Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Αντίο Μπάτμαν (Τάσος Θεοφίλου, Kanellos Kob)


 Share

Recommended Posts

Το διήγημα που έμελλε να μετατρέψει τον θρύλο του Μπάτμαν σε μια καπιταλιστική φιγούρα, δεν είναι άλλο από το "ΑΝΤΙΟ ΜΠΑΤΜΑΝ" του Τάσου Θεοφίλου. Ένα διήγημα που επιλέγει να μιλήσει με ειλικρίνεια, και να αποδώσει ένα πολιτικό νόημα στον κόσμο της Γκόθαμ Σίτι...

ANTIO-BATMAN-TASOS-THEOFILOU.thumb.jpg.4eabea486ea29bcffd4ebfea65b2011c.jpg
Το ολιγοσέλιδο διήγημα, γραμμένο το 2011 στη Λαμία, αποτέλεσε και ένα από τα τελευταία του Θεοφίλου πριν την προφυλάκισή του. Ο Τάσος Θεοφίλου βρέθηκε στη δίνη μιας από τις πιο πολύκροτες δικαστικές πλάνες των τελευταίων ετών. Κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», στο Εφετείο –κι ενώ η υπόθεση του πήρε δημοσιότητα από αλληλέγγυους και Μέσα που διαπίστωσαν ότι το κατηγορητήριο έβριθε από κενά- αθωώθηκε. Έζησε πέντε χρόνια μέσα στη φυλακή, Δομοκό και Κορυδαλλό, όπου συνέχισε να γράφει καθημερινά. Ήδη ήταν γνωστός blogger ως Τάσσιος Θήτα το 2012.

 

Ενώ ο Θεοφίλου ήταν ακόμα εντός των τεσσάρων τοιχών μιας φυλακής, ο Kanellos Kob παίρνει στα χέρια του αυτό το διήγημα, και με δική του πρωτοβουλία το μετατρέπει σε ένα 16-σελιδο κόμικ. 

unnamed.thumb.jpg.522213e4f1d8d0eaf39e06cb18fc2132.jpg

Το έστειλε στον Θεοφίλου, έγιναν μερικές διορθώσεις στο κείμενο και ακολούθησε η έκδοση του άλμπουμ –λίγο καιρό μετά την αποφυλάκιση και αθώωση του Θεοφίλου- το 2018, από την εκδοτική Red n’ Noir. Το κόμικ έγινε τόσο ανάρπαστο, ώστε κέρδισε το βραβείο Κοινού στα ΕΒΚ το 2019. Να σημειωθεί πως όλη η παραγωγή του έγινε όσο ο Θεοφίλου ακόμα πάλευται για τη δικαίωσή του...

 

Γιατί όμως τέτοια επιτυχία; Το «Αντίο, Μπάτμαν» μιλάει για τον Τζο Τσιλ, έναν φτωχό προλετάριο που κατάφερε να τρυπώσει στην έπαυλη του κυρίου Γουέην -εν μέσω μια δεξίωσης- ως σερβιτόρος. Να σημειωθεί πως ο Τζο Τσιλ όμως έχει καταλάβει πως ο Μπρους Γουέην και ο Μπάτμαν είναι το ίδιο άτομο. Απώτερος σκοπός; Να αποδομήσει αυτόν τον θρύλο. Καθώς προχωράει το κόμικ παρακολουθούμε τον μπάτμαν να τον απαγάγει ο τζο, και εκεί έχοντάς τον δεμένο, μετά από έναν διάλογο γεμάτο πόνο από τον τζο ως προς τον ήρωα που τον κατέστρεψε, τελειώνοντας (spoilers) στην δολοφονία του μπάτμαν, από όπλο.

cOVER.thumb.png.9824ad8f8a0a217f4c8a45d9d6e12de0.png
Ο Μπάτμαν στο συγκεκριμένο κόμικ αντιμετωπίζεται ως ένα κακομαθημένο κωλόπαιδο που έχει πάρει τον νόμο στα χέρια του. Μια φιγούρα που εκπροσωπεί την παντοδυναμία της αστικής τάξης. Κάποιος που ασκεί μια ακροδεξιάς υφής αντεγκληματική πολιτική. Που επιχειρεί να πάει το δόγμα Νόμος και Τάξη ένα βήμα παραπέρα. Ενσαρκώνει έναν ολόκληρο παρακρατικό μηχανισμό και εκφράζει το προνόμιο της αστικής τάξης στην αυτοδικία. 

batman-1.thumb.jpg.a0a4ba61b927c93a3b52bd2ee02e2610.jpg

Το κομικ αποτελεί έναν πολιτικό προβληματισμό του συγγραφέα, εξηγώντας ουσιαστικά τον πόνο που οφείλεται στις ταξικές αιτίες. Αιτίες που προκαλούνται από τον ίδιο τον Μπάτμαν. Γιατί εμείς ως αναγνώστες, ως θαυμαστές, τον κοιτάμε σαν θεό, αλλά παραβλέπουμε πολλές φορές την αλήθεια. Μια αλήθεια που η παιδική μας αφέλεια μας αποτρέπει από το να την αναγνωρίσουμε. Γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Τάσος Θεοφίλου, «Η Γκόθαμ Σίτι είναι μια δυστοπία». Η αποκατάσταση της αλήθειας είναι το «Αντίο, Μπάτμαν». Και πραγματικά δείχνει πως το καλλιτεχνικό πνεύμα μπορεί να εκφραστεί τόσο ψυχρά μέσα από μόνο 16 σελίδες.

1531095655076-Stigmiotypo-2018-07-05-121405.thumb.png.22cb286d597168d8088de0ae051e71d3.png

Προσωπικά, είναι το πιο explicit πολιτικό κόμικ των τελευταίων ετών, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα... 

 

Κείμενα & συνεντεύξεις γύρω από τον κόμικ: 

Διαβάζοντας την ποπ κουλτούρα με ταξικά γυαλιά - Smassing Culture

Ο Σκοτεινός Ιππότης Κλείνει Τα 80 - Smassing Culture

Ο Τάσος Θεοφίλου Λέει Αντίο Στον Μπάτμαν - Vice

Συνέντευξη Τάσος Θεοφίλου - Comicdom

 

 

Το site αφιερωμένο στον αγώνα ελευθέρωσης Θεοφίλου, με τον τίτλο Αντίο Μπάτμαν... 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα, πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του μύθου του Μπάτμαν, άκρως ανατρεπτική και πολιτικά φορτισμένη ή μάλλον στρατευμένη, για αυτό το λόγο φοβάμαι ότι δεν θα αρέσει σε πολύ κόσμο.

 

Αν προσπεράσουμε αυτό (γιατί όμως, αφού η πολιτική τοποθέτηση είναι και ο λόγος ύπαρξης του κόμικ; ), σίγουρα μιλάμε για πολύ στέρεη εικονογράφηση με πολύ καλό στήσιμο των καρέ από τον Kanellos Kob. Ακόμα κι αν σε κάποιον δεν αρέσει το πολιτικό υπόβαθρο του κόμικ, θα του αρέσει το σχέδιο. Στα συν και η μεγάλη σε σχήμα έκδοση, η οποία αναδεικνύει το σχέδιο. 

 

Βασικά, το μόνο μου παράπονο είναι οι λίγες σχετικά σελίδες του κόμικ, αφού θα προτιμούσα να είναι κάπως πιο χορταστικό και με κάπως πιο τονισμένο το ψυχολογικό υπόβαθρο του ήρωα (όχι του Μπάτμαν, του Τζο Τσιλ :P), αλλά και σίγουρα ακόμη περισσότερη έμφαση στο πολιτικό υπόβαθρο. Αφού έχει αυτόν τον προσανατολισμό, καλύτερα να γίνει σε όσο μεγαλύτερο βάθος γίνεται.

 

1 hour ago, Jonas said:

Προσωπικά, είναι το πιο explicit πολιτικό κόμικ των τελευταίων ετών, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα

 

Σίγουρα, από ελληνικά κόμικ, ισχύει αυτό, τουλάχιστον για όλα όσα έχω διαβάσει. 

 

Μπορείτε να το βρείτε και σε βιβλιοπωλεία σε πολύ χαμηλή τιμή  Αξίζει να το διαβάσετε, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό. 

 

Πολύ ωραία παρουσίαση @Jonas, ευχαριστώ πολύ :beer:

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πολύ ενδιαφέρον κόμικ, τόσο από πλευράς μηνύματος (δεν μπορώ να πω "πλοκής" γιατί είναι υποτυπώδης) όσο και σχεδίου. Αρκετά εύστοχη η πολιτική ανάγνωση του μπατμανικού μύθου. Αλλά όπως και ο @leonidio θα ήθελα περισσότερες σελίδες :prankster:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...