Θρηνωδός Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Ώρα να γίνει λόγος για ένα από τα γνωστότερα κόμικ παγκοσμίως, ένα κόμικ που κατ'εμε έβαλε τα disney κόμικς για πρώτη φορά στα χέρια πιο "ενήλικων" αναγνωστών, που έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκδόσεις (μετράμε 5-6 μόνο στα εγχώρια με κυκλοφορία σε συνέχειες στα τεύχη 100-111 του ΚΟΜΙΞ, κυκλοφορία σε τόμο το 2004 από τις εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ και μετά ξανά σε τεύχη στην β' περίοδο του τίτλου) και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες. Είναι άλλωστε ο τίτλος που έκανε τόσο αγαπητό, σε σημείο παράνοιας θα έλεγα, τον δημιουργό του Don Rosa στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη. 12 κεφάλαια εξιστορούν την ζωή του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του διασημότερου παπιού μετά τον Ντόναλντ Ντακ, του αγαπημένου σπαγκοραμμένου, του τυχοδιώκτη της καρδιάς μας. Το σχέδιο του Don Rosa απίστευτα λεπτομερές και ρεαλιστικό, κάτι που "δίχασε" το ντισνεϊκό κοινό σε αυτούς που λάτρεψαν την αλλαγή και την έλευση πιο ενήλικων γραμμών στο disney comic και σε αυτούς που παραμένουν πιστοί στις πιο χαλαρές, στρογγυλεμένες και καρτουνέ γραμμές του Μπαρκς και της παλιάς σχολής (βόρειο-Ευρωπαίοι, Δανοί, Ιταλοί κλπ). Η ιστορία δίνει μια πλήρη καταγραφή της πορείας ενός φτωχού παπουτσογυαλιστή στην Σκωτία μέχρι την κατάκτηση των Η.Π.Α. και την συσσώρευση της μεγαλύτερης περιουσίας στον κόσμο, ενός παπιού που πέρασε δια πυρός και σιδήρου στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να γίνει αυτός που είναι. Γνωρίζουμε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, μαύρες σελίδες της ιστορίας του, την οικογένεια του και άλλα πολλά. Προσωπικά το θεωρώ αριστούργημα και το μόνο disney κόμικ που με άγγιξε τόσο, ενώ συχνά γυρνάω σε αναγνώσεις του. Είναι βαθιά συναισθηματικό (ποιον δεν τον έπιασαν τα ζουμιά στο επεισόδιο με τον θάνατο του πατέρα του Σκρουτζ), θίγει διάφορα κοινωνικά ζητήματα διαμέσου έξυπνου χιούμορ με εύστοχες ατάκες και οξυδερκείς διαλόγους ενώ το σχέδιο με την καθαρή γραμμή το ερωτεύτηκα από τα τεύχη του κόμιξ, τότε στα νιάτα μου. Όπως και να το κάνουμε, διαφέρει αρκετά από τα άλλα του είδους του την εποχή που βγήκε - το 1992-94 στο περιοδικό Anders And Co.. Δικαίως ξεσήκωσε ένα σκασμό βραβεία μεταξύ των οποίων και eisner, ενώ προτείνεται με κλειστά μάτια σε όλους ακόμα και αν δεν το 'χουν με το σύμπαν των ποντικόπαπιων. Ακούς @geo_trou; Καλώ τον @Phantom Duck μιας και είναι ειδήμων στον τομέα, να μας δώσει inside-info που σίγουρα εμένα μου ξεφεύγουν. 26 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 On 5/20/2020 at 10:15 AM, Θρηνωδός said: Ακούς @geo_trou; D'uh! Δεν ασχολούμαι εγώ με μικυμάου... 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θρηνωδός Posted May 20, 2020 Author Share Posted May 20, 2020 Γι'αυτό οι στενόμυαλοι δεν παίρνουν ποτέ τα ωραία κορίτσα. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Εγώ ξέρω ότι αυτοί που διαβάζουν, δεν πάνε ποτέ μόνοι στο κρεβάτι τους 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falconara90 Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Ο Βίος πάει πακέτο με τα Χαμένα Επεισόδια. Λατρεμένο κόμικ, όπως και να το κάνουμε. Όποιος δεν το έχει διαβάσει, να το κάνει πάραυτα! 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Είχα την τύχη να πρωτοδιαβάσω ιστορίες του Don Rosa στην προεφηβεία (γύρω στα 12 νομίζω), οπότε ήταν πραγματική αποκάλυψη για μένα αυτή η «ενήλικη» παπιοκατάσταση και το λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θεωρώ πως ταιριάζει άψογα με το όλο concept. Σύντομα έγινε ο αγαπημένος μου δημιουργός κόμικς με ήρωες του Barks. Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ σε καμία από τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Retroplaymo Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Όταν κυκλοφορούσε στο Κόμιξ της Α' περιόδου το εν λόγω έργο, δεν είχα χαμπαριάσει πόσο μεγάλη απήχηση είχε, με αποτέλεσμα να μην του δώσω την δέουσα σημασία. Έχω καποια τεύχη με επεισόδια αλλά μάλλον θα μείνει ανολοκλήρωτο, δυστυχώς ακόμα μου λείπουν τεύχη ώστε να το ολοκληρώσω. Όταν μετά από χρόνια, επανακυκλοφόρησε με το Κόμιξ της Β' Περιόδου, δυστυχώς ήμουν σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω ανεργίας, ως εκ τούτου δεν μπορούσα να πάρω τα τεύχη που περιείχαν την ιστορία. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, απ' ότι βλέπω, θα μου μείνει ημιτελής η ιστορία, αφού πλέον δύσκολα βρίσκονται τα συγκεκριμένα τεύχη που την περιέχουν. Ευτυχώς, πριν λίγο καιρό, αυτή την φορά ήμουν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, κατάφερα επιτελούς να βρω - για την ακρίβεια, μου το βρήκε μια χαρισματική προσωπικότητα, την οποία και ευχαριστώ - και τους δυο τόμους και να τους προσθέσω στην συλλογή μου όμως ακόμα δεν έχω καταφέρει να το διαβάσω. Ελπίζω καποια στιγμή, να βρω τον χρόνο και να κάτσω να το διαβάσω. p.s Το T-Shirt πάντως από την εκδήλωση του 2004, το έχω, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία! 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falconara90 Posted May 21, 2020 Share Posted May 21, 2020 Πραγματικά, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που θα το συστήσω σε κάποιον για ανάγνωση, άσχετα με το είδος κόμικς που είναι στα γούστα του. Και είναι από τα λίγα κόμικς στο οποίο επιστρέφω ξανά και ξανά. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsaklas Posted May 21, 2020 Share Posted May 21, 2020 Λατρεμένη ιστορία από μικρό παιδί. Ευτυχώς ξεκίνησα να διαβάζω Disney το 2007 που τελείωνα την πρώτη δημοτικού, οπότε υπήρχαν ακόμα διαθέσιμοι οι 2 τόμοι της Νέας Ακτίνας σε φυσιολογική τιμή και μου τους είχε κάνει δώρο η γιαγιά μου σε κάποια γενέθλια. Μια ιστορία περιπετειώδης, συναισθηματική, που για πρώτη φορά έπαιρνε τα ανάλαφρα κόμικς Disney και τους προσέδιδε μια παραπάνω συνέπεια, μια σοβαρότητα, που με συνάρπαζε. Περνούσα ώρες να χαζεύω τα σημειώματα στην αρχή κάθε ιστορίας που ανέλευε ποιες ιστορίες χρησιμοποίησε ο Ρόσα για να αντλήσει πληροφορίες για το κάθε επεισόδιο, και είχα βάλει προταιρεότητα στις μετέπειτα αναζητήσεις μου στην εύρεση των τευχών ΚΟΜΙΞ που φιλοξενούσαν τις ιστορίες αυτές του Μπαρκς που χρησιμοποίησε σαν βάση ο Ρόσα. Όταν είχα βρει σε ένα πρακτορείο τύπου στο χωριό μου ένα ξεχασμένο τεύχος του #127 Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας (τότε το θεωρούσα σπάνιο για τα δικά μου δεδομένα, όσο κι αν πλέον θα μου πείτε ότι όλα τα ΚΟΜΙΞ βρίσκονται σε παλαιοπωλεία), θυμάμαι η χαρά μου ήταν τόση που την επόμενη μέρα ξύπνησα και νόμιζα ότι το ονειρεύτηκα πως το απέκτησα. Σίγουρα τον Βίο και την Πολιτεία αλλά και τα Χαμένα Επεισόδια τα ξαναδιάβασα άπειρες φορές, με έκαναν να ξεχωρίσω τον Ρόσα ως τον αγαπημένο μου δημιουργό κόμικς και ακόμα και σήμερα τον εκτιμώ απεριόριστα. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά στο περσινό Comic Con Θεσσαλονίκης, όπου με το ζόρι κατάφερα να ψελλίσω ένα ευχαριστώ για τις αναμνήσεις και να του δώσω το πλέον στραπατσαρισμένο αντίτυπο του Βίου μου για υπογραφή, με πολλές φθορές αλλά τεράστια συναισθηματική αξία. Ήμουν τόσο κομπλαρισμένος που ξέχασα να βγω φωτογραφία μαζί του και είναι κάτι που θα μετανιώνω για πάντα. 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indian Posted May 21, 2020 Share Posted May 21, 2020 On 20/5/2020 at 2:38 ΜΜ, geo_trou said: Εγώ ξέρω ότι αυτοί που διαβάζουν, δεν πάνε ποτέ μόνοι στο κρεβάτι τους Εννοείται. Πάνε παρέα με ένα...βιβλίο! Πρόκειται για μία δουλειά εξαιρετική, από οποιαδήποτε σκοπιά κι αν την δει κάποιος. Ο Rosa έχει εκπονήσει μία εκτενή μελέτη επάνω στο έργο του τεράστιου Carl Barks, όσον αφορά την ζωή του θείου Σκρουτζ, και μας παρουσίασε μία πανέμορφη ιστορία, που εκτός από μία ιστορική βιογραφία, έχει δράση και φυσικά το κλασικό χιούμορ που χαρακτηρίζει τον μεγάλο δημιουργό από το Κεντάκι. Για τους λάτρεις του Σκρουτζ και της παρέας του, η εν λόγω ιστορία (μαζί με τα "Χαμένα Επεισόδια") είναι must have. Προσωπικά, μου ξυπνά όμορφες αναμνήσεις, γεγονός που την κάνει περισσότερο αγαπητή από ότι πιθανώς να είναι. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silver Surfer Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 Εγώ άρχισα να αγοράζω ΚΟΜΙΞ Α΄ Περιόδου, περίπου 8 ετών, ένα-ενάμιση χρόνο πριν βγει το τεύχος 100. Θεωρώ λοιπόν ότι στα 9-10 χρόνια και λίγο μεγαλύτερος, αν διαβάσεις για πρώτη φορά τον Βίο, θα σου κάνει και την μεγαλύτερη εντύπωση. Για να μην χαλάσω την παιδική εντύπωση αυτή λοιπόν, δεν έχω ξαναδιαβάσει την ιστορία από τότε! Ίσως το κάνω βέβαια κάποια στιγμή, αν και φοβάμαι ότι ένα κομμάτι της μαγείας θα χαθεί. Να πω επίσης ότι 1000 δρχ. ονομαστική τιμή του ΚΟΜΙΞ 100 τότε, ήταν απαγορευτική για να το αγοράσει ένα μικρό παιδί (η τυρόπιτα κόστιζε 100-150 δρχ. περίπου)! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 2 hours ago, Silver Surfer said: Εγώ άρχισα να αγοράζω ΚΟΜΙΞ Α΄ Περιόδου, περίπου 8 ετών, ένα-ενάμιση χρόνο πριν βγει το τεύχος 100. Θεωρώ λοιπόν ότι στα 9-10 χρόνια και λίγο μεγαλύτερος, αν διαβάσεις για πρώτη φορά τον Βίο, θα σου κάνει και την μεγαλύτερη εντύπωση. Για να μην χαλάσω την παιδική εντύπωση αυτή λοιπόν, δεν έχω ξαναδιαβάσει την ιστορία από τότε! Ίσως το κάνω βέβαια κάποια στιγμή, αν και φοβάμαι ότι ένα κομμάτι της μαγείας θα χαθεί. Να πω επίσης ότι 1000 δρχ. ονομαστική τιμή του ΚΟΜΙΞ 100 τότε, ήταν απαγορευτική για να το αγοράσει ένα μικρό παιδί (η τυρόπιτα κόστιζε 100-150 δρχ. περίπου)! Τόσο πολύ έκανε; Γιατί εγώ θυμάμαι γύρω στις 500-600δρχ; Δεν το έπαιρνα βέβαια, αλλά για κάποιο λόγο θυμάμαι αυτή τι τιμή. Ίσως να θυμάμαι από παλιότερη εποχή. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γκάνταλφ Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 54 minutes ago, Dredd said: Τόσο πολύ έκανε; Γιατί εγώ θυμάμαι γύρω στις 500-600δρχ; Δεν το έπαιρνα βέβαια, αλλά για κάποιο λόγο θυμάμαι αυτή τι τιμή. Ίσως να θυμάμαι από παλιότερη εποχή. Απ' ό,τι τσέκαρα το τεύχος 99 είχε τιμή 450 δρχ, το 100 πήγε στις 1.000 (σαν σούπερ ντούπερ πανηγυρικό υπερτεύχος κτλ) με τα 101 και 102 να κατεβαίνουν στις 600 δρχ. (αλήθεια αφού η εταιρία δεν εξακολουθεί να εκδίδει, γιατί η παρουσίαση είναι στους ενεργούς εκδότες; ) Στο θέμα τώρα, έχω τους δυο τόμους (Βίος και Πολιτεία και Χαμένα επισόδεια) και τα έχω διαβάσει πριν από χρόνια. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι της Ντίσνεϋ. Τα συγκεκριμένα έργα και γενικά οι ιστορίες του Ρόσα μου φαίνονται καλύτερες από τις μέσες ιστορίες Ντίσνεϊ αλλά σε γενικές γραμμές για μένα είναι απλά καλές για Ντίσνεϊ 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 @Γκάνταλφ Σωστός, αβλεψία, το μεταφέρω. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phantom Duck Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 Τα τελευταία τεύχη ως το 99, είχαν 52 σελίδες με 450 δρχ. Το τεύχος 1.000 ήταν διπλό, με 100 σελίδες και άρα περίπου διπλάσια τιμή, δηλαδή 1.000 δρχ. Το είχαν διαφημίσει στο #99 και σε μερικά ακόμα Μίκυ Μάους της εποχής, και τα πιτσιρίκια τότε γνωρίζαμε όχι μόνο το τι θα περιείχε, αλλά και το κόστος του. Είναι το μοναδικό τεύχος της σειράς, που αντί για «συλλεκτικό τεύχος» γράφει «πανηγυρικό υπερτεύχος». Είχε μέσα ιστοριάρα του Carl Barks, το γενεαλογικό δέντρο του Don Rosa, το 1ο μέρος του Βίου και Πολιτεία που τότε δεν ξέραμε καν ότι υπήρχε και το διαβάζαμε για πρώτη φορά, είχε δώρο μία φόρμα για να φτιάξεις τα δικά σου τετράγωνα αυγά από την ιστορία που δημοσιεύτηκε στο #1 και όταν τελικά το πιάσαμε στα χέρια μας, είδαμε πως ήταν και διπλάσιο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα. Η τιμή ήταν αναμενόμενη, δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση να μην πουλήσει καλά, ακόμα και με διπλάσια τιμή, επειδή το περιεχόμενο που έπαιρνες άξιζε τα χρήματά του και με το παραπάνω. Ακόμα και σήμερα, το #100 θεωρείται ορόσημο. Είναι σίγουρα στα ΤΟΡ ελληνικά τεύχη που έχουν υπογραφεί από τον Rosa στα 3 signings της Ελλάδας. Ήταν πανέξυπνη κίνηση να συνδυάσουν το 1ο μέρος του Βίου με ένα τόσο επετειακό τεύχος. Προφανώς έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του στην επιτυχία του βιβλίου. Όχι πως δεν θα πουλούσε ούτως ή άλλως, όμως σίγουρα το ότι έκαναν τόσο μεγάλη καμπάνια και ξεκίνησαν την ιστορία στο #100, ήταν τεράστια μαγκιά. Δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει, όμως η μεγάλη μανία μου με τα Disney κόμικς έχει ημερομηνία αρχής. Και αυτή ήταν η ημέρα που είδα τη διαφήμιση για το #100, στα 10 μου έτη. Σίγουρα είχα το μικρόβιο και αγόραζα διάσπαρτα τεύχη, όμως δεν είχα ασχοληθεί και πολύ με σχεδιαστές, δημιουργούς κλπ. Όμως από τη στιγμή που αντίκρισα τη διαφήμιση, όλον τον μήνα σκεφτόμουν το συγκεκριμένο τεύχος. Είχα δει πως θα κοστίζει 1.000 δρχ, γι' αυτό και είχα προετοιμάσει τους γονείς πως θα το πάρουμε οπωσδήποτε, και ξεκινούσα να τους αραδιάζω τους λόγους (άρα ουσιαστικά έμαθαν κι αυτοί τη διαφήμιση απ' έξω, μαζί με εμένα ). Η αναμονή για το #100, ήταν η πρώτη φορά που περίμενα με αγωνία την τελευταία Παρασκευή του μήνα, μία παράδοση που κράτησε πολλά χρόνια ακόμα. Η πλάκα όμως είναι πως τελικά το #100 κυκλοφόρησε μία εβδομάδα νωρίτερα. Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν πήγα με τον πατέρα μου να αγοράσει μία εφημερίδα, και εγώ καθώς ψαχούλευα τα μικυμάου, πέτυχα το πολυπόθητο τεύχος μπροστά μου, για το οποίο μετρούσα τις ημέρες. Προφανώς το άρπαξα και το πήγα στο ταμείο, προφανώς έπεσε και η απαραίτητη γκρίνια για την τιμή, όμως πλέον ήταν στα χέρια μου και δεν έφευγε, η μόνη επιλογή ήταν να επιστρέψει στο σπίτι μαζί μου, μουαχαχαχα. Θυμάμαι ακόμα τη συζήτηση μέχρι το σπίτι «Μα καλά, γιατί κοστίζει 1.000 δρχ; Η εφημερίδα κοστίζει 100. Από τι είναι φτιαγμένο; Πόσες σελίδες έχει; κλπ κλπ κλπ». Αυτό όμως δεν ήταν ένα απλό έντυπο. Ήταν ένα τεράστιο ορόσημο, που σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής. Τα επόμενα τεύχη ανέβασαν τη συνηθισμένη τιμή (600 δρχ), όμως ανέβασαν και τις σελίδες (68). Αυτοί οι 12 μήνες που κράτησε ο Βίος και η Πολιτεία ήταν μαγικοί, και τους έζησα στην απαραίτητη ηλικία για να τους εκτιμήσω στο μέγιστο, όταν ήμουν 10-11 χρονών. Μέσα σε έναν χρόνο, έζησα μαζί με τον Σκρουτζ τις περιπέτειές του. Το ότι σε κάθε νέο τεύχος διάβαζα πρώτα την ιστορία του Βίου και ύστερα το υπόλοιπο τεύχος, προφανώς περιττεύει. Πιθανώς αν δεν είχε μπει ο Βίος σε εκείνο το τεύχος, να είχαν αλλάξει πολλά πράγματα, πιθανώς και όχι. Πάντως για εμένα, ο Βίος και το #100 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, και όποτε σκέφτομαι το ένα, σκέφτομαι και το άλλο. Ύστερα από αυτό το τεύχος, ξεκίνησα να θέλω να μαθαίνω περισσότερες πληροφορίες για τους δημιουργούς, να τους αναγνωρίζω σχεδιαστικά, να μαθαίνω για την ιστορία της τέχνης των κόμικς, και γενικά, ήταν το τεύχος που σηματοδότησε την πορεία μου μέχρι σήμερα, η οποία θα συνεχίζει εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν. Πιθανώς να είχα βρει και πάλι τον δρόμο μου, όμως το combo #100 με αρχή του Βίου και Πολιτεία, ήταν σίγουρα ο καλύτερος καταλύτης που μπορούσε ποτέ να υπάρξει στον ελληνικό χώρο των Disney περιοδικών. 16 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θρηνωδός Posted September 16, 2021 Author Share Posted September 16, 2021 Μπορούμε κάπου εδώ να κάνουμε μια μικρή αναφορά για αυτό τον συρφετό ηλιθίων που πουλάει τον βίο και τα χαμένα επεισόδια 100-120 ευρώ το ένα τους τελευταίους μήνες ον-λάιν; Όσοι έχουμε υπογραφή να τα δώσουμε κανένα μισό χιλιάρικο, όσοι έχετε και σκίτσο από τις καλές πασοκικές εποχές 2004 ή 2014 βγάλατε την προίκα στα εγγόνια 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dionik Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 Εγώ πάντως έχω κάνει τα κουμάντα μου αν έρθουν δύσκολες μέρες, ενώ έχω φτιάξει και την προίκα της κόρης μου. Αλλά ας υποθέσουμε ότι βρίσκω κάποιον Νίκο για να πάρει το ένα. Dionik για το σκίτσο πού θα βρω; 2 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 Και όχι μόνο Dionik, αλλά Dionik Jr 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΜΙΞ Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 3 hours ago, Θρηνωδός said: Μπορούμε κάπου εδώ να κάνουμε μια μικρή αναφορά για αυτό τον συρφετό ηλιθίων που πουλάει τον βίο και τα χαμένα επεισόδια 100-120 ευρώ το ένα τους τελευταίους μήνες ον-λάιν; Όσοι έχουμε υπογραφή να τα δώσουμε κανένα μισό χιλιάρικο, όσοι έχετε και σκίτσο από τις καλές πασοκικές εποχές 2004 ή 2014 βγάλατε την προίκα στα εγγόνια Ας πάρει την deluxe έκδοση όποιος θέλει να δώσει 100-120 ευρώ 10 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guskoin Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 8 hours ago, dionik said: Εγώ πάντως έχω κάνει τα κουμάντα μου αν έρθουν δύσκολες μέρες, ενώ έχω φτιάξει και την προίκα της κόρης μου. Αλλά ας υποθέσουμε ότι βρίσκω κάποιον Νίκο για να πάρει το ένα. Dionik για το σκίτσο πού θα βρω; Την πρώτη φορά που ήρθε ο Don στην Ελλάδα το 2004 και την δεύτερη φορά στην ΛΕΦΙΚ έκανε ονομαστικές αφιερώσεις ,για σκίτσο ήθελε ...μέσο, ενώ στη Θεσσαλονίκη έβαζε μόνο μια υπογραφή!Εγω πρέπει να έχω αφιέρωση TO COSTAS ΚΑΙ ΤΟ CONSTANTINOS οπότε έχω καλύτερες πιθανότητες από τον @dionik που θα παρακαλεί κάποιον Νίκο για το δώσει! 1 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 17 hours ago, Θρηνωδός said: Μπορούμε κάπου εδώ να κάνουμε μια μικρή αναφορά για αυτό τον συρφετό ηλιθίων που πουλάει τον βίο και τα χαμένα επεισόδια 100-120 ευρώ το ένα τους τελευταίους μήνες ον-λάιν; Όσοι έχουμε υπογραφή να τα δώσουμε κανένα μισό χιλιάρικο, όσοι έχετε και σκίτσο από τις καλές πασοκικές εποχές 2004 ή 2014 βγάλατε την προίκα στα εγγόνια Αφού υπάρχουν άνθρωποι που τα αγοράζουν καλά κάνουν. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim® Posted September 17, 2021 Share Posted September 17, 2021 11 hours ago, Beefheart said: Αφού υπάρχουν άνθρωποι που τα αγοράζουν καλά κάνουν. Ακριβώς αυτό! 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θρηνωδός Posted September 18, 2021 Author Share Posted September 18, 2021 Μάνι-μάνι τσιμπήσαμε δύο που έβγαλαν δύο φοιτητικά μηνάκια από τους βίους τους. Το ιστορικό της όλης φάσης με αυτά όπως εγώ τουλάχιστον το θυμάμαι και σίγουρα δεν έχω και το καλύτερο μνημονικό - κάποτε έλειψαν 2 τόμοι από τους 5 της βιβλιοθήκης κόμιξ. Ο 4 και 5; Και άρχισαν να τους πουλάνε ακριβότερα. Βέβαια θα μου πεις αυτό γίνεται με όλα, supply and demand. Στην προκειμένη έχουμε μια τεχνητή ανατίμηση της ξεφτίλας, πιο τεχνητή και από τα ίσια μου δόντια που έφαγαν 3.5 χρόνια σιδεράκια για να το παίζουν τώρα ολόισια και κυριλέ. Πριν 2-3 χρόνια πρέπει να ταν, βγήκε ένας καταπιεσμένος και λέει χα, ας βάλω τον βίο και την πολιτεία στα 50-80 ευρώ έκαστο, κάποιος θα τσιμπήσει. Αυτά τώρα σε εκείνο το σάιτ με τις αγγελίες διαφόρων πραγμάτων, που ο καθένας ανέβαζε την μασέλα της γιαγίας του και την πούλαγε 200 ευρώ υποστηρίζοντας ότι με αυτήν δάγκωνε ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο. Τότε γελάσαμε όλοι με τον τύπο που έδινε 150 ευρώ δύο τομάκια του τερζόπουλου που είχαν δεν είχαν 10 χρόνια κυκλοφορίας, σε τεράστιο τιράζ. Τα είχε αγοράσει (καλώς) και η κουτσή μαρία το 2004 που βγήκαν. Ήμουν εκεί (δοξάστε τον og) στο ιβεντ στην πανεπιστημίου, 13 χρονών και θυμάμαι χαρακτηριστικά να τα φέρνουν με τις κούτες στον ελευθερουδάκη (ή παπασωτηρίου, δεν θυμάμαι ποιο ήταν που έκλεισε πλέον). Ταυτόχρονα με τον τύπο που τα έδινε 150 και όλοι γελάγαμε, όλοι οι υπόλοιποι πουλούσαν στα 20-30 ευρώ έκαστο τόμο, νορμάλ τιμή αν και όχι τιμή μεταχειρισμένου. Και ξαφνικά εκεί που όλοι κορόιδευαν γιατί προφανώς και δεν άξιζε τα 150 ευρώ το σετάκι για διάφορους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με συλλεκτικότητα, ξαφνικά άρχισαν να ξεπετάγονται πολλοί και να προσπαθούν να βγάλουν το πανεπιστήμιο των παιδιών τους από δύο βιβλία, έχοντας φτάσει στις σημερινές ακρότητες των 200+ ευρώ για το σετ. Ναι, και εγώ έχω τσιμπήσει άπειρες φορές με το τυράκι της συλλεκτικότητας, δεν θα πετάξω καμία πέτρα. Αλλά εδώ μιλάμε για αβάσιμη ανατίμηση ενός αντικειμένου που ΔΕΝ είναι σπάνιο ή συλλεκτικό. Και εδώ που τα λέμε, τράβα πάρε φίλε μου που έχεις 200 ευρώ για πέταμα, την εκδοσάρα της IDW που είναι τύπου vault, βάλε την σε ένα βάθρο στην βιβλιοθήκη σου, κάτσε μπροστά και κάνε όλη μέρα αυτό που παλιά έλεγαν ότι τύφλωνε. Γιουχου, τα έχω και τα βιβλιοθήκες κόμιξ και τα βιο-χαμένα επεισόδια. Υπογεγραμμένα. Δεν σας λέω που μένω, μουάχαχαχ. Και αν τα πούλαγα ποτέ, παίζει να τα έδινα κανένα 200άρι όλα μαζί. 5 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guskoin Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Με 201 ευρώ θα λύγιζες; 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 @Θρηνωδός Συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφεις και τα γράφεις πολύ σωστά. Μόνο μια παρατήρηση, βασισμένη στη δική μου, μακρά εμπειρία ψαξίματος: ο Βίος και η Πολιτεία δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά εύκολα πλέον δεν τα λες. Κάποτε και όχι πολλά χρόνια πριν, τα έβρισκες εύκολα και σε φυσιολογικές τιμές, Τώρα όμως, ξεκινάνε από 200 ευρώ και φτάνουν ως.... , όπως φαίνεται και στο σύνδεσμο: https://metabook.gr/books/o-vios-kai-i-politia-toy-skroytz-mak-ntak-rosa-don-18565 Οι τόμοι 4 και 5 της Βιβλιοθήκης Κόμιξ, όμως είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν. Μέχρι πρότινος έβρισκες τους υπόλοιπους σε εξαιρετικές τιμές (8 ευρώ τον έναν τους είχαν στο τελευταίο παζάρι βιβλίου στην Κλαυθμώνος το 2020). Φοβάμαι όμως, ότι σε λίγο καιρό θα είναι κι αυτοί δυσεύρετοι. Οι 4 και 5 έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια.... Δεν ξέρω, εάν πρόκειται για τεχνητή έλλειψη, αλλά νομίζω πώς όχι. Από την στιγμή, που έχει κλείσει η εκδοτική και δεν υπάρχει περίπτωση ανατύπωσης στο ορατό μέλλον, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα, εκτός εάν κάπου βρεθεί ένα απόθεμα που δεν έχει πουληθεί και έχει ξεμείνει (δεν είναι απίθανο, έχει ξανασυμβεί). Δυστυχώς, το σε πόσα αντίτυπα είχε εκδοθεί κάτι κάποτε, δεν παίζει κανένα ρόλο. Εφόσον τα αντίτυπα δεν ανανεώνονται και οι άνθρωποι που το θέλουν αυξάνονται, βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Προσφορά και ζήτηση, όπως πολύ σωστά το έγραψες στην αρχή.... Θέλω να πιστεύω, ότι είναι σαφές από όσα έγραψα, πως θεωρώ κι εγώ τις τιμές πώλησης εξωπραγματικές και δείγμα νεοελληνικής αρπαχτής. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο καθένας νομίζει, ότι θα πλουτίσει ή θα πάει διακοπές στις Μπαχάμες πουλώντας ένα βιβλίο (όχι απαραίτητα κόμικ - κλασικότερο παράδειγμα όλων, το συγκεκριμένο βιβλίο). 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts