Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

O μεγάλος μαιτρ του τρόμου και σπουδαίος horror mangaka Junji Ito(Uzumaki,Tommie) γεννήθηκε το 1963 στη νομαρχία Gifu της περιοχής Chubu της κεντρικής Ιαπωνίας.Έχει επηρεαστεί από μεγάλους horror δημιουργούς(είτε mangaka είτε συγγραφείς) όπως οι Hideshi Hino,Kazuo Umezu,H.P.Lovecraft και άλλους.Πρωταρχική του όμως έμπνευση ήταν τα σχέδια της αδερφής του όταν ήταν παιδί.

Στο Gyo(μεταφράζεται και ως Ψάρι) η έμπνευση για τον Ito προέρχεται από την ταινία του Steven Spielberg “Jaws”.Σύμφωνα με τον Ito o μεγάλος σκηνοθέτης μπόρεσε να αποδώσει με αληθινό τρόπο το φόβο που προκαλεί ένας δολοφόνος καρχαρίας στους ανθρώπους.

gyo-cover-art.thumb.png.cdbc3652250ce58c37d050d4843a6d3a.png

Φανταστείτε το ίδιο πράγμα με καρχαρία που κυκλοφορεί και στη ξηρά!!H σειρά κυκλοφόρησε στην εβδομαδιαία ανθολογία με κόμικ Big Comic Spirits από το 2001 μέχρι το 2002 και αργότερα σε δύο tankobon από τις εκδόσεις Shogakukan.Στην Αμερική κυκλοφόρησε σε 2 τόμους το Σεπτέμβριο του 2003 και το Μάρτιο του 2004 και αργότερα επανεκδόθηκε από τη VIZ media.

Η ιστορία του Gyo διαφέρει σε σύλληψη από άλλες δημιουργίες του Ito(Uzumaki,Tommie)καθώς δεν επικεντρώνεται τόσο στον ψυχολογικό τρόμο(φαντάσματα,δαίμονες)όσο περισσότερο στο υπερφυσικό,καθώς επίσης και στις επιπτώσεις του να πηγαίνεις κόντρα στη φύση,καθώς και τι μπορεί να προκαλέσει η ανθρώπινη ασυνέπεια.

gyo-1.thumb.png.54a3a90b01579fe0ab0da42393b9bc40.png

Οι διακοπές του Tadashi και της φίλης του Kaori στην Okinawa θα μετατραπούν σε εφιάλτη όταν ορδές νεκρών ψαριών θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στη ξηρά,μέσο μεταλλικών ποδιών που ξαφνικά έχουν φυτρώσει στο σώμα τους…Πολύ γρήγορα το φαινόμενο θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ιαπωνία(και στον υπόλοιπο κόσμο)και τα μεταλλικά πόδια καθώς και η δύναμη που τα κινεί,όπως θα ανακαλύψει ο Tadashi είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων πειραμάτων…

Gyoframe1.thumb.jpg.3a43ac2bdbd6bb623547c39545c2389a.jpg

Το manga είναι γεμάτο φρικιαστικές σκηνές,υπάρχει μία έντονη αγωνία για την τύχη όχι μόνο των πρωταγωνιστών,αλλά και για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο,και σε κάθε του panel ο Ito δεν αφήνει κυριολεκτικά τον αναγνώστη να πάρει ανάσα.Δυναμικά panel έντονης δράσης και εντυπωσιακών σκηνών καταστροφής.

Νιώθεις ότι ειδικά ο μεγάλος καρχαρίας θα πεταχτεί από τις σελίδες του κόμικ για να σε αρπάξει..To δυστοπικό τοπίο σε όλο του το μεγαλείο...Το τέλος του κόσμου έτσι όπως τουλάχιστον τον ξέραμε...Οι χειρότεροι εφιάλτες μας παίρνουν σάρκα και οστά..Ή μάλλον λέπια και μηχανικά μέρη..Έχουμε να κάνουμε με πρώτης ποιότητας τρόμου που μόνο ένας μεγάλος δημιουργός σαν τον Ito θα μπορούσε να προσφέρει στους αναγνώστες του.

gyo3.thumb.jpg.cb03a1f7e9f64cd21b18917f5d35df1e.jpg

Απλοί συνηθισμένοι άνθρωποι παγιδευμένοι σε ασυνήθιστες και αλλόκοτες καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι τις περισσότερες φορές..Πέρα από τις δυνάμεις τους αγωνίζονται να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν με φόντο ένα σκοτεινό και μουντό τοπίο βγαλμένο μέσα από τους χειρότερους εφιάλτες τους... Στα κόμικς του Junji Ito τα πάντα είναι σκοτεινά,τρομακτικά και φρικιαστικά για όσους πρωταγωνιστούν σε αυτά...To κείμενο το βρίσκετε και ΕΔΩ

• Like 7
  • Thanks 1

Ήταν το πρώτο manga του Ito που διάβασα, πριν αρκετά χρόνια, και πλέον δηλώνω θαυμαστής του, παρότι δεν έχω διαβάσει ακόμη το Uzumaki. Το συγκεκριμένο ξεκινάει ωραία, αλλά στο δεύτερο μέρος ξεφουσκώνει, γίνεται over-the-top με τρόπο που δεν με ενθουσιάζει (γενικά το έχει αυτό ο Ito). Παρόλα αυτά είναι ένα καλό κόμικ τρόμου, με καλό σχέδιο.

Υ.Γ.: Οι αμερικανικές εκδόσεις των έργων του Ito είναι στολίδια! :) 

• Like 4

• geo_trou changed the title to Gyo (Junji Ito)

@geo_trou Επίσης πολύ καλό είναι το Τomie,το Gyo δεν είναι και απο τα πιο δυνατά του.Πάντως ξέρει να δημιουργεί ατμόσφαιρα τρόμου που είναι δύσκολο να το καταφέρεις στο χαρτί.Δεν είναι βιβλίο να τη φανταστείς(έτοιμη η εικόνα)αλλά δεν είναι και ταινία να βοηθηθεί από τη κατάλληλη μουσική επένδυση,εφέ κ.τ.λ.Ο Ιto όμως είναι μάστορας στο είδος του.

• Like 5

Ωραία παρουσίαση @Spyros Andrianos :best:

Παρόλο που στο δεύτερο μέρος έχει κάποια προβληματάκια, μπορώ να πω ότι είναι από τα manga τρόμου που με έχουν στοιχειώσει περισσότερο.  Ακόμα θυμάμαι κάποια ανατριχιαστικά καρέ...

• Like 5

• 1 year later...

Πρώτη επαφή με Ito και μου άρεσε πολύ. Πέρα από το πολύ ωραίο/φρικιαστικό body horror σχεδιαστικά, μου άρεσαν τα sci-fi πασπαλίσματα στο κατά τα άλλα μεταφυσικό υπόβαθρο. Ισχύει ότι ξεκινάει με διαφορετικό ύφος και μετά το παραγεμίζει κάπως, αλλά αυτό το θεωρώ λίγο χαρακτηριστικό των manga και anime στον τρόπο που χτίζουν ένα σύμπαν, παρά αστοχία της δημιουργικής διαδικασίας. Η θεματολογία με τον ωκεανό και η σταδιακή κλιμάκωση μέχρι το τέλος είναι στα γούστα μου, και ειδικά το κλείσιμο με τις post-apocalyptic σκηνές έδεσε πολύ καλά.

Ένα παράπονο που έχω (και το βλέπω και στο Uzumaki τώρα που το άρχισα) είναι η φαινομενικά τυχαία σύνδεση χαρακτήρων με γεγονότα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Είναι από τα πράγματα που όταν συναντάω περιμένω να εξηγηθούν αργότερα για να κλείσει ο νοηματικός κύκλος. Όπως και να 'χει, βέβαια, μιλάμε για μεταφυσικό horror, οπότε δεν είμαι αυστηρός.

Αποκορύφωμα της συλλογής ήταν το The Enigma of Amigara Fault. Δεν ξέρω αν είναι κάποιος παλιός αστικός μύθος ή αν το συνέλαβε μόνος του, αλλά είναι απίστευτο το πως μπόρεσε να γράψει τρόμο με μια τέτοια βάση. Πρέπει να είναι από αυτά τα περίεργα πράγματα που προκαλούν υποσυνείδητα φόβο στο πιθηκίσιο μέρος του εγκεφάλου μας, όπως όταν βλέπεις εφιάλτες ότι χάνεις τα δόντια σου. Και για να πετύχεις κάτι τέτοιο χωρίς τη βοήθεια του ήχου και της κινούμενης εικόνας, πρέπει σίγουρα να είσαι μεγάλος μαέστρος.

• Like 6
  • Thanks 2

Το διάβασα κι εγώ πριν από λίγες μέρες. Πιστεύω ότι η μη εξήγηση σε ορισμένα πράγματα είναι και λίγο επιτηδευμένη στα έργα του Junji Ito, γιατί συνδυάζει και cosmic horror, επηρεασμένος από Lovecraft.

• Like 8
  • Thanks 1

6 hours ago, DaDiRa said:

Αποκορύφωμα της συλλογής ήταν το The Enigma of Amigara Fault. Δεν ξέρω αν είναι κάποιος παλιός αστικός μύθος ή αν το συνέλαβε μόνος του, αλλά είναι απίστευτο το πως μπόρεσε να γράψει τρόμο με μια τέτοια βάση. Πρέπει να είναι από αυτά τα περίεργα πράγματα που προκαλούν υποσυνείδητα φόβο στο πιθηκίσιο μέρος του εγκεφάλου μας, όπως όταν βλέπεις εφιάλτες ότι χάνεις τα δόντια σου. Και για να πετύχεις κάτι τέτοιο χωρίς τη βοήθεια του ήχου και της κινούμενης εικόνας, πρέπει σίγουρα να είσαι μεγάλος μαέστρος.

Νομίζω ότι στο είχαμε προτείνει συγκεκριμένα όταν είχες ρωτήσει για τον Junji Ito σε εκείνο το άλλο το τόπικ που δεν θυμάμαι ποιο είναι :prankster: Χαίρομαι που σου άρεσε, γιατί και μένα μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση ο τρόπος που το χειρίστηκε ώστε να βγάζει απίστευτη κριπίλα από αυτό το κόνσεπτ. Σίγουρα το αποκορύφωμα σε μια γενικά εξαιρετική συλλογή. Το Gyo με είχε τρελάνει γιατί γενικά δεν την μπορώ τη θάλασσα, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ψάρια με πόδια. Χτυπάει ακριβώς στις χορδές φόβου μου :prankster: Γενικά, είναι μια από τις συλλογές που άνετα έβαζα στη βιβλιοθήκη μου, μαζί με Uzumaki, ιδιαίτερα άμα μιλάμε για τις επίτομες εκδόσεις :love:

• Like 7

• 3 weeks later...

Το διάβασα πρόσφατα. Είπα βασικά να διαβάσω κι εγώ κανένα horror manga μιας και ακούγεται πάρα πολύ.

Είναι πάρα πολύ καλό, ειδικά στο πρώτο μέρος του. Διέκρινα επιρροές από JAWS (προφανώς) , από Tobe Hooper (texas chainsaw massacre) αλλά και από Cronenberg (ένωση σάρκας και μηχανής) σε ένα πολύ καλό συνονθύλλευμα. Καθώς προχωράει όμως το manga , κάποιες φορές μου φάνηκε σαν να διάβαζα παρωδια τρόμου. Δεν ξέρω αν ήταν ηθελημένο ή όχι, αλλά κάποις εξηγήσεις που δίνονται και κάποια πράγμα που συμβαίνουν είναι τόσο αστεία που ο τρόμος δίνει την θέση του στο μεδίαμα και σε οριμένα σημεία ακόμα και στα γέλια. Ειδικά εκεί που 

Spoiler

τα μηχανικά πόδια κυνηγάνε τους ανθρώπους ή έχουμε μηχανικό καλαμάρι, ε λες only in Japan τέτοια πράγματα. Για να μην σχολιάσω τον ιπτάμενο θείο/ζόμπι που εκεί πλέον είναι εφαρμοσμένος σουρεαλισμός

Δεν ξέρω αν είναι έτσι και άλλα του συγκεκριμένου δημιουργού, ούτε με χάλασε καθόλου, απλώς στο τέλος ήταν λίγο παράξενο με την έννοια ότι από αλλού ξεκίνησε και αλλού καταλήγει.

Η ιστορία The Enigma of Amigara Fault πάντως είναι 100% horror , από αυτά που σε κάνουν κιολας να νιώθεις άβολα. Είναι ιστοριάρα. 

Τελικά, σίγουρα θα το πρότεινα, μιας και διαβάζεται πολύ ευχάριστα χωρίς να χρειάζεται καμία πρότερη γνώση για οτιδήποτε. Αρκεί να σου αρέσουν τα ψάρια.

• Like 7
  • Thanks 2

3 hours ago, zade said:

Δεν ξέρω αν είναι έτσι και άλλα του συγκεκριμένου δημιουργού

Σε μεγάλο βαθμό είναι. Ενώ έχει φοβερές ιδέες, συχνά δεν τις διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο 

• Like 6