Dredd Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Η αιμορροφιλία είναι μία γενετική διαταραχή της αιμόστασης, δηλαδή της διαδικασίας πήξης του αίματος. Οφείλεται στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης του αίματος που ονομάζεται παράγοντας πήξης. Στο πλάσμα του αίματος υπάρχουν διάφοροι παράγοντες (συνολικά 13), οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες πήξης I-XIII και είναι όλοι απαραίτητοι για τη διαδικασία της αιμόστασης. Όταν ένας από αυτούς τους παράγοντες πήξης απουσιάζει ή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, το αίμα δεν πήζει γρήγορα, με συνέπεια το άτομο να αιμορραγεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Η αιμορροφιλία προσβάλλει κυρίως τους άνδρες, καθώς μεταβιβάζεται γενετικά από τη μητέρα στο γιο. Συνεπώς, το άτομο γεννιέται με τη διαταραχή και ζει με αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η περίπτωση να γεννηθεί ένα κορίτσι με αιμορροφιλία είναι πολύ σπάνια. Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά και της ευκολότερης κατανόησης αυτής από τα παιδιά που την έχουν, γράφτηκε και σχεδιάστηκε το webcomic Οι Περιπέτειες του Αιμίλιου. Το οποίο webcomic έχει τυπωθεί και μοιράζεται στα ιατρεία των ειδικευμένων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, αλλά και από τις φωτογραφίες, το κόμικ απευθύνεται σε μικρές ηλικίες και ο σκοπός είναι να επιμορφώσει, με έναν όμως ανάλαφρο και όχι κατηχητικό τρόπο. Αυτό το καταφέρνει υπέροχα η συγγραφέας Βέρα Καρτάλου (Me in my Dreams, H Φυγή, Αιώνια Καταδίκη, Θανάσης Βάγιας ο Βρυκόλακας σε κόμικς αλλά και πολλές νουβέλες και άλλα πεζά), δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο σενάριο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ομώνυμος του τίτλου ήρωας, ένα παιδί που πάσχει μεν από αιμορροφιλία αλλά προσαρμόζοντας την καθημερινότητα του ανάλογα, καταφέρνει να συμμετέχει στις σχολικές δραστηριότητες και όχι μόνο. Τον εύθυμο και ανάλαφρο τόνο συμπληρώνει με τα σχέδια του ο σχεδιαστής Νικόλας Στεφαδούρος (Αλεξάνδρεια, Gramers, Comedics κ.α.), με σκίτσα γεμάτα κίνηση και ζωντάνια. Ο ίδιος κάνει και τα χρώματα στα 2 πρώτα τεύχη, ενώ στο 3ο τα έχει αναλάβει ο Μιχάλης Τόρης. ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε και τα τρία τεύχη/επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα και ΕΔΩ μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για την αιμορροφιλία. Μια έξυπνη και αξιέπαινη προσπάθεια από τους 2, πασίγνωστους σε όσους ασχολούνται εδώ και χρόνια με την ελληνική κομιξοσκηνή, δημιουργούς και ένα συγκινητικό κόμικ το οποίο διαβάζεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Μια και που οι 2 δημιουργοί είναι μέλη του φόρουμ μας, τους παρακαλώ να μας γράψουν μερικά λόγια για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη προσπάθεια. 10 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stef... Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ @Dredd για το review και για τα πολύ καλά λόγια! Να προσθέσω ότι όταν επικοινώνησε μαζί μου η διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο project για λογαριασμό της Roche Hellas, και μου ζήτησαν να γράψω και να σχεδιάσω τη συγκεκριμένη σειρά, θεώρησα καλύτερο να αναλάμβανε άλλος το σενάριο για να μπορέσω να επικεντρωθώ στο σχέδιο. Δεν το μετάνιωσα, και θεωρώ ότι είναι από τις ωραιότερες ιστορίες, πάνω στην οποία έχω δουλέψει, και η Βέρα από τους καλύτερους συνεργάτες. Οπότε αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ωραία και η διαδρομή, η διαδικασία σχεδιασμού του κάθε τεύχους, και γενικά έχουμε αγαπήσει κι εμείς τον Αιμίλιο Είμαστε ήδη στον σχεδιασμό του 4ου τεύχους και όπως δείχνουν τα πράγματα θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμα. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βέρα Καρτάλου Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 Καλησπέρα και από εμένα και ευχαριστούμε πολύ για το review. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Νικόλα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ο Αιμίλιος είναι ένα πρότζεκτ που έχουμε αγαπήσει και οι δύο και το κάνουμε με μεράκι και όρεξη. Αρχικά απευθύνεται στα παιδιά που πάσχουν από αιμορροφιλία και στις οικογένειές του, όμως μπορεί να διαβαστεί από άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη ασθένεια με σοβαρότητα και συνέπεια. Ωστόσο το πιο σημαντικό για μένα ως σεναριογράφο, είναι το γεγονός ότι μέσα από τα τεύχη του Αιμίλιου περνάνε μηνύματα που μας αφορούν όλους. Για παράδειγμα το "Για κάθε πρόβλημα, υπάρχει μία λύση" ή το "Με τη σωστή προετοιμασία, όλα είναι εφικτά" ή το "Όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια μερικές φορές". Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας ή έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες στη ζωή τους, να γνωρίσουν αυτό το 10χρονο αγόρι που μας εμπνέει με την αισιοδοξία του. Γιατί όπως θα ειπωθεί και στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει: "Η λέξη πρωταθλητής δεν έχει σχέση με μετάλλια ή διακρίσεις, αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή". Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε κάτι τόσο σημαντικό και ελπιδοφόρο. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και τα σχόλια των υπόλοιπων μελών! 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted March 4, 2020 Author Share Posted March 4, 2020 @Stef... και @Βέρα Καρτάλου, για πόσα τεύχη είναι ο στόχος; Επίσης, διαβάστε ΕΔΩ το αφιέρωμα του @Γιάννης Κουκουλάς στο κόμικ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stef... Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 On 4/3/2020 at 11:30 ΜΜ, Dredd said: @Stef... και @Βέρα Καρτάλου, για πόσα τεύχη είναι ο στόχος; Επίσης, διαβάστε ΕΔΩ το αφιέρωμα του @Γιάννης Κουκουλάς στο κόμικ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. @Dredd , αν δεν κάνω λάθος, θα σχεδιάσουμε άλλα 4 τεύχη φέτος και άλλα τόσα του χρόνου. Δεν ξέρω από κει και πέρα πόσο όγκο πληροφορίας έχουν διαθέσιμο για να υπάρξουν και συνέχειες. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts