Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Paper Girls (Brian K. Vaughan, Cliff Chiang, Matt Wilson, Jared K. Fletcher)


leonidio
 Share

Recommended Posts

81JP-q1vWnL.jpg

 

Οι δωδεκάχρονες Erin, MacKenzie, KJ, και Tiffany μοιράζουν εφημερίδες σε ένα προάστιο στο Κλίβελαντ του Οχάιο ένα πρωινό την επομένη του Halloween το 1988, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Μιλάνε, γνωρίζονται (η Erin είναι η νεοφερμένη στην παρέα), χαζολογούν, μοιράζουν τις εφημερίδες, αλλά, όταν ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρατηρούν κάποιους περίεργα ντυμένα ανθρώπους, που μιλάνε μια περίεργη γλώσσα να κυκλοφορούν στην πόλη, Δεν αργούν να καταλάβουν, ότι η πόλη τους έχει γίνει τόπος εξωγήινης εισβολής. Ή μήπως δεν είναι εξωγήινοι; Κάποιοι από αυτούς μιλάνε κάτι περίεργα αγγλικά. Και πριν το καταλάβουν, τα κορίτσια μπλέκουν στη μέση μιας σύγκρουσης, την οποία δεν καταλαβαίνουν καθόλου. Και έτσι, θα αρχίσει ένα απίθανο ταξίδι για τα 4 κορίτσια.

 

Αρκετά ενδιαφέρον και πολύ διασκεδαστικό κόμικ, που μπλέκει με μεγάλη επιτυχία ΕΦ, μυστήριο, εφηβικά άγχη, χιούμορ και αρκετές σκέψεις για τη φύση του χρόνου και το αναπόφευκτο του μέλλοντος, χωρίς πολύ βαθιά σκέψη, αλλά δοσμένα με ανάλαφρο, όχι όμως χαζό τρόπο. Καθώς προχωρά η ιστορία και η υπόθεση περιπλέκεται, η αλήθεια είναι ότι τα άλματα, τα οποία γίνονται δεν είναι πάντα πειστικά. Πιστεύω, ότι όταν ξαναδιαβάσω τη σειρά από την αρχή, θα εντοπίσω διάφορες ανακολουθίες και ανακρίβειες, αλλά δεν πειράζει, η αλήθεια είναι ότι πέρασα ευχάριστα διαβάζοντάς την και τελικά ο Βον καταφέρνει να ενώσει τα διάφορα νήματα της πλοκής και να λύσει την υπόθεση με αρκετή επιτυχία. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι υπάρχει κυρίαρχη μια θλίψη για τη χαμένη νιότη, αλλά και για το αναπόδραστο κάποιων πραγμάτων:

 

Spoiler

όταν ενημερωνόμαστε για μια δυσάρεστη μελλοντική εξέλιξη, μας περνά από το μυαλό, ότι όλο και κάτι θα γίνει και θα αλλάξει η κατάσταση, αλλά ο Βον δεν μας προσφέρει αυτή τη λύτρωση. Όσο και να ταξιδέψουμε, κάποιες φορές το κακό υπάρχει μέσα μας και δεν μπορούμε να απαλλαγούεμ από αυτό. 

 

Η σειρά παρουσιάζει κάποιες επιφανειακές, έστω, ομοιότητες με το αγαπημένο Stranger Things, που ξεκίνησε να προβάλλεται κάποιους μήνες μετά την έναρξη κυκλοφορίας του κόμικ, αφού μοιράζονται το ίδιο υπόβαθρο στο χρόνο και παρόμοιο στο χώρο και έχουν νεαρούς πρωταγωνιστές. Οι συγκρίσεις όμως σταματούν εδώ, αφού, εκτός από αυτά, το κόμικ και η σειρά ακολουθούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

 

Ο Βον γράφει απλούς, αλλά εύστοχους διαλόγους και αφήνει να μιλήσει το πολύ καλό σχέδιο του Cliff Chiang, ο οποίος εικονογραφεί με αξιοσημείωτη επιτυχία το σύμπαν, που χτίζει ο συγγραφέας. Το σχέδιο του είναι απλό, η σύνθεση των καρέ πολύ πετυχημένη. Δεν κόβει ίσως την ανάσα, αλλά είναι αρκετά διακριτικό, ώστε να μην κλέβει την παράσταση από τους χαρακτήρες. Τεράστια η συμβολή του κολορίστα Matt Wilson, ο οποίος προσφέρει τα ζωντανά χρώματα, τα οποία διαρκώς αλλάζουν. Και ο Jared K. Fletcher, που έχει αναλάβει το lettering συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα.

 

paper-girls-brian-k-vaughan-vol-1-paperback-paris-review.jpgPaperGirls04.jpg6c1e1c8e57e04a45a41dcf1984921a40.jpg11a712c7e5437739292a2f8eac06c439._SX1280_QL80_TTD_.jpg

 

Η σειρά έλαβε 2 βραβεία Eisner το 2016 (Best New Series και Best Penciller/Inker), άλλα δύο το 2017 (Best Writer και Best Colorist) και ξανά το βραβείο Best Colorist το 2019, ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο Hugo στην κατηγορία Best Graphic Story το 2017. Ολοκληρώθηκε σε 30 τεύχη, τα οποία συλλέχθησαν σε 6 trades, ενώ έχει αρχίσει και η κυκλοφορία των Deluxe Hardcovers, που λογικά θα είναι τρία συνολικά με 10 τεύχη το καθένα, αλλά δεν γνωρίζω εάν έχει ολοκληρωθεί. Εγώ διάβασα τα trades, που δεν περιέχουν κάτι παραπάνω.

 

Η καταχώρηση της Wikipedia για το κόμικ (περιέχει spoiler)

 

Κριτική του The Comics Journal για το κόμικ, που δημοσιεύθηκε μετά το 5ο τεύχος.

 

 • Like 18
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα πριν λίγο καιρό το πρώτο τεύχος. Ενώ βρήκα ωραία την ιδέα (πριν ακόμη το ανοίξω, ήξερα ότι θα πήγαινε προς sci-fi μονοπάτια) και μου έκαναν κλικ οι χαρακτήρες, δεν μπορούσα να ακολουθήσω εύκολα τους διαλόγους κι εκνευρίστηκα. Πρέπει να μου κάνει πολύ κακή εντύπωση ένα κόμικ για να το παρατήσω στο πρώτο κιόλας τεύχος. Το Paper Girls δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά αποφάσισα ότι δεν ήταν η ώρα του :) 

 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to Paper Girls (Brian K. Vaughan, Cliff Chiang, Matt Wilson, Jared K. Fletcher)
 • 10 months later...

Διάβασα τα 3 Deluxe. Αρχικά να πω ότι μου θύμισε πάρα πολύ το Saga. Δεν είναι παράξενο βέβαια, ίδιος συγγραφέας. Και το σχέδιο όμως κινείται στην ίδια λογική. Αρκετά απλό, σε σημεία απλοϊκό σχέδιο. Κάνει όμως καλά τη δουλειά του, όπως έγραψε και ο @leonidio δεν σε αποσπά από την ιστορία αλλά δεν εντυπωσιάζει και σε κανένα σημείο. Η οποία ιστορία, μπερδεμένη σε μεγάλο βάθμο, ίσως και χωρίς λόγο. Να φανταστείτε ότι σε κάποια σημεία έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα σε 2 ή 3 εκδοχές, παρελθοντική, παροντική και μελλοντική. Παρόλο που το διάβασα σερί, μερικές φορές έχασα τη μπάλα με το ποιος είναι ποιος. Ισως να τράβηξε 5-10 τεύχη παραπάνω από ότι έπρεπ, πιστεύω ότι αν ήταν πιο συμμαζεμένο θα πέρναγε αυτά που ήθελε να πει με μεγαλύτερη σαφήνεια. Εχει βρει πάντως ο Vaughan τη μανιέρα του πως να γράφει τεύχη, χωρίς ιδιαίτερο νόημα και σημασία για την προώθηση της πλοκής, χωρίς όμως απαραίτητα να ενοχλεί.

 

Το τέλος είχε την πρωτοτυπία του ότι δεν ήταν άλλο ένα happy end, αλλά μου φάνηκε, χωρίς λόγο και χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση. Πιστεύω ότι ανήκει στην κατηγορία των σειρών που θα μπορούσε να γίνει κάτι αρκετά καλό, αλλά δεν υπήρχε ιδιαίτερο υπόβαθρο για κάτι τέτοιο και το σχέδιο δεν το απογείωσε ποτέ. Καλό είναι για ένα διάβασμα, αν το δεις κιόλας και σχετικά χαλαρά και χωρίς να χαλιέσαι αν χάνεσαι σε σημεία. Σε καμία περίπτωση για όλα αυτά τα Eisner που προτάθηκε και πήρε, χωρίς να θυμάμαι βέβαια τι άλλο υποψήφιο έπαιζε εκείνη τη χρονία. Φαντάζομαι ότι έγινε λόγω Saga.

 

Δεν ένιωσα ποτέ ότι η σειρά είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες, και τελικά, για αυτό και δεν απογοητεύτηκα. Τίμιο και αξιοπρεπές, και μέχρι εκεί. 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

  Διάβασα το Paper Girls The Complete Story, το οποίο στην ουσία είναι ένα compendium που περιέχει όλα τα τεύχη της σειράς. Ό,τι πρέπει δηλαδή για binge-reading, κάτι το οποίο έκανα μέσα στο Πάσχα. 

 

  Λοιπόν, εν ολίγοις συμφωνώ σε μέσες άκρες με όσαν γράφτηκαν παραπάνω. Το κόμικ διαβάζεται απνευστί, ο Βον κλασικά έχει δημιουργήσει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μια πλοκή που είναι τυλιγμένη στο μυστήριο. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι, όπως και στο Y Τhe Last Man, έτσι και εδώ ο συγγραφέας δεν δίνει απλόχερα "ξεκάθαρες" απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, αλλά αντίθετα αφήνει τον αναγνώστη να τις ανακαλύψει μόνος του. Δηλαδή, εάν στο Υ ο Βον ήταν μια φορά (επιφανειακά) δυσνόητος, τότε στο Paper Girls είναι x5 άνετα. Νομίζω ότι εδώ το κάνει και επιτηδευμένα. Χρειάστηκε να αφιερώσω λίγη ώρα στη Βικιπαίδεια και στο reddit, προκειμένου να λύσω (ορισμένες) από τις απορίες μου.

 

  Πάντως, το μήνυμα και η θεματική του κόμικ σχετικά με τον "χρόνο" και την "αξιοποίηση του κάθε δευτερολέπτου που έχουμε στη διάθεση μας" αποτελούν στοιχεία που ναι μεν τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα sci-fi δημιουργήματα, αλλά είναι γεγονός ότι και εδώ ο Βον καταφέρνει να στα μεταλαμπαδεύσει πολύ αποτελεσματικά. Ειδικά μάλιστα, το τελευταίο τεύχος είναι φουλ στη νοσταλγία για τα ατίθασα χρόνια της νιότης και τη προσμονή της ενηλικίωσης. Είναι μια coming of age ιστορία.

 

  Το σχέδιο του Chiang μου ταίριαξε με τη ιστορία. Αν μη τι άλλο, μπορεί να μην είμαι μεγάλος φαν του, αλλά το σχέδιο μου άρεσε περισσότερο εδώ από ό,τι στη Wonder Woman του Azzarello.

 

  Δεν κρύβω ότι μου αρέσει ο Βον και όλα αυτά που έχει παρουσιάσει, οπότε δε μπορώ να είμαι και πολύ αυστηρός μαζί του. Προσωπικά, βάζω το Paper Girls στη τρίτη θέση των creator-owned έργων του, πίσω ακριβώς από το Saga (2) και Y The Last Man (1). Για όλους αυτούς τους λόγους, θα δώσω στο Paper Girls ένα ωραίο 7.5/10 και θα σας προτείνω να του ρίξετε μια ματιά.

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...