Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Sandman Mystery Theatre (Matt Wagner, Steven T. Seagle, Guy Davis)


Spyros Andrianos
 Share

Recommended Posts


 

"..He withdrew a strange and deadly weapon and fired straight at me..."

 

Ένας αριστουργηματικός τίτλος της Vertigo(και ποιος δεν ήταν θα έλεγα)αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν και το Sandman Mystery Theatre.To 1993 και μετά την απίστευτη επιτυχία του Sandman του Neil Gaiman,η DC δημιουργεί ένα νέο ενήλικο imprint,τη Vertigo,κάτω από την επίβλεψη της Karen Berger,και ζητά τη δημιουργία νέων τίτλων που θα πλαισίωναν εκείνους που ήδη υπήρχαν και θα μεταφέρονταν στο νέο imprint(Swamp Thing,Sandman,Hellblazer κ.α.).

 

Sandman_Mystery_Theatre_29.thumb.jpg.35e2aec82a9a47bbad5948d68e2766df.jpg


Ένας από αυτούς τους νέους τίτλους θα είχε κάποια σχέση με το σύμπαν του Sandman του Gaiman,αφού θα εξιστορούσε τις περιπέτειες του αρχικού ήρωα που χρησιμοποίησε αυτό το όνομα σαν mystery man τη δεκαετία του '30,του Wesley Dodds,του Golden Age Sandman ενός χαρακτήρα δημιουργημένου από τον Gardner Fox που πρωταγωνίστησε σε δικές του ιστορίες στα Adventure comics και ήταν ιδρυτικό μέλος της Justice Society of America.

 

profiles_SandmanMysteryTheatreVolume51280x1024_2924_137906_media.thumb.jpg.fb21ac5fb4a833869d93eb900c937920.jpg


 Xρησιμοποιούσε ένα όπλο αερίου που έφερνε ύπνο στα θύματά του ή τα παγίδευε κάτω από άμμο,φορώντας μία μάσκα αερίων που έκρυβε τα χαρακτηριστικά του.Οι συγγραφείς Matt Wagner(Grendel,Mage)και Steven T.Seagle(House of Secrets,Alpha Flight,Soul Kiss) θα αναλάβουν το σενάριο και ο Guy Davis(B.P.R.D.) τα σχέδια,κατορθώνοντας να δώσουν τη δική τους εκδοχή σε έναν παλαιό χαρακτήρα,που έδρασε προπολεμικά,προσαρμοσμένου όμως στις απαιτήσεις της εποχής τους και του ενήλικου κοινού που θα απευθύνεται.Η σειρά δεν θα ακολουθούσε το κανονικό continuity της DC και ουσιαστικά θα αποτελούσε recon του χαρακτήρα.Μολονότι κάποια γεγονότα ή χαρακτήρες μένουν ίδια.

 

511444212_20page8.thumb.jpg.4f3149e4fa4e82b9f966f006e1da91d2.jpg

 

Η δράση τοποθετείται κανονικά τέλη της δεκαετίας του '30,λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο,την εποχή που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι mystery men,και πριν ο Dodds γίνει μέλος της JSA.Με noir ατμόσφαιρα που τρυπάει κόκαλα,βγαλμένη μέσα από τις καλύτερες στιγμές των Dashiel Hammet και Raymond Chandler,οι Wagner&Seagle εξιστορούν τις περιπέτειες του Wesley Dodds που αποτελεί μία Vertigo εκδοχή του Bat Man(και ο Dodds δεν διαθέτει υπεράνθρωπες δυνάμεις και βασίζεται στις ικανότητες και τις εφευρέσεις του ως ντετέκτιβ),αφού τα πρωινά είναι ένας επιχειρηματίας και τα βράδια απονέμει δικαιοσύνη σαν μασκοφόρος εκδικητής σε μία πόλη σκοτεινή,που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο βούρκο του εγκλήματος.

Μαζί του θα έχει σύντροφο στη ζωή αλλά και στην σταυροφορία του εναντίων του εγκλήματος,τη Diane Belmont(κόρη εισαγγελέα της Νέας Υόρκης)που όπως και στην original σειρά,έτσι και εδώ θα αποτελέσει μία από τις πρώτες γυναίκες "sidekick" κάποιου ήρωα,και η σχέση της με τον Dodds καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία βασίζεται στους χαρακτήρες των  Nick και Nora Charles του αστυνομικού μυθιστορήματος The Thin Man γραμμένο από τον Ηammet το 1934.

 

2001157034_16page9.thumb.jpg.b8cdda2b3742be09c1993b6850b865af.jpg


 Η Diane είναι απελευθερωμένη,ανεξάρτητη και δυναμική και συχνά έρχεται σε σύγκρουση με των παλαιών αρχών πατέρα της,αλλά και η σχέση της με τον "ντροπαλό" και μοναχικό Wesley ξεκινά με ανάλαφρο τρόπο,και τεύχος με τεύχος,υπόθεση με την υπόθεση αναπτύσσεται και εξελίσσεται σταδιακά και ωριμάζει σε κάτι το δυνατό,όπου ξεχωρίζει εκτός του έρωτα,ο αλληλοσεβασμός μεταξύ τους.Η Diane δεν είναι απλά ο συνοδευτικός χαρακτήρας που συνεχώς πέφτει θύμα των εχθρών του Sandman και εκείνος πρέπει να τη σώσει..Έιναι κανονικός σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα,που πραγματικά βοηθά αλλά και συμπληρώνει το χαρακτήρα του Sandman.

 

Sandman-Mystery-Theatre-The-Vamp-About-Last-Night.thumb.jpg.1eaaa42e94fe8190b534bdde1f7c097c.jpg

 

Oι Wagner και Seagle αποδίδουν πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής.Η σειρά αποτελεί μία λεπτομερειακή τοιχογραφία της Αμερικής της δεκαετίας του '30,της εποχής των γκάνγκστερ,της ποτοαπαγόρευσης,των μικρών club που παίζουν jazz μουσική,μίας όμως Αμερικής που ισορροπεί ανάμεσα στη μεγάλη ύφεση και τον ερχομό ενός νέου παγκόσμιου πολέμου...Η μισαλλοδοξία, η βία, η φτώχεια αποτελούν τα υλικά εκείνα που οι συγγραφείς θα τοποθετήσουν τη δράση του ήρωα τους.Μέσα στα 70 τεύχη της σειράς ο Sandman έρχεται αντιμέτωπος με μαφιόζους,αδίστακτους δολοφόνους,μοιραίες γυναίκες,ανθρώπους που όπως και εκείνος,παίρνουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους αλλά με λανθασμένο τρόπο...Θα συναντήσει όμως παράλληλα και άλλους mystery men της εποχής εκείνης σαν και εκείνον,όπως τους Hourman,StarMan,Doctor Mid nite που θα γίνουν και μελλοντικοί συναγωνιστές του σαν μέλη της Justice Society of America.Στο κόμικ θίγονται ζητήματα όπως η άμβλωση ,ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός,ο σεξισμός,η αιμομιξία καθώς και ιστορικά θέματα όπως η άνοδος του ναζισμού,ο διεθνής κατευνασμός και η γενικότερη πολιτική αναταραχή της εποχής.

 

tumblr_pb3hbi1d291sfawn5o1_500.thumb.jpg.0e6209eb1f4fc8ab3799a3dafda7df13.jpg

 

Tα σχέδια του Guy Davis με μία Alex Toth essance βοηθούν στο να αποδοθεί όλη αυτή η noir ατμόσφαιρα.O Davis αλλάζει και την εμφάνιση που είχε ο Wesley Dodds στην golden age εκδοχή του(ψηλός,αρχοντικός και όμορφος play boy στο στυλ του Bruce Wayne)και στη θέση του σχεδιάζει έναν εμφανώς πιο μικρόσωμο και ελαφρώς πλαδαρό άντρα που κάθε άλλο παρά μασκοφόρο εκδικητή θα θυμίζει..Επίσης του βάζει ολοστρόγγυλα γυαλιά μυωπίας που θυμίζουν τους φακούς της μάσκας αερίου που φορά ως Sandman.To πράσινο κοστούμι με τη μοβ κάπα που φορούσε ο χαρακτήρας στη golden age εκδοχή του αντικαθίσταται από διαφορετική χρωματική παλέτα εκείνης του γκρι και λαδί χρώματος,ενώ η κάπα μετατρέπεται σε καμπαρτίνα.Άλλοι σχεδιαστές κατά καιρούς διαδέχθηκαν τον Davis στο σχεδιασμό της σειράς όπως οι John Watkiss,RG Taylor και Warren Pleece,που όμως δεν έφτασαν το επίπεδο σχεδιασμού του Davis χωρίς ωστόσο να υστερούν σε ταλέντο ή να μειώνουν τη noir αισθητική του κόμικ στο ελάχιστο.

 

Wesley-sandman-gas-gun.thumb.png.5b47826554f4c50dc9184364791f10ab.png

 

Αν και κάποιες μυστήριες υποθέσεις που αναλαμβάνει ο Sandman είναι προβλέψιμες σχετικά από την αρχή,και επίσης αν και δεν αποφεύγονται κάποια στερεότυπα στην απεικόνιση κάποιων μειονοτήτων(οι ασιατικοί χαρακτήρες να απεικονίζονται με έντονο κίτρινο δέρμα στο story arc The Face)παρόλα αυτά το κόμικ παραμένει μία από τις καλύτερες σειρές της Vertigo ακόμα και χωρίς να ανήκει στα big guns της εταιρείας(όπως ο Sandman,o Hellblazer,o Preacher κ.τ.λ.)και μία από τις πιο όμορφες σειρές της που κυκλοφόρησαν ποτέ.Μάλιστα οι δύο Sandmen(Dodds&Morpheus) θα συναντηθούν σε ένα one shot τεύχος, το Sandman Midnight Theatre ,γραμμένο από τους Gaiman και Wagner.

H σειρά ολοκληρώθηκε σε 70 τεύχη που κυκλοφόρησαν από τον Απρίλιο του 1993 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1999.Δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της σε trades από την DC μέχρι και σήμερα,ενώ το 2007 κυκλοφόρησε και μία mini σειρά το  Sandman Mystery Theatre: The Sleep of Reason των John Ney Rieber(Βooks of Magic) και Eric Nguyen (Strange Girl) όπου η δράση εκτυλίσσετε το 1997 στο Αφγανιστάν και το ρόλο του νέου Sandman αναλαμβάνει ένας δημοσιογράφος ο Kieran Marshall.


Μυστήριο,nοir ατμόσφαιρα,και σκηνικό της Αμερικής τέλη δεκαετίας του '30 συνδυάζονται αρμονικά για να μας δώσουν ένα ακόμα υπέροχο ανάγνωσμα που αξίζει τη προσοχή σας.

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to Sandman Mystery Theatre (Matt Wagner, Steven T. Seagle, Guy Davis)

Είχα διαβάσει το πρώτο τεύχος πριν χρόνια και μου άρεσε πολύ. Έψαξα για εκδόσεις να έχουν μαζεμένη όλη τη σειρά αλλά είδα πως δεν έχει ολοκληρωθεί (κλασικός ψυχαναγκασμός να είναι μια σειρά πλήρης - ας είναι καλά τα epic της Marvel) και δεν ξανασχολήθηκα. Αν βγει ποτέ όλο θα το αγοράσω σίγουρα.

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ το ίδιο @StereoPDS. Μου είχε πει πολύ καλά λόγια ο @AndreasD για τη σειρά, μου άρεσε και η περίληψη και είπα να ξεκινήσω να το μαζεύω. Ξεκίνησα τα μεγάλα trades (Βοοks) που έβγαζε τότε η Vertigo, πήρα τα 2 και μετά τα διέκοψε. Και μάλιστα το έκανε για δεύτερη φορά, αφού είχα διακόψει και την κυκλοφορία των πρώτων trades που είχε κυκλοφορήσει. Προφανώς δεν πουλάει ο χαρακτήρας, αν και το θεωρώ κακή πρακτική, για μια τόσο μεγάλη εταιρία όπως η DC/Vertigo, να κρεμάει έτσι τους αναγνώστες της. Το ίδιο μου είχε κάνει με τα hardcover του Unwritten (έβγαλε μόνο το 1ο και ακύρωσε το 2ο), αλλά τουλάχιστον υπήρχαν τα trades και μάζεψα τη σειρά με αύτο το τρόπο.

 • Like 5
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα σειρά που θα ήθελα να διαβάσω. Είχε κάτσει μια περίπτωση πριν μερικούς μήνες που θα μπορούσα να πάρω ολόκληρη τη σειρά σε τεύχη αλλά δίστασα... :unsure:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχει κάνει η DC με τα trades(και μάλιστα δύο φορές τώρα)το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!Ασέβεια προς τους αναγνώστες που αγόρασαν τα trades για να μην ολοκληρώσουν τελικά τη σειρά....

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Spyros Andrianos said:

Αυτό που έχει κάνει η DC με τα trades(και μάλιστα δύο φορές τώρα)το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!Ασέβεια προς τους αναγνώστες που αγόρασαν τα trades για να μην ολοκληρώσουν τελικά τη σειρά....

Τι να πούνε και όσοι διαβάζουν ακόμα Spawn :P 

 • Like 1
 • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

On 20/5/2020 at 12:58 ΜΜ, The Fists Of Stan Lee said:

Τι να πούνε και όσοι διαβάζουν ακόμα Spawn :P 

Yπάρχουν ακόμα αναγνώστες που διαβάζουν Spawn;;;;;;Ούτε ο ίδιος ο McFarlane δε θα το διαβάζει πιστεύω....

 • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...