Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Πράσινη Γάτα


Recommended Posts

Πράσινη Γάτα 1.jpg

 

Ένα πραγματικά σπάνιο κόμικ και ίσως, ίσως, το πρώτο δείγμα underground κόμικ εντύπου στην Ελλάδα. Η Πράσινη Γάτα ήταν έκδοση του Νίκου Δ. Πλατή, ο οποίος είχε μαζέψει μια ομάδα ανθρώπων γύρω του και τον Σεπτέμβριο του 1981 έβγαλε το εν λόγω περιοδικό, το οποίο ήταν σε σχήμα εφημερίδας και φιλοξενούσε κόμικ ελλήνων δημιουργών (ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Πλατής), αλλά και ξένων με προεξάρχοντες ίσως τους Crumb και Reiser (ο οποίος είχε λανθασμένα αποδοθεί ως Ράζερ) αντί του ορθού Ρεϊζέ, αλλά και διηγήματα του Μπουκόφσκι με εικονογράφηση Crumb, καθώς και αφιερώματα σε κλασικούς δημιουργούς (στα 2 πρώτα τεύχη ήταν ο Ματ Γκρος και ο Γουίντσορ ΜακΚαίη) και διάφορες στήλες σχετικά με κόμικς και άλλα.

 

Πράσινη Γάτα 2.jpg

 

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη ασχολία του Νίκου Πλατή με τα κόμικς, ούτε υπήρξε και η τελευταία και θα τον δούμε και σε άλλες ελληνικές εκδόσεις, αφού είναι άνθρωπος που ασχολείται με τα κόμικς και τη λαϊκή λογοτεχνία. Στους συντελεστές του περιοδικού, βλέπουμε και το όνομα του Νίκου Νικολαΐδη (ήταν άραγε ο  γωνστός μελετητής των κόμικς ή ο γνωστός σκηνοθέτης;) και του Θανάση Σκρουμπέλου, ο οποίος είναι σίγουρα κι σκηνοθέτης, αλλά και άλλων. 

 

IMG_20200517_0003.jpg

 

Κατά τα άλλα, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, η οποία δυστυχώς δεν μακροημέρευσε, αφού κυκλοφόρησαν 5 τεύχη, με το 3/4 να είναι διπλό και την αρίθμηση να φτάνει έως το 6. Μιλάμε για πάρα πολύ σπάνιο κόμικ, και όσο ανεβαίνουν τα νούμερα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η εύρεση. Νομίζω ότι το πιο σπάνιο τεύχος πρέπει να είναι το διπλό 3/4

 

Έχω μόνο τα δύο πρώτα τεύχη, αν κάποιος έχει ή βρει κάποιο από τα υπόλοιπα, ας μας γράψει τι περιέχουν. :) 

 

Ορίστε και μια φωτογραφία των δύο πρώτων τευχών  σε πλήρη ανάπτυξη 

 

IMG_20200517_204037.jpgIMG_20200517_204010.jpg

  • Like 6
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Για το περιοδικό αυτό διάβασα πριν μερικά χρόνια στην εξαιρετική μελέτη Τα Ελληνικά Comics του Soloup, ο οποίος το περιγράφει με πολύ θετικά λόγια, τόσο για το πρωτοποριακό του σχήμα, όσο και για το περιεχόμενό του: «[...] θα λέγαμε πως η Πράσινη Γάτα είναι το πλέον πρωτοποριακό περιοδικό στο σύνολο των ειδικών εντύπων με κόμικς στην Ελλάδα λόγω του μοναδικού του σχεδιασμού αλλά και των ιδιαίτερα προσεγμένων παρουσιάσεων και στοχεύσεών του». Από τους Έλληνες του περιοδικού, κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Νίκο Βλαχόπουλο για «άρτια γραμμή και όμορφα σεναριάκια», ενώ αναφέρει ότι το διπλό τεύχος 3/4 περιλαμβάνει επίσης ένα κόμικ του Gotlib.

Και μια προσωπική παρατήρηση. Είμαι σίγουρος ότι το σήμα του περιοδικού είναι εμπνευσμένο από το ιταλικό underground περιοδικό Il Male, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1978-1982 και περιείχε κόμικς των Andrea Pazienza, Tanino Liberatore, Stefano Tamburini και άλλων. :) 

 

male.jpg

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, geo_trou said:

Είμαι σίγουρος ότι το σήμα του περιοδικού είναι εμπνευσμένο από το ιταλικό underground περιοδικό Il Male, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1978-1982 και περιείχε κόμικς των Andrea Pazienza, Tanino Liberatore, Stefano Tamburini και άλλων. :) 

 

 

Γάτα είσαι! :P 

 

Πέρα από τα αστεία φαίνεται αρκετά πρωτοποριακή έκδοση της εποχής αν και πιθανολογώ πως όλο το περιοδικό θα ήταν στη λογική του ιταλικού και όχι μόνο το σήμα. Ήταν η εποχή της αλλαγής και στα κόμικ!

Ο Β. Σάϊτης πάντως που φαίνεται να έχει συμμετοχή είναι ακόμα δραστήριος με μικρούς καουμπόηδες και μπλεκ.

 

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...