angeltze Posted October 9, 2022 Share Posted October 9, 2022 Goodbye, Eri / Sayonara Eri MAL Status: finished Author & Artist: Tatsuki Fujimoto Volumes: 1 Chapters: 1 (One-shot) Serialization: Shonen Jump+ Run: 11/4/22 Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το αριστούργημα To Goodbye, Eri είναι το νεότερο one-shot που έχει γράψει και σχεδιάσει ο Fujimoto και έκτοτε έχει βγάλει ένα ακόμη, μικρό one-shot σε σχέδιο ενός/μιας πρώην βοηθού του, ονόματι Oto Tooda, το Just Listen to the Song. Ο λόγος που κάνω αυτή τη διάκριση είναι επειδή το Goodbye Eri, ενώ δεν είναι το πιο πρόσφατο one-shot συνολικά, είναι το τελευταίο αποκλειστικά δικό του one-shot που έχει βγει έως τώρα. ΥΓ. Προσπάθησα να βρω σελίδες που ουσιαστικά δεν σποιλάρουν τίποτα χωρίς context και έπρεπε να σβήσω τους διαλόγους. Παρολ'αυτά, νομίζω ότι δείχνουν το υλικό ικανοποιητικά. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο one-shot είναι ότι είναι αδύνατον να το περιγράψω ή να δώσω μια σύνοψη της πλοκής. Είναι γεμάτο με ιδέες, ανατροπές και καφρίλα σε κάθε σελίδα, σε σημείο που, εάν αποκάλυπτα το οτιδήποτε εκτός από το γεγονός ότι έχει να κάνει με ταινίες (μια όχι και τόσο κρυφή αγάπη του Fujimoto, όντας τεράστιος σινεφίλ), ίσως και να μην έβγαζε κανένα νοήμα. Είναι ξεκάθαρα μια εμπειρία στην οποία ο αναγνώστης πρέπει να μπει σχεδόν αποκλειστικά τυφλά, γι'αυτό θα παρακαλούσα σε οποιοδήποτε πιθανό σχόλιο γίνει, να μην σποιλάρει ΤΙΠΟΤΑ, ειδικά το φινάλε, το οποίο είναι πιθανότατα η πιο δυνατή στιγμή του one shot. That being said, η ιστορία είναι φανταστική, αξιοποιώντας εξαιρετικά διάφορους τρόπους storytelling για να περάσει το συναίσθημα και τις εντάσεις κάθε σκηνής. Είναι 200 σελίδες, αλλά διαβάζεται νεράκι, κύριως χάρη στη σκηνοθεσία του, με το μεγαλύτερο μέρος του να αποτελείται από τετράδες καρέ σε κάθε σελίδα, δίνοντας πραγματικά την αίσθηση ότι δεν διαβάζουμε μάνγκα, αλλά αντιθέτως παρακολουθούμε μια ταινία χαμηλού budget, κάτι που πράγματι συμβαίνει και μέσα στην ιστορία. Η ικανότητα του Fujimoto να φτιάχνει μάνγκα που διαβάζονται σαν ταινία με κινηματογραφική σκηνοθεσία είναι αξεπέραστη και έχει κερδίσει τον απεριόριστο σεβασμό μου. Τα καρέ που πρέπει να χτυπήσουν, θα χτυπήσουν. Οι μιλιές που πρέπει να ξαφνιάσουν, θα ξαφνιάσουν. Η μαεστρία του στο στήσιμο των καρέ και στην αμεσότητα των συναισθημάτων είναι πολύ χαρακτηριστική. Τέλος, η συναισθηματική πολυπλοκότητα των χαρακτήρων είναι Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΗ, θα την διαπιστώσετε εμπράκτως διαβάζοντας. Το σχέδιο, από την άλλην, είναι πολύ δυνατό. Γενικά, φαίνεται ότι ο Fujimoto αρέσκεται να σχεδιάζει πιο ρεαλιστικές μορφές και όχι τα υπερβολικά χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει στην ιαπωνική κουλτούρα και τα character designs του είναι πολύ όμορφα, ειδικά η Eri είναι πραγματικά ερωτεύσιμη μορφή. Φαίνεται ότι έχει πάρει πολλή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα από το Chainsaw Man, το οποίο είχε προηγηθεί στην εργογραφία του. Γενικότερα, η ιστορία έχει μια εδραιωμένη αίσθηση ρεαλισμού, παρά τα όσα συμβαίνουν όσο εκτυλίσσεται η πλοκή. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στα περιβάλλοντα, όπως και στην αίσθηση "κουνημένης κάμερας" στα καρέ του. Το ένα πράγμα όμως που είναι ΚΟΡΥΦΗ για μένα είναι οι εκφράσεις των προσώπων και η κινησεολογία των χαρακτήρων. Είναι απλά τρελό πως ο Fujimoto μπορεί να αποδώσει συναισθήματα με απίστευτα subtle αλλαγές των εκφράσεών τους σε κατά τα άλλα στατικές σκηνές. Πάνω απ'όλα, το Goodbye, Eri απλά δείχνει το ταλέντο του εν λόγω δημιουργού σε πλήρη έκταση. Φανταστική ιστορία, εξαιρετικό σχέδιο, τρομερό συναισθηματικό nuance και ένα φινάλε που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας ταράξει ριζικά. Το συγκεκριμένο one shot επίσης, για μένα, σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον Fujimoto και τις δουλειές του, γιατί είδαμε μια πιο ώριμη και μεθοδευμένη προσέγγιση στην τέχνη των μάνγκα σε σύγκριση με το Chainsaw Man και τα παλιότερα έργα του, τα οποία ήταν πιο έξαλλα και χαοτικά στη φύση τους. Αυτή η νέα εποχή είναι πλέον εδραιωμένη στο δεύτερο part του Chainsaw Man, το οποίο πραγματικά θυμίζει πάρα πολύ το παρόν one shot σε όλο το στησιμό του, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον χαοτικό κόσμο που ξέραμε από το πρώτο part του Chainsaw Man. Με λίγα λόγια, μια απίστευτα ποιοτική δουλειά από έναν άνθρωπο που ξέρω ότι θα γίνει "κλασικός" που διαβάζεται σε μια καθισιά. Μηδέν λόγοι για να μην το τσεκάρετε Ένα πανεύκολο 11/10 από μένα. ΥΓ. θα φτιάξω σίγουρα παρουσίαση και για το Look Back, το άλλο ξεχωριστό one shot που έχει φτιάξει. Πιθανότατα, όταν πάρω και τον φυσικό τόμο στα χέρια μου και του ρίξω κι άλλη μια αναγνωσάρα. 6 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 @angeltze Το πες και το κανες σε χρόνο ρεκορ! εξαιρετική παρουσίαση για ένα υπέροχο manga! 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted October 10, 2022 Author Share Posted October 10, 2022 Ε το 'νιωθα εκείνη τη στιγμή Στο μεταξύ, είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά στο εγγύς μέλλον, αφού πουλήσει καλά το Look Back (και εννοείται θα το τσιμπήσω όσο πιο άμεσα γίνεται). Θα ενημερώσω εδώ για τυχόν εξελίξεις σε αυτό το θέμα. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θοδωρής Καραπάνος Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 @angeltze, η παρουσίασή σου, είναι απλά εξαιρετική. Ενώ είναι μακρά, διαβάζεται νεράκι. Εν τω μεταξύ, αφού το συγκεκριμένο υπάρχει και στο Manga District, θα κοιτάξω να το αποκτήσω(να δω τι θα πρωτοπάρω). Πριν λίγο διάβασα το σχόλιό σου στο "Τι διάβασα τελευταία" και συμφωνώ πως πρόκειται για παρουσίαση- ρεκόρ. Επίσης πολύ ωραίο πινακάκι έφτιαξες, λέω, μήπως το υιοθετήσω κι εγώ στις παρουσιάσεις μου. Όσον αφορά την πλοκή κρατάω σίγουρα αυτό το σχόλιο του @The Fists Of Stan Lee. Quote Κλάμα, κλάμα και άπειρο ακόμα ΚΛΑΜΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙ!!! 10'/10!!!!! Μια ερώτηση έχω μόνο. 1 hour ago, angeltze said: Στο μεταξύ, είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά στο εγγύς μέλλον, Δεν έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά ακόμη; Τότε πώς το διάβασες; Σκαναρισμένο; 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rombax Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 9 minutes ago, ΘK08 said: Δεν έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά ακόμη; Τότε πώς το διάβασες; Σκαναρισμένο; Δεν είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός στο θέμα αυτό, αλλά από ότι ξέρω στα manga γίνονται πολύ συχνά fan translations στα αγγλικά από κάποια άλλη γλώσσα, πριν βγει η επίσημη αγγλική μετάφραση. Επίσης τα περισσότερα μπορείς να τα βρεις πολύ εύκολα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα το Goodbye Eri της παρουσίασης αυτής το βρήκα εδώ. 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 Διαβάστε το ποσοδήποτε. Είναι ένα πανάλαφρο χαριτωμένο κομικσάκι! Spoiler 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted October 10, 2022 Author Share Posted October 10, 2022 (edited) 3 hours ago, ΘK08 said: @angeltze, η παρουσίασή σου, είναι απλά εξαιρετική. Ενώ είναι μακρά, διαβάζεται νεράκι. Εν τω μεταξύ, αφού το συγκεκριμένο υπάρχει και στο Manga District, θα κοιτάξω να το αποκτήσω(να δω τι θα πρωτοπάρω). Δεν έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά ακόμη; Τότε πώς το διάβασες; Σκαναρισμένο; ΛΟΙΠΟΝ! Για αρχή, δεν υπάρχει στο manga district, αυτό που θα φέρουν είναι το Look Back, το προηγούμενό one shot που είχε φτιάξει. Να το πάρεις Στα αγγλικά πράγματι δεν έχει κυκλοφορήσει, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι σχεδόν όλα τα μάνγκα, και ειδικότερα όλοι οι τίτλοι του Shonen Jump ουσιαστικά, πλέον έχουν ταυτόχρονη κυκλοφορία παγκοσμίως διαδικτυακά, όχι πρώτα στην Ιαπωνία και ύστερα μεταφράσεις. Συνήθως αυτό γίνεται μέσω επίσημων σελίδων/αππ όπως το manga plus, στο οποίο και ανέβηκε και το Goodbye Eri για περιορισμένο χρονικό διάστημα ταυτόχρονα με την Ιαπωνία. Και όπως βλέπεις από τον Rombax, είναι προφανώς ακόμα διαθέσιμο σε aggregator sites. Το όλο ζήτημα είναι να κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή στα αγγλικά, να το πάρουμε και στα χέρια μας. 3 hours ago, Rombax said: από ότι ξέρω στα manga γίνονται πολύ συχνά fan translations στα αγγλικά από κάποια άλλη γλώσσα, πριν βγει η επίσημη αγγλική μετάφραση. Η μετάφραση του είναι επίσημη Edited October 10, 2022 by angeltze 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΜΙΞ Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 (edited) Ήδη σκεφτόμουν να το τσεκάρω και τώρα με κάνεις περισσότερο να θέλω να το διαβάσω όταν με το καλό βγει τυπωμένο στα αγγλικά. Edited October 10, 2022 by ΚΟΜΙΞ 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted October 11, 2022 Share Posted October 11, 2022 11 hours ago, angeltze said: Στα αγγλικά πράγματι δεν έχει κυκλοφορήσει, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι σχεδόν όλα τα μάνγκα, και ειδικότερα όλοι οι τίτλοι του Shonen Jump ουσιαστικά, πλέον έχουν ταυτόχρονη κυκλοφορία παγκοσμίως διαδικτυακά, όχι πρώτα στην Ιαπωνία και ύστερα μεταφράσεις. θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2023 5 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted October 11, 2022 Author Share Posted October 11, 2022 Εξαιρετικά νέα. Το έχω τσιμπήσει ήδη, που λέει ο λόγος. Ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα βλέπω, λογικό που δεν το πήρα χαμπάρι. Να η ευκαιρία σας 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts