kabuki Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 Stop Making Sense Μια από τις καλύτερες αυτοεκδόσεις που έπεσε φέτος στα χέρια μου ήταν το Stop Making Sense. Πρόκειται για μια ανθολογία 6 ολιγοσέλιδων ιστοριών, με αρκετά πρωτότυπο περιεχόμενο, παίζοντας με τις δυνατότητες του κόμικ ως μέσο, τη μορφή, τον χώρο και το χρόνο. Παρά την πειραματική του μορφή, το κόμικ δεν είναι εσωστρεφές, αλλά μάλλον παιχνιδιάρικο. Οι ιστορίες αλλά ζουν κατεύθυνση αριστερόστορφα, ωστε να επιστρέψουν στην όρθια θέση ξανά και να σχηματίσουν στο τέλος έναν "κύκλο" (αν κατάλαβα καλά ). Οι ιστορίες που περιλαμβάνει το 44σέλιδο τεύχος είναι: Girl meets boy They are just baloons What is the most important thing in life? Waiting for 84 panels What is yoyr favourite number in the world? Semiotics 101 Σχεδιαστικά και σκηνοθετικά γουστάρω πολύ το στυλ του, που έχει έντονες επιρροές εδώ κυρίως από Charles Burns και λίγο λιγότερο από Daniel Clowes. Αρκετά διαφορετικό στυλ από το άλλο πολύ καλό κόμικ του Feathers. Οι χρωματικές επιλογές είναι είτε ασπρόμαυρες με μικρές προσθήκες άλλων χρωμάτων, είτε με έντονα χρώματα σε πιο ποπ προσεγγίσεις. Απ' ό,τι βλέπω έχει ήδη κυκλοφορήσει και δεύτερο τεύχος που ελπίζω να υπάρχει στο The Con, γιατί σκοπεύω να το τσιμπήσω σίγουρα (όπως και όποιο άλλο κόμικ του μου λείπει) Well done @dimia ! εκτός από εξώφυλλο/οπισθόφυλλο που σκάνναρα, τα υπόλοιπα είναι από το Instagram του 15 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimia Posted September 6, 2022 Share Posted September 6, 2022 Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που σου άρεσε, θα ήθελα να ακούσω και από κοντά τη γνώμη σου αναλυτικότερα επι των ιστοριών. Όσο για το δεύτερο τεύχος, ναι θα το έχω στο φεστιβάλ στα Χανιά και μετά στη Θεσσαλονίκη μαζί με αλλά νέα και παλιά:) ΥΓ: ετοιμάζεται παράλληλα και το τρίτο τεύχος... 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Treoris Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Είχα την τύχη να γνωρίσω τον δημιουργό (μαζί με αρκετούς από εσάς το σαβ/κο που μας πέρασε) και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην πιάσω στα χέρια μου τα 3 τεύχη που κυκλοφορούν μέχρι τώρα. Για αρχή να πω πως η ψηφιακή παρουσίαση τα αδικεί - όταν κρατήσεις τα τεύχη στα χέρια σου το αποτέλεσμα είναι πιο άμεσο. Το μεγάλο μέγεθος σε τραβάει, "μπλοκάροντας" τον γύρω κόσμο. Να προσθέσω κι εγώ δυο σκέψεις στην εξαιρετική παρουσίαση της @kabuki. Μίνιμαλ στημένοι κόσμοι, σχεδόν παντελή απουσία background, απουσία χρόνου, απουσία τόπου (ή έστω ασάφεια). Κείμενα αφαιρετικά που φλερτάρουν με πεζά ποιήματα, σκίτσο όπως είπε και η Λένα μεταξύ Clowes και Burns (αν και ο ίδιος ο δημιουργός δεν εγκλωβίζεται σε αυτό και σχεδιάζει και σε άλλα στυλ). Υπάρχει χιούμορ και θάρρος και (καλώς εννοούμενο) θράσος εδώ, υπάρχουν ρομαντικές πινελιές, εκπλήξεις, καυστικά σχόλια. Βουβά τεύχη, τεύχη που περιστρέφονται, ιστορίες που διαβάζονται ανάποδα. Υπάρχει η αίσθηση πως η όλη δημιουργία έχει τη δυναμική να γίνει κάτι μεγάλο. Είτε υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα εδώ η οποία θα αποκαλυφθεί αργότερα είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Στην τελική, κρατάμε στα χέρια μας κάτι που τιτλοφορείται Stop Making Sense. Το καλύτερο απ' όλα; Ο Δημήτρης δεν φαίνεται να βάζει περιορισμούς στον εαυτό του και σπρώχνει τον ίδιο και το μέσο στα όρια του. Αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός πως είναι ακόμα, σχετικά, στην αρχή, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. 