Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Οι Περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ


Recommended Posts

ΜΜ1.jpg

 

Το 1991 και ενώ τα γαλλοβελγικά κόμικς στην Ελλάδα περιορίζονταν ακόμη στα βασικά και απολύτως αναγκαία, η Μαμούθ Κόμιξ κάνει μια τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής κίνηση και κυκλοφορεί ένα κόμικ εκείνης της σχολής, το οποίο ήταν μάλλον άγνωστο στη χώρα μας στο ευρύ κοινό και το οποίο νομίζω ότι δεν είχε κυκλοφορήσει πριν στα ελληνικά από καμία άλλη εκδοτική.

 

Οι Περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ (πρωτότυπος τίτλος: Les Aventures de Blake et Mortimer) είναι ένα από τα πιο φημισμένα και πιο ιστορικά κόμικ της γαλλοβελγικής σχολής, αλλά και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματά της τόσο σε σχεδιαστικό, όσο και σε σεναριακό επίπεδο. Ο δημιουργός της, Edgar P(ierre). Jacobs (1904-1987) υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Hergé (ο οποίος τον απαθανάτισε και στο εξώφυλλο του άλμπουμ "Τα Πούρα του Φαραώ") και ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος τς φημισμένης "καθαρής γραμμής" μετά τον ίδιο τον Hergé. Το πολύ ωραίο και πολύ λεπτομερές σχέδιό του είναι σαφέστατα επηρεασμένο από το δάσκαλό του, σε σημείο που κάποια καρέ μοιάζουν σαν έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Hergé και φυσικά είναι χάρμα οφθαλμών, ιδιαίτερα σε καρέ, που έχουν πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες ο Jacobs έχει φιλοτεχνήσει με μεγάλη προσήλωση.

 

page-de-site-4.jpg

 

Το σενάριο είναι τυπικό της εποχής εκείνης: περιπετειώδες, που φέρνει τους δύο πρωταγωνιστές, τον επιστήμονα Φίλιπ Μόρτιμερ και το λοχαγό Φράνσις Μπλέικ, οι οποίοι τίθενται συνήθως αντιμέτωποι με τον αιώνιο εχθρό τους, τον Συνταγματάρχη Όλρικ. Οι δύο ήρωες είναι Βρετανοί και συνήθως οι περιπέτειες ξεκινάνε στη γενέτειρά τους και μας μεταφέρουν τις περισσότερες φορές σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και σε άλλες εποχές. Η σειρά συνδυάζει κατασκοπία, μυστήριο, επιστημονική φαντασία και οι περισσότερες ιστορίες είναι συναρπαστικές, ακολουθώντας φυσικά τις συμβάσεις του είδους. Εντύπωση προκαλεί, τουλάχιστον στις ιστορίες του Jacobs, η σχεδόν παντελής απουσία γυναικών στις ιστορίες: ο κόσμος των Μπλέηκ και Μόρτιμερ είναι αμιγώς ανδροκρατούμενος, κάτι που οι διάδοχοι του Jacobs άλλαξαν στις επόμενες ιστορίες.

 

αρχείο λήψης (1).jpg

 

Τα άλμπουμ της σειράς έχουν λίγο περισσότερες σελίδες από τα συνηθισμένα BD (η "Κίτρινη Σφραγίδα π.χ. έχει 66 σελίδες κόμικ) και ίσως επειδή οι ιστορίες είναι πυκνογραμμένες, με πολύ διάλογο, αλλά και με πολλά καρέ σε κάθε σελίδα, αλλά και επειδή οι υποθέσεις στις περισσότερες ιστορίες είναι αρκετά πολύπλοκες, η συγγραφή και ο σχεδιασμός να έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα ο Jacobs να πρόλαβε να δημοσιεύσει μόνο 8 ιστορίες μέσα σε σαράντα χρόνια (αν και πρέπει να επισημανθεί, ότι κάποιες απλωνόντουσαν σε δύο ή και τρεις τόμους) και μάλιστα η τελευταία ιστορία έμεινε ατελείωτη και ολοκληρώθηκε από άλλους μετά το θάνατο του Jacobs.

 

Η Μαμούθ άρχισε να κυκλοφορεί το κόμικ από την τρίτη ιστορία, την "Κίτρινη Σφραγίδα¨, παρακάμπτοντας την πρώτη ιστορία, "Το Μυστικό του Ξιφία", που ήταν μάλιστα και τρίτομη, αλλά και τη δεύτερη, "Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας", που ήταν δίτομη. Υποθέτω, ότι αυτή η επιλογή οφειλόταν στο γεγονός, ότι προτίμησαν να ξεκινήσουν από την πρώτη αυτοτελή ιστορία, προκειμένου να μη δεσμευθούν, εάν η σειρά δεν πήγαινε καλά. Επιπλέον, ο πρώτος τόμος περιείχε και μια τρισέλιδη βιογραφία του Jacobs. Από εκεί και μετά, η Μαμούθ δημοσίευσε τους δύο τόμους από  "Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας" και συνέχισε τη δημοσίευση των ιστοριών με τη σωστή σειρά και έφτασε και σε άλμπουμ, που συνέχισαν οι διάδοχοι του Jacobs, φτάνοντας έως το "Τέμενος της Γκοντουάνα", που βγήκε στα ελληνικά το 2010, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του στη Γαλλία, αλλά και το οποίο είναι, δυστυχώς, το τελευταίο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά έως τώρα. Το "Μυστικό του Ξιφία" δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά.

 

ΜΜ 15.jpg

 

Η έκδοση ήταν εντυπωσιακή: περισσότερες σελίδες αναγκαστικά, αλλά και σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος από τα υπόλοιπα BD που είχε εκδώσει η Μαμούθ ως τότε. Δυστυχώς, το λέτερινγκ δεν βόλευε πολύ (είπαμε: το κόμικ ήταν πυκνογραμμένο), αλλά ήταν και δύσκολο να χωρέσουν τα πάντα σε τόσο μικρό μέγεθος. Η τιμή, όμως, ήταν μάλλον τσουχτερή (1050 δρχ κόστιζε το πρώτο τεύχος - για να καταλάβετε, το πρώτο τεύχος Τεν Τεν που εξέδωσε η Μαμούθ το 1993, δύο χρόνια μετά, κόστιζε 590 δρχ). Η σειρά δεν είχε σαφή περιοδικότητα, κάποιες χρονιές έβγαιναν δύο τεύχη μέσα σε ένα χρόνο, άλλες φορές υπήρχε διάλειμμα σχεδόν δύο ετών ανάμεσα σε δύο άλμπουμ. 

 

Τα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει:

 

1. Η Κίτρινη Σφραγίδα

2. Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας, 1ος τόμος: Ο Πάπυρος του Μανέθωνος

3. Το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας, 2ος ρόμος: Η Αίθουσα του Χόρους

4. Το Αίνιγμα της Ατλαντίδας

5. S.O.S. Μετεωρίτες

6. Η Διαβολική Παγίδα

7. Υπόθεση Περιδέραιο

8. Οι 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, 1ος τόμος

9. Οι 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, 2ος τόμος

10. Υπόθεση Φράνσις Μπλέηκ

11. Η Συνωμοσία Βορονόφ

12. Αλλόκοτη Επαφή

13. Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου, 1ος τόμος

14. Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου, 2ος τόμος

15. Το Τέμενος της Γκοντουάνα

 

Ένα από τα πιο αξιόλογα γαλλοβελγικά κόμικ, που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, κατά τη γνώμη μου και σίγουρα ένα από τα ιστορικότερα, αφού είναι ένα από τα κόμικ, που θεμελίωσαν τη σχολή των BD. Αν σας αρέσει η κλασική και ολίγον παλαιομοδίτικη περιπέτεια, θα το λατρέψετε. Εάν είστε οπαδοί των πολύπλοκων και εκτεταμένων ιστοριών, εδώ θα βρείτε ένα κόμικ για εσάς. Αν θέλετε λεπτομερές σχέδιο, θα σας αρέσει πάρα πολύ. Αν απλά θέλετε να διαβάσετε ένα καλό κόμικ, ψάξτε το. :) 

 

Τα πρώτα τεύχη και ίσως και αρκετά ακόμη είναι εξαντλημένα πλέον και όχι πολύ εύκολο να βρεθούν, νομίζω ότι τα τελευταία κυκλοφορούν ακόμη, αλλά δεν είμαι σίγουρος. 

 

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους με την αγγλική έκδοση, η Cinebook ακολουθεί πολύ στενά τη γαλλική έκδοση και έχει εκδώσει όλα σχεδόν τα άλμπουμ. 

 

Τα σκαναρίσματα των εξωφύλλων έγιναν από εμένα, τις εικόνες τις βρήκα από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Wikipedia (Αγγλικά)

 

bedetheque (Γαλλικά)

 

Το επίσημο σάιτ (Γαλλικά)

 

Εργοβιογραφία του Jacobs (Αγγλικά)

  • Like 14
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

  • geo_trou changed the title to Οι Περιπέτειες των Μπλέικ και Μόρτιμερ

Ωραία παρουσίαση @leonidio για ένα από τα ιστορικότερα και πιο εμπορικά BD όλων των εποχών. :beer:

Μετά τον θάνατο του Jacobs υπήρξαν αρκετοί συνεχιστές, των οποίων τα άλμπουμ έχουν βγει στα ελληνικά:

  1. ο Bob De Moor, βοηθός του Herge και κεντρική μορφή των πρώιμων βελγικών κόμικς σχεδίασε τις 3 Φόρμουλες του Καθηγητή Σάτο, που ο Jacobs άφησε ημιτελές.
  2. Το 1996, το δίδυμο Jan Van Hamme (που ήταν ήδη εδραιωμένος με τα Thorgal, ΧΙΙΙ κ.ά.) και Ted Benoit (τι συμπαθητικός άνθρωπος!) δημιούργησαν την Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα της σειράς, πράγμα σπάνιο για επιγόνους. Το 2001 συνεργάστηκαν σε άλλο ένα άλμπουμ, την Αλλόκοτη Επαφή.
  3. Το 2000, πήραν σκυτάλη οι Yves Sente και Andre Juillard. Ήταν μια παράξενη επιλογή υπό την έννοια ότι ο Juillard ήταν ένας έμπειρος σχεδιαστής πολλών ετών, ενώ ο Sente ήταν πρωτοεμφανιζόμενος (ίσως ήταν η πρώτη του επαγγελματική δουλειά!). Αυτοί έκαναν τα Η Συνωμοσία Βορονόφ, Οι Σαρκοφάγοι της 6ης Ηπείρου και Το Τέμενος της Γκοντουάνα.

Έχουν υπάρξει κι άλλα κόμικς από αυτούς ή άλλους δημιουργούς (μόλις το 2019 βγήκε το τελευταίο) αλλά δεν έχουμε δει τα κόμικς τους στα ελληνικά. :) 

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα πρωτοδιαβάσει τη σειρά με τα έργα του Jacobs όταν είχε πρωτοβγεί και είχα εντυπωσιαστεί πραγματικά. Την ξαναδιάβασα πρόσφατα και την βρήκα τελείως ξεπερασμένη, τόσο, που καλύτερα να μην την είχα ξαναδιαβάσει. Τους επιγόνους δεν τους έχω πιάσει ακόμα κι έτσι δεν έχω άποψη για τις σύγχρονες ιστορίες.

 

:drunks:

  • Like 7
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά από τις σειρές που έχουν ξεπεραστεί τρελά με τα χρόνια. Και ακολουθούν την ίδια μανιέρα και οι επίγονοι, προφανώς επειδή είναι ιστορικός τίτλος και δεν θέλουν/τολμούν να τον πειράξουν. Είχα διαβάσει πρώτα το Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας και μετά το Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ και ψιλοαπογοητεύτηκα. Ενώ τα θέματα είναι ενδιαφέροντα, τουλάχιστον για εμένα, η όλη φάση, γραφή και σχέδιο, είναι τόσο μα τόσο 60s που ζορίστηκα να τα τελειώσω. Πάντως με έχω να διαβάζω, ας πούμε, ένα άλμπουμ το χρόνο για ιστορικούς λόγους :lol:

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Έχω και τα 15 τεύχη στη συλλογή μου, πριν την έκδοση των Μπλέικ και Μόρτιμερ, η Μαμούθ είχε εκδώσει και κάποια τεύχη από τις σειρές Λεονάρντο (των Τουρκ και ντε Γκρουτ) και Αχιλλέας Ταλόν (του Γκρεγκ) αλλά αυτά αν και επίσης όχι ακριβώς στην πρώτη γραμμή από άποψη φήμης και δημοφιλίας έχοντας έντονο το χιουμοριστικό στοιχείο ήταν πιο φιλικές προς τον αναγνώστη σειρές.

 

Μου άρεσε πολύ η σειρά, παρόλο που βγάζει έντονα το ρετρό στοιχείο. Από τα αυθεντικά τεύχη τα αγαπημένα μου είναι το διπλό Μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας και Η διαβολική παγίδα. Το θέμα με την απουσία γυναικείων χαρακτήρων ήταν γενικότερο φαινόμενο στα κόμιξ αυτής της σχολής (ακόμα και στον Τεντέν αν εξαιρεθεί η καρικατούρα της σοπράνο Κασταφιόρε δεν υπάρχει άλλος σημαντικός γυναικείος χαρακτήρας) τουλάχιστον πριν την εμφάνιση της Γιόκο Τσούνο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο Ινδός υπηρέτης του λοχαγού Μπλέικ (που υπονοεί στρατιωτική υπηρεσία από τον λοχαγό στην Ινδία, η οποία γίνεται ανεξάρτητη το 1947) και ο οποίος εξαφανίζεται μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μαζί με την βρετανική (και όχι μόνο την βρετανική) αποικιακή αυτοκρατορία.

 

Από τα 6 τεύχη των επιγόνων που έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά μου άρεσαν περισσότερο τα δυο τεύχη σε σενάριο του βαν Αμ (κυρίως η Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ η οποία βασικά είναι ξεπατίκωμα από τα 39 σκαλοπάτια του Τζον Μπάκαν που γυρίστηκε σε ταινία -και- από τον Χίτσκοκ). Η υπόθεση Βορονόφ μου φάνηκε υπερβολικά ψυχροπολεμική (και θα μου φαινόταν ακόμα κι αν είχε γραφτεί επί ψυχρού πολέμου) ενώ από τα άλλα 3 (τα δυο μέρη των Σαρκοφάγων της 6ης ηπείρου και το Τέμενος της Γκοντουάνα μου άρεσε κατά πολύ περισσότερο το Τέμενος). Οι επίγονοι αφενός προσπαθούν να μην ξεφύγουν από τις νόρμες του Γιάκομπς, με αποτέλεσμα στα δικά μου μάτια οι σύγχρονες ιστορίες να μοιάζουν λιγότερο σύγχρονες από ότι η διπλή ιστορία Οι τρεις φόρμουλες του καθηγητή Σάτο (με εξαίρεση την αύξηση του γυναικείου πληθυσμού στην σειρά) αφετέρου προσπαθούν να εμφανίσουν ένα υπόβαθρο για το παρελθόν των ηρώων που να ξεφεύγει από το ασεξουαλικό των κλασσικών ηρώων των γαλλοβελγικών κόμιξ με την αποκάλυψη ότι μπορεί οι ήρωες να είναι και να φαίνονται μπακούρια, όμως είχαν ερωτικές σχέσεις αλλά είναι από την Ινδία, δεν τις ξέρεις

Edited by Γκάνταλφ
  • Like 10
  • Thanks 2
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Γκάνταλφ said:

μπορεί οι ήρωες να είναι και να φαίνονται μπακούρια, όμως είχαν ερωτικές σχέσεις αλλά είναι από την Ινδία, δεν τις ξέρεις

 

:lmao:

  • Like 3
  • Haha 6
Link to comment
Share on other sites

Υπέροχη παρουσίαση @leonidio Κρίμα που η σειρά δε συνέχισε στα ελληνικά(αν και λέγανε για επανεκδόσεις και συνέχιση κατα καιρούς,μάλιστα τελευταία η Μαμούθ ανέβασε και τη τιμή στα 9.50 ευρω αν θυμάμαι καλά)αλλά όπως μου είχε πει και η ιδιοκτήτρια του Comicon,σε ερώτηση που της έκανα "Γιατί να πληρώνουν δικαιώματα σε σειρές που δε πουλάνε;"Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα μόνο με Asterix,TinTin και Lucky Luke μείναμε....

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Υπέροχη, ιστορική σειρά, θεωρώ τον Jacobs ανώτερο του Herge. Όσον αφορά το ρετρό στυλ στην αφήγηση, τη δομή και τις ίδιες τις ιστορίες, είναι απλά αυτό που είναι. Μεγάλος μάστορας ο Jacobs στο είδος του. Μοναδικό αρνητικό σημείο για εμένα είναι η εμμονή με τον Όλρικ, δεν είναι δυνατόν να κρύβεται πάντα πίσω από κάθε περιπέτεια ο ίδιος "κακός" (μόνο στη Διαβολική παγίδα δεν εμφανίζεται).

Πρόσφατα πήρα κάποια των επιγόνων που μου έλειπαν και διάβασα αρκετά από αυτά, μου άρεσαν περισσότερο αυτά του Jan Van Hamme και πιο πολύ νομίζω η Αλλόκοτη Επαφή.

  • Like 12
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kαλησπέρα και από μένα, η σειρά είναι από τις αγαπημένες μου για συναισθηματικούς λόγους , κυρίως επειδή ήταν από τα πρώτα πολύπλοκα κόμικς που διάβασα σε πρώιμη ηλικία και είχα να το συγκρίνω κυρίως με ΠΟΠΑΥ και ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ. Στις ύστερες αναγνώσεις της συλλογής, όντως διέκρινα κάποια ξεπερασμένα στοιχεία, άλλα τελικά και τα ξεπερασμένα κόμικς μου αρέσουν όταν είναι καλογραμμένα. Όπως και να χει για την εποχή του (οι ιστορίες του Τζάκομπς κυκλοφόρησαν από το 1946 ως το 1960 κυρίως και ο ένας τόμος Σάτο το 1970). Γενικότερα είναι και για ανθρώπους που αρέσκονται σε ιστορίες συνωμοσίας ,μυστικά όπλα, κατασκοπεία, επιστημονική φαντασία, αρχαιολογία και όλο το πακέτο αυτό χωρίς να ξεφεύγει σε γραφικά επίπεδα, με γνώμονα βέβαια και το πνεύμα της εποχής. Η διάταξη των καρέ και ο τρόπος αφήγησης είναι πάλι παλαιού τύπου, άλλα είναι από τα εξαιρετικά του είδους.

  Όσον αφορά τους συνεχιστές, κάποια άλμπουμ είναι εξαιρετικά και κάποια δεν με κάλυψαν. Η υπόθεση Φρανσίς Μπλέικ νομίζω είναι πιο σταθερή αστυνομική περιπέτεια για μεγαλύτερο target group, ενώ οι τόμοι επιστημονικής φαντασίας έχουν κάποια γραφικά στοιχεία στο σενάριο και χωρίς την δικαιολογία της χρονολογίας δημιουργίας. Παρόλα αυτά όλα τα διάβασα ευχάριστα. Επίσης αναφορικά με το ερωτικό στοιχείο που εμφανίζεται στους συνεχιστές(Ινδή σέξι πριγκήπισσα, όμορφη κατάσκοπος στην δούλεψη του Μπλέικ κτλ) ,ενώ ο Τζάκομπς είχε εξαφανίσει την θηλυκότητα ,με εξαίρεση την Αγνή την κόρη του φεουδάρχη βαρώνου στο "διαβολική παγίδα" , μάλλον εισήχθη για εκσυγχρονισμό της σειράς και μια ισορροπία. Από τη μία μου φάνηκε λίγο περίεργο επειδή δεν το είχα συνηθίσει,από την άλλη δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον.

 

  • Like 8
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...

Το διάβασα επιτέλους, κοντά ένα χρόνο αφότου το αγόρασα, το Τ.16. Ήταν ξεχασμένο στον πάτο της στοίβας με τα αδιάβαστα, το ξεσκόνισα λοιπόν, μιας και δε θα βγει πολύ σύντομα η συνέχεια (ε ναι αυτό περίμενα κυρίως) και το ρούφηξα μονομιάς.

 

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!

 

Πολύ δυνατό! Είναι απίστευτο πως η σειρά ανακάμπτει έτσι μετά τα τρία μέτρια έως απελπιστικά αδιάφορα τομάκια του Yves Sente και ιδιαίτερα μετά την τραγωδία που συνέβη στον σχεδιαστή (διαβάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την εισαγωγή πριν το ξεκινήσετε) και μάλιστα με ιστορία που μπλέκει τα 3 πιο βαρβάτα στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας: αρχαιολογία, θρησκεία, τοπία.

 

Μονάχα, έχει δύο μεγάλα αρνητικά: το εξώφυλλο είναι απαράδεκτα αδιάφορο, εξού και δε μου έκανε και όρεξη να το πιάσω να το διαβάσω κι ας έχω διαβάσει στο παρελθόν όλα τα Μ&Μ με ανυπομονησία (πριν καμιά δεκαριά χρόνια) και...

 

Spoiler

ΧΟΝΤΡΟ SPOILER καθώς πρόκειται για το τελευταίο καρέ της ιστορίας!!!!!!!

 

Επίσης, φυσικά έχει τεράστιο cliffhanger. Α και τον χαζό σκουρόχρωμο χρωματισμό όλων των Ελλήνων που είναι σαν ηλιοκαμμένοι της Μέσης Ανατολής.

 

Αν προτείνεται? Ναι αμέ, αλλά καλύτερα να περιμένετε να βγάλει η Μαμούθ φέτος ή του χρόνου τη συνέχεια. Μαζί με την Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ είναι τα καλύτερα άλμπουμς των επιγόνων και το συγκεκριμένο θα πω πως είναι το πρώτο καλό Μ&Μ που βγαίνει αυτή την χιλιετία. Jean Van Hamme, :spidylove:

 

Μιλώντας και για το ποια είναι τα καλά σε αυτή την oldschool bd σειρά:

 

#1-7 must read αριστουργήματα, με μόνο ελαφρώς πιο αδύναμο το SOS Μετεωρίτες, #8-9 καλούτσικα, αν και ο επίγονος το τελείωσε ικανοποιητικά το μισοτελειωμένο Σάτο, #10 & 16 (και λογικά 17) τα καλύτερα των επιγόνων, #11-15 κυμαίνονται από μέτρια έως αδιάφορα και κουραστικά.

 

Και φυσικά παραμένει παρασάγγας προτιμότερο το βαρβάτο μεγάλο μέγεθός της Μαμούθ από το στάνταρ bd της Cinebook, όπου είχα πάρει από περιέργεια τον Ξιφία (που σίγουρα δε θα βγει ποτέ στα Ελληνικά λόγω δικαιωμάτων) και μου είχαν ψιλοβγει τα ματάκια. Α, ναι ο Ξιφίας είναι ΠΟΛΥ πρωτόγονος και δε χάνετε τίποτα. Alternative WW2 φάση.

 

:spidycoffee:

Edited by The Fists Of Stan Lee
  • Like 8
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Γενικά η Μαμούθ ακολουθεί τα εξώφυλλα της στάνταρ γαλλικής έκδοσης και δεν ασχολείται περισσότερο!Εξαίρεση αποτελεί η συνομωσία Βορόνωφ όπου έχει επιλέξει καλύτερο εξώφυλλο!

Στη Γαλλία έχουν εκδοθεί και εκδόσεις με τους δύο τόμους μαζί ,οπότε μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη επιλογή ή γιατί όχι να έχουν ένα αποκλειστικό εξώφυλλο για την ελληνική έκδοση από τον Aubin (τον σχεδιαστή του δεύτερου τόμου!

Σας έχω μερικά εξώφυλλα για να δείτε ότι όντως το συγκεκριμένο του πρώτου τόμου είναι απλώς άκυρο!

Bruno-Graff-002.thumb.jpg.8d84297ef7c3946c510d5451928a996f.jpg

 

malediction-des-trente-deniers.thumb.jpg.938431d3a03033219c30cbc640e33170.jpg

 

3600121201514_1_75.thumb.jpg.81472065d2e3caf1bedb7ebb70f3e85f.jpg

 

902069187.thumb.jpg.87c5ac6c9efaa02101fe459fe762b7f9.jpg

 

 

  • Like 6
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγώ ένα θέλω να δω στα ελληνικά , το Le Dernier Pharaon, των François Schuiten, Thomas Gunzig,  Jaco Van Dormael και  χρωματισμό από Laurent Durieux.

Είναι special, εκτός σειράς, λατρεύω Schuiten & Durieux, αλλά δε θα με χάλαγε κι η ασπρόμαυρη έκδοση. Είναι χάρμα οφθαλμών  :love:

Couverture.jpg tirages-de-luxe-tirage-de-tete-le-dernier-pharaon-couleur-laurent-hennebelle-laurent-hennebelle1.jpg

 

πάρτε και μερικές σελίδες για χάζι

 

 

9782870972809_p_1.jpg9782870972809_p_3.jpg9782870972809_p_4.jpg9782870972809_p_5.jpg

9782870972809-page13_5cebd9a038d46.jpgdbd-n134-20190527_page_031_image_0002.jpgdbd-n134-20190527_page_034_image_0002.jpg

2-742x1024.jpg1-739x1024.jpg3-740x1024.jpg

 

 

 

tirages-de-luxe-tirage-de-tete-le-dernier-pharaon-couleur-laurent-hennebelle-laurent-hennebelle4.pngtirages-de-luxe-tirage-de-tete-le-dernier-pharaon-version-n-b-laurent-hennebelle-laurent-hennebelle2.pngtirages-de-luxe-tirage-de-tete-le-dernier-pharaon-version-n-b-laurent-hennebelle-laurent-hennebelle3.png

  • Like 10
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Είχα διαβάσει την Κατάρα των τριάκοντα αργυρίων και είχα γράψει τότε μια κριτική( πριν ενάμισι χρόνο). Την ανεβάζω κι εδώ, κι όταν κυκλοφορήσει με το καλό το δεύτερο μέρος και κάνω επανάληψη, θα γράψω ξανά μια κριτική! Λοιπόν, τι είχα γράψει 17/06/2022:

Quote

Το πήρα κι εγώ. Πραγματικά, μία προσεγμένη έκδοση! Καλής ποιότητας χαρτί, μεγάλο μέγεθος,τα χρώματα  λαμπερά, έντονα και ζωντανά, ενώ η μετάφραση δείχνει καλοδουλεμένη . Ιδιαίτερα εκτίμησα, το γεγονός πως, πριν την ιστορία υπήρχε μία σελίδα, που εξηγούσε στον αναγνώστη το χρονικό της δημιουργίας της.  Το σχέδιο πιστεύω πως είναι καταπληκτικό(ειδικά ο σχεδιασμός των τοπίων). Αυτό που μού έκανε τη  μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το πως η Chantal de Spiegeleer κατάφερε να μιμηθεί άριστα το σκίτσο του συζύγου της, ενώ παράλληλα πρόσθετε και την προσωπική της πινελιά, βγάζοντας έτσι, ένα υπέροχο αποτέλεσμα(αν κι εγώ προτιμώ ελαφρώς το σκίτσο του Ted Benoit). Το σενάριο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κι έξυπνο, ενώ θετική εντύπωση μού έκανε πως ο σεναριογράφος, κατάφερε με επιτυχία να μπλέξει έναν πρώην διοικητή των ναζί, ένα αρχαίο χειρόγραφο, τον θάνατο του Ιούδα του Ισκαριώτη. Μ' άλλα λόγια, κατάφερε να μπλέξει την ιστορία με την  φαντασία, με αποτέλεσμα να νιώθεις σαν να διαβάζεις εικονογραφημένο μυθιστόρημα!

 

Επιπλέον, είχα διαβάσει ένα άρθρο στο ΚΟΜΙΞ ενός αναγνώστη, ο οποίος έγραφε ότι ο Βαν Αμ, πιάστηκε αδιάβαστος, καθώς μπέρδεψε το Άργος με την Αργώ, αλλά κι έκανε ένα επιπλέον λάθος, όταν ανέφερε ότι το Ναύπλιο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αυλίδα και από εκεί απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την κατάκτηση της Τροίας.

925745634_.thumb.png.67b5ba6d94a962216b08c8c6c8dcc4aa.png.1b3bbdfae4364bce9f6d467a23c2d448.png       1031062966_.thumb.png.f7f3b373a05ad20951103fff86bec502.png.41e37e04812a571b8560c242052c11f8.png

Βλέπετε, την επίμαχη σελίδα                   Βλέπετε το γράμμα του ( προφανώς παρατηρητικού) αναγνώστη!

 

Άντε ΜΑΜΟΥΘ, ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος!:DDD:

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αφού κυκλοφόρησε και ο δεύτερος τόμος, διαβάστηκε και αυτό. Εντάξει, καλό ήταν, αλλά πραγματικά περίμενα κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, υπήρχαν κάποιες ευκολίες σε ορισμένα σημεία, που με χάλασαν. Η ιστορία, πάντως, είναι ενδιαφέρουσα και το ελληνικό χρώμα την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για εμάς. Πιστεύω, ότι πρέπει να έπεσε πολλή δουλειά στη μελέτη της Ελλάδας εκείνης της εποχής, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο. 

 

Ομολογώ, πάντως, ότι η προσπάθεια, μερικού, έστω, εκσυγχρονισμού της σειράς είναι επιτυχημένη. Πιστεύω, ότι τα πρόσφατα άλμπουμ μπορούν να ελκύσουν νεότερους αναγνώστες, σε αντίθεση με εκείνα του Jacobs. 

 

On 30/5/2022 at 12:27 ΠΜ, kabuki said:

Εγώ ένα θέλω να δω στα ελληνικά , το Le Dernier Pharaon, των François Schuiten, Thomas Gunzig,  Jaco Van Dormael και  χρωματισμό από Laurent Durieux.

 

Αρχίζουμε εκστρατεία με συλλογή υπογραφών ΤΩΡΑ:dance2:

  • Like 6
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, leonidio said:

Δυστυχώς, υπήρχαν κάποιες ευκολίες σε ορισμένα σημεία, που με χάλασαν.

Όπως; Ρωτάω, γιατί κι εγώ προχθές τελείωσα την ανάγνωση και θέλω να διαβάσω μερικές απόψεις πάνω στο άλμπουμ. Θα γράψω κι εγώ την κριτική που έχω υποσχεθεί τόσον καιρό!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...