Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Κλασικές Ιστορίες Popeye


 Share

Recommended Posts

mikros-iros_klasikes_istories_popeye_01-540x750w.thumb.jpg.c57ebe147a5ca2bc750c983942dcb888.jpg

Από το site του εκδότη:

Ο Μπαντ Σάγκεντορφ είναι ο δημιουργός με τη μακροβιότερη πορεία στο στριπ του Ποπάυ. Δημιούργησε εκατοντάδες ιστορίες του αγαπητού ναυτικού, τόσο σε μορφή κόμικς όσο και σε μορφή ημερήσιων και κυριακάτικων στριπ εφημερίδων, και πλαισίωσε το σύμπαν του αγαπημένου μας ναυτικού με πολλούς νέους χαρακτήρες. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μέσω των περιοδικών της εκδοτικής «Δραγούνης» που έβγαιναν στα περίπτερα από το 1973 έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Όμως για πρακτικούς λόγους, οι ιστορίες του υπέστησαν αλλαγές, μιας και δημιουργούνταν για να τυπωθούν σε αμερικανικές εφημερίδες, όχι σε περιοδικά κόμικς του περιπτέρου.

 

Στη σειρά Κλασικές Ιστορίες Popeye, παρουσιάζουμε τις ιστορίες αυτές στην αυθεντική, πρωτότυπη μορφή τους. Πρόκειται για μία σειρά δικής μας παραγωγής, με σκοπό να διαβάσουμε τις περιπέτειες του διάσημου ναυτικού χωρίς καμία περικοπή, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στην Αμερική. Ο κλασικός Ποπάυ διά χειρός Μπαντ Σάγκεντορφ επιστρέφει, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διαβάσουμε τις ιστορίες του στην αυθεντική μορφή τους!

 

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει επτά περιπέτειες από την περίοδο 1969 - 1971. Πρόκειται για ιστορίες που έχουν αναδιανεμηθεί πρόσφατα από την King Features Syndicate και διατίθενται επεξεργασμένες και έγχρωμες:

"Το Μωβ Μαργαριτάρι!", "Ποιος Είμαι;", "Τα Φεγγαροαβγά!", "Η Κληρονόμος!", "Ματιπάυ, ο Πειρατής!", "Ο Φωστήρας!", "Η Νύφη!"

 

popeye1.jpg

 

Στις 2 του μήνα κυκλοφόρησε από την εκδοτική Μικρός Ήρως ο τόμος 1 της νέας τους σειράς Κλασικές Ιστορίες Popeye.

Εντάξει οι περισσότεροι θα έχετε δει το βίντεο του @Phantom Duck το οποίο βρίσκεται και στο τέλος του ποστ για αναφορά, δεν θα επαναλάβω όλα αυτά που λέει ο Γιώργος μόνο μερικά επιγραμματικά.

 

Χορταστικός τόμος 232 σελίδων, έγχρωμος, διαστάσεις στριπ 21 x 19 (ίδιο με το Τρία Δάχτυλα της ίδιας εκδοτικής) με αρχική τιμή στα 22€.

Όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος στο βίντεο, στόχος είναι 6 τόμοι, οι 5 να είναι έγχρωμοι και ο τελευταίος ασπρόμαυρος καθώς θα περιέχει ιστορίες που δεν έχουν αναδιανεμηθεί και δεν έχουν χρωματιστεί.

 

Η σειρά θα πιάσει το έργο του Bud Sagendorf ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος συνεχιστής του Ποπάυ μετά τον δημιουργό του E.C. Segar. Ο Bud Sagendorf έκανε 2 είδη Ποπάυ, και κόμικς αλλά και στριπς, ξεκίνησε με τα κόμικς το 1948 και το 1959 ανέλαβε το Thimble Theater(το στριπ που εμφανίζεται ο Ποπάυ) για τις εφημερίδες. Σε αυτή τη σειρά θα δούμε αυτές τις ιστορίες από τα στριπς.

 

Το παρέλαβα χτες και το διάβασα μονορούφι, ακολουθεί λοιπόν η κριτική μου.

 

popeye2.jpg

 

Ιστορίες: 

Οι ιστορίες που περιέχονται είναι σχεδόν όλες καινούριες για μένα, νομίζω είχα διαβάσει μικρός μόνο το τελευταίο μέρος του "Ποιος Είμαι" με τον γορίλα. Είναι όλες πολύ ωραίες ιστορίες και ΠΟΛΥ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, τις Ιταλικές δηλαδή, πιο "σοβαρές", δεν έχουν να κάνουν με μπεκρουλιάσματα, μπεργκεροφαγία, σπανακοφαγία και μόνο μπούφλες. Για μένα ήταν κάτι τελείως καινούριο στον κόσμο του Ποπάυ.

 

Άρθρα:

Τα άρθρα είναι πολύ ωραία, αν και μερικές φορές επαναλαμβάνουν κάποια πράγματα, βοηθητικά να κατανοήσεις και την εποχή, και την συνέχεια αλλά και την λογική πίσω από την έκδοση.

 

Έκδοση:

Η έκδοση είναι πολύ όμορφη, το σχήμα είναι ότι πρέπει, το κόστος εξακολουθεί να μου φαίνεται λίγο τσιμπημένο όμως η δουλειά που έχει πέσει φαίνεται και δεν θα με αποτρέψει από το να συνεχίσω την σειρά. Η γραμματοσειρά θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλη, είναι τεράστια μπαλονάκια μισοάδεια, που είναι κρίμα. Εμένα δεν θα με χάλαγε πάντως να ήταν σε σειρά οι ιστορίες και ας είχε και μια-δύο ασπρόμαυρες ο τόμος, αφού θα τις δούμε έτσι κι αλλιώς σε ασπρόμαυρη μορφή.

 

popeye3.jpg


Συνολικά είμαι πολύ ευχαριστημένος για την απόκτηση του τόμου και περιμένω τις συνέχειες οι οποίες θα αγοραστούν σίγουρα!

 

Και το βίντεο-παρουσίαση της έκδοσης από τον επιμελητή της έκδοσης @Phantom Duck

 

 

 • Like 17
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, μετά το τέλος αυτής της εκδοτικής προσπάθειας, αν βέβαια πάει καλά εμπορικά, θα ήταν ένα όνειρο που θα πραγματοποιούνταν να δούμε και τους τόμους του Segar στα ελληνικά.

Edited by ΘK08
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Πρόσθεσα 3 σελίδες, από το δελτίο τύπου, το οποίο μου έστειλε ο @Phantom Duck, για να έχουμε και εικόνα του σχεδίου.

 

And a funny story. Ήμουν διακοπές στη Σύρο και μου λέει ο κουμπάρος μου : "Αχ, να βάλω μια αιώρα στο σπίτι και να ξαπλώνω και να διαβάζω Ποπάυ, όπως όταν ήμουν παιδί". Ε, αιώρα δεν του πήρα, αλλά πήγα στο τοπικό πρακτορείου τύπου και του πήρα τη συγκεκριμένη έκδοση. Μπορεί να μην είναι κάτι που θα διάβαζα εγώ, αλλά η εισαγωγή και οι ιστορικές πληροφορίες ήταν Α-ΨΟ-ΓΕΣ!

 

Μπράβο και από εμένα @Phantom Duck

:clap:

 • Like 15
Link to comment
Share on other sites

https://www.instagram.com/p/ChjjiVkNhpd/?igshid=MDJmNzVkMjY=

 

"Γνωρίζατε πως στη Μάλτα υπάρχει το χωριό του Ποπάυ; Ο υπεύθυνος των εκδόσεών μας, Λεωκράτης Ανεμοδουράς, το επισκέφτηκε πρόσφατα, και τους πρόσφερε ένα αντίτυπο από τις «Κλασικές Ιστορίες Popeye» για να το προσθέσουν στη συλλογή τους!"

 

300241961_1991502934377906_56353228.jpg

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Το παρέλαβα πριν από λίγες ημέρες και το διάβασα. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει τις ιστορίες του τόμου, αλλά προσυπογράφω το ακόλουθο: 

 

On 5/8/2022 at 3:14 ΜΜ, argail said:

Είναι όλες πολύ ωραίες ιστορίες και ΠΟΛΥ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, τις Ιταλικές δηλαδή, πιο "σοβαρές", δεν έχουν να κάνουν με μπεκρουλιάσματα, μπεργκεροφαγία, σπανακοφαγία και μόνο μπούφλες. Για μένα ήταν κάτι τελείως καινούριο στον κόσμο του Ποπάυ.

 

Πραγματικά, είναι πολύ ωραίες (η ομότιτλη μου άρεσε λιγότερο από όλες, αλλά οι υπόλοιπες ήταν εξαιρετικές) και με ένα πολύ ιδιόρρυθμο χιούμορ. Πραγματικά, αξίζουν τον κόπο και χαίρομαι πάρα πολύ, που τις βλέπουμε στη σωστή τους μορφή στα ελληνικά. :best:

Η έκδοση, η επιμέλεια, τα κείμενα είναι όλα υπέροχα! :clap: Έχει πέσει πάρα πολλή δουλειά, με αγάπη, μεράκι, αλλά και γνώσεις. Ειλικρινά, πιστεύω, ότι αποτελεί υπόδειγμα και για ξένες εκδόσεις! Συγχαρητήρια σε όλους/ες τους/τις συντελεστές! :thumbsup:

Συμφωνώ όμως και με αυτό:

 

On 5/8/2022 at 3:14 ΜΜ, argail said:

Εμένα δεν θα με χάλαγε πάντως να ήταν σε σειρά οι ιστορίες και ας είχε και μια-δύο ασπρόμαυρες ο τόμος, αφού θα τις δούμε έτσι κι αλλιώς σε ασπρόμαυρη μορφή.

 

Αγοράστε το και διαβάστε το, πραγματικά αξίζει! :)  Εύχομαι να δούμε σχετικά σύντομα και τη συνέχεια! 

 

Συγχαρητήρια και για την παρουσίαση@argail!:beer:

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Λοιπόν, ας πω κι εγώ δυο λόγια. Αρχικά, ο @argail, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση, αναλυτικότατη, περιγραφικότατη και κατατοπιστικότατη. Μέχρι στιγμής, έχω διαβάσει τις δύο πρώτες ιστορίες μόνο. Οπότε θα γράψω τώρα γι' αυτές και κάθε δύο ιστορίες, θα γράφω μια αντίστοιχη μικρή κριτική

 

ΤΟ ΜΩΒ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ: Δε ξεκινάμε καλά! Δε μου άρεσε πολύ. Απογοητεύτηκα αρκετά η αλήθεια είναι. Το χιούμορ, δεν ήταν πολύ καλό και ενώ, όλη η θεματολογία με το ξετζίνι ήταν πολύ πρωτότυπη, υπήρχαν σεναριακές τρύπες και θεωρώ ότι ήταν αρκετά κουραστικό. Ο τρόπος που το ξετζίνι ηττήθηκε, δε με έπεισε καθόλου :no:  Πολύ μέτρια ιστορία, με πολύ ωραίο σχέδιο όμως. Βαθμός: 6/10

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ: Ενώ λοιπόν, είχα απογοητευτεί, διαβάζω τη δεύτερη ιστορία κι αναθαρρώ. Το χιούμορ, εξαιρετικό, γέλασα σε πολλά σημεία, το σκηνικό μόνο με τον γορίλα είναι απίστευτο και ταυτόχρονα η υπόθεση σαν σύλληψη, πιστεύω ότι είναι πρωτοποριακή κι αρκετά φιλοσοφημένη. Το σχέδιο πολύ καλό, βλέπουμε χαρακτήρες με προσωπικότητες, πάθη και εμμονές κι όχι απλές καρικατούρες. Επιπλέον, η πλοκή τρέχει, δεν κάνει κοιλιά πουθενά( το βοηθάει πολύ ότι είναι στριπ) και γενικά, πρόκειται για υπόδειγμα ιστορίας!:clap:  Το μόνο αρνητικό είναι, ότι επειδή είναι στριπ στερείται συνοχής. Δηλαδή, ξεκινάει από το θέμα του Ρεβυθούλη και καταλήγει στα ερωτικά του Ποπαϋ και της Όλιβ. Αυτό, απ' όσα έχω διαβάσει, παρατηρείται και στις ιστορίες του Μίκυ του Γκότφερσον( στις πρώτες τουλάχιστον). Δεν είναι απαραίτητα κακό, σ' εμένα χτύπησε κάπως άσχημα. Βαθμός 9/10, έαν δεν υπήρχε το θέμα που ανέφερα, θα πήγαινε για 10/10. Αυτά προς το παρόν:beer:

 

Spoiler

Συνεχίζεται...

 

 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...