DaDiRa Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 Κάποια στιγμή προς το τέλος του προηγούμενου έτους, έχοντας τελειώσει με τη σχολή μου και νιώθοντας την κατάθλιψη της πρώτης δουλειάς να με βαραίνει, άρχισα να ψάχνω διαφορετικά πεδία που θα μπορούσα να μελετήσω και να συνδυάσω κάπως με το αντικείμενο μου. Επειδή πάντα μου άρεσε η εξελικτική βιολογία, ξεκίνησα να ψάχνομαι με διάφορα θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας και να συχνάζω σε αντίστοιχα ιντερνετικά στέκια. Σε κάποιο από αυτά ρωτούσε κάποιος αν υπάρχουν κόμικς, ταινίες, και σειρές με τέτοια θεματολογία. Και κάπως έτσι έμαθα για την ύπαρξη του Delicious in Dungeon ή - πιο εύηχα - Dungeon Meshi. Ελπίζω η εισαγωγή να μη σας μπέρδεψε, γιατί είχε τον αντίθετο σκοπό. Το Dungeon Meshi είναι στον πυρήνα του ένα πειραγμένο cooking manga, πλαισιωμένο από εξηγήσεις για τους μηχανισμούς στο κλειστό οικοσύστημα ενός dungeon, βιολογικές αναλύσεις των τεράτων που υπάρχουν σε αυτό, την τροφική αλυσίδα και τις ανισορροπίες που προκαλούνται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ωστόσο μη σας ξεγελάει αυτό, δεν είναι ούτε "εκπαιδευτικό", ούτε επιμένει αχρείαστα σε ορολογίες. Όποιος έχει προηγούμενη επαφή με manga ή anime, ξέρει την αγάπη των δημιουργών να εξηγούν με διαγράμματα και κάθε δυνατή λεπτομέρεια τους μηχανισμούς του κόσμου τους. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, απλά με αρχές που βασίζονται στη βιολογία. Η ιστορία ξεκινάει με τους πρωταγωνιστές σε μια αρκετά δυσμενή θέση. Το γκρουπ είναι αποδεκατισμένο. Μετά από μια καταστροφική ήττα από τον Κόκκινο Δράκο, δύο από τα μέλη αποχωρούν, ένα - η Farlyn - έχει φαγωθεί από τον Δράκο και τα υπόλοιπα τρία μέλη, ο Laius, αδερφός της Farlyn, η Marcille και ο Chilchack, χωρίς προμήθειες ή χρήματα, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Και τελικά αποφασίζουν κάτι πολύ λογικό: να επιστρέψουν στο dungeon και να τρέφονται από τα τέρατα που σκοτώνουν. Με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους dwarf που τρέφεται επί 10 χρόνια με τέρατα, του Senshi, θα ξεκινήσουν για να σώσουν τη Farlyn. Το σενάριο κρατάει το ενδιαφέρον ακόμα και μετά τον 7ο τόμο που βρίσκομαι τώρα. Έχει καλό χιούμορ σε σωστές δόσεις, έχει το περιστασιακό δράμα και μυστήριο, και κυρίως έχει μια συνεχή φρεσκάδα με χαρακτήρες και τέρατα. Δεν αποφεύγει πλήρως τις κοιλιές, αλλά κρατάει ένα καλό επίπεδο και σε ορισμένα chapters βγάζει πολύ γέλιο. Το σχέδιο της Ryoko Kui έχει πολύ ποικιλία, όχι μόνο επειδή καλείται να φανταστεί και να σχεδιάσει διαφορετικά τέρατα, αλλά ακόμα και στους ίδιους τους χαρακτήρες και τα τοπία. Οι εκφράσεις γίνονται γελοίες και καρτουνίστικες όταν το κλίμα ελαφραίνει, ρεαλιστικές και με λεπτομέρειες όταν σοβαρεύουν τα πράγματα, και στα περιβάλλοντα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν μας δείχνει κάτι καινούριο. Δεν έχω κάποιο παράπονο και δεδομένου ότι γράφεται και σχεδιάζεται από ένα άτομο, νομίζω ότι υπάρχει πλήρης αρμονία στο ύφος των δύο. Αν σας ψήνει η θεματολογία, θα το πρότεινα. Αν πάλι όχι, μπορεί και να βαρεθείτε. Η mangaka δεν έχει κάποια ιδιαίτερη εργογραφία από πίσω της, αλλά φαίνεται πιστεύω ότι περνάει πολύ καλά στη δημιουργία του manga. Στα ενδιάμεσα chapters μιλάει για τους πειραματισμούς της, τους οποίους δε φοβάται να εισάγει οργανικά στο manga, όπως π.