βρετανοί αποικιοκράτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τους Ινδούς), αλλά το παιχνίδι παίζεται στην Ινδία και οι κανόνες αλλάζουν, επειδή οι καλλιτέχνες αξιοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό τον περίγυρο και την κουλτούρα της αχανούς χώρας. Βλέπετε, οι βρικόλακες δεν θα αντιμετωπίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, αλλά υπερφυσικά όντα της ιδιαίτερα πλούσιας ινδουιστικής θρησκείας. Η παραβολή έχει και μια επιπλέον διάσταση, αφού κάποιοι Ινδοί είναι Ινδουιστές, ενώ άλλοι Μουσουλμάνοι και τελικά συνεργάζονται, για να αποκρούσουν τους Βρετανούς: και εδώ έχουμε και αναφορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, τη διαμάχη μεταξύ των δύο θρησκευμάτων και την τελική διχοτόμηση της χώρας σε Ινδία και Πακιστάν.

 

RCO027_1582344391.jpgdxq9z-1zrrw-025-666x1024.png

 

Η καθαυτή ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, προχωρά με διάφορες αφηγηματικές τεχνικές, όπως ο.χ. μέσω αλληλογραφίας (θυμίζω, ότι ο “Δράκουλας¨του Στόκερ εκτυλίσσεται αποκλειστικά μέσω ανταλλαγής γραμμάτων) και ο σεναριογράφος μπλέκει με επιτυχία το προσωπικό και το συλλογικό, αλλά και το πολιτικό με το αισθηματικό. Το τέλος δεν είναι ακριβώς αίσιο, αλλά μας δηλώνει, ότι η ασθένεια που κουβαλάνε οι Βρετανοί βρικόλακες γίνεται τελικά ενδημική στην Ινδία.

 

TSS_01_RC_Page_3.jpg

 

Πολύ ωραίο σχέδιο του Κουμάρ, πάρα πολύ ωραία χρώματα από το Βιττόριο Αστόνε, όχι απλά συμβάλλον στο αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούν μια καινούρια πραγματικότητα, μια μυθολογία, την οποία οι Βρετανοί εισβολείς (κι εμείς, οι Δυτικοί αναγνώστες) αδυνατούν να καταλάβουν. Πολύ ζωντανό σχέδιο, αρκετά εκφραστικό με πολύ ζωντανά χρώματα, στα οποία αντιπαραβάλλεται η μουντάδα του Λονδίνου, μας χαρίζει πολλές ωραίες στιγμές δράσης αλλά και αγωνίας και συναισθημάτων.

 

tss_01_rc_page_1.jpgsavageshores_004_003_inks.jpg

 

Ένα κόμικ, που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη

 

Κριτική στο The Comics Journal

 

Αυτή η παρουσίαση αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο astoixeiotos.wordpress.com

 

  • Like 13
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό κόμικ,καθώς όλα τα επιμέρους στοιχεία σενάριο-σχέδιο-χρώμα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο  ,από αυτά που ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες!

Για μένα το μοναδικό μειονέκτημα  είναι το γεγονός ότι βγήκε μόνο σε trade paperback κι όχι σε σκληρό εξώφυλλο!

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Απρόσμενα φρέσκια ματιά στους βρικόλακες, που εξισορροπεί ιδανικά, ανάμεσα στους δυτικούς μύθους και την Ανατολή. Θίγει, παράλληλα, σε σωστές δόσεις το βαρύ θέμα της αποικιοκρατίας, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της βασικής ιστορίας. Παρά το μικρό μέγεθος του κόμικ, δίνεται μια ολοκληρωμένη ιστορία, με πολύ καλή χημεία ανάμεσα στους δημιουργούς, που καταφέρνουν να φτιάξουν ένα πολύ όμορφο και δεμένο αποτέλεσμα, τόσο σεναριακά, όσο και εικαστικά. Θεωρώ τη Vault πολύ ανερχόμενη εκδοτική στα indie κόμικς, που παρά τη σχετικά μικρή κομικσική παραγωγή, καταφέρνει να ξεχωρίσει.

 

:thanx: για την ωραία παρουσίαση @leonidio :delicious:

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...