Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Yellow Cab (Benoît Cohen, Christophe Chabouté)


Recommended Posts

610NNMsyAaL.jpg

 

Πρωτότυπος τίτλος: Yellow Cab (Editions Glénat /Vents d'Ouest, 2021)

 

Τρίτο κόμικ του Christophe Chabouté, που διαβάζω μετά τα The Park Bench και Alone και έχουμε τρία στα τρία από το Γάλλο δημιουργό. :thumbsup:

51eBVQARmNL.jpg

 

Σε αντίθεση με τα δύο προαναφερθέντα κόμικς, το "Yellow Cab" βασίζεται σε προϋπάρχον υλικό, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μπενουά Κοέν, σκηνοθέτη, ο οποίος έχοντας ξεμείνει από έμπνευση μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και γίνεται ταξιτζής (ένα επάγγελμα, που στις ΗΠΑ το ασκούν κυρίως, όσοι δεν μπορούν να εύκολα δουλειά αλλού). Επιπλέον, πάλι σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα κόμικ, που έχουμε παρουσιάσει στο φόρουμ, το συγκεκριμένο δεν είναι βωβό, αντιθέτως κάνει εκτεταμένη χρήση διαλόγων, αλλά και μονολόγων.

 

image.png

 

Η ιστορία ακολουθεί τον Μπενουά, αρχικά καθώς εκείνος προσπαθεί να ξεπεράσει το σκόπελο της γραφειοκρατίας, η οποία είναι αμείλικτη ακόμη και στις ΗΠΑ, για να βγάλει δίπλωμα οδηγού ταξί, ενώ παράλληλα παρακολουθεί τα απαιτούμενα μαθήματα σε μια σχολή και στη συνέχεια διάφορες διαδρομές, που κάνει μέσα στην αμερικανική μεγαλούπολη. 

 

image.png image.png

 

Αν νομίζετε, ότι κατά τη διάρκεια του κόμικ συμβαίνει κάτι τρομερό και φοβερό, σας διαβεβαιώ, ότι ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν. Ή ακριβέστερα, συμβαίνουν πολλά μικρά και καθημερινά πράγματα, καθώς ο Μπενουά ανακαλύπτει την πόλη της Νέας Υόρκης και τους κατοίκους της και μέσα από την ολιγόλεπτη έστω συναναστροφή με αυτούς μαθαίνει περισσότερα για τη χώρα, κάτι που θα του δώσει τελικά τη χαμένη του έμπνευση. Γιατί τελικά, οι ταξιτζήδες, οι οποίοι, από ό,τι διαβάζουμε στο κόμικ, δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς ούτε στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύονται οι άνθρωποι, στους οποίους πολλοί από εμάς αποκαλύτπουν ακούσια ή εσκεμμένα πολλές πτυχές της προσωπικότητάς τους. Και ο Μπενουά, τους ακούει, τους παρατηρεί, αρχικά σιωπηλός και στη συνέχεια με μεγαλύτερο θάρρος και τελικά τους κατανοεί και συμπάσχει με ορισμένους/ες από αυτούς/ες.

 

image.png image.png

 

Αυτή τη διαδρομή διασκευάζει σεναριακά και εικονογραφεί ο Σαμπουτέ. Δεν έχω υπόψη μου το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε το κόμικ και συνεπώς κρίνω μόνο από το έργο του Σαμπουτέ. ο οποίος, αν και, όπως έγραψα παραπάνω, χρησιμοποιεί αρκετά το διάλογο και τον εσωτερικό μονόλογο του πρωταγωνιστή / αφηγητή, ξέρει να αποτυπώνει κομβικές εικόνες της πόλης της Νέας Υόρκης, όχι τις τουριστικές, αλλά αυτές της καθημερινότητας και των απλών ανθρώπων σε εικόνες χωρίς λόγια, που θυμίζουν άλλες δουλειές του. Η φύση της αφήγησης είναι τέτοια, που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει στο μεγαλύτερο μέρος του κόμικ τα συνήθη μεγάλα καρέ του και να χωρέσει περισσότερα κάδρα στις σελίδες, αλλά ακόμη κι έτσι, το σχεδιαστικό του ύφος είναι και αναγνωρίσιμο και πολύ επιτυχημένο. 

 

61+Y3WQDuGL.jpg

 

Ίσως δεν είναι τόσο εντυπωσιακό ή τόσο, ας πούμε, πειραματικό, όσο τα άλλα δύο έργα του, που έχω διαβάσει, διακατέχεται όμως κι αυτό από μια ευαίσθητη ματιά και μια αγάπη για τους απλούς ανθρώπους. Πιθανόν, να μην κάνει την ίδια αίσθηση με τα δύο προηγούμενα, λόγω του πιο καθημερινού θέματος και της πιο συμβατικής εικονογράφησης, στον πυρήνα του, όμως είναι ένα αυθεντικό έργο του δημιουργού του και σίγουρα αξίζει μια ανάγνωση! :) 

 

81hvcahFe+L.jpg chaboute_yellow-cab_051_43x33_700e.jpg

 

Το κόμικ κυκλοφόρησε στα Γαλλικά στις αρχές του 2021και ακολούθησε η αγγλόφωνη έκδοση της IDW το Μάιο του 2022. Είναι ωραία, με μαλακό εξώφυλλο αλλά δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από το κόμικ. 

 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ. 

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω διαβάσει τα Alone και Park Bench του Chaboute και μου άρεσαν πολύ. Το Yellow Cab από την άλλη, όχι και τόσο. Όσον αφορά το σχέδιο του Chaboute είναι υπέροχο. Είναι ο λόγος να γυρίζεις τις σελίδες. Το σενάριο του Benoit όμως με κούρασε αρκετά. Το πρώτο μισό του κόμικ ασχολείται με τη σχολή για ταξιτζήδες που παρακολούθησε ο Benoit για να γίνει ταξιτζής. Τα ενδιαφέροντα σημεία αυτού του μέρους νομίζω ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα σε λίγες σελίδες. Θα το διάβαζα με ενδιαφέρον σε αυτή την έκταση, μόνο αν σκόπευα να γίνω ταξιτζίνα στη Νέα Υόρκη. 

Το δεύτερο κομμάτι, όπου πλέον δουλεύει στο ταξί, είναι πιο ενδιαφέρον, αλλά και πάλι, οι περισσότερες ιστορίες στο ταξί δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Είναι το απόλυτο slice of life :prankster: Θα μπορούσε να βάλει και κάποιο πιο ενδιαφέρον σκηνικό αλληλεπίδρασης με τους πελάτες πάντως, ακόμα κι αν ήταν προϊόν φαντασίας. Η αφήγηση επίσης, για το τι σκέφτεται να γράψει στο καινούριο του έργο ο Benoit δε μου φάνηκε ότι πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο στο κόμικ. Νομίζω ότι αν κάτι το σώζει, είναι πραγματικά το εξαιρετικό σχέδιο του Chaboute. Μάλλον δεν ήμουν και στο ανάλογο mood για την ανάγνωση του κόμικ.

:thanx: για την κατατοπιστική παρουσίαση @leonidio :beer2:

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...