Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Superman, Ο Άνθρωπος Ατσάλι / The Adventures of Superman


Recommended Posts

Σούπερμαν 1.jpg

 

Εντελώς αιφνιδιαστικά, στα τέλη του 1995, η άγνωστη μέχρι τότε εκδοτική Πέργαμος, βγάζει στα περίπτερα ένα τεύχος Σούπερμαν σηματοδοτώντας την επιστροφή του θρυλικού υπερήρωα και γενικότερα της DC Comics στα ελληνικά περίπτερα 13 περίπου χρόνια μετά την έκδοση του Ψαρόπουλου, και ενώ είχε ήδη κυκλοφορήσει λίγες μέρες πριν το BATMAN ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

 

Πολύ σωστά πράττοντας, κατά τη γνώμη μου, οι υπεύθυνοι της εκδοτικής, ξεκίνησαν το νέο τίτλο με το limited series του πολύπειρου John Byrne, που είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 1986 και το οποίο, επαναπροσδιόρισε την καταγωγή του Σούπερμαν, μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Crisis on Infinite Earths και ουσιαστικά έθεσε τη βάση για τη νέα εκδοχή του μύθου του Ανθρώπου από Ατσάλι. 

 

Η σειρά γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, κατά κάποιον τρόπο επεκτάθηκε στο πολύ μεταγενέστερο Superman: Birthright και αποτέλεσε τον κανόνα στο continuity του σύμπαντος της DC για πολλά χρόνια. Το σημαντικότερο, στην περίπτωσή μας, είναι ότι πρακτικά επανασύστησε τον ήρωα στο ελληνικό κοινό, έτσι ώστε, ακόμα και κάποιος που δεν ήξερε το παρελθόν του ήρωα, να μπορέσει να ξεκινήσει την ιστορία του χωρίς κενά.

 

Σούπερμαν 7.jpg

 

Στη συνέχεια, η Πέργαμος προέβη σε μια ακόμη πιο εντυπωσιακή κίνηση, αφού εξέδωσε τα τεύχη που περιείχαν το θάνατο (και την ανάσταση) του Σούπερμαν, τα οποία είχαν κάνει θραύση στις ΗΠΑ, όταν πρωτοεκδόθηκαν και μέρος των οποίων, εξέδωσε το 2014 και η Anubis. Το γεγονός, ότι επέλεξαν να κυκλοφορήσουν όλη αυτή την ιστορία μετά το limited series του Byrne και μάλιστα ολόκληρη, δείχνει κατά τη γνώμη μου, ότι η κίνηση είχε μελετηθεί από πριν και ότι η εκδοτική έδειξε μεγάλη συνέπεια, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τότε. Μάλιστα, αν κοιτάξετε τα τεύχη που περιέχει το The Death and Return of Superman Omnibus, θα διαπιστώσετε ότι περιέχει μόλις 1 ή 2 τεύχη επιπλέον, που δεν είναι και απαραίτητα για την κατανόηση της ιστορίας.

 

Σούπερμαν 13.jpg

 

Αυτό είναι το εξώφυλλο του τεύχους 22, που αντιστοιχεί στο #500 της αμερικανικής έκδοσης. Η ιστορία δημοσιεύτηκε σε δύο τεύχη. 

 

Σούπερμαν 22.jpg

 

Η έκδοση ήταν πολύ προσεγμένη με πολύ καλό χαρτί, πολύ ζωντανά χρώματα, σωστή μετάφραση και επιμέλεια. αλλά και στήλη αλληλογραφίας και  γενικά θύμιζε σε πολλά την αντίστοιχη του Ψαρόπουλου. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις πολύ αξιόλογες και πολύ προσεγμένες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας. Θεωρώ, ότι για όσους μεγάλωσαν στη δεκαετία του 1990 και διάβαζαν υπερηρωικά κόμκκς, αυτή η σειρά ήταν αγαπημένη. 

 

Στη σειρά κυκλοφόρησαν συνολικά 59 τεύχη, αφού από το #44 και μετά ο τίτλος μετονομάστηκε σε Superman Adventures και πρακτικά ξεκίνησε μια νέα σειρά, απευθυνόμενη κατά βάση σε μικρότερο ηλικιακά κοινό. Κάποια στιγμή, η Πέργαμος κυκλοφόρησε και δύο τόμους, έναν με τη σειρά του Byrne και έναν με κάποια από τα τεύχη σχετικά με το θάνατο του Σούπερμαν.

 

Δυστυχώς, πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί η σειρά. Δεν είναι μεν ακριβά τα τεύχη, αλλά εμφανίζονται σχετικά σπάνια και μάλιστα, όσο αυξάνει η αρίθμηση, τόσο δυσκολεύει η ανεύρεσή τους. Υπόψιν, ότι τα τεύχη 41-43 έχουν το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο και διαφοροποιούνται μόνο στο κουτάκι που γράφει "Α'", "Β΄" ή "Γ΄" Μέρος αντίστοιχα.

 

Σούπερμαν 43.jpg

 

Παραθέτω και ένα αρχείο, όπου περιέχεται η ταυτυοποίηση των τευχών της ελληνικής έκδοσης. 

 

Superman Pergamos.xlsx

 

Όλα τα σκανρίσματα έγιναν από εμένα

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Η μίνι σειρά του Byrne στη Wikipedia

 

Ο Θάνατος του Σούπερμαν στη Wikipedia

 

 

 

 

  • Like 12
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, leonidio said:

 

αλλά εμφανίζονται σχετικά σπάνια και μάλιστα, όσο αυξάνει η αρίθμηση, τόσο δυσκολεύει η ανεύρεσή τους. 

 

την έπαιρνα τότε σαν παιδάκι και θυμάμαι χαρακτηριστικά (επειδή μου άρεσε πολύ) ότι από ένα σημείο και μετά (μάλλον μετά τον θάνατο του superman) την έβρισκα πιο δύσκολα ή κάποιο τεύχος δεν ερχόταν και έβρισκα το επόμενο (και τότε ήμουν συνέχεια περίπτερο - πρακτορείο)

 

οπότε ίσως να έβγαιναν λιγότερα από ένα σημείο και μετά γι αυτό και να είναι δύσκολο να βρεθούν

 

:beer:

Edited by gr8
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω ούτε ένα τεύχος από την εν λόγω σειρά, μιας και με είχε συνεπάρει η άλλη έκδοση της ΠΕΡΓΑΜΟΣ. Οι BATMAN ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

 

Και μεταξύ μας, μου αρέσει περισσότερο ο Σκοτεινός Ιππότης, παρά ο Άνθρωπος από ατσάλι.  :)

 

 

:beer:

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...