Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Aama (Frederik Peeters)


 Share

Recommended Posts

cover1.jpg cover2.jpg cover3.jpg cover4.jpg

 

Ο Verloc συνέρχεται και κοιτάζει γύρω του. Βρίσκεται σε έναν άγνωστο, ερημικό πλανήτη... έχοντας απολέσει μεγάλο μέρος της μνήμης του. Ένα ρομπότ με μορφή πιθήκου, που ονομάζεται Churchill, εμφανίζεται και του παραδίδει το ημερολόγιό του (αληθινό χαρτί!). Με αυτόν τον τρόπο, ο Verloc «θυμάται» τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και το μίζερο παρελθόν του: έχει χάσει την επιχείρησή του και την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να αναζητήσει τη λήθη στα ναρκωτικά. Τι κάνει, όμως, στον μακρινό Ona(ji); Όπως φαίνεται, έχει έρθει με τον αδερφό του Conrad, εργαζόμενο σε μια πανίσχυρη εταιρεία βιοτεχνολογίας, για να ανακτήσει ένα πρωτοποριακό πειραματικό υλικό, ονόματι aama...

 

Να αρχίσω λέγοντας ότι τρέφω μεγάλη αγάπη για τον Frederik Peeters. Τον θεωρώ έναν από τους πιο ολοκληρωμένους δημιουργούς κόμικς της εποχής μας και κατ' επέκταση έναν από τους πιο σημαντικότερους. Παρότι έχουν μεταφραστεί πολλά κόμικς του στα αγγλικά, δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει. Όμως όλα αυτά είναι μια άλλη ιστορία...

a.jpgb.jpgc.jpg

Στα του Aama τώρα. Το world-building ακολουθεί τη λογική των περισσότερων BD του είδους, δηλαδή δίνεται βάση στη φαντασία και λιγότερο στην αληθοφάνεια. Θυμίζει το Incal (αναμφισβήτητη η επιρροή του), αλλά σε αντίθεση με τον Jodorowsky, ο Peeters εντάσσει καλύτερα τις μελλοντικές «εφευρέσεις»  στην πλοκή, δίνοντάς τους πραγματικό λόγο ύπαρξης. Οι άνθρωποι του μελλοντικού αυτού σύμπαντος, χρησιμοποιούν φαρυγγικά φίλτρα και εμφυτεύματα που τους επιτρέπουν να συνδέονται με άλλους ανθρώπους, υποβάλλονται σε απίστευτα αποτελεσματικές διαδικασίες αντι-γήρανσης και τροποποιούν το γονιδίωμα των αγέννητων παιδιών τους.

d.jpg

Βέβαια, ο κόσμος αυτός είναι αυστηρά ιεραρχημένος και βαθιά διχασμένος. Οι φτωχοί, συχνά παραμορφωμένοι από ασθένειες ή εθισμένοι στο ναρκωτικό shia, ζουν στα κατώτερα επίπεδα. Οι μεγάλες εταιρείες (πολυπλανητικές θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε) φαίνεται ότι κάνουν κουμάντο παντού, καθώς οι αναφορές σε κάποια κυβέρνηση είναι ελάχιστες. Η μη συμμόρφωση με το κοινωνικά αποδεκτό, ακόμη κι αν δεν αντιτίθεται σε κάποιο νόμο, μπορεί να καταδικάσει τον αντικομφορμιστή σε μια ταπεινωτική ζωή ή ακόμη και στον θάνατο.

 

Ο Verloc ανήκει σε αυτούς τους παρίες, καθώς είναι ενάντια σε όλες αυτές τις επεμβάσεις και προτιμά να ζει μια πιο φυσική ζωή. Γι' αυτό και ο Ona(ji) του ταιριάζει περισσότερο. Ο πλανήτης αυτός συνδυάζει τις απέραντες ερημιές των κόμικς του Moebius και τις ζούγκλες με τους αλλόκοτους οργανισμούς των ταινιών του Miyazaki. Ο Peeters έχει συλλάβει μια εκπληκτική και πρωτότυπη ιδέα όσον αφορά τη ζωή αυτού του πλανήτη (που δε νομίζω να έχω συναντήσει αλλού) και την απεικονίζει με μοναδικό τρόπο.

e.jpgf.jpg

Παρόλα αυτά, το σπουδαιότερο προτέρημα του Peeters είναι ο τρόπος που αποτυπώνει τους χαρακτήρες του. Είτε μιλάμε για slice-of-life ιστορίες, είτε για κόμικ φαντασίας, πάντοτε οι άνθρωποι του Peeters έχουν πραγματική υπόσταση. Στο παρόν κόμικ, σαφώς αναλύεται κυρίως η ψυχοσύνθεση του Verloc, αλλά ακόμη και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες μοιάζουν αληθινοί, μέσα από μια σιωπηλή στιγμή, ένα κακιασμένο βλέμμα ή τον τρόπο που εκφράζονται. Ακόμη και τα ρομπότ έχουν κάτι σαν χαρακτήρα. Νομίζω δε ότι αποτελεί ένα από τα λίγα BD που ακουμπάνε το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως σε τελική ανάλυση, το Aama είναι ένα ανθρωποκεντρικό κόμικ. Παρά τα εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα που επινόησε, ο Peeters δεν έχει ως αποκλειστικό σκοπό να μας εντυπωσιάσει με mecha-battles ή ευφυή ανδροειδή, αλλά να μας μιλήσει για μια άλλη ανθρωπότητα, της οποίας τα μέλη θα βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, από συναισθηματικής άποψης.

 

Να πω την αλήθεια μου, την πρώτη φορά που διάβασα το Aama, πριν από τρία χρόνια, δεν «χώνεψα» και πολλά. Με μια δεύτερη ανάγνωση, πιο συγκεντρωμένος και σαφώς προϊδεασμένος (παρότι είχα γίνει κι εγώ αμνησιακός :prankster:), το απόλαυσα πραγματικά. Παρά τον σεβαστό του όγκο (γύρω στις 350 σελίδες συνολικά), διαβάζεται γρήγορα και δεν κάνει πουθενά κοιλιά.

 

aama.jpg

 

Το Aama κυκλοφόρησε από την Gallimard σε τέσσερα άλμπουμ, από το 2011 έως το 2014. Η εξαιρετική SelfMadeHero το έβγαλε, μεταξύ 2014 και 2015, σε ισάριθμους σκληρόδετους τόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ: το πρώτο άλμπουμ κέρδισε το Prix de la BD du Point (ένα από τα δευτερεύοντα βραβεία του φεστιβάλ), ενώ το δεύτερο απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σειράς.

 • Like 14
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Πολύ ωραίο το Aama. 

Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το αγοράσω. Σίγουρα αν βγει όλο σε μια ωραία έκδοση. 

Το Pachyderme από την άλλη μου φάνηκε περίεργο για την περιέργεια... 

Θα το ξανατσεκαρω και το Blue Pills επίσης. 

Edited by cassidy
 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Πολύ όμορφο κόμικ, από όλες τις απόψεις - κάνει σωστά πολλά πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα. Μου άρεσε περισσότερο από το Koma, λόγω θεματολογίας αλλά και λόγω στησίματος και ανάπτυξης. Όπως λες, δεν γράφει sci-fi απλά για να το γράψει. Εισάγει αρχικά τεχνολογίες και ιδέες με έναν πολύ προσγειωμένο τρόπο και τα αξιοποιεί στην ιστορία που θέλει να πει. Προσωπικά με εξίταραν πολύ οι αναφορές στις σχέσεις μεταξύ εξέλιξης και bioengineering (δεν γίνεται να το μεταφράσεις αυτό βιομηχανική χωρίς να παραπέμψει αλλού :prankster:) και περίμενα ότι θα εξερευνήσει κάπως έτσι το ζήτημα. Δηλαδή κάπου προς το τέλος μου έλειψε λίγο sci-fi μπλα-μπλα για το ίδιο το Aama. Επίσης, νομίζω και εδώ έχει κάποιες θρησκευτικές/χριστιανικές ανησυχίες (το τέλος έχει πολλά κοινά νοηματικά σημεία με το Koma), αλλά δεν εξερευνώνται ποτέ ιδιαίτερα. Μπορεί βέβαια να είναι και απλοί μηχανισμοί αφήγησης και να το υπεραναλύω. Όπως και να 'χει, χαλαρά από τα καλύτερα sci-fi comics που έχω διαβάσει, και οι όποιες παρατηρήσεις μου είναι επειδή ήθελα και άλλο. Απρόσκοπτη ροή και μακάρι να μεταφραστεί σε συγκεντρωμένη έκδοση κάποια στιγμή. Εγώ είχα πάρει τον πρώτο τόμο σε "λάθος" τιμή από το public, και τα υπόλοιπα τα διάβασα ηλεκτρονικά. Ευτυχώς όμως, γιατί αλλιώς μπορεί να το προσπερνούσα ή το ανέβαλλα για περισσότερο.

Το σχέδιο του Peeters το λατρεύω, έχει κάτι το μαγευτικό έτσι και αλλιώς, αλλά εδώ ένα παραπάνω. Ο χρόνος μεταξύ των πάνελ στις σκηνές δράσης μου θύμισε αρκετά manga, δηλαδή μεγάλα κενά που γεμίζεις μόνος σου και προσομοιώνουν την ταχύτητα και την κίνηση. Τα τοπία του Ona(ji) έχουν κάτι από Moebius στην αρχή, αλλά μετά ξεφεύγουν τελείως. Γενικά άρτιο και πανέμορφο, σε πλήρη αρμονία με το σενάριο.

 • Like 3
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Διάβασα κι εγώ τον πρώτο τόμο και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. :best:Φαίνεται να χτίζει έναν κόσμο και μι πλοκή, που υπόσχοντι πολλά γι τη συνέχεια και, από ό,τι διαβάζω στις απόψεις σας, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Θα τα ψάξω και με την πρώτη ευκαιρία θα τα διαβάσω, οπότε θα επανέλθω κάποια στιγμή με απόψεις εφ'όλης της ύλης! 

Ευχαριστώ @geo_trou, γιατί δεν το ήξερα αυτό το κόμικ πριν την πολύ όμορφη παρουσίασή σου! :beer:

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...