Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

image.png

 

Το The Comics Journal (TCJ για τους φίλους :) ) είναι βασικά περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από το 1976. Ξεκίνησε με τον τίτλο The New Nostalgia Journal τουν Ιούλιο εκείνης της χρονιάς και από τον αριθμό 27, ως συνέχεια μιας παλαιότερης έκδοσης, του The Nostalgia Journal, απευθυνόμενο κυρίως σε συλλέκτες κόμικς, αλλά σύντομα άλλαξε στον τίτλο τον οποίο χρησιμοποιεί και σήμερα και παράλληλα έγινε ένα έντυπο κριτικής των κόμικς, συνεντεύξεων και θεμάτων γύρω από αυτά. Για να πάρετε μια ιδέα, υπάρχει εδώ μια λίστα με όλους/ες από τους/τις οποίους/ες έχει πάρει συνέντευξη το περιοδικό (δεν γνωρίζω κατά πόσον η λίστα είναι ενημερωμένη ή εξαντλητική)

 

27_cover2.jpg

 

Στην αρχή κυκλοφορούσε κάθε μήνα, μετά 9 φορές το χρόνο, στη συνέχεια μόνο ψηφιακά και πλέον κυκλοφορεί και έντυπο δύο φορές το χρόνο. Υπάρχει, φυσικά και ένα πολύ ενημερωμένο σάιτ, όπου μπορείτε να διαβάσετε πολλά ενδιαφέροντα θέματα και κυρίως κριτικές για πάρα πολλά κόμικς. 

 

Το περιοδικό εκδίδεται από την Fantagraphics, με την οποία μοιράζονται μια κοινή πορεία, αφού ιδρύθηκαν την ίδια χρονιά και ένας εκ των ιδρυτών της εκδοτικής, ο Gary Groth, είναι και ο αρχισυντάκτης του The Comics Journal σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του. 

 

bookcover_cj0442.jpg

 

Φυσικά, είναι δύσκολο να ασκείς κριτική, χωρίς να τη δέχεσαι κιόλας και το περιοδικό έχει δεχτεί αρκετή και έντονη κριτική, αλλά προσωπικά και κρίνοντας από τα σχετικά λίγα που έχω διαβάσει από το περιοδικό (κριτικές και συνεντεύξεις), το θεωρώ ως ένα από τα σοβαρότερα και πιο αξιόπιστα μέσα στο χώρο των κόμικς - χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι συμφωνώ πάντα μαζί του. Καλώς ή κακώς, βέβαια, οι εκδόσεις της Fantagraphics και γενικότερα τα ανεξάρτητα κόμικς  έχουν ένα προβάδισμα στις κριτικές, αλλά θα βρείτε και σχολιασμό για κόμικς από μεγάλες εταιρείες.

 

Το Φεβρουάριο του 1999 το περιοδικό δημοσίευσε μια λίστα με τα 100 καλύτερα κόμικς του 20ου αιώνα, που έχουν γραφτεί στα αγγλικά. Δυστυχώς, δεν έχω υπόψη μου την πλήρη λίστα, αν κάποιος/α ξέρει τι ακριβώς περιέχει, ας μας το γράψει. :) Ανεξάρτητα από αυτό, να σημειώσω, ότι το περιοδικό έχει κερδίσει αρκετά βραβεία και έχει λάβει ακόμη περισσότερες υποψηφιότητες, 

bookcover_cj2101.jpg

 

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του περιοδικού, αλλά με ετήσια συνδρομή 30 δολαρίων. Τις κριτικές και κάποιες (ή όλες, δεν ξέρω) τις συνεντεύξεις, τουλάχιστον τις τρέχουσες, μπορείτε να τις δείτε ελεύθερα στο σάιτ του περιοδικού. 

 

Αξίζει τον κόπο να ρίχνετε μια ματιά στο σάιτ, αν μη τι άλλο θα σας έρθουν ιδέες για μελλοντικές αγορές. :P

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη wikipedia, από το λήμμα της οποίας άντλησα κι εγώ ορισμένα στοιχεία για αυτήν την παρουσίαση. 

 

TCJ307-Cover.jpg

 

 

 • Like 14
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, leonidio said:

το θεωρώ ως ένα από τα σοβαρότερα και πιο αξιόπιστα μέσα στο χώρο των κόμικς

Συμφωνώ 100% σε αυτό. Ίσως κάποιες φορές έχουν μια ελιτίστικη προσέγγιση στα πράγματα, αλλά σε έναν χώρο που (στα δικά μου μάτια) είναι γεμάτος από fanboys & fangirls που γράφουν αποθεωτικές κριτικές για τα πάντα, είναι κάτι σαν όαση.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω διαφορετική άποψη.

Όλες οι παθογένειες που βλέπουμε σε μεταγενέστερα κόμικ μίντια, ξεκίνησαν από εδώ. Επίφαση σοβαρότητας χωρίς τήρηση πραγματικών δημοσιογραφικών κανόνων διαφάνειας και επικύρωσης των όσων αναφέρει. Έντονη κλίκα, με ταυτόχρονο ανοιχτό πόλεμο και λασπολογία σε όσους επαγγελματίες δεν ανήκουν σε αυτή την κλίκα κ.τ.λ. 

 

Τα άτομα που πέρασαν από το περιοδικό ήταν πιο γνώστες του αντικειμένου σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά τι να κάνω αυτό όταν είναι τόσο προκατειλημμένοι; Είναι σαν να λέμε πως στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος.

 

Edited by GreekComicFan
 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

On 28/7/2022 at 9:00 ΠΜ, leonidio said:

 

 

Το Φεβρουάριο του 1999 το περιοδικό δημοσίευσε μια λίστα με τα 100 καλύτερα κόμικς του 20ου αιώνα, που έχουν γραφτεί στα αγγλικά.

 

Ορίστε η λίστα. 

 

 

Edited by Treoris
 • Like 8
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

On 7/28/2022 at 6:42 PM, geo_trou said:

fangirls που γράφουν αποθεωτικές κριτικές για τα πάντα, είναι κάτι σαν όαση.

Έχεις κάποια υπόψη σου ή το γράφεις έτσι; 😂

 • Like 2
 • Haha 5
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, AndreasD said:

Έχεις κάποια υπόψη σου ή το γράφεις έτσι; 😂

Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο @geo_trou γράφοντας το αυτό, φαντάζομαι όμως ότι ο @AndreasD εννοεί εμένα :lol:

Αντρέα μπερδεύεσαι :prankster: μπορεί να αγοράζω πολλά και να διαβάζω περισσότερα, αλλά είναι αρκετά που δε μου αρέσουν και δεν τα παινεύω anway. 

Απλά μου αρέσει να διατυπώνω τη γνώμη μου ευγενικά, χωρίς να κράζω. Διάβαζε και τίποτα που γράφω, αντί να στηρίζεσαι στα σχόλια του @kwtsos 

:diva:

 

 • Like 5
 • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...