11 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimia Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 1 hour ago, Treoris said: Είχα την τύχη να γνωρίσω τον δημιουργό (μαζί με αρκετούς από εσάς το σαβ/κο που μας πέρασε) και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην πιάσω στα χέρια μου τα 3 τεύχη που κυκλοφορούν μέχρι τώρα. Για αρχή να πω πως η ψηφιακή παρουσίαση τα αδικεί - όταν κρατήσεις τα τεύχη στα χέρια σου το αποτέλεσμα είναι πιο άμεσο. Το μεγάλο μέγεθος σε τραβάει, "μπλοκάροντας" τον γύρω κόσμο. Να προσθέσω κι εγώ δυο σκέψεις στην εξαιρετική παρουσίαση της @kabuki. Μίνιμαλ στημένοι κόσμοι, σχεδόν παντελή απουσία background, απουσία χρόνου, απουσία τόπου (ή έστω ασάφεια). Κείμενα αφαιρετικά που φλερτάρουν με πεζά ποιήματα, σκίτσο όπως είπε και η Λένα μεταξύ Clowes και Burns (αν και ο ίδιος ο δημιουργός δεν εγκλωβίζεται σε αυτό και σχεδιάζει και σε άλλα στυλ). Υπάρχει χιούμορ και θάρρος και (καλώς εννοούμενο) θράσος εδώ, υπάρχουν ρομαντικές πινελιές, εκπλήξεις, καυστικά σχόλια. Βουβά τεύχη, τεύχη που περιστρέφονται, ιστορίες που διαβάζονται ανάποδα. Υπάρχει η αίσθηση πως η όλη δημιουργία έχει τη δυναμική να γίνει κάτι μεγάλο. Είτε υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα εδώ η οποία θα αποκαλυφθεί αργότερα είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Στην τελική, κρατάμε στα χέρια μας κάτι που τιτλοφορείται Stop Making Sense. Το καλύτερο απ' όλα; Ο Δημήτρης δεν φαίνεται να βάζει περιορισμούς στον εαυτό του και σπρώχνει τον ίδιο και το μέσο στα όρια του. Αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός πως είναι ακόμα, σχετικά, στην αρχή, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Καταρχάς να ευχαριστήσω πολύ για τα σχόλια που διαβάζω εδώ, όπως και αυτά που άκουσα δια ζώσης προχθές, όταν και γνώρισα αρκετούς από εσάς. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις ιστορίες μου και μπαίνουν στους μικρούς κόσμους των σύντομων ιστοριών που προσπαθώ να χτίσω. Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο και επιθυμητό, μιας και ο στόχος είναι η βελτίωση της συνολικής εμπειρίας σε κάθε επίπεδο 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted February 12 Author Share Posted February 12 Κυκλοφόρησε και το 4ο! 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted February 25 Share Posted February 25 On 12/2/2023 at 10:53 ΠΜ, kabuki said: Κυκλοφόρησε και το 4ο! Στάνταρ αγορά με την πρώτη ευκαιρία! Διαβάστηκαν και τα τρία τεύχη, που έχω και μπορώ να πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, τόσο σε επίπεδο έμπνευσης, όσο και σε εκτέλεσης. Πραγματικά, σκέψεις και σχέδια, που πειραματίζονται με τη γλώσσα των κόμικς, αλλά και δίνουν πολλές αφορμές για σκέψεις εκ μέρους μας και με βάση απλά, καθημερινά πράγματα μέσα από τα οποία βγαίνει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εξαιρετικά κόμικς, που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσετε με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό είναι το εξώφυλλο του τρίτου τεύχους, που περιέχει τέσσερις ιστορίες, με καθόλου ή ελάχιστη χρήση του λόγου, όπου η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Η αγαπημένη μου ιστορία και από τα τρία τεύχη ήταν το "Why are we doing this?" (#3), ενώ ξεχωρίζω διαίτερα και το "Lucky Egg" (#2). Παραθέτω και μια σελίδα από την ιστορία "Synday" του τρίτου τεύχους. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, που δεν έχει ήδη αναφερθεί από τις/τους προηγούμενους/ες, εκτός του ότι περιμένω με μεγάλη προσμονή το τέταρτο τεύχος. 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimia Posted February 27 Share Posted February 27 (edited) Ευχαριστώ παρα πολύ για τα καλα λόγια, πραγματικά τα εκτιμώ και με βοηθούν και να προχωρώ και να δημιουργώ νέες ιστορίες. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτα και τα αρνητικά σχόλια, ίσως ακόμη πιο βοηθητικά. Πιστευω ότι το νέο τεύχος είναι ακόμη καλυτερο και ελπίζω να σας αρεσει όπως και τα προηγούμενα. Θ χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά. Edited February 27 by dimia 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts