Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

MAD  1.jpg

 

Υπάρχουν πολλά περιοδικά κόμικς: περιοδικά για παιδιά, περιοδικά για εφήβους, περιοδικά για ενήλικες, περιοδικά για κορίτσια 'η αγόρια, για όσους θέλουν δράση, για όσους θέλουν να γελάσουν, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να ονειρευτούν ή να τρομάξουν, να προβλημαστούν, να μάθουν κάτι νέο.

 

Και υπάρχει και το MAD :D

 

Που φυσικά είναι ένα περιοδικό για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους. Το περιοδικό κόμικς που απευθύνεται και σε εκείνους, που ίσως δεν τους πολυαρέσουν τα κόμικς. Το περιοδικό για όλα τα κακά και βέβηλα παιδιά, που τα ισοπεδώνει όλα. Και πώς να ήταν αλλιώς, τη στιγμή που μασκότ του περιοδικού είναι ο εξαίρετος κύριος που βλέπετε, ο γλυκύτατος Alfred E. Newman;

 

Alfred E. Newman.jpg

 

Με απλά λόγια, ίσως το πιο διάσημο σατιρικό περιοδικό του κόσμου, που ισοπέδωσε με το χιούμορ του πολιτικούς, κινηματογραφικούς αστέρες, τραγουδιστές και πολλούς άλλους διάσημους, αλλά και απολύτως άσημους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αλλά ορισμένες φορές και κόμικς των μεγάλων εταιρειών. 

 

Τον Ιούλιο του 1979, το ήδη ιστορικό περιοδικό έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Α. Σαμούχου σε μια έκδοση αρκετά παρόμοια με την πρωτότυπη αμερικανική (μεγάλο σχήμα και ασπρόμαυρο) και ήρθε να ταράξει τα νερά της ελληνικής κοινωνίας (λέμε τώρα :P). 

 

Χωρίς να ξέρω εάν κάθε τεύχος του περιοδικού ακολουθούσε πιστά ή σχεδόν πιστά το αντίστοιχο αμερικάνικο ή αν γινόταν κάποια επιλογή ή συρραφή ιστοριών, σίγουρα όμως η δομή ήταν παρόμοια: υπήρχαν μια ή δύο σάτιρες πρόσφατων και γνωστών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, οι οποίες σατιρίζονταν ανηλεώς, κάποιες φορές σε σημείο εξευτελισμού και κάποια άλλες σατιρικές σελίδες των τότε μόνιμων συνεργατών του περιοδικού, ενώ στα πρώτα τεύχη υπήρχαν και κάποιες συνεργασίες Ελλήνων σχεδιαστών, κάτι που συνεχίστηκε σποραδικά και σε επόμενα τεύχη. Ενδεικτικά, το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους είχε σχεδιαστεί από τον πολύ σημαντικό δημιουργό Διογένη Καμένο, ο οποίος είχε συμβάλει και με ένα κόμικ μέσα στο περιοδικό.

 

Κάπως έτσι, το ελληνικό κοινό γνώρισε τους Al Jaffee,

 

Al Jaffee.jpg

 

Don Martin,

 

Don Martin.jpg

 

Dave Berg,

 

Dave Berg.jpg

 

Sergio Aragones,

 

Sergio Aragones.jpg

 

Jack Davis,

 

Jack Davis.jpg

 

Antonio Prohias,

 

Antonio Prohias.jpg

 

 

Angelo Torres (ο οποίος αναλάμβανε κυρίως τηλεοπτικές σάτιρες),

 

Angelo Torres.jpg

 

Mort Drucker (ο οποίος αναλάμβανε κυρίως κινηματογραφικές σάτιρες και ήταν ίσως το πιο βαρύ πυροβολικό του περιοδικού)

 

Mort Drucker.jpg

 

και γενικά "όλη τη συνηθισμένη ομάδα ηλιθίων", όπως με περισσή αυτογνωσία διακήρυσσε το ίδιο το περιοδικό. :D (Η αλήθεια, βέβαια, είναι, ότι δεν ξέρω άλλη περίπτωση, όπου τόσα πολλά και τόσο μεγάλα ταλέντα να εργάζονταν ταυτόχρονα στο ίδιο περιοδικό κόμικς)

 

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην ευρηματική ορισμένες φορές ελληνική μετάφραση (βλέπε και τη σελίδα με την παρωδία του "Γκαλάκτικα"), η οποία άφηνε αμετάφραστα κάποια από τα σλόγκαν, που υπήρχαν σε κάποιες εικόνες και ή δεν μεταφραζόντουσαν στα ελληνικά ή δεν σήμαιναν κάτι για τον Έλληνα αναγνώστη της εποχής εκείνης, μια πρακτική που πιστεύω ότι ήταν εσκεμμένη. 

 

Τελικά το περιοδικό κυκλοφόρησε το 56ο και τελευταίο τεύχος του τον Αύγουστο του 1984. Κυκλοφόρησαν και αρκετοί τόμοι των τριών τευχών, κάποιοι με τα εξώφυλλά τους, άλλοι όχι. Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω ότι και τα 56 τεύχη κυκλοφόρησαν σε τόμο είτε με είτε χωρίς τα εξώφυλλα. 

 

MAD 56.jpg

 

Επίσης, το περιοδικό εξέδωσε και τρία αυτοτελή τομάκια με θεματική ενότητα (Ντέιβ Μπεργκ, Ντον Μάρτιν, Κατάσκοπος Εναντίον Κατασκόπου), στο πρότυπο των αντίστοιχων, πολυάριθμων μικρών τόμων που έχει κυκλοφορήσει η αμερικανική έκδοση, αλλά αυτή είναι μια άλλη παρουσίαση. :) 

 

Το 1997 επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά από τη Delta Graph, αλλά κι αυτή είναι μια άλλη παρουσίαση. :) 

 

Όταν το είχα ανακαλύψει, είχα ενθουσιαστεί: ήταν για εμένα ένα εντελώς καινούριο, φρέσκο, πολύ ειρωνικό και τρελό χιούμορ, το οποίο εκτίμησα πάρα πολύ και ακόμη και σήμερα θυμάμαι πολλά από τα αστεία και τις ατάκες στο περιοδικό. Για μένα, είναι ένα από τα περιοδικά με τα οποία ξεκαρδιζόμουν και επηρέασε πολύ την αίσθηση του χιούμορ μου (στο σημείο αυτό κάποιοι θα αναφωνήσουν: "τώρα εξηγούνται όλα" :toad:). Δεν γνωρίζω πώς θα φανεί το περιοδικό σήμερα και τι εντύπωση θα κάνει, ούτε το αν οι σάτιρες των ταινιών και των σειρών θα πούνε κάτι σε ανθρώπους που δεν τις έχουν δει. Ίσως κάποιοι να το βρουν ξεπερασμένο, δεν ξέρω, το χιούμορ είναι πολύ προσωπική υπόθεση :) . Αν όμως φαίνεται τετριμμένο χιούμορ σήμερα, είναι επειδή υπήρξε πολύ επιδραστικό και το αντέγραψαν πάρα πολλοί έκτοτε. 

 

Πλέον, το αμερικανικό περιοδικό έχει αναστείλει την έκδοσή του και κυκλοφορεί με παλιότερο υλικό. Η είδηση της αναστολής έκανε μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ, όπου το MAD ήταν θεσμός. Περισσότερα για την αμερικανική έκδοση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στα αγγλικά. Ελπίζω να μπορέσει κάποιος να κάνει και ένα αφιέρωμα στο φόρουμ μας. 

 

Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα τεύχη του περιοδικού και σε καλή τιμή. Κάπως δυσκολότερο είναι να βρεθούν σε καλή κατάσταση, επειδή το χαρτί των εξωφύλλων ήταν πολύ λεπτό και πολλές φορές υπήρχε φθορά στη ράχη ή αποκολλείτο το εξώφυλλο μερικώς. Όποιοι το ψάχνετε, να ξέρετε, ότι το τεύχος 17 δεν είναι κανονικό τεύχος, αλλά το ημερολόγιο του 1981. 

 

Όλα τα σκαανρίσματα έγιναν από εμένα. Την εικόνα του Alfred E. Newman τη βρήκα στο Διαδίκτυο. :) 

  • Like 7
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

On 30/4/2020 at 9:50 ΜΜ, leonidio said:

Επίσης, το περιοδικό εξέδωσε και τρία αυτοτελή τομάκια με θεματική ενότητα (Ντέιβ Μπεργκ, Ντον Μάρτιν, Κατάσκοπος Εναντίον Κατασκόπου), στο πρότυπο των αντίστοιχων, πολυάριθμων μικρών τόμων που έχει κυκλοφορήσει η αμερικανική έκδοση, αλλά αυτή είναι μια άλλη παρουσίαση.

Ερώτηση τα συγκεκριμένα (που είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθούν  παρεμπιπτόντως ) έχουν συγκεντρωτικά στριπακια που εκδόθηκαν μέσα στα τεύχη ή ακυκλοφόρητες ενότητες  στα ελληνικά ?

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, james768 said:

Ερώτηση τα συγκεκριμένα (που είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθούν  παρεμπιπτόντως ) έχουν συγκεντρωτικά στριπακια που εκδόθηκαν μέσα στα τεύχη ή ακυκλοφόρητες ενότητες  στα ελληνικά ?

 

Πολύ καλή ερώτηση, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω την απάντηση. Μετά από τόσα χρόνια, η μνήμη μου δεν με βοηθά. Έχω την εντύπωση, πάντως, ότι περιείχαν και ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα υλικό και ότι ήταν προσαρμογές στα ελληνικά αντίστοιχων τόμων, που είχαν κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ελπίζω να μας διαφωτίσει. :) 

 

Και, ναι, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...