Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Our Picks

Top content from across the community, hand-picked by us.

Mickey Mouse and the Seven Ghosts (Floyd Gottfredson,Ted Osborne, Ted Thwaites)
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία από τις πιο αγαπημένες μου κλασικές ιστορίες του Μίκυ της golden age περιόδου των κόμικ.Ακόμα μια δημιουργία του μεγάλου ποντικάνθρωπου Floyd Gottfredson που μας έδωσε τις πιο αξιομνημόνευτες ιστορίες με τον Μίκυ και την παρέα του.

Όλα αρχίζουν με την επιστροφή του Μίκυ στα πάτρια εδάφη και την επίσκεψη του στη Μίνυ.Χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο που περιέχει τη λέξη φάντασμα η Μίνυ πανικοβάλλεται...Όταν ο Μίκυ συναντάει τη Κλάραμπελ,και της λέει ότι η Μίνυ τρόμαξε με τη λέξη φάντασμα,η Κλάραμπελ τρομάζει ακόμα περισσότερο...Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ντόναλντ(σε μία από τις πρώιμες κομικσικές εμφανίσεις του)αλλά και με όλους τους κατοίκους της πόλης(ακόμα και με την αστυνομία)στο άκουσμα της λέξεως.Ο μόνος που δεν φοβάται τα φαντάσματα είναι ο Γκούφυ...
 
Και αυτό γιατί έχει συναντήσει ένα και έχουν γίνει και γνωστοί!!Ο Μίκυ δεν πιστεύει στα φαντάσματα και του λέει να τον πάει στο μέρος όπου έχει δει το δικό του..
Ο Γκούφυ τον οδηγεί στην έπαυλη του συνταγματάρχη Bassett.O Μίκυ όντως εκεί θα συναντήσει ένα φάντασμα και πείθεται και ο ίδιος για την ύπαρξή του....Αποφασίζει με την επιστροφή του ότι ο καλύτερος τρόπος να ερευνήσει την υπόθεση,είναι μαζί με τους φίλους του να ανοίξει ένα γραφείο ντετέκτιβ,να προσληφθούν από τον Συνταγματάρχη και να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο...
 
Ο Συνταγματάρχης καταφτάνει στο γραφείο και τους πληροφορεί ότι τα φαντάσματα στη έπαυλή του είναι Επτά τον αριθμό!!Αρχικά ήταν ένα,νόμιζε ότι ήταν προγονός του,αλλά κουβάλησε και τα υπόλοιπα που καταχράστηκαν τη φιλοξενία του.Η γυναίκα του και οι υπηρέτες τον άφησαν και η κατάσταση είναι απελπιστική..Αν τον βοηθήσουν θα τους ανταμείψει με 5000 δολάρια...ο Μίκυ όμως πιστεύει ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία και μαζί με τους φίλους του σπεύδουν στη βίλα του Bassett για να λύσουν το μυστήριο του "στοιχειώματος των επτά"....
 • 0 replies


The Prince and The Dressmaker (Jen Wang)
H επιδέξια σεναριογράφος και καλλιτέχνης Jen Wang μας ταξιδέυει στο Παρίσι των αρχών της σύγχρονης εποχής. H πόλη του φωτός στην ιστορία μας φαίνεται αντάξια της παραμυθένιας της φήμης με την μόδα να είναι στο προσκήνιο. Χοροεσπερείδες, πάρτυ και δεκάδες εκδηλώσεις είναι αφορμή για τις συμμετέχουσες να επιδείξουν το γούστο τους και το στυλ τους. Εκεί που ένα φόρεμα μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει την φήμη αυτής που το φοράει μια νεαρή μοδίστρα, η Frances  έχει όνειρα να γίνει διάσημη στον τομέα της και να αναγνωριστεί για τις πρωτοποριακές της ιδέες.

Το όνειρό της φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα στο πρόσωπο του πλέον απροσδόκητου πελάτη. Ο πρίγκηπας της χώρας - του οποίου οι γονείς είναι στην αναζήτηση συζύγου - έχει μια διπλή περσόνα. Από ντροπαλός διάδοχος του θρόνου o Sebastian με το κατάλληλο φόρεμα μεταμορφώνεται στην Λαίδη Crystalia μία εκθαμβωτική παρουσία που αναστατώνει την κοσμική ζωή του Παρισιού. Το ταλέντο της Frances και οι πόροι που της παρέχει ο Sebastian είναι σταδιακά η ιδανική συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Οι υποχρεώσεις της πραγματικής ζωής όμως που βαραίνουν τον Sebastian, αλλά και η φιλοδοξία της Frances για να αναγνωριστεί και επίσημα το ταλέντο της φέρνουν τους δυο φίλους αναπόφευκτα σε τροχιά σύγκρουσης. Θα μπορέσει η σχέση τους να επιβιώσει; Και ποιο θα είναι το μέλλον τους;
 • 0 replies


Y: The Last Man (Brian K. Vaughan, Pia Guerra)
Πρόσφατα διάβασα μία σειρά της Vertigo από έναν αγαπημένο μου συγγραφέα, τον Brian K. Vaughan, που ονομάζεται Y : The Last Man.  Το κόμικ αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002 και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα post-apocalyptic κόμικς.
 
Η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα:
 
Το 2002 ένας ιός ξαφνικά εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη σκοτώνοντας όλα τα αρσενικά είδη: ανθρώπους, ζώα και γενικά όλους τους οργανισμούς που φέρουν το Υ χρωμόσωμα. Πλέον ο κόσμος έχει μειωθεί στο 50% και οι γυναίκες μένουν πίσω προσπαθώντας να αποτρέψουν τη πλήρη κατάρρευση του πλανήτη.
 
Ωστόσο όμως, για έναν άγνωστο λόγο, ένας νεαρός ο οποίος είναι και πρωταγωνιστής της ιστορίας, Υorick Βrown, μαζί με την αρσενική του μαϊμού, Ampersand, κατάφεραν να επιβιώσουν. Ξαφνικά ο Yorick γίνεται ο πιο σημαντικός άνθρωπος στο κόσμο και αποτελεί ίσως το «κλειδί» για να λυθεί το μυστήριο σχετικά με την εξαφάνιση των ανδρών στη Γη.
 

 
Ο Vaughan έχει κατασκευάσει μία εξαιρετική ιστορία, η οποία κυλάει πολύ γρήγορα, κυρίως επειδή ο Yorick είναι ένας αξιαγάπητος και αστείος χαρακτήρας, ο οποίος μάλιστα έχει στη πορεία τεράστιο character development. Επίσης, βρήκα ξεκαρδιστικές σε πολλές περιπτώσεις τις αναφορές του στην ευρύτερη pop κουλτούρα, αλλά και από τις διάφορες αναφορές σε προηγούμενες εμπειρίες της ζωής του. Να προσθέσω ότι πέρα από τον Yorick και την γλυκιά του μαϊμού,Ampersand, εμφανίζονται φυσικά και άλλοι κύριοι ή δευτερεύοντες  χαρακτήρες, με πιο ξεχωριστές τη πράκτορα 355 και τη ιατρό Allisson Mann.
 

 
 
Όσον αφορά τη 355, θα ήθελα να πω πώς είναι κατά τη γνώμη μου, μία από τις καλύτερες  γυναικείες φιγούρες που έχω διαβάσει ποτέ σε κόμικ. Η 355 είναι έξυπνη, δυναμική και γενικά badass, η οποία αντιμετωπίζει όμως και τις δικές της δυσκολίες. Η τριάδα αυτή αποκτά μεγάλη χημεία κατά την εξέλιξη της αποστολής τους.
 • 5 replies


Τhe Dream of a Lifetime (Don Rosa)
Το Όνειρο μιας Ζωής είναι μια περιπέτεια με τους ήρωες του Καρλ Μπαρκς, που γράφτηκε και σχεδιάστηκε από τον Ντον Ρόσα και εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Δανέζικο Anders & Co τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ η πρώτη Αμερικάνικη δημοσίευση της ιστορίας έγινε τον Μάιο του 2004 στο Uncle Scrooge 329. 
 
Η πλοκή της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από την ζωή του Σκρουτζ Μακ Ντακ και τα όνειρα του. Πιο συγκεκριμένα, οι Μουργόλυκοι έχουν καταφέρει να κλέψουν μια συσκευή του Κύρου Γρανάζη, που τους επιτρέπει να εισβάλλουν στα όνειρα. Την χρησιμοποιούν προκειμένου να μπουν στα όνειρα του μεγιστάνα της Λιμνούπολης, για να μάθουν τον μυστικό συνδυασμό του Θησαυροφυλακίου. Για κακή τους τύχη, όμως, ο Σκρουτζ δεν ονειρεύεται μόνο τα χρήματα του, όπως νόμιζαν αλλά σκηνές από την ζωή του. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας το ίδιο μηχάνημα του Κύρου, η οικογένεια των Ντακ θα στείλει στα όνειρα του Σκρουτζ τον Ντόναλντ, ώστε να αποτρέψει το σχέδιο των Μουργόλυκων.
 

Μετά από χρόνια, ο Σκρουτζ κατάφερε να διορθώσει κάποια λάθη του παρλεθόντος, έστω και στον ονειρικό κόσμο.
 
Ο ίδιος ο Ντον Ρόσα έχει παραδεχτεί πως η ιδέα δεν ήταν καθαρά δική του, αλλά του την είχε στείλει ένας Γάλλος φαν. Ο δημιουργός από το Κεντάκυ είχε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν θέλει να του στέλνουν πλοκές για ιστορίες, αλλά όταν διάβασε την συγκεκριμένη (η οποία ήταν μόλις μερικές γραμμές σε ένα κομμάτι χαρτί), αντιλήφθηκε αμέσως τις προοπτικές της. Το μήνυμα που είχε λάβειήταν απλό και έλεγε τα εξής:
 
Οι Μουργόλυκοι κλέβουν μια συσκευή του Κύρου για να μπουν στα όνειρα του Σκρουτζ, ελπίζοντας να βρουν κάτι σαν τον συνδυασμό του θησαυροφυλακίου αλλά σύντομα διαπιστώνουν πως εκείνος ονειρεύεται πολύ περισσότερα από το χρήμα του. Στον ύπνο του βλέπει τις περιπέτειες του από όταν ήταν μικρός. Ο Ντόναλντ και/ή τα ανιψάκια μπαίνουν στα όνειρα για να τους πετάξουν έξω πριν συμβεί κάποια καταστροφή.
 • 13 replies


The Superior Spider-Man, vol.1 - My Own Worst Enemy (Dan Slott, Ryan Stegman, Giuseppe Camuncoli)
The Superior Spider-Man, Vol. 1:  My Own Worst Enemy

Η παρουσίαση αυτή ενδεχομένως να περιέχει spoilers, ειδικά για όσους δε γνωρίζουν το τέλος του Amazing Spider-Man #700.
 
•Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε τεύχη της σειράς Superior Spider-Man (2013), η οποία ολοκληρώθηκε σε 31 τεύχη και 2 Annuals.
 
•Ο συγγραφέας του κόμικ αυτού,Dan Slott, επιφύλασσε στους αναγνώστες μία μεγάλη έκπληξη στο τέλος της σειράς Amazing Spider-Man, η οποία ήταν τόσο ανατρεπτική όσο και σοκαριστική για τους μακροχρόνιους φίλους του Spidey. Συγκεκριμένα, στο τεύχος #700, επειδή ο Dock Ock a.k.a. Otto Octavius πέθαινε, κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προκειμένου αφενός να «επιβιώσει» και αφετέρου να πάρει εκδίκηση από το χρόνιο αντίπαλο του, Peter Parker. Χρησιμοποιώντας τη ευφυϊα του πέτυχε να αλλάξει σώμα με τον Peter, ο οποίος παγιδεύτηκε στο ετοιμοθάνατο σώμα του Otto. Η ιστορία εκείνη κλείνει με τον Peter να ζητά από τον Otto να τιμήσει το όνομα του Spider-Man.
 

 

 
•Στο My Own Worst Enemy, βλέπουμε τα πρώτα βήματα του Dock Ock, ο οποίος έχοντας υιοθετήσει τη διπλή ζωή του PeterParker/Spider-Man, προσπαθεί να γίνει αντάξιος του ονόματος αυτού… με το δικό του τρόπο. Ο Slott εστιάζει στη προσπάθεια του Otto να «προσαρμοστεί» σε αυτή τη νέα ζωή, δίνοντας έμφαση στη σχέση του Otto με τον προσωπικό και επαγγελματικό περίγυρο του Peter. Πρέπει να πω ότι ο Otto ακολουθεί διαφορετικές μεθόδους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος απ΄ ό, τι ο Peter, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο ακραίες και δραστικές. Το γεγονός αυτό καθιστά τον νέο «Superior Spider-Man» ξεχωριστό.
 

 
 
•Ειδικά μάλιστα, μου φαίνεται ενδιαφέρουσα/αστεία/ creepy η  στάση του Otto απέναντι στη MJ, στη θεία May και στους συνεργάτες του στη Horizon Labs. Ωστόσο, ο Slott κάνει μία καλή προσπάθεια στο να κάνει το χαρακτήρα συμπαθητικό, τόσο όσο όμως, ειδικά όταν παρουσιάζει flashbacks από τη παιδική ηλικία του Otto!
 • 5 replies


Παπιομυστήριο (Silvia Ziche)
Καθίστε αναπαυτικά στους καναπέδες σας, γιατί πρέπει να σας μιλήσω για την καλύτερη telenovela όλων των εποχών! Δε μας έρχεται μήτε από Μεξικό ή Αργεντινή μήτε από Βραζιλία, αλλά από την αγαπημένη Λιμνούπολη και μάλιστα με Ιταλίδα παραγωγό. Όπως ήταν αναμενόμενο, μεταγλωττίστηκε και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Τερζόπουλου.

Όλα ξεκίνησαν το 1996, όταν η Silvia Ziche πρότεινε στον τότε διευθυντή του περιοδικού Topolino, Paolo Cavaglione, τη δημιουργία μιας μεγάλης ιστορίας σε συνέχειες (λόγω τεχνικών θεμάτων έπρεπε να εκδίδουν μικρές ιστορίες). Το Παπιομυστήριο, λοιπόν ή όπως λέγεται στα Ιταλικά  "Il papero del mistero - Papernovela in uno sproposito di puntate" έκανε τότε την εμφάνισή του και διήρκησε 24 επεισόδια. Ένα χρόνο αργότερα (αν δεν κάνω λάθος) δημοσιεύθηκε και στο ελληνικό Μίκυ Μάους σε συνέχειες και το 2004 κυκλοφόρησε σε ένα τομάκι ολόκληρο το έργο ως το πρώτο από τη σειρά Μεγάλα Σήριαλ. Βασική έμπνευση ήταν φυσικά οι λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες που είχαν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες στα 90s (και στην Ιταλία απ'ό,τι φαίνεται).

                                                                                                           

Στα της ιστορίας τώρα. Ο Σκρουτζ παρατηρεί ότι το κανάλι του είναι στον πάτο της τηλεθέασης και όταν παίρνει πρέφα την επιτυχία της σαπουνόπερας «Ατίθασα Πιάτα» αποφασίζει να γυρίσει κι αυτός μία τέτοια. Όμως, γνωστός για το πόσο...ανοιχτοχέρης είναι, καλεί συγγενείς και φίλους να παίξουν, μιας και με αυτόν το τρόπο θα βγάλει πάλι απ'τη μύγα ξύγκι. Επίσης, οι «ηθοποιοί» καλούνται να αυτοσχεδιάσουν, αφού δεν υπάρχει σενάριο και η μετάδοση της σειράς γίνεται live.
 • 4 replies


Harvey Kurtzman's Jungle Book (Harvey Kurtzman)
Το Jungle Book του Harvey Kurtzman είναι ένα σατιρικό graphic novel αποτελούμενο από τέσσερις ιστορίες, το οποίο εκδόθηκε από την Ballantine Books το 1959 και υπήρξε το πρώτο mass-market paperback of original comics που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.                                         

Ο Harvey Kurtzman είναι πιο γνωστός ως ο δημιουργός του σατιρικού περιοδικού MAD και γενικότερα για την ανάμιξή του στην EC Comics, όμως εκείνη την εποχή ήταν εκτός, είχε μπλεχτεί σε κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, παρόμοιες με το MAD, και τελικά πρότεινε στην Ballantine την έκδοση του Jungle Book.

                                                                                                               

Ο Kurtzman απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό με το συγκεκριμένο έργο του, πράγμα κάπως ασυνήθιστο για την εποχή. Στις ιστορίες του Jungle Book βλέπουμε να σατιρίζονται διάφορα κινηματογραφικά και κυρίως τηλεοπτικά κλισέ της εποχής (μην ξεχνάμε τη δύναμη που είχε η πρωτοεμφανιζόμενη τηλεόραση στην Αμερική της δεκαετίας του '50), καθώς και συμπεριφορές βγαλμένες από την πραγματική ζωή φυσικά.
 
Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο  "Thelonius Violence, Like Private Eye" και είναι εν μέρει μια παρωδία της τηλεοπτικής σειράς "Peter Gunn" και του σκληροτράχηλου noir ιδιωτικού ντετέκτιβ εν γένει. Εντύπωση προκαλεί η αίσθηση του ρυθμού που υπάρχει σε αυτή την ιστορία, καθώς και η χρήση της jazz στην επίτευξη αυτού του στόχου.
 • 4 replies


Enigma (Peter Milligan, 	Duncan Fegredo, John Costanza, Sherilyn Van Valkenburgh)
To Enigma ή The Enigma, όπως εκδόθηκε, κυκλοφόρησε το 1993 και αποτέλεσε έναν από τους αρχικούς τίτλους που εξέδωσε η Vertigo που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά. Πέρα από τη συνέχεια κλασσικών σειρών που έτρεχαν εκείνη τη περίοδο όπως το Hellblazer, η εταιρεία επιθυμούσε να εισαγάγει στους τίτλους της και αυτόνομους τίτλους και ένας από αυτούς ήταν το Enigma. Η ιστορία κυκλοφόρησε σε 8 τεύχη από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 1993. Το σενάριο ανέλαβε ο (προσωπικός αγαπημένος) Peter Milligan και το σχέδιο ο Duncan Fegredo.
 
Το Εnigma μας συστήνει τον Michael Smith, έναν τεχνικό τηλεφώνων ο οποίος ζει μια αρκετά βαρετή και πειθαρχημένη (σε βαθμό ασφυξίας!) ζωή στην Pacific City της Καλιφόρνιας. Η μητέρα του τον είχε παρατήσει όταν ήταν μόλις 9 χρονών, ενώ ο πατέρας του είχε πεθάνει σε ένα σεισμό. Σύντομα ο Michael θα γνωρίσει τον Titus Bird, έναν συγγραφέα κόμικ που έχει δημιουργήσει έναν σούπερ ήρωα που λέγεται Enigma και ο Michael θαύμαζε για χρόνια. Ο Enigma όμως δεν είναι ο τυπικός υπερήρωας, καθώς τα όρια μεταξύ του θεμιτού και του αθέμιτου είναι γκρίζα για εκείνον και πολλές φορές τα υπερβαίνει. Και το θέμα είναι πως αυτός ο χαρακτήρας έχει έρθει στη ζωή και κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης! 
 
Trivia! Μια χαρακτήρας η Envelope Girl εμφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα όταν ο Milligan ανέλαβε το Animal Man!
 • 2 replies


Uzumaki (Junji Ito)
Ο Junji Ito είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των horror manga. Με ένα μεγάλο εύρος τίτλων στο ενεργητικό του εξερευνά μια τεράστια ποικιλία θεματικών είναι ίσως το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό. Από το Frankenstein μέχρι το Junji Ito Horror Collection και το Gyo (ή εναλλακτικά εκδίκηση της πεσκανδρίτσας)  Παρ'όλα αυτά για πολύ κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας το κορυφαίο του έργο είναι το Uzumaki. To manga δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1998 στο περιοδικό Big Comic Spirits της Shogakugan και μετά έφτασε στην Αμερικανική αγορά σε τρεις τόμους μέσω της Viz και τώρα σε μια συλλογική σκληρόδετη συλλεκτική έκδοση. 
Yπόθεση: 

H υπόθεση του Uzumaki μας μεταφέρει σε μια μικρή παράκτια πόλη της Ιαπωνίας την Kurozu-cho. Η πόλη φαίνεται κανονική με μια πρώτη ματιά αλλά σταδιακά περίεργα φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους. Παρακολουθώντας τα γεγονότα μέσα από τα μάτια ενός νεαρού ζευγαριού των Kirie Goshima και Shuichi Saito γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι η πόλη είναι καταραμένη. Όχι όμως από κάποιο εκδικητικό πνεύμα ή από κάποιο τραγικό περιστατικό αλλά από το σχήμα της σπείρας. Η σπείρα γρήγορα αναδεικνύεται σε ένα μυστικιστικό σύμβολο που κατακλύζει την ύπαρξη. Από τα όστρακα, μέχρι την ανθρώπινη ανατομία και τα φυτά φαίνεται να υπάρχει παντού. Σταδιακά τα φαινόμενα εντείνονται και όλα τα σημάδια δείχνουν πως η πόλη και οι κάτοικοί της έχουν μπει σε μία δίνη (pun intended) από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή. 
 • 3 replies


Whiteout (Greg Rucka, Steve Lieber)
Κι όμως, ακόμη και στη μόνη ήπειρο, που δεν έχει κατοικηθεί από ανθρώπους, στην Ανταρκτική, υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνιμη, βέβαια, αλλά υπάρχει. Είναι κυρίως επιστήμονες και τεχνικοί, οι οποίοι εργάζονται κάνοντας κυρίως έρευνα στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου. Όπου, όμως, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει και ο κίνδυνος της βίας και της εγκληματικότητας.
 

 
Αυτή είναι η δουλειά της Carrie Stetko, αστυνόμου επιφορτισμένης με την τήρηση της τάξης στον (υπαρκτό) σταθμό McMurdo, η οποία βρίσκεται εκεί με δυσμενή μετάθεση και θα κληθεί να δείξει τις ικανότητές της, όταν ανακαλυφθεί ένα πτώμα κοντά στο σταθμό και η Carrie θα πρέπει να ανακαλύψει τον ένοχο ανάμεσα σε ελάχιστους ανθρώπους, τους οποίους γνωρίζει όλους λίγο πολύ. 
 

 
Ο Ρούκα είναι πολύ καλός συγγραφέας, γνώστης των αστυνομικών και προσφέρει και εδώ μια μεστή ιστορία, η οποία τον βοήθησε να γίνει ευρέως γνωστός. Καταφέρνει να δώσει μια ωραία στημένη ιστορία μέσα σε ένα εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένο του είδους υπόβαθρο, όπου τα συνήθη σκοτάδια των αστυνομικών έχουν αντικατασταθεί από το ολόλευκο τοπίο της Ανταρκτικής.
 
  
 
Το ασπρόμαυρο σχέδιο του Λίμπερ είναι εξαιρετικό: εικονογραφεί την ιστορία σε ένα ολόλευκο φόντο, όπου, όπως διάβασα στην εισαγωγή και συμφωνώ απόλυτα, κάποιες φορές αισθάνεσαι το πολικό ψύχος να αναδύεται μέσα από τις εικόνες. Το σχέδιο θυμίζει παλιά κόμικς, έχει μια πλαστικότητα στις κινήσεις και μεγάλη εκφραστικότητα στις  εκφράσεις των χαρακτήρων και φυσικά κάποια εξαιρετικά χιονισμένα τοπία.
 • 4 replies


Μυστήρια Πράματα (Θανάσης Πετρόπουλος)
Μυστήρια Πράματα του Θανάση Πετρόπουλου λοιπόν. Ένα φολκλόρ κόμικ βουκολικού τρόμου που δημοσιεύεται στο socomic.gr και αυτή είναι μια παρουσίαση του πρώτου αλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 2019 από την Jemma Press.
                                                                                         
                             κι αν τα παραμύθια της γιαγιάς δεν ήταν τελικά παραμύθια;

Πριν από τα Μυστήρια Πράματα, ο Θανάσης Πετρόπουλος ήταν γνωστός για τα διάφορα comic strips του, όπως τα Πλασματικά Νούμερα, τα Καμμένα Βούρλα, τα συνεργατικά κόμικς Προτελευταίοι και Προτελευταίοι Ξανά με τον Αντώνη Βαβαγιάννη, αλλά και για τη συμμετοχή του σε διάφορες ανθολογίες. Μετά την κυκλοφορία τους, όμως, τα Μυστήρια Πράματα έγιναν σίγουρα η πιο δημοφιλής δουλειά του. Παρόλο που το άλμπουμ αυτό ξεκινάει με δύο μικρές ιστορίες (μία τετρασέλιδη και μία μονοσέλιδη), στη συνέχεια έχουμε μία πολυσέλιδη ιστορία, κάτι το οποίο επιχείρησε για πρώτη φορά.

                                                                                                          

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του κόμικ:
Κάποτε, όταν ο κόσμος και τα πράματα ήσαν απλά, η Ελλάδα ήταν ένας στοιχειωμένος τόπος. Ήταν γεμάτη ξωτικά, νεράιδες, καλικαντζάρους, τέρατα, δράκους των θησαυρών, στοιχειά των νερών, του βουνού και του κάμπου, γριές μάγισσες, εκδικητικούς αγίους και βρικόλακες που τριγυρνούσαν στο φως του ήλιου...

Αυτό είναι ένα κόμικ για τα μυστήρια πράματα, γι’αυτούς που τα είδαν με τα μάτια τους και γι’ αυτούς που τα ‘βαλαν μαζί τους...
 • 4 replies


Pietrolino (Alejandro Jodorowsky, Olivier Boiscommun)
Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομα Alejandro Jodorowsky είναι οι σουρεαλιστικές-avant garde ταινίες του Χιλιανού-Γάλλου καλλιτέχνη όπως το El topo (1970) και the Holy Mountain (1973) που κυριολεκτικά άφησαν εποχή στη μεγάλη οθόνη, δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και ήταν πάρα πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ή επίσης οι δουλειές του στο χώρο της 9ης τέχνης με τα science fiction αριστουργήματα όπως οι τριλογίες  L'Incal(1980-2014) The Metabarons (1992-2003)μαζί με τους 8 τόμους του The Technopriests (1992-2003).
 
 
   
Στο Pietrolino που κυκλοφόρησε αρχικά στη Γαλλία από τις εκδόσεις Les Humanoïdes Associés σε δύο άλμπουμ το 2013, ο μεγάλος δημιουργός κινείται σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που κατά καιρούς μας έχει οδηγήσει με τη φαντασία του για να μας διηγηθεί μία ιστορία βαθιά ανθρώπινη, τρυφερή και συνάμα μελοδραματική, όπου η μελαγχολία ενός μεγάλου αρτίστα κρύβεται πίσω από ένα βαμμένο πρόσωπο και τις πολυδιάστατες, χορευτικές κινήσεις της παντομίμας.
 
 
   
Βρισκόμαστε στη Γαλλία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου όπου η ναζιστική λαίλαπα κυριαρχεί σε όλο το κόσμο. Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ο Simio, συνεργάτης του μίμου Pietrolino, που λόγο του νανισμού του έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο του κλόουν-διασκεδαστή στις υπαίθριες παραστάσεις τους, πριν ο μίμος αρχίσει τη δική του παράσταση για ένα κοινό που τις περισσότερες φορές αδιαφορεί για το τι βλέπει μπροστά του. Άλλωστε οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον καλλιτέχνη μας, να εκφράζει τη δική του αντιπάθεια ενάντια στον Χίτλερ και το ναζισμό, με μία παντομίμα που κάνει κυρίως με τα χέρια του..
 • 1 reply


Τhe Sky is Blue with A Single Cloud (Kuniko Tsurita)
Πρόσφατα, αποφάσισα πως είναι καλή ιδέα να αρχίζω να ασχολούμαι με τον αχανή κόσμο των manga. Ωστόσο, επειδή δεν είχα όρεξη να μαζεύω σειρές με άπειρα τομάκια, είπα να ξεκινήσω δειλά δειλά με κάτι αυτόνομο. Έτσι, τσίμπησα την ανθολογία Τhe Sky is Blue with A Single Cloud που κυκλοφόρησε πέρυσι από την Drawn & Quarterly και μαζεύει κάποιες ιστορίες της υποτιμημένης, απ' ότι λέει και η εισαγωγή, δημιουργού Kuniko Tsurita.
 
Πολύ συνοπτικά, να αναφέρω ότι η Tsurita πρόκειται μια από τις πρώτες γυναίκες δημιουργούς (αν όχι η πρώτη) σε μια βιομηχανία που δεν θεωρείται/δεν είναι ιδιαίτερα φιλική σε αυτές, αν και η ίδια έχει παραμείνει στην αφάνεια μιας και ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με το έργο της. Σύμφωνα με την εκτενή εισαγωγή του τόμου, η Tsurita ήταν μια αρκετά τολμηρή προσωπικότητα για τα δεδομένα της τότε ιαπωνικής κοινωνίας, τολμώντας να ασκεί “αντρικές” συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών στο σινεμά. Αντίστοιχα τολμηρό ήταν και το έργο της, στο οποίο αποδομούνται τα στερεότυπα φύλου, οι φιγούρες της σπάνια είναι ξεκάθαρα αντρικές ή θηλυκές, ενώ συχνά αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα της περιόδου.

 
Η συγκεκριμένη συλλογή περιέχει 18 ιστορίες από όλη της την καριέρα, η οποία ολοκληρώθηκε σύντομα λόγω του θανάτου της από λύκο το 1985 σε ηλικία 37 ετών. Η αρρώστια, που την ταλαιπώρησε για αρκετά χρόνια, δυσκολεύοντας την όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο σύνολο του έργου της, αφού πολλές ιστορίες έχουν ως θεματική τον θάνατο ή περιστρέφονται γύρω από διάφορα υπαρξιακά ερωτήματα.
 • 3 replies


Yotsuba&! (Kiyohiko Azuma)
Το Yotsuba to! παίζει να είναι το καλύτερο μάνγκα που έχω διαβάσει ποτέ μου (το FMA λέω ότι είναι το καλύτερο άνιμε που έχω δει, έτσι ώστε να μπορεί η Yotsuba να έχει την νούμερο 1 θέση για μάνγκα ). Γενικά, φαίνεται να χαίρει αγάπης από όλους τους αναγνώστες του και, ενώ είναι αρκετά σπάνια τα updates πλέον (νέα κεφάλαια κλπ), αξίζει αμέριστα τον κόπο. Το διάβασα πέρυσι το καλοκαίρι όταν πήγαμε διακοπές στον θείο μου στην Κρήτη. Καθόμουν τα βραδάκια στο σαλόνι με χαμηλό φωτισμό και διάβαζα με τις ώρες. Από τις καλύτερες αναμνήσεις των εν λόγω διακοπών! Το συγκεκριμένο μάνγκα έχει κερδίσει τρια βραβεία, ενώ προτάθηκε και για Eisner το 2012, το οποίο όμως δεν κέρδισε. Είναι μακροσκελές, καθώς βγαίνουν κεφάλαια από το 2003 μέχρι και σήμερα με 15 τόμους προς το παρόν (4/2021).
 
                         
 
Το κόνσεπτ είναι πράγματι πολύ απλό: η καθημερινότητα ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Δεν υπάρχει κάποια συνεχής πλοκή, αντιθέτως τα κεφάλαια είναι τελείως αυτονόμα, με την χειρότερη περίπτωση να πρόκειται για δύο κεφάλαια ανά ιστορία, σε ελάχιστες εξαιρέσεις  Από εκεί και πέρα, οφείλω να πω ότι είναι εντυπωσιακή η παρουσίαση της Yotsuba ως ένα απολύτως συνηθισμένο παιδί. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πράξεις της, οι σκέψεις της, τα αισθήματά της φαντάζουν απολύτως λογικά και θυμίζουν πραγματικούς νεανίσκους. Η ανεμελιά της, οι ιδέες της, τα λόγια της, οι δραστηριότητές της, όλα μού φαίνονται τόσο φυσιολογικά! Ο Azuma, ο δημιουργός του έργου, κάπως καταφέρνει να συμπυκνώσει όλα αυτά τα μικρά, χαζά πραγματάκια που ζουν τα παιδιά και δίνει σε μας, τους αναγνώστες, μια ματιά στην καθημερινότητά της μέσα από τα δικά της μάτια. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα πετυχημένη η προσέγγισή του, ελπίζω να συμφωνήσετε!
 • 0 replies


Iron Man - Δαίμονας στο μπουκάλι (David Michelinie, Bob Layton, John Romita Jr, Bob Layton, Carmine Infantino)
Η δημοφιλής συλλογή της Marvel, στο τεύχος #37, θα φιλοξενήσει τον Iron Man και την ιστορία “Demon in the bottle". 
 
Πρόκειται για ένα arc των εννέα τευχών, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979 (Μάρτιο - Νοέμβριο) στο  περιοδικό “The Invincible Iron Man", στα τεύχη #120 με #128. Σεναριογράφοι της σειράς είναι ο David Michelinie κι ο Bob Layton, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο John Romita Jr, ο Bob Layton, κι ο βετεράνος Carmine Infantino. 
 
  
 
Στην χώρα μας, η συγκεκριμένη ιστορία φιλοξενήθηκε την δεκαετία του ’80 μέσα από τις σελίδες των κόμικς του Καμπανά, ενώ ένα σύντομο απόσπασμα (μόνο το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας) έχει κυκλοφορήσει και με την ανθολογία του Iron Man, που κυκλοφόρησε το 2008 από την Espresso. Πρώτη φορά, λοιπόν, που βρίσκει την θέση του σε μία πολυτελή έκδοση, με αξιόλογη εκτύπωση και ποιότητα, καθώς και πλούσιο συνοδευτικό υλικό.  
 
Η γνώμη μου
Διαβάστηκε, λοιπόν, κι αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στον Βίο και την Πολιτεία του Iron Man και το οποίο, κατά γενική ομολογία εκείνων που σκαμπάζουν δύο πράγματα, είναι κι ένα σημαντικό γεγονός στον χώρο της Marvel. Προσωπικά, δεν είχα διαβάσει την συγκεκριμένη ιστορία, όταν την εξέδωσε ο Καμπανάς την δεκαετία του ‘80, οπότε χάρηκα ιδιαίτερα που μου δόθηκε τώρα αυτή η ευκαιρία.
 • 1 reply


The Walking Dead (Robert Kirkman, Tony Moore, Charlie Adlard)
Ο Rick Grimes είναι ο σερίφης μιας μικρής πόλης στα προάστια της Ατλάντα. Κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής, δέχεται μια σφαίρα και πέφτει σε κώμα. Όταν ξύπνησε λίγους μήνες μετά, συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται μόνος του στο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου. Ο πραγματικός τρόμος, όμως, ξεκινά όταν ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι εγκατέλειψαν ολόκληρη την πόλη και πλέον οι μόνοι που διαβαίνουν είναι οι νεκροί, οι οποίοι κυνηγάνε να καταβροχθίσουν την ανθρώπινη σάρκα. Ο λόγος που οι νεκροί ξυπνάνε, άγνωστος. Η μοίρα της ανθρωπότητας, άγνωστη.
Μπορεί η αρχή να είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το «28 Μέρες Μετά», αλλά οι ομοιότητες αρχίζουν και σταματάνε εδώ. Ο Rick θα βρει πολύ σύντομα την οικογένειά του και μαζί με μια ομάδα αγνώστων, θα ξεκινήσει μια ιστορία επιβίωσης, μια επιβίωση που μοιάζει ολοένα και πιο αμφίβολη.
Σε έναν κόσμο που ο οποιοσδήποτε μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, εμείς, ως αναγνώστες, καλούμαστε να δούμε την αποκτήνωση των ανθρώπων, να εστιάσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και να αναρωτηθούμε ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής και μέχρι που είμαστε ικανοί να φτάσουμε για να προστατέψουμε τα άτομα που αγαπάμε.
 • 11 replies


Blast Comics
Εντάξει, εδώ είμαστε! 
Μιλάμε για τον απόλυτο φόρο τιμής στα υπερηρωϊκά κόμικς και μάλιστα από Έλληνες κυρίως δημιουργούς.  'Nuff said! 
 
Το 2007, λοιπόν, η Giganto συγκέντρωσε ορισμένους ταλαντούχους δημιουργούς από την Ελλάδα, την Τουρκία και κάποιες άλλες χώρες, για να εκδώσει έναν τόμο σχεδόν 200 ασπρόμαυρων σελίδων, ο οποίος αποτελείται από διάφορες σύντομες σχετικά ιστορίες. 
 
 
 
Το εύρημα της υπόθεσης είναι, ότι ο τόμος υποτίθεται ότι περιέχει κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες μιας φανταστικής εκδοτικής εταιρείας, της Blast Comics, εκδότης της οποίας είναι ο Steve Papas, προφανώς φανταστικό πρόσωπο. Ο τόμος, λοιπόν, περιλαμβάνει κάποια τεύχη από τις υπερηρωϊκές σειρές κόμικς της εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν πολλούς υπερήρωες και στο τέλος συγκλίνουν σε έναν επικό επίλογο. Παράλληλα, υπάρχουν και στοιχεία για ορισμένους ήρωες, ενώ δεν λείπει και η απαραίτητη σελίδα αλληλογραφίας στο τέλος του τόμου.  
 

 
 
 
Ο Ηλίας Κυριαζής, ο Βασίλης Λώλος και ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι οι πιο γνωστοί καλλιτέχνες, που συνέβαλαν σε αυτό το έργο, αλλά σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και προσφέρουν στιγμές απίστευτης διασκέδασης. 
 
  
 
Το συγγραφικό ύφος μιμείται εκείνο της Marvel Comics των δεκαετιών 1960-1980 με τον αφηγητή να απευθύνεται στους αναγνώστες κλείνοντάς τους το μάτι σχετικά με τα δρώμενα. Δυστυχώς, για να υπάρξει η μέγιστη απόλαυση, θα πρέπει να είναι κανείς εξοικειωμένος με τα εν λόγω κόμικς και ίσως πιο συγκεκριμένα και με τις αντίστοιχες ελληνικές εκδόσεις του Καμπανά, ακόμη κι έτσι όμως, πιστεύω, ότι θα προσφέρει στιγμές μεγάλης διασκέδασης σε όσους και όσες το διαβάσουν. 
 
 
 
Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια από τις καλύτερες παρωδίες υπερηρωικών κόμικς, που έχω διαβάσει και θεωρώ άδικο, το ότι δεν βρέθηκε κανείς να την κυκλοφορήσει και στα αγγλικά. Εννοείται, ότι συνίσταται ανεπιφύλακτα.
 • 4 replies


When the Wind Blows (Raymond Briggs)
Το "When the Wind Blows" είναι ένα graphic novel που δημιουργήθηκε το 1982 από τον Βρετανό καρτουνίστα Raymond Briggs. Είναι ένα βιβλίο που κατακρίνει τα μέτρα που έλαβε η Βρετανική κυβέρνηση για τη προστασία των πολιτών κατά των πυρηνικών πολέμων τα χρόνια που προηγήθηκαν, όπως επίσης και τους πυρηνικούς πολέμους γενικά.

Η ιστορία ξεκινάει με τη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Χίλντα και του Τζιμ, οι οποίοι μια μέρα ακούνε στο ραδιόφωνο μια ανακοίνωση προς φύλαξη των πολιτών, καθώς υπάρχει πρόβλεψη εχθροπραξιών από άλλη χώρα. Το βιβλίο δείχνει να περιγράφει λοιπόν γεγονότα πολεμικά, αλλά από τη μεριά δυο ηλικιωμένων ανθρώπων, δυο άοπλων πολιτών. Οι δυο πρωταγωνιστές αναπολούν αναμνήσεις που έχουν από προηγούμενους πολέμους που έχουν βιώσει, καθώς προετοιμάζονται για την επερχόμενη απειλή χρησιμοποιώντας οδηγίες από βιβλία και με βάση τι συμβουλεύει το κράτος τους πολίτες. Εδώ παρατηρούμε πόσο διαφορετικοί χαρακτήρες είναι οι δύο αυτοί ηλικιωμένοι και τον δυναμισμό που έχουν μεταξύ τους. Ο Τζιμ παρουσιάζεται πιο αισιόδοξος και είναι άνθρωπος που ξέρει πως θα είναι ασφαλής ακολουθώντας όλα τα μέτρα κατά γράμμα. Από την άλλη, η Χίλντα παρουσιάζεται πιο δύσπιστη σε όλη την είδηση του πολέμου και φαίνεται να κρατάει μια πιο ρεαλιστική στάση.

Το σχεδιαστικό στυλ του Briggs είναι εμφανές ακόμα και σ αυτή τη δουλειά του. Χαρακτήρες στυλιζαρισμένοι και σχεδιασμένοι και χρωματισμένοι στο χέρι, με απαλά, φωτεινά χρώματα που θυμίζουν παιδικό βιβλίο. Βέβαια, όσο η ιστορία προχωράει, τόσο είναι εμφανές ότι αυτή δεν είναι παιδική ιστορία. Τα χρώματα χάνουν σιγά σιγά τη ζωντάνια τους και δίνουν χώρο στην πραγματική ουσία της ιστορίας, που αναφέρεται στη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και το πως τον βιώνουν οι άοπλοι, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο πόσο σωστά ενημερώνει ένα κράτος τους πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις και πόσο επενδύει σε αυτή τη προστασία.
 • 3 replies


Θανάσης Βάγιας - Ο Βρυκόλακας (Βέρα Καρτάλου, Νίκος Παπαμιχαήλ)
Πρόκειται για ένα πόνημα της Βέρας Καρτάλου (σενάριο) και του Νίκου Παπαμιχαήλ (σχέδιο), υπό την μορφή αυτοέκδοσης, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το οποίο αναφέρεται σε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που μεσουράνησε στα δυσμάς της οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα, τον Θανάση Βάγια. Για άλλους ο Βάγιας ήταν ένας πατριώτης, που έσωσε πολλούς Έλληνες από το μένος των Οθωμανών, ενώ κατά άλλους (που αποτελούν την πλειοψηφία) πρόκειται για έναν προδότη, που συντάχθηκε στο πλευρό του Αλή Πασά (σαν προσωπικός του σύμβουλος) κι εκτέλεσε, στο όνομά του, πολλούς επαναστάτες κι αθώους. Με την δεύτερη άποψη συντάσσεται κι ο φημισμένος μας ποιητής.

Η υπόθεση διαδραματίζεται μετά τον θάνατο του πρωταγωνιστή κι εστιάζεται στην χήρα του, η οποία, γεμάτη θλίψη κι απόγνωση, θα ζητήσει παρηγοριά στο σπίτι μίας μάνας που ζει με την κόρη της. Την ώρα που κοιμάται της εμφανίζεται το φάντασμα του άντρα της. Ο Βάγιας θα της εξομολογηθεί τις ερινύες που τον βασανίζουν, από την στιγμή που (μαζί με τους Οθωμανούς) ξεκλήρισε ένα ολόκληρο ελληνικό χωριό, το Γαρδίκι.
 • 1 reply


The Pride Of Baghdad (Brian K.Vaughan, Niko Henrichon)
“Is it truly better to die free than to live life in captivity ?”
 
Το παραπάνω αποτελεί ένα ερώτημα το οποίο θίγει ο πολυβραβευμένος Brian K. Vaughan στο graphic novel «Pride of Baghdad» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006.
 
Όταν οι Αμερικανικές Δυνάμεις βομβάρδισαν το Ιράκ το 2003, τέσσερα λιοντάρια δραπέτευσαν από το ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης. Τα λιοντάρια αυτά επιτέλους ελεύθερα, τριγυρνούν απεγνωσμένα στους δρόμους της Βαγδάτης προκειμένου να επιβιώσουν. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τα αληθινά γεγονόντα προκειμένου να δημιουργήσει μία ιστορία που θίγει πολλά ερωτήματα για τη φύση του πολέμου.
 
Σε αυτό το κόμικ, πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα λιοντάρια: ο Zill, η σύντροφος του, Noor, o Alli (το παιδί τους) και η Safa, μία άλλη λιονταρίνα. Κάθε ένα από αυτά τα λιοντάρια ενσαρκώνει μία διαφορετική οπτική γωνία για τον πόλεμο στο Ιράκ.
 

 
Το κόμικ αυτό περνάει πολλά μηνύματα στον αναγνώστη, ενώ διαθέτει συμβολισμούς και παραλληλισμούς. Ως εκ τούτου, την ιστορία αυτή μπορεί να την απολαύσει ο αναγνώστης σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Vaughan χρησιμοποιεί λίγους διαλόγους, αλλά ενίοτε με βαθύ νόημα.
 

 
Γενικά αποτελεί ένα κόμικ που διαβάζεται σχετικά γρήγορα και επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα κάθε φορά.
 
Μπορεί να σου τη χαρίσει την ελευθερία κάποιος; Ή την κερδίζεις με αποφασιστικότητα και θυσίες;
 • 15 replies


Salammbô (Gustave Flaubert, Phillippe Druillet)
Ένα από τα πιο διάσημα κόμικς, που κυκλοφόρησαν από τη Βαβέλ / Ars Longa και αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά οπτικά, καθώς και το μόνο άλμπουμ ενός κορυφαίου σχεδιαστή, του Phillippe Druillet (Ντριγιέ), που κυκλοφόρησε αυτόνομα στη χώρα μας. 
 
Η πρώτη ύλη του κόμικ είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα ενός κορυφαίου συγγραφέα, του Γκιστάβ Φλομπέρ, πιο διάσημου, για ένα άλλο θρυλικό βιβλίο του, τη 'Μαντάμ Μποβαρί". Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1862 για πρώτη φορά  και έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Ο Ντριγέ ακολουθεί πιστά το βιβλίο του Φλομπέρ και μάλιστα χρησιμοποιεί σχεδόν αυτούσια αρκετά παραθέματα από αυτό.  Για την υπόθεση του βιβλίου και το πώς ο Ντριγέ το μεταφέρει στη γλώσσα των κόμικς, παραπέμπω στο εισαγωγικό σημείωμα από το περιοδικό "Επόμενη Μέρα" #1. 
 • 1 reply


Maus (Art Spiegelman)
Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων (ιδίως στη χώρα μας) που θεωρεί πως ο κόσμος των κόμικς, ήτοι ολόκληρη η 9η Τέχνη, αφορά αποκλειστικά και μόνο μικρούς σε ηλικία αναγνώστες και υπάρχουν μόνο προς τέρψη και σε καμία περίπτωση για προβληματισμό ή τη μεταφορά οποιουδήποτε κοινωνικού ή άλλου μηνύματος. Το μόνο που έχω να προτείνω σε αυτή τη, ξανά δυστυχώς, πλειοψηφία είναι ‘διαβάστε το Maus’. Ναι, το ξέρω πως έχει ποντίκια και γάτες ως πρωταγωνιστές, αλλά κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε το. Αν δεν συγκινηθείτε από το σπαρακτικό δράμα που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του συγκεκριμένου graphic novel, πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να σας συγκινήσει.
 • 22 replies


Swimming in the Dark/Wanitokagegisu (Furuya Minoru)
Ας ξεκινήσω από το γεγονός ότι πως το Wanitokagegisu (Swimming in the Dark) πρόκειται για ένα όχι και τόσο γνωστό manga, από έναν όχι και τόσο γνωστό καλλιτέχνη στη Δύση. Παρόλ'αυτά έχει γίνει και σειρά.
Είναι από τα αγαπημένα μου κόμιξ γενικά και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ας μιλήσουμε λίγο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας τον Tomioka Yuuji, έναν 32 χρονο εργένη που δουλεύει ως φύλακας σε ένα εμπορικό, στο οποίο πρακτικά δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό.
Είναι ένας μοναχικός τύπος, χωρίς φίλους, πράγμα το οποίο φαίνεται να τον ενοχλεί αρκετά.
 
 
 

 
Μία μέρα, φαινομενικά όπως οι άλλες, εύχεται να αποκτήσει κάποιο φίλο, και μετά από λίγο βρίσκει στην  πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα τρελαθεί και θα πεθάνει
 

 
Αυτό αποτελεί και το σημείο καμπής στη ζωή του αφού τον αναταράζει και τον κάνει να "ενεργήσει".
Οτιδήποτε προσπαθήσω να πω για την ιστορία από δω και πέρα θα την "χαλάσει", οπότε θα μιλήσω για το ύφος της.
 • 0 replies


Guardians of the Galaxy vol. 6 (Donny Cates, Geoff Shaw)
Τα τελευταία χρόνια μού έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη συμπάθεια για τους Guardians. Δε ξέρω εάν για αυτό οφείλεται το πολύ επιτυχημένο κινηματογραφικό franchise του James Gunn ή το γεγονός ότι λάτρεψα το Annihilation και τη συνακόλουθη σειρά GoG των Abnett/Laning, αλλά όπως και να έχει, αυτοί οι διαστημικοί ήρωες έχουν πλέον ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου.
 
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι έχω πολύ καιρό να διαβάσω κάποιο συναφή τίτλο των Guardians. Εδώ και πολύ καιρό η Marvel μου έδινε την εντύπωση πώς δεν είχε να παραδώσει κάτι «φρέσκο» με αυτούς τους χαρακτήρες ή έστω κάτι που να είναι στα επίπεδα αυτού που δημιούργησαν οι Abnett/ Lanning/ Giffen.
 
 Όλα αυτά διαφοροποιήθηκαν τη στιγμή που αποφάσισα να ρίξω μία ματιά στο τίτλο Guardians of the Galaxy του 2019 από τους σούπερ σταρ Donny Cates και Geoff Shaw.
 
 

 
 
Η ιστορία έχει μία απλή δομή. Εν συντομία, σε κάποιο προηγούμενο τεύχος/σειρά/graphic novel που είχε γράψει ο Cates (ή κάποιος άλλος, ακόμα δε το έχω διασταυρώσει), ο Thanos φαίνεται να έχει αποχαιρετήσει για άλλη μία φορά τη ζωή και να έχει οδηγηθεί στις αγκάλες της αγαπημένης του, Death. Ο αδερφός του Thanos, Eros, καλεί σε συμβούλιο όλους τους διαστημικούς/κοσμικούς ήρωες προκειμένου να ακούσουν τη διαθήκη που τους άφησε ο Τρελός Τιτάνας. Εκεί μαθαίνουν ότι ο Thanos, σε μία κίνηση καλής θέλησης (), φρόντισε με κάποιο τρόπο να «ανεβάσει» ένα αντίγραφο της συνείδησης του στο μυαλό κάποιου άλλου πλάσματος του Marvel Universe, εξασφαλίζοντας έτσι ότι στην ουσία δεν θα παραμείνει «νεκρός» … Ποιο είναι αυτό το πλάσμα, στο οποίο κρύβεται μέσα ο Thanos; Που κολλάνε οι Guardians σε όλο αυτό; Αν μη τι άλλο, αυτές είναι δύο πολύ ωραίες ερωτήσεις που βρίσκουν απάντηση σε αυτήν την αρκετά συμπαθητική ιστορία που δημιούργησε ο Cates.
 • 2 replies


Batman Adventures: Mad Love (Paul Dini, Bruce Timm)
«Coming between me and my puddin’ from the very beginning…»

Σήμερα θα μιλήσω για ένα άλλο κόμικ από τη DC, το οποίο είναι φτιαγμένο από δύο δημιουργούς που συμμετείχαν καθοριστικά στη δημιουργία της animated σειράς Batman του 1990. Το κόμικ αυτό είναι το Mad Love από τους Paul Dini και Bruce Timm.
 
Αρχικά, θέλω να αναφέρω πως έχω παρακολουθήσει πολλά επεισόδια της εν λόγω σειράς και μου άρεσαν πάρα πολύ! Ειδικά μου είχε τραβήξει τη προσοχή η φωνή της Tara Strong. (Harley Quinn) Αυτός είναι ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στο να διαβάσω το παραπάνω κόμικ.
 

 
Το κόμικ αυτό, αν και σύντομο σε έκταση, είναι πολύ διασκεδαστικό, αστείο και ανάλαφρο. Η ιστορία εστιάζει στη προέλευση της περσόνας της Harley Quinn και πώς η Dr. Harleen Quinzel ερωτεύτηκε τον Joker και έγινε η πιστή ακόλουθος του. Η δομή της ιστορίας ακολουθεί τη τακτική των flashbacks, με πολλές εναλλαγές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Φυσικά πρωταγωνίστρια είναι η Harley, η οποία προσπαθεί να δείξει την αξία της στον Joker και στο εγχείρημα της αυτό εμπλέκεται και ο Batman. Η προσπάθεια αυτή της Harley δημιουργεί σε πολλά κωμικά αποτελέσματα!
 
 

 
Το κόμικ αυτό το αγαπώ για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, ως προς την ιστορία, χαίρομαι που ο Dini θίγει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο τη σχέση ανάμεσα στη Harley και στον Joker και φανερώνει τη πολυπλοκότητα της. Παρά το γενικά ανάλαφρο περιεχόμενο, ένιωσα συμπόνια για τη Harley η οποία είναι παρασυρμένη από μία επικίνδυνη αγάπη. Τέλος, ο Dini φροντίζει η ιστορία του να μην είναι πολύ πυκνογραμμένη, γεγονός που τη καθιστά πολύ ξεκούραστη στην ανάγνωση.
 • 3 replies


×
×
 • Create New...