leonidio Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Το 1991 και ενώ τα γαλλοβελγικά κόμικς στην Ελλάδα περιορίζονταν ακόμη στα βασικά και απολύτως αναγκαία, η Μαμούθ Κόμιξ κάνει μια τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής κίνηση και κυκλοφορεί ένα κόμικ εκείνης της σχολής, το οποίο ήταν μάλλον άγνωστο στη χώρα μας στο ευρύ κοινό και το οποίο νομίζω ότι δεν είχε κυκλοφορήσει πριν στα ελληνικά από καμία άλλη εκδοτική. Οι Περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ (πρωτότυπος τίτλος: Les Aventures de Blake et Mortimer) είναι ένα από τα πιο φημισμένα και πιο ιστορικά κόμικ της γαλλοβελγικής σχολής, αλλά και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματά της τόσο σε σχεδιαστικό, όσο και σε σεναριακό επίπεδο. Ο δημιουργός της, Edgar P(ierre). Jacobs (1904-1987) υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Hergé (ο οποίος τον απαθανάτισε και στο εξώφυλλο του άλμπουμ "Τα Πούρα του Φαραώ") και ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος τς φημισμένης "καθαρής γραμμής" μετά τον ίδιο τον Hergé. Το πολύ ωραίο και πολύ λεπτομερές σχέδιό του είναι σαφέστατα επηρεασμένο από το δάσκαλό του, σε σημείο που κάποια καρέ μοιάζουν σαν έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Hergé και φυσικά είναι χάρμα οφθαλμών, ιδιαίτερα σε καρέ, που έχουν πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες ο Jacobs έχει φιλοτεχνήσει με μεγάλη προσήλωση. Το σενάριο είναι τυπικό της εποχής εκείνης: περιπετειώδες, που φέρνει τους δύο πρωταγωνιστές, τον επιστήμονα Φίλιπ Μόρτιμερ και το λοχαγό Φράνσις Μπλέικ, οι οποίοι τίθενται συνήθως αντιμέτωποι με τον αιώνιο εχθρό τους, τον Συνταγματάρχη Όλρικ. Οι δύο ήρωες είναι Βρετανοί και συνήθως οι περιπέτειες ξεκινάνε στη γενέτειρά τους και μας μεταφέρουν τις περισσότερες φορές σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και σε άλλες εποχές. Η σειρά συνδυάζει κατασκοπία, μυστήριο, επιστημονική φαντασία και οι περισσότερες ιστορίες είναι συναρπαστικές, ακολουθώντας φυσικά τις συμβάσεις του είδους. Εντύπωση προκαλεί, τουλάχιστον στις ιστορίες του Jacobs, η σχεδόν παντελής απουσία γυναικών στις ιστορίες: ο κόσμος των Μπλέηκ και Μόρτιμερ είναι αμιγώς ανδροκρατούμενος, κάτι που οι διάδοχοι του Jacobs άλλαξαν στις επόμενες ιστορίες. Τα άλμπουμ της σειράς έχουν λίγο περισσότερες σελίδες από τα συνηθισμένα BD (η "Κίτρινη Σφραγίδα π.χ. έχει 66 σελίδες κόμικ) και ίσως επειδή οι ιστορίες είναι πυκνογραμμένες, με πολύ διάλογο, αλλά και με πολλά καρέ σε κάθε σελίδα, αλλά και επειδή οι υποθέσεις στις περισσότερες ιστορίες είναι αρκετά πολύπλοκες, η συγγραφή και ο σχεδιασμός να έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα ο Jacobs να πρόλαβε να δημοσιεύσει μόνο 8 ιστορίες μέσα σε σαράντα χρόνια (αν και πρέπει να επισημανθεί, ότι κάποιες απλωνόντουσαν σε δύο ή και τρεις τόμους) και μάλιστα η τελευταία ιστορία έμεινε ατελείωτη και ολοκληρώθηκε από άλλους μετά το θάνατο του Jacobs. Η Μαμούθ άρχισε να κυκλοφορεί το κόμικ από την τρίτη ιστορία, την "Κίτρινη Σφραγίδα¨, παρακάμπτοντας την πρώτη ιστορία, "Το Μυστικό του Ξιφία", που ήταν μάλιστα και τρίτομη, αλλά και τη δεύτερη, "Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας", που ήταν