Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

1923: Εχθρική Πατρίδα (Θανάσης Πέτρου)


Recommended Posts

Κυκλοφόρησε το Μάη από τις εκδόσεις Ίκαρος, εν όψει της μαύρης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, πριν 100 χρόνια, το sequel και κλείσιμο της "άτυπης" τριλογίας, που ξεκίνησε με τους Όμηρους του Γκαίρλιτς.

 

1923.thumb.jpg.299db7018b534a7ea6894d6d6f9bee9f.jpg

 

Στους Ομήρους, είδαμε τη μοίρα του Δ' Σώματος Στρατού που πιάστηκε αμαχητί και αιχμαλωτίστηκε στο Γκαίρλιτς, το 1916-1919. Ήταν ένα οκ άλμπουμ με μία ψιλο-κουφή ιστορία, ένα κοινωνικοπολιτικό "δράμα" που είχε ένα ενδιαφέρον. Όμως μετά, ακολούθησε το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ 1922, με συγκεκριμένα πρόσωπα από το Δ' Σώμα, που πήγαν να πολεμήσουν στην Μικρασιατική εκστρατεία το 1919-1922. Ωμό, βάναυσο, ανελέητο, ο πατέρας μου που το διάβασε βούρκωσε γιατί του είχε πει τις παρόμοιες περιπέτειες που πέρασε ο παππούς του. Αμφότερα ήταν αληθινά, όμως με το 1922 ταυτίζεσαι περισσότερο, με την μ@λακία που μας δέρνει σα λαός και αυτοκαταστρεφόμαστε με εμφύλιες διαμάχες που καταλήγουν σε εθνικές τραγωδίες.

 

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο 1923. Οι δύο πιο βασικοί χαρακτήρες του 1922, ο Ζακυνθινός Σπύρος και ο Σμυρνιός Γιώργης, φτάνουν ζωντανοί στο λιμάνι του Πειραιά και καλούνται να επιζήσουν σε ένα ΠΟΛΥ ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, μαζί με χιλιάδες ξεριζωμένους. Η ωμότητα αυτής της τριλογίας, που εκτυλίσσεται στο αποκορύφωμα του Εθνικού διχασμού, συνεχίζεται, δείχνοντας τον ρατσισμό, την αγανάκτηση, την εκμετάλλευση από τους ντόπιους και το μέγεθος της τραγωδίας. Καλό είναι ενδιάμεσα από τα 1922 και 1923 να διαβάσετε το Αϊβαλί του Soloup.

1822749165_1923peireus.thumb.jpg.a2477558a8092eb61e879276bf0160a9.jpg

 

Το 1923 είναι το ενδιάμεσο άλμπουμ, από άποψη ενδιαφέροντος. Έχει πολλές ανατριχιαστικές σκηνές, και ταυτόχρονα μια καθημερινότητα που προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά της. Θα πω ότι ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία που δεν πάνε οι πρωταγωνιστές να ακούσουν κάποιον από τους μεγάλους ρεμπέτες που συναντούν, όμως και πάλι, μαζί με το 1922, αποτελούν μια δυνατή αγορά, σε μία τριλογία που έγραψε ιστορία. Το 1923 μας αφήνει με το δημοψήφισμα του 1924 και ουσιαστικά την έναρξη της Β' Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως θα είναι βραχύβια, λόγω των μεσοπολεμικών δικτατοριών. Ίσως δούμε συνέχεια, σε μία περίοδο αρκετά ξένη στους περισσότερους από εμάς.

 

Και τώρα ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟΠ 10!

 

ΘΑΝΑΣΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΤΟΠ 10

 

  1. Γιούσουρι
  2. Παραρλάμα
  3. Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα
  4. 1922
  5. Στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές
  6. Στη μάχη των Θερμοπυλών
  7. Γιαννούλης Χαλεπάς
  8. 1923
  9. Στη Μάχη του Μαραθώνα
  10. Αμανίτα Μουσκάρια

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

:corto: Αφιερωμένο στη μνήμη των άνω του ενός εκατομμυρίου νεκρών εκείνης της περιόδου...

Edited by The Fists Of Stan Lee
  • Like 7
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Για την ιστορία, τελικά κέρδισε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΙΚ. Θα συμφωνήσω μόνο με το πρώτο, το καλύτερο κόμικ ήταν μακράν ο Αριστοτέλης.

 

:tea:

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Είναι από τα ελάχιστα που δεν είχα διαβάσει φέτος, γιατί προσωπικά με κούρασε λίγο το 1922 (αν και στους περισσότερους άρεσε πολύ) κι είπα να το αποφύγω προς το παρόν. Κι ύστερα ήρθαν τα βραβεία και μ επιασαν οι ψυχαναγκασμοι μου "γιατί δεν το χω διαβάσει αυτό" κι ξαναμπήκε στη reading list :lol:

  • Like 4
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...