Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

 

Το κόμικ Diabolik είναι ένα από τα ιστορικότερα ιταλικά κόμικς, αλλά και ένα από τα μακροβιότερα, αφού εκδίδεται σχεδόν ανελλιπώς από το 1962, έχοντας ξεπεράσει τα 800 τεύχη (πιο κοντά πλέον στα 900). Ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ένας κλέφτης με αδυναμία στα διαμάντια, που δρα σε μια φανταστική πόλη και έχει έναν προσωπικό κώδικα ηθικής, αν και ξεκίνησε ως εντελώς ανήθικος. Η αλήθεια είναι, ότι σε αντίθεση με άλλους "ευγενείς κλέφτες", όπως τον Φαντομά, που σίγουρα υπήρξε πρότυπο για το Διαβολίκ, ο αντι-ήρωας δεν έχει κανένα δισταγμό να δολοφονήσει, εάν χρειαστεί. Παραδόξως ίσως, δημιουργοί του βίαιου αυτού κόμικ είναι δύο γυναίκες, οι αδελφές Άντζελα και Λουτσάνα Τζουσάνι, οι οποίες και συνέγραψαν πάρα πολλά από τα σενάρια του κόμικ, το οποίο είχε και έχει τεράστια επιτυχία στη γείτονα χώρα, αλλά και σε πολλές άλλες. Η τεράστια επιτυχία του δεν αποτυπώνεται μόνο στον αριθμό των τευχών, που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά και στο γεγονός, ότι έχει εμπνεύσει μια σειρά από άλλα κόμικς με παρόμοιους χαρακτήρες, τα ονόματα ορισμένων από τους οποίους τελειώνουν στην κατάληξη -ik με διασημότερο φυσικά στη χώρα μας, τον Paperinik (Φάντομ Ντακ). Επίσης, έχει γυριστεί μια σειρά κινουμένων σχεδίων, ένα τουλάχιστον βιντεοπαιχνίδι και έχει ανακοινωθεί από το 2019 ότι θα γυριστεί μια ιταλική ταινία με ήρωα το Διαβολίκ. Δεν θα είναι βέβαια η πρώτη, αφού έχει γυριστεί παρόμοια ταινία το μακρινό 1968 με αγγλικό τίτλο Danger:Diabolik, τυπικό δείγμα ευρωπαϊκής περιπέτειας της δεκαετίας του 1960, που, κατά τη γνώμη μου, ισορροπεί με μεγάλη δυσκολία στα όρια ανάμεσα στην ψυχεδέλεια και στο κιτς και είναι μάλλον αφελής. Πρωταγωνιστούν πάντως γνωστοί ηθοποιοί της εποχής, έχει σκηνοθετηθεί από το Μάριο Μπάβα, που έχει γυρίσει κάποια διαμάντια ιταλικού τρόμου (αλλά και κάποιες, που βλέπονται με μεγάλη δυσκολία) και έχει και μουσική του θρυλικού Έννιο Μορρικόνε.

 

Αυτή η ανάρτηση όμως, δεν αφορά το ίδιο το κόμικ, από το οποίο δεν έχω διαβάσει παρά ελάχιστα τεύχη σε σχέση με όσα κυκλοφόρησαν, αλλά την ελληνική εκδοτική ιστορία του. Αυτή ήταν απλά η εισαγωγή, που μας φέρνει στο ελληνικό κόμικ, που πιστεύω ότι κυκλοφόρησε με αφορμή την ταινία του 1968. Στις 18/09/1970, λοιπόν, οι εκδόσεις Χ.Μ. με εκδότη (ή εκδότρια) τον/την Ε. Χριστοδούλου  φέρνουν για πρώτη φορά τον Διαβολίκ στην Ελλάδα και μάλιστα σε σχεδόν ακριβώς ίδιο φορμάτ με την ιταλική έκδοση (σχεδόν ίδιο μέγεθος τσέπης, ασπρόμαυρο φυσικά, με δύο καρέ ανά σελίδα). Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν τρία διαπιστωμένα τεύχη, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι υπάρχει και τέταρτο. Αυτά τα τρία τεύχη πιθανολογώ ότι είναι με βάση εξώφυλλο, οπισθόφυλλο και τίτλο ιστορίας, αλλά και με την περίληψη - όπου μπόρεσα να τη βρω - τα εξής ιταλικά (ακολουθήστε τα λινκ και υπόψιν ότι η αρίθμηση της ιταλικής σειράς είναι σίγουρα ιδιόρρυθμη, μπορείτε να το δείτε στα λινκ που παραθέτω στο τέλος της ανάρτησης):

 

1. Αίμα για ένα διαμάντι

2. Παγίδα το Βυθό

3. Στο Νομισματοκοπείο

 

1970 1.jpg1970 2.jpg1970 3.jpg

 

Στις τελευταίες σελίδες του #3 υπάρχει η αναγγελία του #4, που είναι αυτό. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, κυκλοφόρησαν τα τεύχη 114, 108 και 113 της ενιαίας ιταλικής αρίθμησης με αυτή τη σειρά, ενώ ενδέχεται να έχει κυκλοφορήσει και το 107.

 

13 χρόνια μετά, στις 13/05/1983 ο εκδότης Άρης Γκρίτζαλης, που είχε κυκλοφορήσει και πολλά ιταλικά κόμικ ερωτικού περιεχομένου, επανεκδίδει το Διαβολίκ σε ακριβώς το ίδιο σχήμα με την προηγούμενη έκδοση. Αυτή η προσπάθεια έφτασε στα 13 διαπιστωμένα τεύχη, τα οποία πιθανολογώ ότι είναι με βάση εξώφυλλο, οπισθόφυλλο και τίτλο ιστορίας, αλλά και με την περίληψη - όπου μπόρεσα να τη βρω - τα εξής ιταλικά (ακολουθήστε τα λινκ):

 

1. Σκληρή Εκδίκηση (το ελληνικό τεύχος χρησιμοποιεί το εξώφυλλο τον τίτλο από άλλο ιταλικό τεύχος, συγκεκριμένα το 130, αλλά το εξώφυλλο του ιταλικού τεύχους βρίσκεται ως πρώτη σελίδα μέσα στο ελληνικό. Το δε οπισθόφυλλο είναι αυτό που αντιστοιχεί στο κανονικό ιταλικό τεύχος)

2. Επικίνδυνη Απαγωγή

3. Ένα Τέλειο Έγκλημα

4. Ο Θάνατος Ενός Προδότη

5. Το Θύμα Εκδικείται

6. Συμβόλαιο Θανάτου

7. Επιχείρηση Διαμάντια

8. Ριψοκίνδυνο Παιχνίδι

9. Η Επιστροφή του Νεκρού

10. Διαμάντια Βαμμένα με Αίμα

11. Με το Στόχαστρο στην Καρδιά

12. Ψηλά τα Χέρια

13. Η Αποκεφαλισμένη Γυναίκα

 

1983 1.jpg1983 13.jpg

 

Το τελευταίο διαπιστωμένο τεύχος κυκλοφόρησε τέλη Δεκέμβρη του 1983 ή αρχές Γενάρη του 1984 (η σειρά είχε γίνει μηνιαία από δεκαπενθήμερη) και ως επόμενο τεύχος διαφημίζεται ένα με τίτλο: Μια Σκιά Μέσα στη Νύχτα. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, κυκλοφόρησαν τα τεύχη 437-444, 13, 20, 445, 446, 14 της ενιαίας ιταλικής αρίθμησης με αυτή τη σειρά. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκαν και τόσο παλιές ιστορίες, αλλά σίγουρα τα τεύχη 9, 10 και 13 που τις περιέχουν, διαφέρουν σχεδιαστικά από τα προηγούμενα. 

 

Δεν  ξέρω πώς να κρίνω τη σειρά. Στην εποχή της, ο κυνισμός, ο αμοραλισμός και η βία είχε κάνει σίγουρα αίσθηση. Ο Κάσσης το χαρακτηρίζει ως κόμικ "σήψης" με αστυνομικό - σατανιστικό (!) περιεχόμενο και το κατατάσσει, κακώς, με τα ερωτικού περιεχομένου φουμέτια. Σίγουρα, οι συγκεκριμένες ιστορίες ίσως φαίνονται ξεπερασμένες πλέον, αλλά πιστεύω, ότι αξίζει να το ψάξετε.

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές εκδόσεις είναι πραγματικά πάρα πολύ σπάνιες και αγγλική μετάφραση δεν υπάρχει. Ή μάλλον, υπάρχουν κάποια τεύχη μεταφρασμένα στα αγγλικά, 2 από την Pacific to 1986, η οποία σύμφωνα με τη Wikipedia, κυκλοφόρησε και κάποια annuals, τα οποία εγώ δεν έχω δει ποτέ, και έξι από την Scorpion το 2000, όλα στο γνωστό ιταλικό φορμάτ. Όλα αυτά όμως είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν σε λογικές τιμές και να ξέρετε ότι αν βρείτε κάποια από αυτά, μπορεί να πιάσετε καλές τιμές. :)  Δύο από τα τεύχη της Scorpion είναι αυτά:

 

Scorpion 2.jpgScorpion 3.jpg

 

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν scanlations του τίτλου στα αγγλικά και πόσα.

 

Δεν γνωρίζω επίσης πόσοι και ποιοι θα διαβάσουν αυτή την ανάρτηση, θα ήθελα όμως να δηλώσω, για όποια αξία έχει, ότι ο Διαβολίκ είναι ένα κόμικ, που θα ήθελα πάρα πολύ να δω ξανά στα ελληνικά, σε πιο σύγχρονες ιστορίες, φυσικά. :) 

 

Όλα τα σκαναρίσματα έχουν γίνει από εμένα. 

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Wikipedia

 

diabolik.it (η επίσημη ιστοσελίδα στα ιταλικά, βεβαίως)

 

lfb.it (ιστοσελίδα, που είναι βάση δεδομένων για ιταλικά κόμικς)

 

europeancomics.net (ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να δείτε τις εκδόσεις του κόμικ στα αγγλικά - και όχι μόνο για αυτό το κόμικ, μάλλον εδώ θέλουμε ξεχωριστή παρουσίαση :thinking:)

 • Like 16
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Yπέροχη παρουσίαση @leonidio όπως πάντα!!!Και να σκεφτείς ότι μικρός είχα μερικά Διαβολίκ τα οποία η μητέρα μου πέταξε σε εκκαθάριση(όταν μαζευόντουσαν πολλά στη ντουλάπα κόμικς έπαιρνε τη μαύρη σακούλα των σκουπιδιών και bye bye...6-7 χρονών δεν είχα και πολλές δυνατότητες εξέργεσης....)

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Spyros Andrianos said:

τα οποία η μητέρα μου πέταξε σε εκκαθάριση(όταν μαζευόντουσαν πολλά στη ντουλάπα κόμικς έπαιρνε τη μαύρη σακούλα των σκουπιδιών και bye bye

 

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς έχουμε παρόμοιες ιστορίες να διηγηθούμε :( 

 

4 minutes ago, albert said:

Και στα 6 σου διαβαζες Διαβολικ βρε θηρίο ;

 

Πράγματι! Απορώ πώς μπήκαν στο σπίτι σε πρώτη φάση :lol:

 

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας για τα καλά σας λόγια. :beer:

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η μόνη μου επαφή ήταν ο έκτος τόμος του Γκρίτζαλη που είχε σκάσει παντού πριν καμιά δεκαριά χρόνια (κάποια αποθήκη το είχε... ξεβράσει) και από αυτό το δείγμα, θα ήθελα και εγώ να το δω ξανά στην χώρα μας. :) 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 9/5/2020 at 10:00 ΜΜ, albert said:

Και στα 6 σου διαβαζες Διαβολικ βρε θηρίο ; lol? 

Μπραβο.. Εγω κανα Μικυ Μαους η κανα παραμύθι κι αμα έβρισκα διάθεση...

Αψογη παρουσιαση @leonidio

Τα καλοκαίρια που ορισμένες φορές με ξαπόστελναν στους παππούδες για διακοπές έβρισκα πολλά στα πρακτορεία τύπου!!Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πολλοί συλλέκτες είναι από επαρχία και όχι Αθήνα.Με είχε θυμάμαι εντυπωσιάσει ο ευφάνταστος τρόπος που έβγαζε από τη μέση τους αντιπάλους του.Τα εξώφυλλα δε ότι πιο διαφορετικό είχαν δει τα παιδικά μου μάτια ως τότε...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
On 9/5/2020 at 10:07 ΜΜ, leonidio said:

Πράγματι! Απορώ πώς μπήκαν στο σπίτι σε πρώτη φάση 

 

Να φανταστώ το "ΤΑ ΡΑ ΤΑ ΤΑ" και το "Σωφεράκι" τα ξεκινήσαμε στα 10 μας? :thinking:  :lol:

 

 

:beer:

 • Like 1
 • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

εξαιρετικό αφιέρωμα για άλλη μια φορα @leonidio! :clap:

Να θυμίσω ότι είχε γίνει κι ένα αφιέρωμα στο Διαβολίκ το 2012, στα πλαίσια του 14ου Φεστιβάλ κόμικς Αθήνας (τη μετεξέλιξη των φεστιβάλ της βαβέλ)

 

:beer:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
Posted (edited)

Αρτιότατο άρθρο, κατατοπιστικότατη η συνέντευξη και πολύ καλά επιλεγμένο το οπτικό υλικό!

Σε ευχαριστούμε leonidio! …παλιά όταν το διάβαζα πιτσιρικάς μου φαινότανε σαν ένα αντί-007 κόνσεπτ, μια και ο πρωταγωνιστής θυμίζει τον νεαρό Σον Κόννερυ ως κλέφτη.

(άσε που ψαρώσα στην αρχή το πρωί στο σάιτ της Lifo: νόμιζα ότι ο Στάβερης μεταφράζει κάποιο  άρθρο από την Ιταλία)

Ξεφυλλίζοντας τα ελληνικά τεύχη του Διαβολίκ μετά από κάπου 30τόσα χρόνια, μου κάνει εντύπωση  το πόσο έχουμε αλλάξει τα πρότυπα των ευπαρουσίαστων και ελκυστικών ανθρώπων που προβάλουν η λογοτεχνία, τέχνη και τα μίντια, ειδικά τα τελευταία 15-20 χρόνια (οκέι, ζω στη Γερμανία κάπου 23 χρόνια).Ειδικά τα επίσης απολαυστικά  οπισθόφυλλα του Διαβολίκ είναι μια γκαλερί ευπαρουσίαστων γοητευτικών, στυλατων νεαρών λευκών γυναικών της μέσευρώπης, αποκλειστικά! Θα είχε το ενδιαφέρον της  και μια ανάλυση των 60s - 70s κόμιξ και επί τούτου σε σχέση με την σημερινή diversity ορατότητα, όχι γιατί κάνανε κάτι κακό αλλά γιατί μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μας αλλαζει, ενίοτε και προς το καλό. 
Επισυνάπτω πορτρέτο της „Barbara“, ένα δυστοπικό Falling - State στορυ στην μελλοντική Αργεντινή από τον Σκορπιό.

6DD58556-1073-45D6-B8B5-2846928ECBD0.jpeg.e3c1000829f190bcd571753c7c36ddea.jpeg

 

…επισυνάπτω εν είδη συμπλήρωσης στα άνωθεν δυο οπισθόφυλλα των Διαβολίκ Νο5 και Νο7 

3825DCEE-B5B0-4BAC-8607-CA3F5709F5E6.jpeg

4D8CA7A4-12D3-4C8E-8DC1-091D69EF4D6B.jpeg

Edited by kabuki
το ποστ μεταφέρθηκε και στο σχετικό θέμα
 • Like 5
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...