Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

 • Καλώς ήρθατε στο Comic Street!

 • Our picks

  • Οι Τρομοκράτες - Μια εξωφρενική αλλά άκρως αληθινή ιστορία (Νικόλας Ρώσσης)
   Έχοντας διαβάσει αυτό το πολύ ενδιαφέρον κόμικ, ήθελα να κάνω την παρουσίαση, αλλά στο μεταξύ με πρόλαβε - ευτυχώς - αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του @Γιάννης Κουκουλάς.  Και ευτυχώς, που με πρόλαβε, επειδή γράφει λίγο πολύ όσα θα είχα γράψει κι εγώ, τπυλάχιστον όσο αφορά στο υπόβαθρο της ιστορίας, συνεπώς εγώ θα περιοριστώ στην προσωπική μου άποψη και μόνο.  
    
   Καταρχάς, όσοι δεν γνωρίζετε για το σκάνδαλο το οποίο αφηγείται το κόμικ, μπορείτε να διαβάσετε κάποια πράγματα εδώ (στα ελληνικά).Από την άλλη, μπορείτε να αγνοήσετε το λινκ και να αγοράσετε και να διαβάσετε το κόμικ. Πιστέψτε με, θα μάθετε εξίσου πολλά, ίσως και περισσότερα και θα ψυχαγωγηθείτε πολύ περισσότερο. 
   Γιατί το μεγάλο προσόν του κόμικ είναι ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Καταφέρνει να αφηγηθεί μια εξωφρενική, αλλά αληθινή ιστορία με χιούμορ, σαρκασμό, ειρωνεία και με ένα γενικότερα αντισυμβατικό τρόπο, όπου ένας παντογνώστης αφηγητής παρεμβαίνει και σχολιάζει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την πλοκή κλέινοντάς μας διαρκώς το μάτι: όσα διαβάζουμε είναι μεν αληθινά, κάποια γεγονότα σίγουρα δεν διαδραματίστηκαν ακριβώς έτσι, αλλά η πραγματικότητα σίγουρα ξεπερνά σε φαντασία ακόμη και την πιο τολμηρή μυθοπλασία, όπως αποδεικνύεται. Ο Ρώσσης έχει κάνει πολύ μεγάλη έρευνα και αυτό φαίνεται και από την εκτενέστατη βιβλιογραφία, που παραθέτει στο τέλος, αλλά το κόμικ απέχει πάρα πολύ από το να είναι μια απλή παράθεση γεγονότων. 
    
   Στο σχεδιαστικό κομμάτι, σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εξίσου επιτυχημένα, εξάλλου ο Ρώσσης δεν είναι επαγγελματίας σχεδιαστής και αυτή είναι η πρώτη του δουλειά, αν δεν κάνω λάθος. Ευτυχώς, έχει βασιστεί πάνω σε φωτογραφίες της εποχής, προκειμένου να αποδώσει τις σκηνές ή όσες από αυτές απεικονίστηκαν σε οπτικό υλικό και το αποτέλεσμα είναι αρκετά ρεαλιστικό, όσο χρειάζεται για να δώσει στους αναγνώστες να καταλάβουν την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του. Κι όμως, η σκηνοθεσία του είναι γεμάτη δημιουργικότητα και με πολύ ωραίες ιδέες, που αναδεικνύουν τον όλο σουρεαλισμό της υπόθεσης. 
    
   Αξίζει να το διαβάσετε. Εγώ διασκέδασα πάρα πολύ και έμαθα και πολλά πράγματα, που αγνοούσα για την υπόθεση αυτή. Ήταν ένα από τα κόμικ, που είχα σταμπάρει για αγορά στο φετινό ComicDom και δεν έχω μετανιώσει καθόλου, που το αγόρασα. 
    
   Η έκδοση της Jemma είναι πάρα πολύ ωραία, σε πολύ καλό χαρτί και με γερό δέσιμο. 
    
   Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο σκαναρίστηκαν από εμένα. Δεν μπορώ να σκανάρω εσωτερικές εικόνες λόγω της βιβλιοδεσίας του κόμικ, αλλά μπορείτε να δείτε ορισμένες στο άρθρο του Γιάννη Κουκουλά. 
    • Thanks
    • Like
   • 2 replies
  • Redfork (Alex Paknadel, Nil Vendrell)
   To Redfork είναι μια κλασσική επαρχιακή Αμερικάνικη πόλη, η οποία υπάρχει και επιβιώνει λόγω του κοντινού της ανθρακορυχείο. Υποφέροντας κάτω από τις μάστιγες του αλκοολισμού και της κατάχρησης οπιούχων φαρμάκων, φυτοζωεί, μαζί με τους κατοίκους τους. Όταν ο αποφυλακισμένος Noah McGlade επιστρέφει στο Redfork, βρίσκει το ορυχείο κλειστό, τους εργαζομένους να απεργούν, και ένα κακό, του οποίου οι ρίζες εντοπίζονται στις απαρχές της ύπαρξης της πόλης, το οποία προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Και δυστυχώς, για την πλειοψηφία των κατοίκων, τα καταφέρνει.
    
    
         
    
   Άλλο ένα θριλεράκι με υπερφυσικές προεκτάσεις, άλλο ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα από την ΤΚΟ, χωρίς βέβαια να κάνει και αυτό τη διαφορά. Γράφει ο Alex Paknadel (Assassin's Creed, Arcadia) για ένα οικογενειακό δράμα, αρκετά τετριμμένο και αναμενόμενο, και στην πορεία μαθαίνουμε για άλλο ένα οικογενειακό δράμα, εξίσου αναμενόμενο με ένα supernatural twist. Εχει κάποια προβληματάκια ρυθμού, αλλού σέρνεται αλλού τρέχει, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα κακό. Ο μεγάλος κακός είναι αρκετα απρόσωπος, χωρίς λεπτομέρειες για το πως και το γιατί, απλά ένα προαιώνιο κακό. Δεν κατέληξε να γίνεται βαρετό, αλλά έπαιξε λίγο με τα όρια, και αυτό κυρίως επειδή δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα οι χαρακτήρες, παρά έμειναν κλασικά στερεότυπα του καλού αλλά κατατρεγμένου που έχει αδικηθεί από την κενωνία, η ναρκομανής μάνα η οποία έπεσε στα ναρκωτικά γιατί την αδίκησε η κενωνία, ο καλός αδελφός ο οποίος βοηθάει όλους και είναι ο πρώτος ο οποίος πεθαίνει, άρα τον αδικησε και αυτόν η κενωνία κλπ κλπ κλπ.
    
    
         
    
    
   Στο σχέδιο ο Nil Vendrell, αρκετά καλός, με τη λεπτομέρεια του, με τα καλά τα splash του, μια χαρά γενικώς. Όχι αξέχαστος, ούτε και ιδιαίτερα πρωτοποριακός, αλλά τη δουλειά του τη κάνει και τη κάνει καλά. Πιστεύω με δυνατότερο σενάριο θα απέδιδε και καλύτερα. Οι gore σκηνές είναι αρκετά πιστευτές και αρκούντως τρομακτικές.
    
    
         
    
    
   Μια μετριοκαλή σειρούλα από την ΤΚΟ, η οποία αν μη τι άλλο δεν απογοητεύει. Δεν είναι τίποτα για να τρέξετε μην το χάσετε, αλλά περνάς ευχάριστα μια ωρίτσα. 6 oversized τεύχη σε κασετίνα ή ένα oversized trade paperback, όπως όλες οι υπόλοιπες κυκλοφορίες της TKO. Ένα ωραίο 6ράκι και.... NEXT!
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Sandcastle (Pierre Levy, Frederik Peeters)
   Πως θα αντιδρούσες αν βρισκόσουν ξαφνικά σε ένα μέρος όπου γερνούσες 2 χρόνια σε μία ώρα; Πως θα το διαχειριζόσουν; Θα έπεφτες σε μαύρη κατάθλιψη; Θα πάλευες με νύχια και με δόντια να ξεφύγεις; Θα τα φόρτωνες στον κόκκορα και θα πηδιόσουν με ο,τι υπήρχε, επιδιδόμενος σε ομαδικά όργια; Οι πρωταγωνιστές του Sandcastle (ή αλλιώς Château de sable) σε σενάριο Levy και σχέδιο Peeters τα δοκιμάζουν όλα. 
    
   Η ιστορία ξεκινά με τον παραθερισμό κάποιων ανθρώπων σε μια παραλία. Δύο μικροαστικές οικογένειες, ένας τύπος μόνος του, ένα ζευγάρι με τον πεθερό και ένας σκύλος. Όταν ανακαλύπτουν το πτώμα μιας κοπέλας αυτόματα ο συντηρητικός πατέρας της μιας οικογένειας κατηγορεί τον μοναχικό τύπο ότι την βίασε και την σκότωσε, επειδή είναι Αφρικανός και δεν του αρέσει η φάτσα του. Μάνι μάνι οι δημιουργοί τάσσονται και στήνουν γρήγορα την σκακιέρα των συμπαθειών και αντιπαθειών. Ταυτόχρονα, παρατηρούν ότι τα παιδάκια των οικογενειών, που είναι στο ηλικιακό εύρος 6-14, αρχίζουν και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και δεν αργούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος στην παραλία αυτή περνάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δημιουργείται ένα χάος, άνθρωποι απελπίζονται, άλλοι κάνουν σεξ για να ξεχαστούν, παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την μετάβαση στην ενηλικίωση μέσα σε 3 ώρες, τσακωμοί, επιθέσεις, αμελοφιλοσοφία και τα ρέστα. 
    
       
    • Thanks
    • Like
   • 7 replies
  • Monsters (Barry Windsor-Smith)
   O νεαρός Bobby Bailey, ένας απόκληρος των 60s, θεωρεί ότι το μόνο καταφύγιό του είναι η κατάταξή του στον αμερικάνικο στρατό. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι ότι πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα top secret πρόγραμμα για την δημιουργία υπερστρατιώτη, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται ο Dr. Friedrich. Ο Dr. Friedrich νυν υψηλόβαθμος στρατιωτικός ήταν πρώην στέλεχος των Ναζί, που πούλησε την ιδέα για την κατασκευή ενός υπερανθρώπου στους αμερικάνους, μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945. Το αποτέλεσμα του πειράματος στον Bobby, αντί στον υπερστρατιώτη, οδηγεί στην δημιουργία ενός τέρατος που ο αμερικάνικος στρατός πλέον προσπαθεί να καταστρέψει.
    
    • Thanks
    • Like
   • 3 replies
  • Μέρες Λατρείας (Παναγιώτης Πανταζής, Γιώργος Γούσης)
   Ο Τίτος, πλέον ένας 15χρονος έφηβος (15μιση που λέει και ο ίδιος για ακρίβεια), όπως κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος επισκέπτεται το χωριό του. Εκεί βρίσκεται για άλλη μια φορά με την παρέα του, όμως φέτος, όλοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν "κάτι" με το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει. Έτσι και ο Τίτος προσπαθεί να κερδίσει το ενδιαφέρον της 17χρονης Μάγδας. Οι αναγνώστες βλέπουμε τα τεκταινόμενα από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα και το πως οι πρωταγωνιστές περνάνε τις δικές τους "μέρες λατρείας".
    

    
   Slice of life κόμικ που πραγματεύεται τους πρώτους νεανικούς έρωτες. Τα χρόνια εκείνα που το παραμικρό συμβάν στη ζωή σου ως έφηβος μοιάζει larger than life και πολλές φορές αγνοείς τα όντως σημαντικά πράγματα. Ιστορίες για νεανικούς έρωτες, έχω και σίγουρα έχετε διαβάσει και σεις πολλές. Το θέμα είναι πολύ δημοφιλές σε όλες τις σκηνές κομικς (για να μην πιάσουμε και τις υπόλοιπες τέχνες). Σε πόσες ιστορίες όμως μπορέσατε να ανακαλέσετε όντως στιγμές από την εφηβεία σας; Το Μέρες Λατρείας με κέρδισε γιατί παρουσιάζει μια ιστορία στην οποία, όλοι λίγο-πολύ που έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχουμε πάει για Πάσχα στο χωριό μας μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας. Οι ήρωες του κόμικ είναι αυθεντικοί, σκέφτονται και δρουν ανάλογα με την φάση της ζωής τους και σε διάφορα σκηνικά μου θύμισαν το πως σκεφτόμουν και εγώ εκείνα τα (λίγο μακρινά) πλέον χρόνια. Επιπλέον, μέσα από τις σελίδες του, θα ξαναθυμηθείτε τις αδιάκριτες γιαγιάδες, τους μπαρμπάδες σας που είναι μετρ του ψησίματος αρνιού και της ανατομίας του, καθώς και εκείνους τους τύπους που πάντα κερδίζαν τις εντυπώσεις στο γήπεδο του μπάσκετ, που παραδοσιακά βρίσκεται στο σχολείο του χωριού, και για τους οποίους οι τότε σκέψεις σας ίσως να μην σύναδαν με το κλίμα των ημερών (τι; μόνο εγώ;).
    
   Οι Μέρες Λατρείας ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από τις σελίδες του Μπλε Κομήτη το 2019 σε σενάριο των Παναγιώτη Πανταζή και Γιώργου Γούση, με τον πρώτο να επιμελείται και την εικονογράφηση. Καθώς όμως το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του, η ιστορία ολοκληρώνεται τώρα με την έκδοσή της σε αυτόνομο τομάκι. Όπως καταλάβατε, εννοείται ότι προτείνω να το διαβάσετε και σεις. Σίγουρα έχει κάτι να σας πει. Ακόμα και αν αντί για το χωριό σας, συζητούσατε για το love interest σας σε κάποιο diner ή κάποιο γραφικό μπιστρό, διαβάστε το να δείτε πως περνάνε οι νορμάλ έφηβοι το Πάσχα στο χωριό.
    • Thanks
    • Like
   • 3 replies
 • Topics

 • Upcoming Events

  • 06 Jul 2021 Until 31 May 2022
   0  
   Posted 1 minute ago · IP  (edited) Έκθεση comics – Soloup: 1821- η μάχη της πλατείας
    

    
   Την Τρίτη 6/7/2021 ανοίγει για το κοινό η έκθεση «1821- Η μάχη της πλατείας» στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βολής, Σταδίου 13).
    
   Τι γνωρίζουμε σήμερα για το 1821; Και τι θα νιώθουν, τι θα λένε για την Επανάσταση οι millennials στα δικά τους παιδιά;
   Ιστορίες πολλών ανθρώπων, η Ιστορία μας. Μάχες στα βουνά και στις θάλασσες, μάχες και στα λόγια, στα κείμενα όσων έζησαν την Επανάσταση ή ασχολήθηκαν με αυτήν. Μια «μάχη» και στη σημερινή πλατεία, μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Εκεί όπου οι κουβέντες για το 1821 ενός γέρου άστεγου παλεύουν με τη λήθη και τα εθνικά στερεότυπα, τις ερμηνείες της Ιστορίας, τις σιωπές της. Εκεί όπου οι μάχες, μέσα από τούτες τις αφηγήσεις, ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού.
    
   Όλοι είναι εδώ. Ήρωες και αντιήρωες. Ρουμελιώτες και Μοραΐτες, κοτζαμπάσηδες, Φαναριώτες, καραβοκύρηδες, φιλέλληνες και οπλαρχηγοί, οι Μεγάλες Δυνάμεις, τα φιρμάνια των Οθωμανών, τα γιαταγάνια των Αλβανών, οι ξιφολόγχες των Αιγυπτίων. 
    
   Το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Ίκαρος, επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας, συνδυάζοντας την έντεχνη αφήγηση των κόμικς με την επιστημονική τεκμηρίωση. Ακολουθώντας τα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα, τα γεγονότα και τις ιδέες της Επανάστασης. Το παράρτημα του βιβλίου, με γλωσσάρι, χρονολόγιο, βιογραφικά, αλλά και κατατοπιστικά κείμενα και αναφορές σε πηγές, προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση.
    
   To έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με τη συμβολή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Τ.Π.Τ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Ε.Ι.Μ).
    
   Η έκθεση «1821- Η μάχη της πλατείας» βασίζεται στην έρευνα και το εικαστικό υλικό του graphic novel του Soloup. Περιλαμβάνει αφηγηματικές ενότητες από το έργο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι αλλά και υλικό τεκμηρίωσης από κειμήλια, αρχεία και εικαστικά έργα, που χρησίμευσαν ως πρότυπες αναφορές για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων σκίτσων του έργου.
    
   Στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ αποτύπωσης και δημιουργίας του έργου: Making of …behind the sketches, σε σκηνοθεσία Μελέτη Μοίρα.
    
   Ευτυχής συγκυρία είναι η ανάπτυξη της έκθεσης στον τόπο που διαδραματίζεται η σύγχρονη ιστορία του graphic novel, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου από το 1962 στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Έτσι οι επισκέπτες, πριν μπουν στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου, αντικρίζουν τον υποβλητικό έφιππο ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου, που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του βιβλίου. 
    
   Η έκθεση ανοίγει άμεσα ώστε, όσοι το επιθυμούν, εκμεταλλευόμενοι την ύφεση της πανδημίας, να την επισκεφθούν με άνεση τους θερινούς μήνες. Στις αρχές του φθινοπώρου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί και από το site http://www.1821graphicnovel.gr, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης αλλά και των παράλληλων δράσεων που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας». 
    
   Συντελεστές: 
   Σενάριο- σχέδια:
   Soloup/Αντώνης Νικολόπουλος (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τ.Π.Τ.Ε./ Πανεπιστήμιο Αιγαίου), δημιουργός του graphic novel
    
   Ερευνητική ομάδα/ επιμέλεια έκθεσης:
   Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.)
   Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.)
   Παναγιώτα Παναρίτη (Δρ. Αρχαιολογίας, επιμελήτρια Ε.Ι.Μ.)
    
   Επιστημονική συμβολή: 
   Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια Τ.Π.Τ.Ε. / Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
    
   Ντοκιμαντέρ αποτύπωσης 
   «Making of …behind the sketches»: Μελέτης Μοίρας
    
   Διάρκεια έκθεσης:
   Ιούλιος 2021- Μάιος 2022
    
   Ώρες λειτουργίας:
   Τρίτη- Κυριακή, 8:30-14:30. Είσοδος ελεύθερη 
    
   Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
   Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη,
   Σταδίου 13, Αθήνα, 10561
   Τηλ: 210-3237617, 210-3237315, 210-3222266, Fax: 210-3213786
    
   www.nhmuseum.gr , E-mail: info@nhmuseum.gr
   Περισσότερες πληροφορίες: www.1821graphicnovel.gr
    
  • 13 Oct 2021 09:00 PM Until 23 Oct 2021 09:00 PM
   0  
   Για 7η συνεχόμενη χρονιά και με ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα διεξάγεται αποκλειστικά διαδικτυακά το Thessaloniki Animation Festival (TAF) που ολοκληρώνεται στις 24 Οκτωβρίου. Η ευρύτερη θεματική του φέτος είναι η έννοια «Believe», ενώ ξεχωριστή θέση έχουν οι ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
    
   Με βασικό στόχο και όραμα την προβολή και διάδοση των ανεξάρτητων ταινιών animation απ’ όλο τον κόσμο εγκαινίασε η ομάδα Addart του Δημήτρη Σαββαΐδη και των συνεργατών του, το 2015, το Thessaloniki Animation Festival (TAF). Με το πέρασμα των χρόνων, το πρόγραμμα του φεστιβάλ μεγάλωσε πολύ και οι επισκέπτες του αυξήθηκαν σημαντικά ενώ σήμερα χιλιάδες είναι οι θεατές των ταινιών του κάθε χρόνο.
    
   Περισσότερες από 3.000 ταινίες υποβάλλονται ετησίως στην οργανωτική επιτροπή και από αυτές επιλέγονται οι 100 καλύτερες που μαζί με δεκάδες ακόμα παραγωγές συγκεκριμένων δημιουργών, θεματικών κ.λπ. αποτελούν το πρόγραμμα. Με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού), του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΟΜΕ, το TAF αποτελεί πλέον έναν θεσμό της πόλης που λόγω Covid όμως θα διεξαχθεί και φέτος αποκλειστικά διαδικτυακά με όλες τις προβολές και λοιπές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται δωρεάν (για το πλήρες πρόγραμμα: www.tafestival.gr).
    
   Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές: «Η ευρύτερη θεματική του φετινού TAF είναι η έννοια “Believe”. Σε αυτήν τη νέα εποχή, όπου τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την τέχνη». Όπως και πέρυσι, οι ταινίες θα είναι χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες για την ευκολότερη πλοήγηση των επισκεπτών του φεστιβάλ από τις οποίες ξεχωρίζουν οι: «Memory Ghosts», «Black and White» και «0-99» (η κατηγορία με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας).
    
   Η απονομή των βραβείων, μεταξύ άλλων και του «Βραβείου Κοινού», για το οποίο μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι θεατές και επισκέπτες του φεστιβάλ, θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 22 Οκτωβρίου ενώ όπως κάθε χρόνο θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα με την καθιερωμένη κατηγορία «Human Rights Animated» που συνοδεύεται και από την απονομή του ομότιτλου βραβείου. Το πρόγραμμα του 7ου TAF διανθίζουν επιπλέον δύο νέες κατηγορίες, σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφιερωμένες στη διαφορετικότητα και το αστικό τοπίο.
    
   Ενδιαφέρον αναμένεται και το αφιέρωμα στα ταϊβανέζικα animation με δεκάδες προβολές σε συνεργασία του TAF με τον «αδελφό» οργανισμό «Taichang Animation Festival» ενώ, μετά την περσινή επιτυχία, για δεύτερη χρονιά θα διεξαχθεί το Balkan Animation Pitching Forum (BAF), όπου δημιουργοί από τα Βαλκάνια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε μια επιτροπή απαρτιζόμενη από παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναδείξουν τους τρεις νικητές και θα απονείμουν τα αντίστοιχα βραβεία.
    
   Εκτός από τις προβολές όμως, θα πραγματοποιηθούν και πολλά masterclasses με καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την παγκόσμια σκηνή του animation όπως ο Αμερικανός Theodore «Teddy» Grouya, σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής του American Documentary και Animation Film Festival, η ελληνοϊταλικής καταγωγής Alexia Melocchi, παραγωγός με έδρα το Λος Αντζελες και οργανωτικό μέλος του L.A. Greek Film Festival, ο Τάσος Κότσιρας, σκηνοθέτης animation και CEO στην εταιρεία Nurbs Productions, ο Μιχάλης Καλοπαίδης, executive producer στην εταιρεία Zedem Media, διάσημο στούντιο animation στην Κύπρο, η Debra Wootton από την Αγγλία, παραγωγός, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας WEBRA multimedia, ο Glen Beaudin ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία, ηθοποιός, συγγραφέας, CEO στην εταιρεία Craft Initiative Agency, ο Harry Ravelomanantsoa από το Κέιπ Τάουν, technical software sales specialist στην εταιρεία Toon Boom Animation, ο βραβευμένος Πολωνός συνθέτης Piotr Michalowski και ο Ιρανός Ashkan Rahgozar, ιδρυτής και CEO του Hoorakhsh Studios, ενός από τα καλύτερα στούντιο animation του Ιράν. Με πίστη για την τέχνη αλλά και με την ελπίδα ότι σύντομα θα απολαμβάνουμε τις ταινίες σε αίθουσες και όχι μόνο σε οθόνες.
    
   Πηγή
    
   Σύνδεσμος του Φεστιβάλ
  • 12 Nov 2021 Until 14 Nov 2021
   0  
   Για πρώτη χρονιά φέτος το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει το τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE», μια σειρά εκδηλώσεων πάνω στα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγής τους με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών Ελλήνων αλλά και διακεκριμένων Βαλκάνιων δημιουργών.

   Για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 14 η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής και το Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα είναι έτοιμα να δεχθούν όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς και τους δημιουργούς της. 
    
   Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην έκθεση κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα κόμικς και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων. Ειδικά για παιδιά και εφήβους θα λειτουργήσουν και εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

   Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2021

   Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του πρώτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» συγκαταλέγονται οι:

   Δημήτρης Αντωνίου, συγγραφέας και ακτιβιστής

   Νάσος Βασιλακάκης, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς («Μαριάννα η Βρωμόστομη» και «Νίπερ, ο αιώνιος μετανάστης»)

   Πάνος Γιάκας, εικαστικός καλλιτέχνης, εικονογράφος και γελοιογράφος («Η Ιστορία της Κρήτης Σε Κόμικς»)

   Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εκδότης του οίκου κόμικς «Ένατη Διάσταση»

   Έλσα Δαλαμπύρα, δικηγόρος, συγγραφέας του βιβλίου «Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς»

   Τάσος Ζαφειριάδης, δημιουργός του κόμικς «ΣΠΙΦ και ΣΠΑΦ» και σεναριογράφος των «Πτώμα», «Γρα-Γρου» και «Ψηφιδωτό» κ.α.

   Γιάννης Κουκουλάς, διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών

   Δημήτρης Καμένος, δημιουργός των κόμικς «Μεφίστο» και «World War Sapiens»

   Αλέξια Οθωναίου, δημιουργός των κόμικς «Ιστορίες που Κρύβονταν σε Προφανή Μέρη», «Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα», «Χ εις τον Ψ» κ.α.

   Μπέλλα Σπυροπούλου, μεταφράστρια κόμικς, απόφοιτος Αγγλικής και Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου του Essex

   Χρήστος Σταμπουλής, δημιουργός των κόμικς «Οι Άρχοντες της Πορφυρής Κοιλάδας», «Μαύρη Φουστανέλα», «Injustine» κ.α.

   Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «Jemma Press» που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού

   Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος σκιτσογράφος, εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός του κόμικ στριπ «Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.

   Μαρία Χρίστου, εκδότρια στις εκδόσεις Χαραμάδα και μεταφράστρια βιβλίων και κόμικς

   Το COMICSVILLE θα έχει ως πρώτο επίτιμο προσκεκλημένο του τον Σέρβο μεταφραστή και σεναριογράφο κόμικς Marko Stojanovic (Max Debris, The Hawthorn Bed, To Hell and Back, The Dead Guard, A Dog’s Life, La Croix Saglante) του οποίου η σειρά Vekovnici κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Ελληνικά με τον τίτλο «Αιώνιοι». Ο Στογιάνοβιτς ασχολείται επί πολλά χρόνια και με την εκπαιδευτική πτυχή των κόμικς εφόσον διατηρεί σχετικό εργαστήρι στο Λέσκοβατς της Σερβίας.

   Εκδοτικοί Οίκοι

   Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της «Jemma Press» και της «Ένατης Διάστασης». 
    
   Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς ,να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

   Ομιλίες και παρουσιάσεις

   Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα καλύπτουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα σύγχρονα κόμικς και τις προκλήσεις που αυτά αντιμετωπίζουν. Θα συζητηθούν θέματα όπως η θαρραλέα, τα τελευταία χρόνια, εκπροσώπηση μειονοτήτων και ευπαθών ομάδων στην Ένατη Τέχνη. 
    
   Επίσης θα εξερευνηθεί η αξιοποίηση των κόμικς ως οχήματος για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, η χρήση τους ως εκπαιδευτικού εργαλείου, καθώς και η θέση αυτού του παραδοσιακά χάρτινου μέσου στην ψηφιακή επανάσταση που μας έφερε η αλλαγή του αιώνα.

   Επιπρόσθετα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εκπροσώπους του χώρου να μιλούν για την κατάσταση των εκδόσεων και των αυτοεκδόσεων στην μετά-Covid εποχή αλλά και τις επιλογές που έχουν σήμερα οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανοιχτούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό. 
    
   Οι δύο φιλοξενούμενοι εκδοτικοί οίκοι (Jemma Press, Ένατη Διάσταση) θα παρουσιάσουν μερικούς επίλεκτους τίτλους, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις και να αποσπάσει υπογραφές και αφιερώσεις από δημιουργούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

   Εκθέσεις

   Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η έκθεση «Θέα από Ψηλά» με συμμετοχή άνω των τριάντα Ελλήνων και Βαλκάνιων δημιουργών. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Τόμεκ Γιοβάνης, Έλενα Γώγου, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Καραμπάλιος, Σταύρος Κιουτσούκης, Ραφαέλλα Κόνη, Μάνος Λαγουβάρδος, Τάσος Μαραγκός, Δήμητρα Νικολαΐδη, Αλέξια Οθωναίου, Παναγιώτης Πανταζής, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Χρήστος Σταμπουλής, Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χατζηδάκης και Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι Filip Andronik (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Adrian Barbu (Ρουμανία), Ivan Berov (Βουλγαρία), Drazen Kovacevic (Σερβία) και Leonid Pilipovic (Σερβία).

   Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις».

   Εργαστήρια-Workshops

   Μια σειρά από εργαστήρια που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους θα λάβουν χώρα τις πρωινές ώρες στον πρώτο όροφο της Καπναποθήκης το Σάββατο και την Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά από 5-11 ετών θα έχουν το Σάββατο την ευκαιρία να μάθουν τις αρχές γύρω από τη δημιουργία χαρακτήρων κόμικς φτάνοντας με το πέρας του μαθήματος να έχουν επινοήσει τους δικούς τους ήρωες. 
    
   Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν επίσης μια γεύση από την δημιουργία ενός «συνεργατικού» (flip) κόμικς, ένα είδος αφηγηματικής σκυταλοδρομίας όπου κάθε καρέ (ή σελίδα) σχεδιάζεται από διαφορετικό δημιουργό παράγοντας ένα ποικιλότροπο και γεμάτο ανατροπές αποτέλεσμα.

   Την επόμενη μέρα θα επαναληφθεί το δρώμενο flip comic, αυτή τη φορά με την επίσημη συνεργασία του εργαστηρίου κόμικς του «πόλις» με το ομόλογό του στο Λέσκοβατς της Σερβίας. Ανάμεσα στα δύο εργαστήρια θα παραχθεί σε πραγματικό χρόνο ένα flip comic όπου οι μαθητές των δύο πόλεων θα εναλλάσσονται αυτοσχεδιάζοντας μια κοινή ιστορία.

   Τα εγκαίνια του Πολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής. Εκεί θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η κοινή Έκθεση των Ελλήνων και Βαλκάνιων δημιουργών. Σας καλούμε να παρευρεθείτε για να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε μαζί την περιήγησή στο πολύχρωμο τοπίο των Ελληνικών αλλά και Διεθνών κόμικς, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

   Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
×
×
 • Create New...