Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Here (Richard McGuire)


leonidio
 Share

Recommended Posts

81GtMJqJ2mL.jpg

 

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο εμβληματικά πειραματικά (εντός ή εκτός εισαγωγικών κόμικς), το "Here" αφηγείται την ιστορία μιας τοποθεσίας (η γωνία ενός σπιτιού) από τα βάθη των χιλιετηρίδων, δισεκατομμύρια χρόνια πριν έως το μέλλον, χωρίς όμως χρονολογική σειρά και μέσα από επιλεγμένα περιστατικά, στα οποία κάποιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται ή συνδέονται και ορισμένοι χαρακτήρες επανεμφανίζονται. Κάθε στιγμιότυπο / χρονολογία ο καταλαμβάνει δύο αντικριστές σελίδες και ένα άλλο χαρακτηριστικό του κόμικ, είναι ότι στις περισσότερες σελίδες παρεμβάλλονται ένθετες εικόνες, που αναφέρονται σε μια άλλη χρονολογία από την, ας πούμε, "κύρια". 

 

McGuire-spreads-3.jpg

 

Δεν έχει νόημα να επεκταθώ στην υπόθεση, επειδή κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Εξάλλου, και σε πολλά από τα στιγμιότυπα δεν υπάρχει κάποιας μορφής δράση. Δύο μόνο πράγματα: πρώτον, το κόμικ, αν και περιέχει κάποια λόγια και σε ορισμένες περιπτώσεις και σύντομες στιχομυθίες είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του, βουβό. Δεύτερον, η νοηματική σύνδεση μεταξύ των στιγμιοτύπων δεν είναι ξεκάθαρη, αν και σίγουρα υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ορισμένων από αυτών. Αναφέρομαι, βέβαια, σε στιγμιότυπα, που διαδραματίζονται σε διαφορετικές εποχές, επειδή, όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας το κόμικ, σε ορισμένες περιπτώσεις μια χρονολογία και το περιστατικό, που αφηγείται εκτείνεται σε πάνω από ένα συνεχόμενα δισέλιδα.

 

caffc86e-0cc0-4169-9a87-4dd60fb7ea95-2060x1519.jpg 2.+Here.jpg

 

Από εκεί και μετά, το ακριβές νόημα του κόμικ επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη. :)  Είναι σίγουρα ένα κόμικ, που προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις και οπωσδήποτε θα ανακαλύπτετε κάτι καινούριο, κάθε φορά, που το διαβάζετε. Θεωρώ, ότι είναι ένα από τα κόμικ, που πρέπει να διαβάσετε, ιδιαίτερα, εάν σας ενδιαφέρει η γλώσσα της αφήγησης ή ψάχνετε για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. 

 

fall+Here.jpg 1018-BKS-Sante-facebookJumbo.jpg 

 

Here_-HighRes-1280x928.jpg 6bea1981-0001-0004-0000-000000795558_w996_r1.778_fpx65.96_fpy55.jpg

 

Το κόμικ ξεκίνησε ως ένα εξασέλιδο και πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Raw Volume 2 #1, το οπαίο διήυθυνε και ο Αρτ Σπίγκελμαν και δημιούργησε αμέσως αίσθηση. Το 2014 ο Μαγκουάιαρ επέκτεινε την αρχική ιδέα στις 300 σελίδες, έγχρωμες αυτή τη φορά και το κόμικ κυκλοφόρησε σε μια πολύ ωραία, σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Pantheon, που είναι και αυτή, την οποία έχω εγώ. 

 

water-flowing-in-1-copy.png 083ef7c1a870832576640efe43caca27.jpg 

 

1018-BKS-Sante-superJumbo.jpg

 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Καταρχάς, το πρωτότυπο, εξασέλιδο, ασπρόμαυρο κόμικ μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ μαζί με ένα άρθρο του Chris Ware ή να το διαβάσετε online εδώ.

 

Υπάρχει και κάποιας μορφής διαδραστική εκδοχή.

 

wikipedia

 

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στο The Account Magazine από τον Lee Constaninou (!)

 

Και συνέντευξη του δημιουργού

 

 

  • Like 9
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Σχετικό - άσχετο, όσο έβλεπα το Ghost Story πριν κάτι χρόνια, θυμήθηκα αυτό το κόμικ. Μοιάζει σαν μια άτυπη μεταφορά του, αν και καμιά σχέση πρακτικά. Νομίζω θα κάνουν καλό «double bill» πάντως :P

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Tο θεωρώ φοβερό κόμικ και ως σύλληψη και ως εκτέλεση. Παρακολουθούμε, από ένα σταθερό σημείο, ως αναγνώστες, ένα μικρό κομμάτι χώρου, μια μικρή γωνία δωματίου, ακόμα και πριν ή μετά την ύπαρξή της. Πηγαίνουμε μπροστά και πίσω στο χρόνο, βλέποντας από ένα μικρό παράθυρο,  στιγμιότυπα όσων ήταν, είναι ή θα είναι εκεί.

Μαντεύουμε όσα μπορεί να διαδραματίζονται έξω από το πεδίο της όρασής μας. Βλέπουμε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, συναισθήματα, σχέσεις, από διαφορετικούς ανθρώπους σε άλλες ηλικίες και εποχές. Τί μένει ίδιο και τι αλλάζει. Τη μικροκλίμακα της ανθρώπινης ζωής, τη μακροκλίμακα του χρόνου και του χώρου. 

Η χρονική γραμμικότητα της αφήγησης δεν υπάρχει εδώ. Οι εποχές συνυπάρχουν στις ίδιες σελίδες, πολλαπλά layers. 

Πρόκειται για ένα από τα κόμικς που μπορούν να λειτουργήσουν εκπληκτικά, μόνο στο συγκεκριμένο μέσο, που μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τη στατικότητα, την κάλυψη του κενού χρόνου ανάμεσα στα καρέ/σελίδες, την διαδραστικότητα της ανάγνωσης. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πετυχημένη η μεταφορά του σε ταινία.

Σχεδιαστικά ανακατεύει διάφορα είδη, αν και συνολικά μπορώ να πω ότι υιοθετεί μια πιο στυλιζαρισμένη, γραφιστική προσέγγιση. 

 

Είχα τη χαρά να δω τον Richard McGuire από κοντά (συμπαθέστατος!) και να μου υπογράψει το Here to 2017 στο Comicdom. Εκτός από υπογραφή, έβαζε και 2 τέλεια σφραγιδάκια, την κούτα και τη γάτα,  δημιουργώντας άλλο ένα στιγμιότυπο με τη χρονική στιγμή του signing (παρόλο που δεν ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο του κόμικ :prankster:)

 

306163677_1448990105622200_1239401288736806287_n.jpg

 

Σε ένα από τα κείμενα που παραπέμεπει ο @leonidio υπάρχει κι ένα εξώφυλλό του για το New Yorker, αφιερωμένο στο Here :)

 

 

Fig-6.png

 

 

και δύο installations από έκθεσή του στο μουσείο Angewandte Kunst, TimeSpace, After “Here”

 

0123+copy.jpgimage_manager__slider_zeitraum-foto-anja-jahn-museumangewandtekunst2c2_1.jpg

 

 

 

:thanx: για την παρουσιαση σε αυτό το πολύ σημαντικό κόμικ :beer2:

  • Like 7
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, kabuki said:

Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πετυχημένη η μεταφορά του σε ταινία.

 

Συμφωνώ απόλυτα. Κι όμως, σύμφωνα με τη wikipedia στις πηγές, που παραθέτω στην παρουσίαση, ετοιμάζεται μια ταινία βασισμένη στο κόμικ και μάλιστα από το Ρόμπερτ Ζεμέκις με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Και αυτή η είδηση είναι πρόσφατη, μέσα στο 2022. Πραγματικά, απορώ πώς θα το γυρίσουν. 

 

Παραθέτω τις πηγές της wikipedia:

 

https://deadline.com/2022/02/forrest-gump-trio-tom-hanks-robert-zemeckis-eric-roth-team-on-here-graphic-novel-adaptation-1234956407/

 

https://deadline.com/2022/05/robin-wright-tom-hanks-robert-zemeckis-eric-roth-forest-gump-reteam-sony-pictures-miramax-1235021582/

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...