Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

The EC Archives: Weird Science (William Gaines, Al Feldstein, Harvey Kurtzman, Wally Wood, Jack Kamen)


leonidio
 Share

Recommended Posts

139321.jpg

 

Μια εξαιρετική και εξαιρετικά καλαίσθητη συλλογή, η οποία συγκεντρώνει όλα τα τεύχη του περιοδικού Weird Science της θρυλικής εταιρείας EC Comics (για τη εταιρεία γενικά, δείτε την παρουσίαση στις "Ιστορίες από την Κρύπτη". Το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται το Μάιο του 1950 και το πρώτο τεύχος φέρει τον αριθμό 12, ως συνέχεια ενός προηγούμενου τίτλου κι αυτό επειδή τα αμερικανικά ταχυδρομεία ζητούσαν 2000 δολάρια εγγύηση για κάθε νέο τίτλο, για να στέλνουν αντίτυπα σε συνδρομητές. Με το κόλπο της αλλαγής τίτλου, η εκδοτική προσπάθησε να παρακάμψει το νόμο, αλλά δεν τα κατάφερε για πολύ κι έτσι το πέμπτο τεύχος της σειράς φέρει όντως τον αριθμό #5. 

 

RCO003_1465815987.jpg

 

Όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος, το περιοδικό δημοσίευε ιστορίες ΕΦ, 4 σε κάθε τεύχος, μεγέθους 6 έως οκτώ σελίδων πάνω στη δοκιμασμένη συνταγή της EC Comics με ιστορίες, που συνήθως τελείωναν με μια ανατροπή. Δυστυχώς, η σειρά δεν είχε τις επιθυμητές πωλήσεις και ολοκληρώθηκε με το τεύχος 22 το Νοέμβριο του 1953. 

 

i-created-a-gargantua.jpg

 

Τα σενάρια γραφόντουσαν συνήθως από τον Gaines και τον Feldstein, με συμβολή βέβαια και από τους υπόλοιπους σχεδιαστές και σε ορισμένες περιπτώσεις με επιρροές από διηγήματα ΕΦ. Ασχολούνται με αρκετά θέματα τεχνολογίας με μια, αν διέκρινα καλά σε όσα τεύχη διάβασα, μάλλον επιφυλακτική στάση απέναντί της, αφού σχεδόν πάντα στις ιστορίες παρουσιάζεται ως πηγή δεινών. Υπάρχει ιδιαίτερα ένα άγχος για την ατομική βόμβα (βρισκόμαστε στα έτη 1950-1953, ας μην το ξεχνάμε), αν και οι δημιουργοί μοιάζουν κάπως αμφίθυμοι απέναντί της, δείχνοντάς την από τη μία ως δύναμη καταστροφής, αλλά από την άλλη σε κάποιες ιστορίες και ως αναγκαίο κακό για τον τερματισμό ενός πολέμου. Γενικά, οι περισσότερες ιστορίες διακρίνονται από μια απαισιοδοξία, αφού σχεδόν πάντα η φιλοδοξία και η άγνοια κάποιων ανθρώπων οδηγούν στην καταστροφή. Επίσης, σε κάποιες από αυτές παρουσιάζονται και ορισμένα ηθικά διλήμματα, τα οποία οι δημιουργοί αφήνουν σκόπιμα ανεπίλυτα. 

 

ecarchwsv1p10.jpg 91zmurkLIqL.jpg

 

Κατά τα άλλα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικά ευφάνταστες στα 6 πρώτα τεύχη και προσωπικά καμία δεν μου φάνηκε αδιάφορη, ενώ υπάρχουν και κάποια διαμάντια (όπως τα "The Radioactive Child!", "Gargantua!", "Man and Superman!", "Lost in the Microcosm", για να αναφέρω κάποια ενδεικτικά), αλλά μάλλον εγώ είμαι προκατειλημμένος, η αλήθεια είναι. :) Οπωσδήποτε, σήμερα φαντάζουν - και είναι, ας είμαι ειλικρινής - σεναριακά και σχεδιαστικά ξεπερασμένες, αλλά στην εποχή τους έγραψαν ιστορία και ήταν, μαζί με τα άλλα κόμικς της εκδοτικής, ό,τι πιο ενήλικο στο χώρο της 9ης τέχνης μπορούσε να διαβάσει κανείς. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα από απίστευτα εξώφυλλα και υπέροχα χρώματα!

 

ecarchwsv1p12 (1).jpg ecarchwsv1p12.jpg

 

Πλέον, αυτά απευθύνονται κυρίως σε φανατικούς του είδους, αθεράπευτα παλαιομοδίτες ή / και ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την ιστορία των κόμικς, όπως η αφεντιά μου (δεν έχω αποφασίσει ακόμη σε ποια από τις τρεις ανωτέρω κατηγορίες ανήκω :P).

 

ecarchwsv1p1.jpg

 

Δυστυχώς, απευθύνονται και σε ανθρώπους, που έχουν να διαθέσουν αρκετά χρήματα, γιατί οι εκδόσεις, που φιλοξενούν αυτές τις ιστορίες είναι ακριβές. :( Η σειρά The EC Archives: Weird Science της Gemstone, η οποία εξέδωσε, νομίζω, και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες σειρές της EC στο σύνολό τους, ολοκληρώθηκε σε 4 τόμους, οι οποίοι συγκέντρωσαν όλα τα τεύχη της σειράς σε σχεδόν απόλυτα πιστή αναπαραγωγή, νέο επιχρωματισμό και κατατοπιστικά κείμενα. Είναι από τις εκδόσεις, που σχεδόν δακρύζω, όταν τις πιάνω στα χέρια μου. Επίσης, δακρύζω και όταν μαθαίνω το κόστος τους, τουλάχιστον για τις σκληρόδετες εκδόσεις, αλλά τέλος πάντων, βρήκα τον πρώτο τόμο σε σαφώς μειωμένη τιμή και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Κάποιες από τις ιστορίες θα τις βρείτε διάσπαρτες και στην καταπληκτική σειρά  EC Artists' Library, της Fantagraphics.

 

ecaws01-ec-archives-weird-science-vol-1_4.jpg

 

Σημειώνω, ότι τα κόμικς τα εκδίδει πλέον η Dark Horse, η οποία φαίνεται να ξαναβγάζει τους τόμους με μαλακό εξώφυλλο και στη μισή τιμή και πιο κάτω ακόμη. Τουλάχιστον, αυτό συνέβη με τον πρώτο τόμο.

 

Weird_Science_Vol_1_15%284%29.jpg

 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

wikipedia

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...