Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

 • Καλώς ήρθατε στο Comic Street!

 • Our picks

  • Αποχαιρετισμός στον Quino
   Πρέπει να ήταν 1987 ή 1988, όταν άκουσα για πρώτη φορά τα ονόματα «Quino» και «Μαφάλντα». Πήγαινα στην Α’ Λυκείου και ο φιλόλογος της τάξης μας – πρόωρα χαμένος, δυστυχώς – μας μίλησε για ένα κόμικ με περίεργο χιούμορ, «εγκεφαλικό», όπως το χαρακτήρισε. Και επειδή, η μνήμη μας παίζει περίεργα παιχνίδια, ακόμη θυμάμαι το συγκεκριμένο στριπάκι για το οποίο μας μίλησε και ήταν αυτό εδώ (από το άλμπουμ «Μαφάλντα 12»).
    

    
   Όντας αθεράπευτος αναγνώστης των κόμικς, έψαξα να βρω κάποια άλμπουμ στα περίπτερα (ήταν οι εποχές, όταν τα άλμπουμ μπορούσες να τα βρεις σε αρκετά περίπτερα) και κάπως έτσι, έγινε η γνωριμία μου με τον κόσμο του Quino, ο οποίος μας εγκατέλειψε στις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, πλήρης ημερών, στα 88 του χρόνια.
    
   Ποιος ήταν ο Quino
    
   Ο άνθρωπος, που θα γινόταν γνωστός απλά ως Quino (Κίνο) γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1932 στη Μεντόσα της Αργεντινής ως Joaquín Salvador Lavado Tejón (στη Λατινική Αμερική αγαπάνε τα μεγάλα ονοματεπώνυμα, κάτι, που ο ίδιος ο Quino είχε σχολιάσει σε ένα στριπ της Μαφάλντας). Απέκτησε από μικρός το παρατσούκλι ‘Quino’ και επίσης από πολύ μικρός έδειξε κλίση για το σχέδιο και πολύ μικρός ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης του, σπουδές τις οποίες διέκοψε το 1948 μετά το θάνατο του πατέρα του και ενώ η μητέρα του ήδη είχε πεθάνει από το 1945. Άρχισε από πολύ μικρός να δουλεύει ως σκιτσογράφος και μέχρι το 1954 είχε κατορθώσει να συνεργάζεται σε τακτική βάση με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Blue in Green (Ram V, Anand RK)
   Σύμφωνα με έναν αρκετά διαδεδομένο θρύλο, αν κάποιος πουλήσει τη ψυχή του στο Διάβολο θα μπορέσει να πετύχει τους πιο φιλόδοξους στόχους του. Αυτό το μοτίβο κάνει την εμφάνιση του σε παραδοσιακές ιστορίες, όπως ο Φάουστ, ενώ διάφορες παρόμοιες φήμες περιτριγυρίζουν και καλλιτέχνες με ίσως πιο γνωστή την περίπτωση του μπλουζίστα μουσικού Robert Johnson, ο οποίος ξαφνικά απέκτησε ζηλευτές κιθαριστικές ικανότητες. Πάνω σε αυτή την ιδέα βασίζεται και μια από τις -προσωπικά- πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες κόμικ της χρονιάς, το Blue In Green, σε σενάριο του Ram V, σχέδιο του Anand RK και χρώμα του John J. Pearson, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Erik, ένας σαξοφωνίστας, ο οποίος παρ’ ότι ως παιδί είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μια ξεχωριστή μουσική καριέρα, αυτές δεν επαληθεύτηκαν, αφού προτίμησε την καριέρα του καθηγητή. Ο θάνατος της μητέρας του, η προσωρινή επιστροφή στο πατρικό του σπίτι και η φωτογραφία ενός άγνωστου μουσικού που θα ανακαλύψει στις στοίβες πραγμάτων που η μητέρα του αρνούνταν να πετάξει σύντομα θα αποδειχθούν καθοριστικοί για το μουσικό του μέλλον, αφού θα τον υποχρεώσουν να πάρει μια σημαντική απόφαση, πληρώνοντας βέβαια το αντίστοιχο βαρύ τίμημα.
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Project Ιππόκαμπος (Ηπείρου & Τζαβέλα, Λάρισα 412 22)
   Δεν έχουμε συνηθίσει κομιξάδικα στην επαρχία. Στην Αθήνα ναι, κανα δυο στη Θεσσαλονίκη και από κει και πέρα... δύσκολα τα πράγματα.
   Και κάπου εκεί κάνουν το βήμα κάποιοι τρελοί κομικσομανείς, με μπροστάρη το γνωστό Μέλανδρο Γκανά  (που δεν κάθεται στ' αυγά του και πάντα ψάχνεται να κάνει κάτι καινούριο) και ξεκινούν το project  Ιππόκαμπος στη Λάρισα.  Δυο χρόνια πριν, ξεκίνησαν τα L.A. Festivals, που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από τους κομικσοφάνς, εγχώριους και μη, αλλά και από την τοπική κοινωνία. 
   Μιας που το κλίμα το σήκωνε, έκαναν το επόμενο βήμα. Κομικξάδικο. Μόνο κομιξάδικο; Όχι. Και πολυχώρο των κόμικς και εργαστήρι για μαθήματα κόμικς. 
    

    
   Το Project Ιππόκαμπος, με την εντυπωσιακή Νέον πινακίδα "Local Comic Shop" και τα φανταστικά γκράφιτι γνωστών δημιουργών,  φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των κόμικς της Λάρισας, όπου όποιος θέλει μπορεί να αράξει και να διαβάσει κάποιο κόμικ από την τεράστια συλλογή χιλιάδων τίτλων που υπάρχει εκεί, να συζητήσει για τους αγαπημένους του ήρωες πίνοντας τον καφέ του, σε ένα χαλαρό και παρεΐστικο κλίμα. 
   Το πωλητήριο φιλοξενεί παλιές και νέες εκδόσεις των Εκδόσεων του κάμπου, όπως και άλλες ακόμη. Επίσης, μπορεί να βρει κανείς εκεί και μπόλικο merchandise.
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Κομιξικός απολογισμός 2020
   Στο comicstreet  γιορτάζουμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του φόρουμ μας και θέλουμε να δούμε τι άρεσε (αλλά και τι δεν άρεσε) σε όλους μας μέσα στη χρονιά που πέρασε. Για αυτό λέμε να γράψουμε τις απόψεις μας εδώ, για να τις δούμε και να τις συζητήσουμε. 
    
   Γράψτε μας λοιπόν, τις προτιμήσεις σας για τα εξής:
    
   Ποιο κόμικ από όσα διαβάσατε μέσα στο 2020 σας άρεσε περισσότερο (ανεξαρτήτως προέλευσης και έτους κυκλοφορίας)
    
   Ποιο κόμικ από όσα διαβάσατε μέσα στο 2020 σας άρεσε λιγότερο (ανεξαρτήτως προέλευσης και έτους κυκλοφορίας)
    
   Ποιον/α σεναριογράφο ξεχωρίσατε μέσα στο 2020 (ανεξαρτήτως καταγωγής και έτους κυκλοφορίας)
    
   Ποιον/α σχεδιαστή/ρια ξεχωρίσατε μέσα στο 2020 (ανεξαρτήτως καταγωγής και έτους κυκλοφορίας)
    
   Ποιο ήταν το πιο ευχάριστο κομιξικό γεγονός που ζήσατε το 2020 (το οτιδήποτε: η κυκλοφορία ή επανακυκλοφορία ενός κόμικ που περιμένατε, μια καινούρια σειρά, έναν εκδοτικός οίκος που δραστηριοποιείται, μια τηλεοπτική σειρά ή μια ταινία σε σχέση με κόμικς, μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν περιμένατε, οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, που ζήσαμε όλοι μας)
    
   Ποιο ήταν το πιο δυσάρεστο κομιξικό γεγονός που ζήσατε το 2020 (έναν θάνατο, ένα κλείσιμο εκδοτικής, την παύση μια σειράς, οτιδήποτε σχετικό με κόμικς, που σας στενοχώρησε φέτος) 
    
   Θέλουμε πολύ να μάθουμε τις απόψεις σας για αυτά τα θέματα, για όλα ή για όσα περισσότερα γίνεται. Και δεν χρειάζεται να γράψουμε μόνο μια επιλογή, ο σκοπός είναι να δούμε τι μας άφησε αυτή η χρονιά σε σχέση με τα κόμικς  
    • Thanks
    • Like
   • 14 replies
  • Μπλανς Επιφανί (Jacques Lob, Georges Pichard)
   Η ιστορία της Μπλανς Επιφανί, νεαράς, χυμώδους και ανέγγιχτης καλλονής, ήντινα εποφθαλμιά και τυραννεί ο διαβολικός τραπεζίτης Αντολφύς (όνομα κάθε άλλο παρά τυχαίο, καθότι ενθυμίζει δικτάτορα τινά) και την υποβάλλει σε μύρια όσα βασανιστήρια, προκειμένου να της αποσπάσει την αγνότητά της, και την οποία προστατεύει ο ηρωικός Ντεφεντάρ (όνομα και πράγμα!) η ιστορία αυτή λοιπόν, συνελήφθη και έγινε πραγματικότητα υπό των κκ Ζακ Λομπ (σενάριο) και Ζορζ Πισάρ (σχέδιο),  εξεδόθη (η ιστορία, όχι η αγνή Μπλανς) εν έτει 1967 και ολοκληρώθηκε (;) εις 5 τόμους, ο ύστατος εκ των οποίων κυκλοφόρησε το 1987, ακολουθημένων υπό ενός ακόμη τόμου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ήτο λεύκωμα σχεδίων (βαρβαριστί: σκετσμπουκ), καθότι ετέθη σε κυκλοφορία το πολύ κοντινό 2019, ενώ οι δύο δημιουργοί είχαν ήδη εγκαταλείψει τον μάταιο ετούτο κόσμο. 
    • Haha
    • Thanks
    • Like
   • 6 replies
×
×
 • Create New...