δίτομη. Υποθέτω, ότι αυτή η επιλογή οφειλόταν στο γεγονός, ότι προτίμησαν να ξεκινήσουν από την πρώτη αυτοτελή ιστορία, προκειμένου να μη δεσμευθούν, εάν η σειρά δεν πήγαινε καλά. Επιπλέον, ο πρώτος τόμος περιείχε και μια τρισέλιδη βιογραφία του Jacobs. Από εκεί και μετά, η Μαμούθ δημοσίευσε τους δύο τόμους από "Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας" και συνέχισε τη δημοσίευση των ιστοριών με τη σωστή σειρά και έφτασε και σε άλμπουμ, που συνέχισαν οι διάδοχοι του Jacobs, φτάνοντας έως το "Τέμενος της Γκοντουάνα", που βγήκε στα ελληνικά το 2010, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του στη Γαλλία, αλλά και το οποίο είναι, δυστυχώς, το τελευταίο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά έως τώρα. Το "Μυστικό του Ξιφία" δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά. Η έκδοση ήταν εντυπωσιακή: περισσότερες σελίδες αναγκαστικά, αλλά και σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος από τα υπόλοιπα BD που είχε εκδώσει η Μαμούθ ως τότε. Δυστυχώς, το λέτερινγκ δεν βόλευε πολύ (είπαμε: το κόμικ ήταν πυκνογραμμένο), αλλά ήταν και δύσκολο να χωρέσουν τα πάντα σε τόσο μικρό μέγεθος. Η τιμή, όμως, ήταν μάλλον τσουχτερή (1050 δρχ κόστιζε το πρώτο τεύχος - για να καταλάβετε, το πρώτο τεύχος Τεν Τεν που εξέδωσε η Μαμούθ το 1993, δύο χρόνια μετά, κόστιζε 590 δρχ). Η σειρά δεν είχε σαφή περιοδικότητα, κάποιες χρονιές έβγαιναν δύο τεύχη μέσα σε ένα χρόνο, άλλες φορές υπήρχε διάλειμμα σχεδόν δύο ετών ανάμεσα σε δύο άλμπουμ. Τα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει: 1. Η Κίτρινη Σφραγίδα 2. Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας, 1ος τόμος: Ο Πάπυρος του Μανέθωνος 3. Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας, 2ος ρόμος: Η Αίθουσα του Χόρους 4. Το Αίνιγμα της Ατλαντίδας 5. S.O.S. Μετεωρίτες 6. Η Διαβολική Παγίδα 7. Υπόθεση Περιδέραιο 8. Οι 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, 1ος τόμος 9. Οι 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, 2ος τόμος 10. Υπόθεση Φράνσις Μπλέηκ 11. Η Συνωμοσία Βορονόφ 12. Αλλόκοτη Επαφή 13. Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου, 1ος τόμος 14. Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου, 2ος τόμος 15. Το Τέμενος της Γκοντουάνα Ένα από τα πιο αξιόλογα γαλλοβελγικά κόμικ, που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, κατά τη γνώμη μου και σίγουρα ένα από τα ιστορικότερα, αφού είναι ένα από τα κόμικ, που θεμελίωσαν τη σχολή των BD. Αν σας αρέσει η κλασική και ολίγον παλαιομοδίτικη περιπέτεια, θα το λατρέψετε. Εάν είστε οπαδοί των πολύπλοκων και εκτεταμένων ιστοριών, εδώ θα βρείτε ένα κόμικ για εσάς. Αν θέλετε λεπτομερές σχέδιο, θα σας αρέσει πάρα πολύ. Αν απλά θέλετε να διαβάσετε ένα καλό κόμικ, ψάξτε το. Τα πρώτα τεύχη και ίσως και αρκετά ακόμη είναι εξαντλημένα πλέον και όχι πολύ εύκολο να βρεθούν, νομίζω ότι τα τελευταία κυκλοφορούν ακόμη, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους με την αγγλική έκδοση, η Cinebook ακολουθεί πολύ στενά τη γαλλική έκδοση και έχει εκδώσει όλα σχεδόν τα άλμπουμ. Τα σκαναρίσματα των εξωφύλλων έγιναν από εμένα, τις εικόνες τις βρήκα από το Ίντερνετ. Πηγές για περαιτέρω μελέτη: Wikipedia (Αγγλικά) bedetheque (Γαλλικά) Το επίσημο σάιτ (Γαλλικά) Εργοβιογραφία του Jacobs (Αγγλικά) 14 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Ωραία παρουσίαση @leonidio για ένα από τα ιστορικότερα και πιο εμπορικά BD όλων των εποχών. Μετά τον θάνατο του Jacobs υπήρξαν αρκετοί συνεχιστές, των οποίων τα άλμπουμ έχουν βγει στα ελληνικά: ο Bob De Moor, βοηθός του Herge και κεντρική μορφή των πρώιμων βελγικών κόμικς σχεδίασε τις 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, που ο Jacobs άφησε ημιτελές. Το 1996, το δίδυμο Jan Van Hamme (που ήταν ήδη εδραιωμένος με τα Thorgal, ΧΙΙΙ κ.ά.) και Ted Benoit (τι συμπαθητικός άνθρωπος!) δημιούργησαν την Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα της σειράς, πράγμα σπάνιο για επιγόνους. Το 2001 συνεργάστηκαν σε άλλο ένα άλμπουμ, την Αλλόκοτη Επαφή. Το 2000, πήραν σκυτάλη οι Yves Sente και Andre Juillard. Ήταν μια παράξενη επιλογή υπό την έννοια ότι ο Juillard ήταν ένας έμπειρος σχεδιαστής πολλών ετών, ενώ ο Sente ήταν πρωτοεμφανιζόμενος (ίσως ήταν η πρώτη του επαγγελματική δουλειά!). Αυτοί έκαναν τα Η Συνωμοσία Βορονόφ, Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου και Το Τέμενος της Γκοντουάνα. Έχουν υπάρξει κι άλλα κόμικς από αυτούς ή άλλους δημιουργούς (μόλις το 2019 βγήκε το τελευταίο) αλλά δεν έχουμε δει τα κόμικς τους στα ελληνικά. 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr Paingiver Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Είχα πρωτοδιαβάσει τη σειρά με τα έργα του Jacobs όταν είχε πρωτοβγεί και είχα εντυπωσιαστεί πραγματικά. Την ξαναδιάβασα πρόσφατα και την βρήκα τελείως ξεπερασμένη, τόσο, που καλύτερα να μην την είχα ξαναδιαβάσει. Τους επιγόνους δεν τους έχω πιάσει ακόμα κι έτσι δεν έχω άποψη για τις σύγχρονες ιστορίες. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Πραγματικά από τις σειρές που έχουν ξεπεραστεί τρελά με τα χρόνια. Και ακολουθούν την ίδια μανιέρα και οι επίγονοι, προφανώς επειδή είναι ιστορικός τίτλος και δεν θέλουν/τολμούν να τον πειράξουν. Είχα διαβάσει πρώτα το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας και μετά το Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ και ψιλοαπογοητεύτηκα. Ενώ τα θέματα είναι ενδιαφέροντα, τουλάχιστον για εμένα, η όλη φάση, γραφή και σχέδιο, είναι τόσο μα τόσο 60s που ζορίστηκα να τα τελειώσω. Πάντως με έχω να διαβάζω, ας πούμε, ένα άλμπουμ το χρόνο για ιστορικούς λόγους 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γκάνταλφ Posted May 12, 2020 Share Posted May 12, 2020 (edited) Έχω και τα 15 τεύχη στη συλλογή μου, πριν την έκδοση των Μπλέικ και Μόρτιμερ, η Μαμούθ είχε εκδώσει και κάποια τεύχη από τις σειρές Λεονάρντο (των Τουρκ και ντε Γκρουτ) και Αχιλλέας Ταλόν (του Γκρεγκ) αλλά αυτά αν και επίσης όχι ακριβώς στην πρώτη γραμμή από άποψη φήμης και δημοφιλίας έχοντας έντονο το χιουμοριστικό στοιχείο ήταν πιο φιλικές προς τον αναγνώστη σειρές. Μου άρεσε πολύ η σειρά, παρόλο που βγάζει έντονα το ρετρό στοιχείο. Από τα αυθεντικά τεύχη τα αγαπημένα μου είναι το διπλό Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας και Η διαβολική παγίδα. Το θέμα με την απουσία γυναικείων χαρακτήρων ήταν γενικότερο φαινόμενο στα κόμιξ αυτής της σχολής (ακόμα και στον Τεντέν αν εξαιρεθεί η καρικατούρα της σοπράνο Κασταφιόρε δεν υπάρχει άλλος σημαντικός γυναικείος χαρακτήρας) τουλάχιστον πριν την εμφάνιση της Γιόκο Τσούνο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο Ινδός υπηρέτης του λοχαγού Μπλέικ (που υπονοεί στρατιωτική υπηρεσία από τον λοχαγό στην Ινδία, η οποία γίνεται ανεξάρτητη το 1947) και ο οποίος εξαφανίζεται μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μαζί με την βρετανική (και όχι μόνο την βρετανική) αποικιακή αυτοκρατορία. Από τα 6 τεύχη των επιγόνων που έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά μου άρεσαν περισσότερο τα δυο τεύχη σε σενάριο του βαν Αμ (κυρίως η Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ η οποία βασικά είναι ξεπατίκωμα από τα 39 σκαλοπάτια του Τζον Μπάκαν που γυρίστηκε σε ταινία -και- από τον Χίτσκοκ). Η υπόθεση Βορονόφ μου φάνηκε υπερβολικά ψυχροπολεμική (και θα μου φαινόταν ακόμα κι αν είχε γραφτεί επί ψυχρού πολέμου) ενώ από τα άλλα 3 (τα δυο μέρη των Σαρκοφάγων της 6ης ηπείρου και το Τέμενος της Γκοντουάνα μου άρεσε κατά πολύ περισσότερο το Τέμενος). Οι επίγονοι αφενός προσπαθούν να μην ξεφύγουν από τις νόρμες του Γιάκομπς, με αποτέλεσμα στα δικά μου μάτια οι σύγχρονες ιστορίες να μοιάζουν λιγότερο σύγχρονες από ότι η διπλή ιστορία Οι τρεις φόρμουλες του καθηγητή Σάτο (με εξαίρεση την αύξηση του γυναικείου πληθυσμού στην σειρά) αφετέρου προσπαθούν να εμφανίσουν ένα υπόβαθρο για το παρελθόν των ηρώων που να ξεφεύγει από το ασεξουαλικό των κλασσικών ηρώων των γαλλοβελγικών κόμιξ με την αποκάλυψη ότι μπορεί οι ήρωες να είναι και να φαίνονται μπακούρια, όμως είχαν ερωτικές σχέσεις αλλά είναι από την Ινδία, δεν τις ξέρεις Edited May 12, 2020 by Γκάνταλφ 10 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted May 12, 2020 Share Posted May 12, 2020 45 minutes ago, Γκάνταλφ said: μπορεί οι ήρωες να είναι και να φαίνονται μπακούρια, όμως είχαν ερωτικές σχέσεις αλλά είναι από την Ινδία, δεν τις ξέρεις 3 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyros Andrianos Posted May 12, 2020 Share Posted May 12, 2020 Υπέροχη παρουσίαση @leonidio Κρίμα που η σειρά δε συνέχισε στα ελληνικά(αν και λέγανε για επανεκδόσεις και συνέχιση κατα καιρούς,μάλιστα τελευταία η Μαμούθ ανέβασε και τη τιμή στα 9.50 ευρω αν θυμάμαι καλά)αλλά όπως μου είχε πει και η ιδιοκτήτρια του Comicon,σε ερώτηση που της έκανα "Γιατί να πληρώνουν δικαιώματα σε σειρές που δε πουλάνε;"Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα μόνο με Asterix,TinTin και Lucky Luke μείναμε.... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Makro Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 Υπέροχη, ιστορική σειρά, θεωρώ τον Jacobs ανώτερο του Herge. Όσον αφορά το ρετρό στυλ στην αφήγηση, τη δομή και τις ίδιες τις ιστορίες, είναι απλά αυτό που είναι. Μεγάλος μάστορας ο Jacobs στο είδος του. Μοναδικό αρνητικό σημείο για εμένα είναι η εμμονή με τον Όλρικ, δεν είναι δυνατόν να κρύβεται πάντα πίσω από κάθε περιπέτεια ο ίδιος "κακός" (μόνο στη Διαβολική παγίδα δεν εμφανίζεται). Πρόσφατα πήρα κάποια των επιγόνων που μου έλειπαν και διάβασα αρκετά από αυτά, μου άρεσαν περισσότερο αυτά του Jan Van Hamme και πιο πολύ νομίζω η Αλλόκοτη Επαφή. 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted June 21, 2020 Share Posted June 21, 2020 Παρωδία της σειράς που πέτυχα στο τεύχος 4 (Μάρτιος '82) του περιοδικού RAW, από τους Βέλγους Ever Meulen και Eddy Flippo. 3 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noircaptain Posted June 26, 2020 Share Posted June 26, 2020 Kαλησπέρα και από μένα, η σειρά είναι από τις αγαπημένες μου για συναισθηματικούς λόγους , κυρίως επειδή ήταν από τα πρώτα πολύπλοκα κόμικς που διάβασα σε πρώιμη ηλικία και είχα να το συγκρίνω κυρίως με ΠΟΠΑΥ και ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ. Στις ύστερες αναγνώσεις της συλλογής, όντως διέκρινα κάποια ξεπερασμένα στοιχεία, άλλα τελικά και τα ξεπερασμένα κόμικς μου αρέσουν όταν είναι καλογραμμένα. Όπως και να χει για την εποχή του (οι ιστορίες του Τζάκομπς κυκλοφόρησαν από το 1946 ως το 1960 κυρίως και ο ένας τόμος Σάτο το 1970). Γενικότερα είναι και για ανθρώπους που αρέσκονται σε ιστορίες συνωμοσίας ,μυστικά όπλα, κατασκοπεία, επιστημονική φαντασία, αρχαιολογία και όλο το πακέτο αυτό χωρίς να ξεφεύγει σε γραφικά επίπεδα, με γνώμονα βέβαια και το πνεύμα της εποχής. Η διάταξη των καρέ και ο τρόπος αφήγησης είναι πάλι παλαιού τύπου, άλλα είναι από τα εξαιρετικά του είδους. Όσον αφορά τους συνεχιστές, κάποια άλμπουμ είναι εξαιρετικά και κάποια δεν με κάλυψαν. Η υπόθεση Φρανσίς Μπλέικ νομίζω είναι πιο σταθερή αστυνομική περιπέτεια για μεγαλύτερο target group, ενώ οι τόμοι επιστημονικής φαντασίας έχουν κάποια γραφικά στοιχεία στο σενάριο και χωρίς την δικαιολογία της χρονολογίας δημιουργίας. Παρόλα αυτά όλα τα διάβασα ευχάριστα. Επίσης αναφορικά με το ερωτικό στοιχείο που εμφανίζεται στους συνεχιστές(Ινδή σέξι πριγκήπισσα, όμορφη κατάσκοπος στην δούλεψη του Μπλέικ κτλ) ,ενώ ο Τζάκομπς είχε εξαφανίσει την θηλυκότητα ,με εξαίρεση την Αγνή την κόρη του φεουδάρχη βαρώνου στο "διαβολική παγίδα" , μάλλον εισήχθη για εκσυγχρονισμό της σειράς και μια ισορροπία. Από τη μία μου φάνηκε λίγο περίεργο επειδή δεν το είχα συνηθίσει,από την άλλη δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον. 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γκάνταλφ Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Έχει πλέον κυκλοφορήσει και το 16ο τεύχος, ο πρώτος τόμος από την Κατάρα των τριάκοντα αργυρίων, σε σενάριο του βαν Αμ 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 (edited) Το διάβασα επιτέλους, κοντά ένα χρόνο αφότου το αγόρασα, το Τ.16. Ήταν ξεχασμένο στον πάτο της στοίβας με τα αδιάβαστα, το ξεσκόνισα λοιπόν, μιας και δε θα βγει πολύ σύντομα η συνέχεια (ε ναι αυτό περίμενα κυρίως) και το ρούφηξα μονομιάς. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!! Πολύ δυνατό! Είναι απίστευτο πως η σειρά ανακάμπτει έτσι μετά τα τρία μέτρια έως απελπιστικά αδιάφορα τομάκια του Yves Sente και ιδιαίτερα μετά την τραγωδία που συνέβη στον σχεδιαστή (διαβάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την εισαγωγή πριν το ξεκινήσετε) και μάλιστα με ιστορία που μπλέκει τα 3 πιο βαρβάτα στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας: αρχαιολογία, θρησκεία, τοπία. Μονάχα, έχει δύο μεγάλα αρνητικά: το εξώφυλλο είναι απαράδεκτα αδιάφορο, εξού και δε μου έκανε και όρεξη να το πιάσω να το διαβάσω κι ας έχω διαβάσει στο παρελθόν όλα τα Μ&Μ με ανυπομονησία (πριν καμιά δεκαριά χρόνια) και... Spoiler ΧΟΝΤΡΟ SPOILER καθώς πρόκειται για το τελευταίο καρέ της ιστορίας!!!!!!! Επίσης, φυσικά έχει τεράστιο cliffhanger. Α και τον χαζό σκουρόχρωμο χρωματισμό όλων των Ελλήνων που είναι σαν ηλιοκαμμένοι της Μέσης Ανατολής. Αν προτείνεται? Ναι αμέ, αλλά καλύτερα να περιμένετε να βγάλει η Μαμούθ φέτος ή του χρόνου τη συνέχεια. Μαζί με την Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ είναι τα καλύτερα άλμπουμς των επιγόνων και το συγκεκριμένο θα πω πως είναι το πρώτο καλό Μ&Μ που βγαίνει αυτή την χιλιετία. Jean Van Hamme, Μιλώντας και για το ποια είναι τα καλά σε αυτή την oldschool bd σειρά: #1-7 must read αριστουργήματα, με μόνο ελαφρώς πιο αδύναμο το SOS Μετεωρίτες, #8-9 καλούτσικα, αν και ο επίγονος το τελείωσε ικανοποιητικά το μισοτελειωμένο Σάτο, #10 & 16 (και λογικά 17) τα καλύτερα των επιγόνων, #11-15 κυμαίνονται από μέτρια έως αδιάφορα και κουραστικά. Και φυσικά παραμένει παρασάγγας προτιμότερο το βαρβάτο μεγάλο μέγεθός της Μαμούθ από το στάνταρ bd της Cinebook, όπου είχα πάρει από περιέργεια τον Ξιφία (που σίγουρα δε θα βγει ποτέ στα Ελληνικά λόγω δικαιωμάτων) και μου είχαν ψιλοβγει τα ματάκια. Α, ναι ο Ξιφίας είναι ΠΟΛΥ πρωτόγονος και δε χάνετε τίποτα. Alternative WW2 φάση. Edited May 16, 2022 by The Fists Of Stan Lee 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Makro Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Εγώ πάντως κρατιέμαι... έχω πάρει τα 30 αργύρια αλλά θα περιμένω να βγει και η συνέχεια για να τα διαβάσω. 5 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guskoin Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Γενικά η Μαμούθ ακολουθεί τα εξώφυλλα της στάνταρ γαλλικής έκδοσης και δεν ασχολείται περισσότερο!Εξαίρεση αποτελεί η συνομωσία Βορόνωφ όπου έχει επιλέξει καλύτερο εξώφυλλο! Στη Γαλλία έχουν εκδοθεί και εκδόσεις με τους δύο τόμους μαζί ,οπότε μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη επιλογή ή γιατί όχι να έχουν ένα αποκλειστικό εξώφυλλο για την ελληνική έκδοση από τον Aubin (τον σχεδιαστή του δεύτερου τόμου! Σας έχω μερικά εξώφυλλα για να δείτε ότι όντως το συγκεκριμένο του πρώτου τόμου είναι απλώς άκυρο! 6 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted May 29, 2022 Share Posted May 29, 2022 Εγώ ένα θέλω να δω στα ελληνικά , το Le Dernier Pharaon, των François Schuiten, Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael και χρωματισμό από Laurent Durieux. Είναι special, εκτός σειράς, λατρεύω Schuiten & Durieux, αλλά δε θα με χάλαγε κι η ασπρόμαυρη έκδοση. Είναι χάρμα οφθαλμών πάρτε και μερικές σελίδες για χάζι 10 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θοδωρής Καραπάνος Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 Είχα διαβάσει την Κατάρα των τριάκοντα αργυρίων και είχα γράψει τότε μια κριτική( πριν ενάμισι χρόνο). Την ανεβάζω κι εδώ, κι όταν κυκλοφορήσει με το καλό το δεύτερο μέρος και κάνω επανάληψη, θα γράψω ξανά μια κριτική! Λοιπόν, τι είχα γράψει 17/06/2022: Quote Το πήρα κι εγώ. Πραγματικά, μία προσεγμένη έκδοση! Καλής ποιότητας χαρτί, μεγάλο μέγεθος,τα χρώματα λαμπερά, έντονα και ζωντανά, ενώ η μετάφραση δείχνει καλοδουλεμένη . Ιδιαίτερα εκτίμησα, το γεγονός πως, πριν την ιστορία υπήρχε μία σελίδα, που εξηγούσε στον αναγνώστη το χρονικό της δημιουργίας της. Το σχέδιο πιστεύω πως είναι καταπληκτικό(ειδικά ο σχεδιασμός των τοπίων). Αυτό που μού έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το πως η Chantal de Spiegeleer κατάφερε να μιμηθεί άριστα το σκίτσο του συζύγου της, ενώ παράλληλα πρόσθετε και την προσωπική της πινελιά, βγάζοντας έτσι, ένα υπέροχο αποτέλεσμα(αν κι εγώ προτιμώ ελαφρώς το σκίτσο του Ted Benoit). Το σενάριο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κι έξυπνο, ενώ θετική εντύπωση μού έκανε πως ο σεναριογράφος, κατάφερε με επιτυχία να μπλέξει έναν πρώην διοικητή των ναζί, ένα αρχαίο χειρόγραφο, τον θάνατο του Ιούδα του Ισκαριώτη. Μ' άλλα λόγια, κατάφερε να μπλέξει την ιστορία με την φαντασία, με αποτέλεσμα να νιώθεις σαν να διαβάζεις εικονογραφημένο μυθιστόρημα! Επιπλέον, είχα διαβάσει ένα άρθρο στο ΚΟΜΙΞ ενός αναγνώστη, ο οποίος έγραφε ότι ο Βαν Αμ, πιάστηκε αδιάβαστος, καθώς μπέρδεψε το Άργος με την Αργώ, αλλά κι έκανε ένα επιπλέον λάθος, όταν ανέφερε ότι το Ναύπλιο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αυλίδα και από εκεί απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την κατάκτηση της Τροίας. Βλέπετε, την επίμαχη σελίδα Βλέπετε το γράμμα του ( προφανώς παρατηρητικού) αναγνώστη! Άντε ΜΑΜΟΥΘ, ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted February 11 Author Share Posted February 11 Αφού κυκλοφόρησε και ο δεύτερος τόμος, διαβάστηκε και αυτό. Εντάξει, καλό ήταν, αλλά πραγματικά περίμενα κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, υπήρχαν κάποιες ευκολίες σε ορισμένα σημεία, που με χάλασαν. Η ιστορία, πάντως, είναι ενδιαφέρουσα και το ελληνικό χρώμα την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για εμάς. Πιστεύω, ότι πρέπει να έπεσε πολλή δουλειά στη μελέτη της Ελλάδας εκείνης της εποχής, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο. Ομολογώ, πάντως, ότι η προσπάθεια, μερικού, έστω, εκσυγχρονισμού της σειράς είναι επιτυχημένη. Πιστεύω, ότι τα πρόσφατα άλμπουμ μπορούν να ελκύσουν νεότερους αναγνώστες, σε αντίθεση με εκείνα του Jacobs. On 30/5/2022 at 12:27 ΠΜ, kabuki said: Εγώ ένα θέλω να δω στα ελληνικά , το Le Dernier Pharaon, των François Schuiten, Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael και χρωματισμό από Laurent Durieux. Αρχίζουμε εκστρατεία με συλλογή υπογραφών ΤΩΡΑ! 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θοδωρής Καραπάνος Posted February 11 Share Posted February 11 5 minutes ago, leonidio said: Δυστυχώς, υπήρχαν κάποιες ευκολίες σε ορισμένα σημεία, που με χάλασαν. Όπως; Ρωτάω, γιατί κι εγώ προχθές τελείωσα την ανάγνωση και θέλω να διαβάσω μερικές απόψεις πάνω στο άλμπουμ. Θα γράψω κι εγώ την κριτική που έχω υποσχεθεί τόσον καιρό! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted February 11 Author Share Posted February 11 6 minutes ago, Θοδωρής Καραπάνος said: Όπως; Το περιστατικό με την καταιγίδα. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θρηνωδός Posted February 23 Share Posted February 23 Από το comics route στις Βρυξέλλες. Πήγαμε με τον @geo_trou βράδυ αλλά φαίνεται καλά σχετικά η φωτό. 10 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts