Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

 viber_image_2022-10-29_20-03-33-387.thumb.jpg.5c142214c428b29cdeb99729b53d9394.jpgviber_image_2022-10-29_20-03-38-350.thumb.jpg.479f5a9e5eaca0d43e4d9d7965f416a2.jpg

(εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο για το αρχείο μας!)                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                           ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

 

Μέρα που ήταν εχθές. Ας κάνω μια παρουσίαση σχετική. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ σχεδίου και σεναρίου( μιας που μιλάμε για γελοιογραφίες). Ξεκινάω λοιπόν .

 

                                                                                                                                                                        ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Αρχικά οι γελοιογραφίες είναι όλες εξαιρετικές, γεμάτες χιούμορ. Παρατήρησα ότι σε αρκετές από αυτές οι δημιουργοί "έπαιζαν" με το ρητό "Veni, vidi, vici". Λογικό, μιας που βλέπουν το Μουσολίνι, ως έναν μοντέρνο Καίσαρα πλην όμως... ασόβαρο! Επιπρόσθετα, αντιμετώπιζαν τον Μουσολίνι ως μία καρικατούρα, ένα καρτούν παρά σαν μία σοβαρή οντότητα- στρατιωτική απειλή. Παρόμοια αντιμετωπίζεται και ο Ιταλικός στρατός. Πραγματικά πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ενθαρρύνονταν κατά πολύ με αυτή την προσέγγιση των Ιταλών. Παράλληλα υπάρχει κι ένα επιπλέον σκέλος, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι Αγγλικές γελοιογραφίες της εποχής με το αντίστοιχο θέμα. Το ενδιαφέρον είναι,  ότι  σε αυτές, το πρόσωπο που γελοιοποιείται, είναι -κυρίως- ο Χίτλερ κι όχι ο Μουσολίνι. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι Βρετανοί κήρυξαν τον πόλεμο στους Γερμανούς, όχι στους Ιταλούς. Αντίθετα, εμείς δεχθήκαμε ιταλική επίθεση.  Αν και πολυσέλιδο, το άλμπουμ διαβάζεται μέσα σε μία ώρα, καθώς πρόκειται για γελοιογραφίες κι άρα ελάχιστα λόγια. Πριν διαβάσετε το βιβλίο, ρίξτε και μια ματιά στον εξαιρετικό και καλογραμμένο πρόλογο- εισαγωγή του Χρήστου Σολομωνίδη( τον οποίο επισυνάπτω παρακάτω). Πραγματικά πολύ ενημερωτικός. Στο τέλος έχει μία μικρή βιογραφία για τον δημιουργό επίσης εξαιρετικά ενημερωτική. Δημιουργός, όχι των γελοιογραφιών, αλλά του βιβλίου. Στο βιβλίο όμως, παρατίθενται έργα πολλών γελοιογράφων της εποχής, τα οποία διασώθηκαν από τον προαναφερθέντα κύριο κατά τη διάρκεια της κατοχής.  Τέλος, να διευκρινίσω πως οι λεζάντες, είναι σε καθαρεύουσα κι εννοείται ότι δεν είναι όλα τα σκίτσα της ίδιας υφής. Κάποια είναι πιο σοβαρά, άλλα πιο αστεία, άλλα όχι και τόσο πετυχημένα. Όλα όμως, έχουν ως θεματική την εισβολή των Ιταλών ή τη γελοιοποίηση του αρχηγού τους Μουσολίνι.

 

                                                                                                                                                                                  Η ΕΚΔΟΣΗ

 

Η έκδοση που παρουσίασα μόλις δόθηκε με την εφημερίδα :" ΤΑ ΝΕΑ", όταν ακόμη αυτά υπάγονταν στο γνωστό    . Υπάρχει όμως και προγενέστερη έκδοση εδώ με το ίδιο περιεχόμενο, με διαφορετικό γραφιστικό κομμάτι και διαφορετικό σχήμα. Η ποιότητα έκδοσης είναι υψηλή με καλό χαρτί και στιβαρή κόλληση. Οι διαστάσεις του είναι 20.5 x 18.5, με αποτέλεσμα να μοιάζει με στριπ. Κυκλοφόρησε πριν εννιά χρόνια, τέλη Οκτωβρίου 2013. Εξυπακούεται νομίζω, ότι όλες οι γελοιογραφίες είναι ασπρόμαυρες.  Γενικά στο μέλλον εκτός από συλλεκτικό θεωρώ ότι θα είναι και μία εκπληκτική πηγή γνώσης για το Έπος του 1940. Κρίμα μόνο που κυκλοφόρησε μόνο ως ένθετο. Μια τέτοια ωραία έκδοση θα έπρεπε να κοσμεί τα ράφια πολλών βιβλιοπωλείων( θεωρώ πως παρ' ότι έκδοση εφημερίδας, είναι ανώτερη από την άλλη).

 

 

Και η διαφήμιση στο youtube για το αρχείο του φόρουμ!:beer2:

Spoiler

Σύντομα θα ανέβει και το επιπλέον υλικό του βιβλίου!:beer:

 

  • Like 4
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ ωραία και επίκαιρη παρουσίαση @Θοδωρής Καραπάνος:makia:

Κατά σύμπτωση, υπήρχε ένα άρθρο στη σημερινή "Εφημερίδα των Συντακτών", γραμμένο από τον @Der_Koulifetenberg, που ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα. Θα το ανεβάσω, όταν ανεβεί και στον ιστότοπο της εφημερίδας. :) 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, leonidio said:

Πάρα πολύ ωραία και επίκαιρη παρουσίαση @Θοδωρής Καραπάνος:makia:

:thanx:@leonidio για τα καλά σου λόγια. Κάτι τέτοια με κάνουν να χαίρομαι να παρουσιάζω τίτλους!:)

3 hours ago, leonidio said:

Κατά σύμπτωση, υπήρχε ένα άρθρο στη σημερινή "Εφημερίδα των Συντακτών", γραμμένο από τον @Der_Koulifetenberg, που ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα. Θα το ανεβάσω, όταν ανεβεί και στον ιστότοπο της εφημερίδας. :) 

Υπέροχα! Προβλέπω ότι θα ανοίξει συζήτηση. Ευελπιστώ να γράψει κι ο Περικλής δύο πραγματάκια.

Α και κάτι τελευταίο. Σήμερα, στην ΕΡΤ είχε στη Μηχανή του Χρόνου αφιέρωμα για το ύψωμα 731. Άγνωστες πληροφορίες και χρήσιμες για μια μάχη που έκρινε τον ρου του Ελληνοϊταλικού πολέμου κι εν τέλει την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν κάποιος έχει μια ώρα ελεύθερη αύριο λόγου χάρη, ας κάτσει να το δει, είναι πολύ καλή εκπομπή και συγκινητική. Μιλούν και δύο βετεράνοι ~90 χρονών. Ο ένας εξ' αυτών μάλιστα, πέθανε λίγο καιρό μετά τα γυρίσματα. :beer:

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...