Jump to content

angeltze

Member
 • Posts

  243
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by angeltze

 1. @NikosMalk Για μένα, το πιο δυνατό aspect του Chainsaw Man δεν είναι το action, ούτε τα όμορφα/καυτά (για να λέμε την αλήθεια ) designs, ούτε οι αρχέτυποι των χαρακτήρων. Είναι το απίστευτο emotional complexity που βλέπουμε στις ιστορίες τους χωρίς υπερβολική ανάλυση, μέσα από τις εκφράσεις, τους μαννερισμούς, το στήσιμο των σελίδων, που με συνεπαίρνει, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο overbearing όσο βράζει το έργο στο μυαλό σου μετά την ανάγνωση. Να διαβάσεις και το δεύτερο part του manga που τρέχει τώρα, είναι αρκετά πιο εδραιωμένο και ώριμο στο γράψιμό του και νομίζω θα το εκτιμήσεις εξίσου Το άνιμε έχει κάνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ένα εξαιρετικό adaptation. Έχει τα λαθάκια του από δω και από κει, αλλά είναι πραγματικά ψιλοπράγματα απλά για να παραπονιέμαι Πραγματικά χαίρομαι που το διασκεδάζεις πάντως, γιατί έχω επενδύσει πολύ συναισθηματικά στο Chainsaw Man.
 2. Και εγώ συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται καμία δικαιολόγηση για να ζωγραφιστεί το γυμνό. Σε μια γερή μερίδα τέτοιων εκδόσεων η ιστορία είναι τελευταία στις προτεραιότητες Υποθέτω αναφέρεται στον πάγκο που σχολίασα? Not sure myself. Ο πάγκος είχε διάφορες αφίσες με anime girls σε επίμαχες πόζες και ελάχιστο censorship και ένα κομιξακι, αν δεν κάνω λάθος. Γενικά, έκανε μπαμ όταν περνούσες από δίπλα. Πάντως για να το πω και αυτό, εμένα δεν με ενοχλησε καθόλου η ελεύθερη απεικόνιση, θεωρώ ότι είναι παραδόξως θεμιτή σε ένα τέτοιο φεστιβάλ. Κάτι το... "ελεύθερο", ας πούμε. Αλλά ναι, είναι απολύτως λογικό κάποιος να μην νιώθει καθόλου άνετα να τα βλέπει by default, οπότε στην τελική νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διακριτή γραμμή για το τι μπορείς να εκθέσεις σε κοινή θέα και τι θα πρέπει να "κρύψεις" μέσα στο ντοσιέ σου πάνω στο τραπέζι, απλά αυτό είναι γενικό θέμα και δεν έχει να κάνει με ομοφυλοφιλική τέχνη συγκεκριμένα. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να κρύβουμε ΜΟΝΟ αυτήν την κατηγορία ερωτικών.
 3. Νομίζω και εγώ, όπως είπε ο leonidio, ότι σε γενικές γραμμές τα άτομα που πάνε σε κομικσοεκδηλώσεις είναι αρκετά ανοιχτόμυαλα. Προσωπικά, εννοείται πως δεν θα με ενοχλούσε, θεωρώ ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Γενικά, ο ερωτισμός στην τέχνη δεν είναι τίποτα καινούργιο και πρέπει να πάψει να είναι ταμπού για όσους είναι. Στο φετινό Athenscon, για παράδειγμα, είδαμε έναν πάγκο στο artists' alley που είχε μια χαρά τολμηρές αφίσες ερωτικού περιεχομένου (κυρίως γυμνές γυναίκες) σε κοινή θέα (με ελάχιστο censorship) και κόμικ με πορνογραφία αν δεν κάνω λάθος (δεν μιλάω για το "τσοντοκόμικς"). Αν κάποιος είναι εντάξει με αυτό (με δηλαδή μια τυπική απεικόνιση straight περιεχομένου), ουσιαστικά πρέπει να είναι εντάξει και με εναλλακτικές μορφές ερωτικού περιεχομένου. Το μόνο ζήτημα για μένα είναι η λογοκρισία, ώστε να μην εκτίθενται άνθρωποι (και παιδιά φυσικά) σε σεξουαλικό περιεχόμενο αν δεν το επιθυμούν, ανεξάρτητα από το τι απεικονίζει. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος ενοχλείται από ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο σε οποιοδήποτε επίπεδο εκτός από αισθητικό (που αυτό είναι κατανοητό), αλλά είναι οκ με την έκθεση γυμνών γυναικών ή straight περιεχομένου, μάλλον ξυδάκι θέλει Tl;dr: είμαι απόλυτα υπέρ της έκδοσης τέτοιων κόμικς και τέχνης και, ναι, πιστεύω πως είμαστε σε σχετικά οκ επίπεδο ως κοινωνία για να βλέπουμε άφοβα τέτοιες δουλειές στα φεστιβάλ (ίσως όμως όχι και πιο mainstream ακόμη).
 4. Εγώ είμαι της άποψης ότι τα φεστιβάλ είναι πρωτίστως pop culture και μετά κόμικς και πως έτσι πρέπει να είναι. Αν μιλάμε για strictly κομιξοεκδηλώσεις, τότε θα έπρεπε να πάρουν πόδι τουλάχιστον οι μισές δραστηριότητες στα κον Συμφωνώ και εγώ ότι υπάρχει μια τρομερή απουσία αυτοεκδόσεων πάντως. Νομίζω ότι απλά ελάχιστοι έχουν έστω και ένα κάποιο όραμα ως δημιουργοί κόμικς, οπότε, όπως και να το κάνουμε, πρέπει κάπως να γεμίσουν τα τραπέζια. Από εκεί και πέρα, για να τοποθετηθώ και πάνω στο θέμα, αυτό που ειπώθηκε νωρίτερα είναι απόλυτα σωστό, μπορώ να το πω και εντελώς εμπειρικά ότι ελάχιστοι της νέας γενιάς θα ενδιαφερθούν για τα παλιά, προφανέστατα dated έργα. Σε μια εποχή που στην νεολαία πουλάνε κυρίως τα μάνγκα, τα υπερηρωικά και γενικότερα πολύ πιο σύγχρονες εκδόσεις που είναι πιο προσελκυστικές, εκδοτικές που ποντάρουν τα πάντα στη νοσταλγία των "παλιών" δεν θα φτουρήσουν μελλοντικά, θα αναγκαστούν να αλλάξουν ρότα. Ακόμα μου κάνει τρομερή εντύπωση που οι νέες ελληνικές κυκλοφορίες είναι τα ίδια αναλώσιμα θέματα που δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον (και για μένα φυσικά). Αντί να ευλογάμε τα γένια των παλιών ιστοριών, καλό θα ήταν να αποκτήσουμε ένα πραγματικό ambition και να φτιάχνουμε καινούργια πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν είμαι καθόλου οπτιμιστής, νομίζω ότι είναι κάπως καταδικασμένος ο χώρος των κόμικς, της λογοτεχνίας και γενικά της τέχνης στην Ελλάδα, απλά δεν μπορεί να υποστηριχθεί, δεν υπάρχει βιομηχανία που να μπορεί να ευδοκιμήσει ουσιαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο πχ της Αμερικής ή της Ιαπωνίας ή της Ιταλίας που έχουν κολοσσούς στην ένατη τέχνη. Υπάρχει λόγος που δεν διαβάζω καθόλου ελληνικά κόμικς (είτε μεταφρασμένα είτε πρωτότυπες εκδόσεις). Biased? Πολύ πιθανό. Είναι γεγονός όμως ότι τα ελληνικά κόμικς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, με απωθούν τρομερά? Σίγουρα.
 5. Συμφωνώ με Dredd για τα πάντα εκτός από το παραπάνω. Νομίζω έχει ξαναγίνει η συζήτηση πιο παλιά περί αυτοεκδόσεων και οι τιμές είναι σχεδόν αναπόφευκτες, απ'ό,τι εχω καταλάβει. Τώρα, όσον αφορά στην επιμέλεια, εννοείται πως, ειδικά όταν μιλάμε για 20 σελίδες, λάθη τέτοια είναι ανεπίτρεπτα και αφήνουν μια πολύ άσχημη γεύση. Και εγώ αυτοέκδοση θα αγόραζα μόνο για να στηρίξω γνωστό μου, αλλιώς είναι σχεδόν πάντα ασύμφορο και η ίδια η έκδοση το πιθανότερο να μην αξίζει καν σαν υλικό. Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ όμως (ίσως να ξεφεύγει λίγο από τον τίτλο του topic, αλλά νομίζω σχετίζεται ακόμη με την γενική ελληνική σκηνή των κόμικς και την παρακμή της) είναι τα παρελκόμενα στους πάγκους που δεν είναι κόμικς. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα με αυτά τα παρεμφερή, είναι πολύ πιο προσιτά σε όλους και δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι κακό. Ναι, οκ, πες ότι πάει την σκηνή των κόμικς πίσω επειδή δεν προωθούνται καλλιτέχνες που έχουν κόμικς να επιδείξουν. Μα, πού τους είδαμε αυτούς? Το θέμα δεν είναι στις κονκάρδες, τα πριντς, τα αυτοκόλλητα. Το θέμα είναι ότι ο τομέας των ελληνικών κόμικς είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οπότε βρίσκω αδικαιολόγητη την κατηγορία σου. Τι φρένο να βάλουν? Γιατί? Τι το εναλλακτικό υπάρχει που είναι καλύτερο? Και στην τελική, γιατί πρέπει να προτιμώνται απαραίτητα τα κόμικς στο artists' alley? Το artists' alley είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα. Εμένα σαν πουριτανισμός μού ακούγεται, ακόμη και gatekeeping των κόμικς, για να είμαι απολύτως ειλικρινής.
 6. Εγώ δεν αγόρασα τίποτα απολύτως από κόμικς (αδιάφορη φάση) και, τώρα που το σκέφτομαι, ούτε από το artists' alley, κάτι που μετανιώνω τώρα. Παρολ'αυτά, έκανα ένα commission στον Λαγουβάρδο, ο οποίος και μου παρέδωσε αυτό το υπέροχο σχέδιο της Reze από το Chainsaw Man, στα 20 ευρώ: Είναι κυριολεκτικά το μοναδικό πράγμα με το οποίο έφυγα από το κον, αλλά ειλικρινά το χάρηκα
 7. Δεν ξερω τι παιχτηκε την πρωτη μερα, αλλα η κατασταση με τις ουρες ηταν τρομερα κακη. Υπηρχε πολυ κακη οργανωση σε αυτο το κομματι, κατι που με παραξενεψε, γιατι θυμαμαι οτι, στα τελευταια δυο κονς πριν την πανδημια, ειχαν μαθει να το διαχειριζονται πολυ καλα. Σημερα ηταν πολυ πιο διαχειρισιμο, αν και πιστευω οτι καποιον ρολο ισως να επαιξαν και τα ατομα που ειχαν παρει weekend pass. Κατα τ'αλλα, τυπικα καλο φεστιβαλ οπως συνηθως. Δεν θα πω ψεματα παντως, απο τοτε που σταματησα να νοιαζομαι για καλεσμενους και ομιλιες, εχω βρει την υγεια μου. Ειναι οπως τα λεει ο @Jim®, το κον ειναι απλα καλυτερο οταν κανεις τις βολτουλες σου χαλαρα, ιδανικα με παρεα, και ψαχνεις για αρτ και κομιξακια. Εγω παντως ειδα διαφορους καινουργιους τιτλους, δεν ενιωσα δηλαδη οτι ηταν ξεπερασμενα στοκ, αλλα και παλι δεν αγορασα τιποτα. Καλα, στην μαζωξη μετα δεν μπορουσα να ερθω, το ειχα πει ηδη. Μεγαλο κριμα αυτο, θα ειχε "δεσει" το γλυκο αν ειχα ερθει. Και στα επομενα!
 8. Εχετε υπ'όψιν σας ότι αυτά τα φεστιβάλ, ενώ μπορεί συνήθως να περιέχουν στο όνομά τους την λέξη "comics" (και είναι όντως αυτά το μεγαλύτερο focus, ας μην κοροιδευόμαστε (βλέπε καλεσμένους, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία από τον χώρο της ένατης τέχνης και τα περισσότερα περίπτερα που πουλάνε κόμικς ή merch σχετικά με αυτά, όπως και το artists' alley, στο οποίο παίζει δυνατά και το fanzin/αυτοέκδοση, πέρα από το art)), ουσιαστικά είναι pop culture festivals. Ένα comic con δεν είναι μόνο για comics, ούτε πιστεύω ότι πρέπει σώνει και ντε να επικεντρώνεται σε αυτά περισσότερο (ανεξάρτητα από το ότι πιστεύω πως έμπρακτα όντως εκεί επικεντρώνονται). Είναι ένα αμάλγαμα διαφόρων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων που πέφτουν στην κατηγορία του pop culture, που πέφτουν στην κατηγορία της "nerdίλας", για να το θέσουμε πιο λαικά Εμένα αυτό που με παραξενεύει λίγο είναι όταν έχουμε πάγκους με πχ δαχτυλίδια και κοσμήματα που δεν έχουν θεματολογία αντίστοιχη με του φεστιβάλ ή πάγκους με μαγικά τρικ. Καταλαβαίνω γιατί μπαίνουν, αλλά αυτά όντως θεωρώ ότι δεν έχουν κάποια σχέση με το φεστιβάλ και ούτε πιστεύω ότι έχουν τρομερή επιτυχία.
 9. Και εμένα θα μου άρεσε πολύ κάποια μεγάλη βάση δεδομένων (κατά προτίμηση site) στυλ letterboxd ή anilist, ώστε να έχω ένα log όλων των κόμικς που έχω διαβάσει. Δεν έχω ακούσει για κάτι τέτοιο δυστυχώς.
 10. Εχω δανεισει μονο στα αδελφια μου (ζουμε στο ιδιο σπιτι) και σε πολυ κολλητους φιλους που ξερω οτι θα τα προσεξουν σαν τα ματια τους. Σε γενικες γραμμες δεν εχω αντιμετωπισει προβληματα, εκτος απο μια φορα που ειχα δανεισει ενα χοντρο, μπαμπατσικο βιβλιο στην δευτερα γυμνασιου και επιστραφηκε με ΟΚΤΩ τσακισματα στη ραχη απο το επιμονο ανοιγμα. Εφαγε κραξιμο, μου το ξαναγορασε και κρατησε αυτη το χαλασμενο αντιτυπο Ακομα κολλητοι ειμαστε μεχρι σημερα, της εχω δανεισει και μανγκα πιο προσφατα και αυτα οντως επιστραφηκαν σε αψογη κατασταση, οποτε το μαθημα το εμαθε και σεβασμο εδειξε
 11. Εγώ θα είμαι στο athenscon με μεγάλη παρέα οπότε, αν παιχτεί μάζωξη βράδυ, πολύ δύσκολο να έρθω. Αν όμως μαζευτούμε κάποια στιγμή το μεσημέρι, όποια από τις δύο μέρες (αν και μάλλον προτιμώ Κυριακή), η παρέα είναι αρκετά μεγάλη και μπορώ να τους παρατήσω για να έρθω μια-μιάμιση ωρίτσα Και εγώ προτιμώ με τα χίλια σε απόσταση ποδαράτη, αν πρέπει να πάρουμε τραίνα, τραμ κλπ δεν παίζει να σκάσω μύτη
 12. Ε όταν έχω σταθερό εισόδημα, φαντάζομαι ότι θα μπορώ να διαθέτω και περισσότερα λεφτά για έντυπα. Τότε, ευελπιστώ να δώσω στη συλλογή μου και το μέγεθος που της αξίζει, όπως και να την γεμίσω με πολλούς τίτλους που θα ήθελα να σπορτάρω
 13. Όπως υποσχέθηκα, σήμερα παρέλαβα το Look Back και αυτή είναι η συλλογή μου ως έχει αυτή τη στιγμή. μια γενική εμφάνιση (συγχωρήστε τα χάλια, δεν νομίζω ποτέ να βελτιωθεί η όψη της ) Τα χαρτόκουτα πάνω είναι γεμάτα με ντισνεικα κάθε λογής, πολλά εκ των οποίων δυστυχώς είναι σε μέτρια έως και κακή κατάσταση. Νομίζω ότι είναι γύρω στα 400 τεύχη μέσα στα κουτιά. δανεισμένο ράφι από τις στήλες του αδελφού μου (εξού και οι κύβοι ρούμπικ) στο οποίο έχω βάλει τα πιο πρόσφατα ΚΟΜΙΞ που είχα πάρει πριν το παρατήσω, καποια ξεμπαρκα ντισνεικα που ειναι σε καλη κατασταση και ό,τι ξενόγλωσσο έχω που δεν είναι στα αγγλικά (σχεδον ολα αδιαβαστα, γιατι δεν ξερω τις γλωσσες ) οι τόμοι FMA που έχω συλλέξει μέχρι τώρα, τα επίτομα Nausicaa, και διάφορα μάνγκα που μου δωρίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες επειδή δεν του άρεσε το στυλ (είναι BL μάνγκα) και διαβάζονται αυτή την περίοδο από την αδελφή μου Silent Voice (έχω κάνει παρουσίαση για αυτό το διαμαντάκι), one punch man, το look back που σπόρταρα και στο άλλο thread, τρια βιβλία και ό,τι περίσσεψε από τα παραπάνω BL μάνγκα πολυαγαπημένο μου assassination classroom και τα ελληνικά death note μου (το πρώτο μάνγκα που αγόρασα ποτέ μου!) ό,τι Αστερίξ και Λούκι Λουκ έχω, διάφορα fanzin από comic cons, τα φάντομ μου, ένας κόκκορας του Αρκά, τα star wars που είχαν κυκλοφορήσει προ πενταετίας με εφημερίδα και το how to draw the marvel way Αυτά που είναι σε στοίβα είναι αυτά που υποτίθεται ότι θέλω να διαβάσω σύντομα, άρα και δεν έχουν θέση ακόμα στη βιβλιοθήκη, θα τα δείξω αναλυτικά στο τέλος Κυρίως βιβλία Έραγκον και Φύλακες του Χρόνου, αλλά χώρεσα και τα έργα του McCloud που έχω, καθώς και το watchmen εδώ δεν έχω κόμικς, αλλά η στοίβα πάνω είναι φυλλάδια από το athenscon και ήθελα να δείξω τον Ντόναλντ και την Μίννι, το άλλο μισό stand που είδαμε με τον Μίκυ κομμάτια από την βιβλιοθήκη Καρλ Μπαρκς, βιος και πολιτεία, επίγονοι κλπ, κάτι βιβλία, το the night is short, walk on girl που είναι βιβλίο, αλλά ενέπνευσε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες anime, τα δύο μάνγκα των mangatellers και η κοιλάδα του θανάτου (συν δύο pikachu και ένας angry bird stormtrooper ) Κι άλλη βιβλιοθήκη Καρλ Μπαρκς συν το Pertwillaby Papers τα κόμικς που ήταν στην στοίβα πιο πάνω! Ειδική μνεία στον @Phantom Duck που μου έδωσε το Μικυ Μαους στo comicdom έτσι επειδή το είχε πάνω του και στον @Jim® που μου πρότεινε το V for Vendetta (ακόμα δεν το έχω διαβάσει ) Τέλος, αυτό εδώ είναι στην καρέκλα δίπλα από το κρεβάτι μου γιατί θα το διαβάσω σύντομα (μάλλον ):
 14. Παρέλαβα και εγώ σήμερα το Look Back από @Manga District! Πολλά ευχαριστώ, είναι εξαιρετικό μάνγκα και χαίρομαι που το έχω πλέον και σε έντυπη μορφή, πόσω μάλλον όταν είναι το πρώτο κόμικ που έχω αγοράσει εδώ και πολλούς μήνες Έκπληξη μου προκάλεσε το γεγονός ότι είναι κάπως πιο μεγάλο σε μέγεθος από ένα τυπικό tankobon, μια ευχάριστη έκπληξη πάντως. Γενικά το συνιστώ σε όλους, θα φτιάξω και παρουσίαση σύντομα γιατί του αξίζει μια θέση στη βάση μας
 15. Εγώ στα μπαρ έχω πολλή δυσφορία όταν καπνίζουν δίπλα μου όμως. Με κάνει να θέλω να σηκωθώ και να την κάνω επιτόπου. Εγώ είμαι πιο πολύ υπέρμαχος των χωρισμένων ζωνών για καπνιστές και μη καπνιστές. Έτσι θα είναι όλοι κάπως πιο βολεμένοι μάλλον.
 16. Ποτέ και δεν βρίσκω κανέναν λόγο να αρχίσω
 17. Χαίρομαι που ακούω όλων των ειδών απόψεις, είναι ένα αρκετά πολυδιάστατο θέμα. Ο Αλέξανδρος φέρει μερικά σημαντικά πόιντς, αλλά θέλω να σε ρωτήσω κάτι, απλά για να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου την αρχική σου τοποθέτηση. Ο @Dredd συμφωνεί με το πιο πρόσφατο κείμενό σου, στο οποίο αναφέρεσαι στο cancelling (φαντάζομαι με βάση την Ρόουλινγκ), αλλά εσύ έχεις καταδικάσει τον Παπαθεοδώρου μαζί με τους υπόλοιπους εμάς. Τι είναι λοιπόν αυτό που εν τέλει είναι αποδεκτό στην καφενειακή συζήτηση και τι είναι αυτό που, ακόμα και εμείς που δεν είμαστε κάποιου επαγγέλματος εύλογα, μπορούμε να σχολιάσουμε? Μάλλον κάπου εδώ δεν συμπίπτουν οι απόψεις των δύο σας. (Με καμία απολύτως διάθεση ειρωνείας ή έντασης, είναι μια ειλικρινής ερώτηση για γόνιμη συζήτηση) Και επίσης διαφωνώ ότι δεν πρέπει να συγκριθούν τα δύο περιστατικά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η βάση της συγκεκριμένης συζήτησης, όπως αυτή εξελίχθηκε, δεν είναι το έγκλημα ή οι απόψεις κάποιου, αλλά ο διαχωρισμός τέχνης-καλλιτέχνη και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ακριβώς επειδή είναι δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Και ούτε υπονομεύθηκε το έγκλημα του Παπαθεοδώρου. Αυτό το κατανοώ, αλλά νομίζω ότι, εν τέλει, είναι στο χέρι του καθενός το πως θα το χειριστεί και σε καμία περίπτωση δεν θα τον θεωρήσω συνένοχο εάν αποφασίσει να δει, με οποιονδήποτε τρόπο, το έργο κάποιου που έχει κατακριθεί, είτε για έγκλημα είτε για bad takes. Το να το δεις χωρίς να του δώσεις λεφτά είναι πλέον πολύ εύκολο και η πλατφορμά είναι φουλ υποκειμενικό ζήτημα, διότι μπορείς εύκολα να κάνεις τη διάκριση πριν το προτείνεις σε κάποιον και αυτός αποφασίζει για την πάρτη του από κει και πέρα. Τι εννοείς ότι έχει πάντα στοιχεία του συγγραφέα? Ότι οι απόψεις του είναι στα κείμενα και πάντα θα υπάρχει κάτι υποσυνείδητο? Ή απλά ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το όνομά του, άρα του δίνεται και η πλατφόρμα?
 18. Μα συμφωνώ μαζί σου. Πόσω μάλλον για το να μην επηρεαζόμαστε από τρίτα media, λχ Ευαγγελάτο και Τατιάνα (για ξέρασμα και οι δύο) ή τυχαία ποστ από εδώ και εκεί. Απλά δεν βλέπω κανέναν λόγο, όταν το επίσημο δημοσίευμα παραθέτει τα εξής στοιχεία και ο ίδιος ο Παπαθεοδώρου παραδέχεται ότι τα κατέβασε, να μην κριθεί για τις πράξεις του πριν το επίσημο αποτέλεσμα της δίκης, όταν αυτή γίνει. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι όντως τα ήθελε για έρευνα, όπως ο ίδιος λέει, είναι ακόμη τρομερά κατακριτέο και θα έπρεπε να κριθεί γι'αυτό. Όταν λοιπόν ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο για άρνηση της κατάστασης, γιατί να μην αντιδράσει ο Τασμαρ όπως αντέδρασε? Αν ήταν μόνο τα στοιχεία της αστυνομίας χωρίς τα όσα έχει πει ο ίδιος, τότε σίγουρα δεν θα αντιδρούσα (εγώ τουλάχιστον) με τέτοια σιγουριά, γιατί θα υπήρχε το περιθώριο της αμφιβολίας και του ανθρώπινου λάθους. Γενικά, προσπαθώ να μην μιλάω και να μην "θάβω" χωρίς να είμαι σίγουρος και, επειδή έχει τύχει να αντιδράσω πρώιμα και λανθασμένα στο παρελθόν από θυμό και απογοήτευση, θεωρώ ότι έχω μάθει από αυτές τις εμπειρίες. Παρολ'αυτά, δημοσίευμα που βγαίνει δύο εβδομάδες μετά, με επιβεβαίωση του ίδιου του κατηγορουμένου για τις πράξεις του (ανεξάρτητα από το κίνητρό του) και μπόλικα τεκμήρια που δεν έχουν αλλάξει στο διάστημα αυτό, δεν μπορώ να το αμφισβητήσω στην παρούσα φάση. Συμφωνώ όμως ότι η γενική διάθεση είναι ανθρωποφαγική. πως ο μέσος πληθυσμός θα αντιδρούσε έντονα ούτως ή άλλως αλλά και πως είναι ένα πραγματικό ζήτημα τοξικότητας στις κοινωνίες μας, απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιστεύω ότι έχει κάνει κάπου λάθος ο Τασμάρ, ούτε κινδυνεύει να βγει λανθασμένος σε αυτά που είπε. Edit: αυτό που λες για τη γνώση και θέση, προφανώς δεν ξέρουμε τα ενδότερα της υποθέσεως και ούτε θα τα μάθουμε ποτέ ουσιαστικά. Επίσης, το γεγονός ότι το δικαστήριο θα βγάλει ένα πόρισμα ακόμη δεν κάνει 100% σίγουρο το γεγονός ότι είναι και η αλήθεια. Νομίζω είναι λίγο άτοπο να ζητάς να μην κρίνουμε με βάση τα όσα μπορούμε να ξέρουμε. Ειδάλλως δεν θα μπορούσαμε να κρίνουμε καμία τέτοια υπόθεση σε κανένα στάδιο της και θα ήμασταν πάντα με το δάχτυλο να ξύνει το κεφάλι, μες στην αμφιβολία (τη μη γόνιμη αμφιβολία). Η Rowling τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλές δηλώσεις που είναι ανοιχτά ενάντια σε τρανς ανθρώπους και θυματοποιεί τον εαυτό της όταν λαμβάνει κριτική για τις δηλώσεις αυτές. Γι'αυτό πολλοί φανς του Harry Potter έχουν απογοητευτεί τόσο, επειδή ήταν μεγάλοι θαυμαστές της για τα βιβλία της που επηρέασαν τις ζωές τους. Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που έχουμε δει όσον αφορά σε διαχωρισμό καλλιτέχνη-έργου στον οποίον δεν εμπλέκεται κάποιο έγκλημα, αλλά πρόκειται για ζήτημα απόψεων.
 19. Συμφωνώ με τη λογική σου, αλλά η βασική διαφορά είναι ότι δεν τον συνέλαβαν εχτές. Χτες απλά βγήκε το δελτίο τύπου της αστυνομίας. Τον έχουν συλλάβει από τις 18 του Οκτωβρίου, είναι προφυλακισμένος στην Τρίπολη, έχουν ήδη βρει στους σκληρούς δίσκους του πάνω από 100 βίντεο και τον έπιασαν να επισκέπτεται συγκεκριμένες σελίδες και να κατεβάζει παιδική πορνογραφία. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα κατέβαζε, απλά πέταξε μια αηδιαστική δικαιολογία που δεν μπορώ να πιστέψω ότι νόμιζε πως θα έπειθε κανέναν. Σε αυτήν την υπόθεση δεν νομίζω ότι χωράει αμφισβήτηση. Αν, κάτω από κάποιο άστρο, αποδειχθεί αθώος, εννοείται ότι θα πάρω πίσω ο,τι έχω σκεφτεί και πει για τον άνθρωπο, αλλά με τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι και πολύ πιθανό :p Οπότε για μένα μια χαρά δικαιολογημένη είναι η αντίδραση του Τασμαρ, πόσω μάλλον αν έκανε τη δημοσίευση αμέσως αφού έμαθε τα νέα, με αίσθηση θυμού (επίσης δικαιολογημένα).
 20. Να τοποθετηθώ και εγώ προσωπικά και κλείνει από μεριάς μου για να μην ξεφεύγουμε πολύ από το τόπικ. Σε γενικές γραμμές, σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις δημιουργών που δεν ήταν και άγιοι, έχω κάνει τη διάκριση δημιουργού-έργου. Σχεδόν ποτέ δεν έχει απομυθοποιηθεί ξαφνικά στο μυαλό μου ένας άνθρωπος του οποίου τη δουλειά θαυμάζω γιατί, στην τελική, αυτό είναι, ένας άνθρωπος. Μου θυμίζει ένα, συγκριτικά, πολύ χαζό παράδειγμα, αυτό του Ντον Ρόσα. Όταν έμαθα ότι είναι ενας ξεμωραμένος ξινός παππούλης πια, εντάξει, ξενέρωσα, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι θα έβλεπα το έργο του με άλλο μάτι, γιατί το έργο του παρέμεινε εξαιρετικό. Το ίδιο ίσχυε και με την Ρόουλινγκ, με έναν μανγκάκα, το μάνγκα του οποίου ακυρώθηκε επειδή παρενόχλησε δύο κορίτσια γυμνασίου, και με διάφορες άλλες περιπτώσεις. Κρίση ιδανικών θα πάθαινα αν στην είδηση αυτή δεν ήταν ο Παπαθεοδώρου, αλλά πχ ο Τριβιζάς, γιατί το ίδιο το έργο του προωθεί μια συγκεκριμένη νοοτροπία που ουσιαστικά θα διαλυόταν με το που μάθαινες ότι ο δημιουργός τελικά είναι ένα σκουπίδι και μισό (άρα και πώς τολμάει να προωθεί αυτά τα ιδεώδη?). Το ερώτημα το έθεσα γιατί όντως περνάει συχνά από το μυαλό μου ότι, ίσως, μπορεί να επηρεαστεί η γνώμη μου για το έργο. Πρακτικά όμως, σχεδόν ποτέ δεν παθαίνω την κρίση ιδανικών που αναφέρεις, γιατί το έργο παραμένει άψογο και απλά δεν μπορώ να αρνηθώ τον αντίκτυπο που πιθανότατα είχε πάνω μου (και, ακόμη και να την πάθω, μου περνάει μετά και κάνω κανονικά τον διαχωρισμό). Ναι, η παιδική πορνογραφία (αν και δεν ξέρω γιατί αναφέρθηκε και η τυπική πορνογραφία, σαν να είναι και αυτό προβληματικό ) είναι πράγματι μια κόκκινη γραμμή, παρολαυτά το έργο, καλώς ή κακώς, έχει μια αξία. Αν σβήναμε το όνομα του συγγραφέα από το εξώφυλλο, τι μένει? Ένα έργο που είναι όντως καλό για τα κριτήριά σου. Καταλαβαίνω να μην θέλεις να το στηρίξεις οικονομικά πια ή να μην θέλεις να πιάσεις την εργογραφία αν σκόπευες να την πιάσεις μελλοντικά, αλλά νομίζω ότι, εν τέλει, δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα. Το ζήτημα είναι τα άτομα που διαπράττουν την οποιαδήποτε παρανομία/ανήθικη ενέργεια να παίρνουν αυτό που τους αντιστοιχεί. Για παράδειγμα, όσον αφορά στον Παπαθεοδώρου, δεν έχω διαβάσει ό,τι έχει γράψει και, μετά από τα σημερινά, δεν σκοπεύω να πιάσω την εργογραφία του, από κόντρα ας πούμε. Θεωρώ ότι και ο Τασμάρ καλά έκανε και "αφόρισε" την δουλειά στην οποία συμμετείχε, από άποψης PR, αλλά νομίζω ότι ουσιαστικά είναι κρίμα να απαρνείται την τέχνη του επειδή συνεργάστηκε, εν αγνοία του, με ένα σκουπίδι. Δίκοπο μαχαίρι, οπότε κατανοώ πλήρως τη θέση του. Τέλος πάντων, επεκτάθηκα πολύ παραπάνω απ'όσο ήθελα. My two cents.
 21. Τα είδα και εγώ τα νέα και αναρωτήθηκα την ίδια ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ξεχωρίζουμε την τέχνη από τον καλλιτέχνη? Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα έργα του Παπαθεοδωρου και, μετά απ'όλα αυτά, ούτε και ενδιαφέρομαι. Παρολ'αυτά, τι κι αν είχα διαβάσει στο παρελθόν και μου άρεσε? Τι κι αν μου είχε αλλάξει και τη ζωή? Παύει το έργο να είναι εξαιρετικό επειδή ο δημιουργός αποδείχθηκε ότι είναι σκουπίδι? Ίσως πρέπει να συζητηθεί σε ξεχωριστό τόπικ, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό θέμα και δεν νομίζω ότι υπάρχει μια μόνο ηθική αλήθεια.
 22. Δεν το έχω πάρει, δεν είχα καν ιδέα ότι υπήρχε, και ούτε πρόκειται να το αγοράσω. Και για όσους μπορεί να το πάρουν επειδή είναι νούμερο ορόσημο, προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου
 23. Με συγκίνησες και μένα, μπαστάρδι, και έτσι θα ανεβάσω και εγώ τη δική μου συλλογή σύντομα (μάλλον όταν πάρω το Look Back, για να το σπορτάρω και αυτό), παρόλο που ωχριά σε σύγκριση με τις περισσότερες συλλογές εδώ μέσα
 24. Όποιος έχει δουλέψει έστω μια μέρα στη ζωή του σίγουρα θα έβρισκε τις συνθήκες ακατάλληλες Γενικά, μπορεί να μην είναι εύκολο να το χωρέσει ο νους οποιουδήποτε, αλλά 12 ώρες εργασίας, έστω και σε "χαλαρό" πόστο, ακόμα και σε πόστο το οποίο απολαμβάνεις, δεν είναι παίξε-γέλασε. Πόσω μάλλον όταν το μόνο επιβεβαιωμένο διάλειμμα είναι ένα μισάωρο (δηλαδή μόνο ένα γεύμα). Εδώ ένα οκτάωρο μπορεί να είναι κουραστικό ή εξοντωτικό, μια δουλειά που σου ζητάει να είσαι σε πόστα για τουλάχιστον δώδεκα ώρες δεν νοείται. Το ουσιαστικό μου πρόβλημα είναι αυτό, το ότι θεώρησαν, πάντα με βάση αυτά που έχουν γράψει, πολύ καλή ιδέα μια τέτοια κατάσταση, η οποία είναι εμφανώς προβληματική, όπως και το σβήσιμο του σχολίου, που ήταν, κατ'εμέ, πολύ μη εποικοδομητική κίνηση, για να το θέσω ευγενικά. Επίσης, επειδή αναφέρθηκε και πιο πάνω και νομίζω δεν έχει νόημα να το κρύψω, δεν θα κάνω ακριβή παράθεση των λεγομένων, αλλά πράγματι, και στο μήνυμα που έλαβα από το Athenscon, ειπώθηκε πως το άρθρο που διάβασα αποσκοπούσε στο να ρίξει λάσπη στη διοργάνωση από άτομα που έχουν αποκλειστεί από την διοργάνωση του συνεδρίου. Το παράξενο είναι ότι βρήκα και παρόμοια σχόλια από άτομο κάτω από σημερινό ποστ του Κιουτσιούκη στο instagram που έλεγε για εθελοντική βοήθεια στο comicn'play, τα οποία με λίγα λόγια έκραζαν την ύπαρξη 12ωρου ωραρίου. Δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως ξέμπαρκη η στοχευμένη επίθεση προς όλα τα comic cons χτες και σήμερα και σίγουρα παρατηρείται ένα μοτίβο. Επίσης, μου προτάθηκε να συμμετάσχω και εγώ ως εθελοντής για να δω έμπρακτα τις διαδικασίες και την ατμόσφαιρα, μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση ομολογουμένως. Όσον αφορά στη διαγραφή του σχολίου, με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για αδιαφορία, αλλά για άρνηση να δώσουν αξία και πλατφόρμα σε άτομα που έχουν κακές προθέσεις. Αυτός είναι, απ' ότι έχω καταλάβει, και ο λόγος που δεν έχουν κάνει επίσημη αναφορά. Όπως είπα και στο φωναχτόκουτο, δεν θέλω να παραθέσω ολόκληρη τη συζήτηση, διότι δεν είναι πρέπον ούτε προσφέρει τίποτα παραπάνω από κουτσομπολιό. Γι'αυτό προσπάθησα να μεταδώσω τα points της πλευράς τους όσο πιο αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα μπορούσα παραπάνω, μιας και σχετίζονται άμεσα με τα όσα λέμε τόσες ώρες. Ελπίζω να μην είναι προβληματικό για την διαχείριση της σελίδας του Athenscon, αν και, για να τα μοιράστηκαν με μένα, ένα άγνωστο άτομο σε προσωπικό μήνυμα, ίσως να είναι οκ η μετάδοσή τους σε ένα μικρό φόρουμ. Αν μη τι άλλο, δεν θέλω με τίποτα να υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα σε δύο ομάδες. Το μόνο που ουσιαστικά θέλω να καταλάβω είναι γιατί σκέφτηκαν το 12ωρο ωράριο και γιατί αποφάσισαν ότι έχουν ανάγκη από κάτι τέτοιο, δυστυχώς όμως δεν μου διευκρινίστηκε καθόλου. Όλα τα άλλα περί νοοτροπίας και ορισμού της λέξης "εθελοντισμός" είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά εγώ επικεντρώνομαι στο συγκεκριμένο συμβάν, γι'αυτό και δεν έχω πει τίποτα.
 25. Ε ντάξει, δεν θα πάμε όλοι στα χωριά μας Εγώ πχ το σκέφτομαι σοβαρά να πάω με φίλους.
×
×
 • Create New...