χ. τον σχεδιασμό γυναικείων ρούχων που υπό κανονικές συνθήκες δεν έχει καμία σχέση με τη θεματολογία. Σαφώς και δεν κάνει κάτι τόσο εξαιρετικά καλά ώστε να απευθύνεται παντού, αλλά η ιδέα είναι πρωτότυπη και δομημένη, χωρίς να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για έλλειψη των υπόλοιπων χαρακτηριστικών που κάνουν ένα ανάγνωσμα διασκεδαστικό. Έχω διαβάσει περίπου τα μισά κεφάλαια από αυτά που κυκλοφορούν, αλλά η υπόθεση έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορώ να το παρουσιάσω χωρίς να παίζει ρόλο τι θα πω. Περισσότερα όσο προχωράω και εγώ, και η κυκλοφορία του manga. Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 έχουν κυκλοφορήσει 85 chapters, εκ των οποίων τα 76 έχουν συλλεχθεί σε 11 τόμους. Οι τόμοι μεταφράζονται στα Αγγλικά από τη Yen Press. Εδώ η σειρά στο goodreads. 8 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θοδωρής Καραπάνος Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 Ωραία παρουσίαση. Ενδιαφέρουσα φαίνεται η ιστορία, όμως θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις. On 8/8/2022 at 9:40 ΜΜ, DaDiRa said: dungeon Αρχικά δεν κατάλαβα τι είναι αυτό το πλάσμα(στο google λέει ότι σημαίνει υπόγεια φυλακή). On 8/8/2022 at 9:40 ΜΜ, DaDiRa said: Μετά από μια καταστροφική ήττα από τον Κόκκινο Δράκο, δύο από τα μέλη αποχωρούν, ένα - η Farlyn - έχει φαγωθεί από τον Δράκο και τα υπόλοιπα τρία μέλη, ο Laius, αδερφός της Farlyn, η Marcille και ο Chilchack, χωρίς προμήθειες ή χρήματα, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν On 8/8/2022 at 9:40 ΜΜ, DaDiRa said: θα ξεκινήσουν για να σώσουν τη Farlyn Η πλοκή, έτσι όπως την περιγράφεις, μου φαίνεται κάπως παράξενη. Τι εννοώ; Όλα αυτά τα πρόσωπα και ο Κόκκινος δράκος, τι είναι; Δηλαδή στο κόμικ χρησιμοποιείται in media ress, ή υπάρχει κάποιο prequel που μας εξηγεί λίγο την ιστορία όλων αυτών των χαρακτήρων; Επίσης, θα ήθελα να μάθω λίγα παραπάνω, για τον κόσμο του κόμικ αυτού. Τέλος μία απορία για την έκδοση. Με τα 9 κεφάλαια, που δεν έχουν συλλεχθεί σε τόμους, τι γίνεται; 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDiRa Posted August 12, 2022 Author Share Posted August 12, 2022 16 hours ago, ΘK08 said: Αρχικά δεν κατάλαβα τι είναι αυτό το πλάσμα(στο google λέει ότι σημαίνει υπόγεια φυλακή). Ναι, η κυριολεκτική μετάφραση του dungeon είναι το μπουντρούμι, αλλά στην επική φαντασία και τα παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα υπόγειο λαβυρινθώδες κτίσμα που συνήθως έχει τέρατα, παγίδες και θησαυρούς και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο όσο πιο βαθιά φτάνεις. Το πιο κατατοπιστικό άρθρο που μπορώ να βρω είναι αυτό, αλλά στα Αγγλικά. 16 hours ago, ΘK08 said: Η πλοκή, έτσι όπως την περιγράφεις, μου φαίνεται κάπως παράξενη. Τι εννοώ; Όλα αυτά τα πρόσωπα και ο Κόκκινος δράκος, τι είναι; Δηλαδή στο κόμικ χρησιμοποιείται in media ress, ή υπάρχει κάποιο prequel που μας εξηγεί λίγο την ιστορία όλων αυτών των χαρακτήρων; Επίσης, θα ήθελα να μάθω λίγα παραπάνω, για τον κόσμο του κόμικ αυτού. Τα πετάω έτσι φλου γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν τόση σημασία για να ξεκινήσει κανείς το κόμικ. Ναι, ξεκινάει in media res, αλλά αμέσως κάνει ένα βήμα πίσω και αρχίζει πάλι από το μηδέν. Οι χαρακτήρες αυτοί στην αρχή συστήνονται μόνο με τα ονόματα, τη φυλή και την ιδιότητά τους, και αργότερα αναπτύσσονται περισσότερο όταν βολεύει και στην πλοκή. Ουσιαστικά επειδή ο κόσμος του manga είναι ο κλασικός κόσμος επικής-μεσαιωνικής φαντασίας, έχει μέσα τα πάντα από αυτό το είδος. Ο Laius είναι ας πούμε ο στερεοτυπικός human warrior και η αδερφή του είναι cleric/mage - η φυλή τους στο manga λέγεται Tall-Men αλλά στην ουσία είναι άνθρωποι από τον Βορά. H Marcille είναι elf mage, ο Chilchak είναι halfling με ειδικότητα τις κλειδαριές και τις παγίδες, και ο Senshi είναι dwarf με αρκετά μυστήριο παρελθόν. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα αν δεν έχεις προηγούμενη επαφή με το είδος ή με RPGs, αλλά όπως είπα λίγη σημασία έχουν. Περισσότερα στο wiki του manga που φτιάχτηκε από αναγνώστες. 16 hours ago, ΘK08 said: Τέλος μία απορία για την έκδοση. Με τα 9 κεφάλαια, που δεν έχουν συλλεχθεί σε τόμους, τι γίνεται; Ίσως να μη το έκανα ξεκάθαρο, αλλά το manga βγάζει ακόμα νέα κεφάλαια. Ακριβώς όπως και με τα Αμερικάνικα τεύχη, τα επόμενα 7 θα συλλεχθούν τους επόμενους μήνες σε, και μετά θα περιμένουμε να μαζευτούν ακόμα 7. Εδώ έχει ένα πίνακα με τις αντιστοιχίες Ιαπωνικών και Αγγλικών κυκλοφοριών. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Θοδωρής Καραπάνος Posted August 12, 2022 Share Posted August 12, 2022 Α, ωραία ευχαριστώ πολύ! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 (edited) Είναι στη λίστα μου, φαίνεται πολύ διασκεδαστικό. Στο μεταξύ, πάρτε και αυτό που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες: Delicious in Dungeon Manga Gets TV Anime by Studio Trigger Η Trigger είναι εξαιρετικό στούντιο, οπότε νομίζω δεν υπάρχει φόβος για το adaptation, θα είναι τουλάχιστον decent Edited August 16, 2022 by angeltze 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDiRa Posted August 17, 2022 Author Share Posted August 17, 2022 Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις. Δεν είχα ιδέα, αν και έχει καιρό που λένε ότι θα βγει. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted May 25 Share Posted May 25 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDiRa Posted Saturday at 02:28 PM Author Share Posted Saturday at 02:28 PM Τέλεια, το περιμένω! Από τις λίγες φορές που θα είμαι ο σπαστικός τύπος που θα λέει "ΣτΟ ΜανΓκΑ ΔεΝ ΕγΙΝε ΕτΣΙ". 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts