Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Σκοτεινά Μυστικά από την Παλιά Αθήνα (Δημήτρης Κοσκινάς)


Indian
 Share

Recommended Posts

1670246072_______01_F.thumb.jpg.0a5537d202d99e7e18f5911fff7678af.jpg  850589945_______01_B.thumb.jpg.ae3f57e688f3faecbd062114af1e200e.jpg  1817045266_______02_F.thumb.jpg.a0726357a9747d5ea010d75c0607907b.jpg  235939947_______02_B.thumb.jpg.533c2749d5c50c86e0ac1d974e71b2fa.jpg

 

Τον Νοέμβριο του 2018, ο Δημήτρης Κοσκινάς δημιουργεί μία σειρά τρόμου, εμπνευσμένη από τους αστικούς μύθους της Αθήνας. Η εν λόγω σειρά αποτελείται από τρία τεύχη (δύο έχουν κυκλοφορήσει μέχρι αυτή την στιγμή) κι αναφέρονται στην οικία Βελισσαρίδη, ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο κρύβει πολλά θανάσιμα μυστικά. Το πρώτο τεύχος φέρει τον τίτλο "ΕΝ ΟΙΚΙΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗ". Το δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 και τιτλοφορείται "EX INFERNIS".

 

Σεναριακά τα δύο πρώτα τεύχη συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν, τον τρόμο με την αγωνία, το σεξ με τον σαδομαζοχισμό. Και φυσικά υπάρχει και το μεταφυσικό στοιχείο, που δίνει αίγλη στην όλη πλοκή. Οι δύο ιστορίες μπορούν να διαβαστούν αυτοτελώς, αλλά ταυτόχρονα είναι δημιούργημα μίας ενιαίας ιστορίας, η οποία (όπως είπα και πριν) θα ολοκληρωθεί στο τρίτο και τελευταίο τεύχος. Το αρνητικό στο όλο εγχείρημα, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι βγάζει μία μεγάλη βιασύνη. Οι ιστορίες είναι σύντομες, με αποτέλεσμα να παλεύουν άτσαλα να ολοκληρωθούν, χαλώντας το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι απείρως καλύτερο αν ήταν σε μορφή graphic novel. Οφείλουμε να παραδεχτούμε, όμως, ότι έχουν κατατεθεί μεγάλα ποσοστά φαντασίας, ιδίως στον τομέα του τρόμου. Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία σειρά που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και κρατάει τον αναγνώστη, αλλά θα ήθελα να είχε γίνει καλύτερη διαχείριση. Οι λάτρεις των ιστοριών τρόμου, ας επενδύσουν άφοβα. Οι υπόλοιποι διαβάστε με δική σας ευθύνη. :)

 

Από το σχέδιο και το μελάνωμα δεν έχω το παραμικρό παράπονο, καθώς είναι πολύ ρεαλιστικά. :respect:  Ο δημιουργός φροντίζει να κρατά ζωντανό το σενάριο, με ένα κατάλληλο σχέδιο, που ενισχύει το μυστηριακό στυλ τρόμου, που θέλει να περάσει στον αναγνώστη. Το ασπρόμαυρο χρώμα, νομίζω, ότι ταιριάζει απόλυτα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Και τα δύο τευχάκια, σαν εκδόσεις, είναι καλοφτιαγμένα, πάντα σε σύγκριση με το φορμά τους. Έχουν παχύ χαρτί στο εξώφυλλο, ενώ αρκετά παχύ είναι και το ματ χαρτί του εσωτερικού, με αποτέλεσμα να το κρατάει καλύτερα σταθερό η καρφίτσα. Το πρώτο τεύχος αριθμεί 16 σελίδες, ενώ το δεύτερο ανεβαίνει στις 24. Σαν έξτρα υλικό, ο αναγνώστης θα βρει μία εισαγωγή στην δημιουργία της περιβόητης οικίας Βελισσαρίδη, ενώ μετά το τέλος της κάθε ιστορίας, υπάρχει μία σελίδα που ουσιαστικά κάνει την τελική αφήγηση, που την ολοκληρώνει. Στο εσωτερικό μέρος τους οπισθόφυλλου υπάρχει η βιογραφία του δημιουργού, καθώς και (ακόμα) μία εισαγωγή της σειράς. Επέλεξα να βάλω αυτή την σειρά στο τμήμα των ενεργών εκδοτών, μιας κι αναφέρεται σαν εκδοτική η DN PUBLICATION, με εκδότη τον ίδιο τον Κοσκινά και με αριθμό ISSN: 2653-9039. Αν νομίζετε ότι θα πρέπει να πάει στα φανζίν, κανένα πρόβλημα. :)

 

Ας παραθέσουμε και δύο σελίδες από το εσωτερικό, για να πάρετε μία ιδέα για το σχέδιο. :)

943389876_______01_.thumb.jpg.cea2cc523351c7b12cb38357f49925dc.jpg  1429579525_______02_.thumb.jpg.661a98d4d275ccede22bab9fce8cf87d.jpg

 

 

:beer:

 • Like 10
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω δει τις συγκεκριμένες εκδόσεις στα cons και είχα εντυπωσιαστεί με το σχέδιο, αλλά και ιδιαίτερα από τα πολύ όμορφα εξώφυλλα, ειδικά αυτό του 2ου τεύχους. Για κάποιο λόγο όμως είχα ξεχάσει να τα πάρω. Με αφορμή την παρουσίαση, το βάζω στα "οπωσδήποτε" για το επόμενο συνέδριο που θα το δω μπροστά μου. Να είσαι καλά Γιάννη που με βοηθάς σε αυτή τη προχωρημένη μου ηλικία :lol:

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • GreekComicFan changed the title to Σκοτεινά Μυστικά από την Παλιά Αθήνα (Δημήτρης Κοσκινάς)
On 10/2/2020 at 9:54 ΠΜ, Dredd said:

Να είσαι καλά Γιάννη που με βοηθάς σε αυτή τη προχωρημένη μου ηλικία :lol:

 

Εμείς οι πιτσιρικάδες είμαστε πάντα στις υπηρεσίες σας σεβάσμιε γέροντα! :lol:

 

On 10/2/2020 at 5:23 ΜΜ, GreekComicFan said:

Δεν πιστεύω να είναι κανονική εκδοτική αυτή που αναφέρει, άσχετα το  issn που μπορεί να το πάρει ο καθένας.

 

Κι εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου, απλά με μπέρδεψε το ISSN. Γιατί να το πάρει, από την στιγμή που είναι ένα απλό φανζίν?  Γιατί αν ήταν υποχρεωμένος να το πάρει, τότε δεν θα ήταν ένα απλό φανζίν. :thinking:

 

 

:beer:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, GreekComicFan said:

Το πήρε γιατί ήθελε να υπάρχει καταχωρημένο αντίτυπο στην εθνική βιβλιοθήκη.

 

Αυτό δεν το ήξερα. Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!   :thanx:

 

 

:beer:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Σκοτεινα Μυστικά 3.jpg

 

Διαβάστηκαν και τα 3 μαζεμένα, να σημειώσουμε εδώ ότι ο Κοσκινάς βγήκε Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης στα βραβεία Κόμικς για το 2020. Αρκετά ώριμο σχεδιαστικά, σε σχέση με τη πλειοψηφία των υπόλοιπων αυτοεκδόσεων, και σίγουρα με πολύ καλύτερα production values από τα περισσότερα. Κειμενάκια στην αρχή, στο τέλος, ωραίες γραμματοσειρές, γενικά καλοδουλεμένη έκδοση.

 

Επί της ουσίας τώρα, δεν με ξετρέλανε. Όπως προανέφερα, είναι από ένα επίπεδο και πάνω, και το σημαντικότερο, αφηγείται μια ιστορία ισορροπημένη, με αρχή-μέση-τέλος, αλλά ο συνδυασμός sex και horror δεν είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Ο συνδυασμός πομπώδους/παλιακής γλώσσας με την σύγχρονη δεν είναι ιδιαίτερα ταιριαστός κσι η συχνή χρήση του όρου "σαπρός" είναι αχρείαστη. Από άποψη σχεδίου τώρα, σίγουρα έχουν δουλευτεί τα περισσότερα καρέ, και κάποια θα μπορούσαν να κάνουν όμορφους πίνακες. Υπάρχει σχετικά καλή κίνηση στο σκίτσο, αλλά υπάρχει και αυτό που με κουράζει προσωπικά, το στήσιμο δηλαδή των χαρακτήρων αν-φας, σε πόζα "κοιτάζω τον αναγνώστη", σε πάρα πολύ μεγάλη συχνότητα.

 

Ίσως είμαι λίγο αυστηρός, και το γράφω γιατί σίγουρα ξεπερνάει σε επίπεδο, κατά πολύ, την μεγάλη πλειοψηφία των περισσοτέρων αυτοεκδόσεων. Απλά το βραβείο μου προξένησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Σίγουρα πάντως είναι στο σωστό δρόμο και μελλοντικά πιστεύω ότι θα δούμε ακόμα καλύτερες δουλειές.

 

Υ.Γ. Τα εξώφυλλα είναι απλά ΥΠΕΡΟΧΑ :best:

 • Like 6
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Διάβασα και τα τρία τεύχη και δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος. Η ιστορία μου φάνηκε προσχηματική, απλά για να γίνει μια επίδειξη σκηνών φρίκης και κυρίως γυναικείου γυμνού. Εντάξει, έχει μια αρχή και ένα τέλος, αλλά δεν γίνεται τίποτα ιδιαίτερο, που να δικαιολογεί τα τρία τεύχη. Το σχέδιο, βέβαια, είναι καλό και δουλεμένο, όπως και το μελάνωμα, αν και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον @Dredd, ότι το στήσιμο των χαρακτήρων γίνεται κουραστικό. Τελικά, όμως, με άφησε αδιάφορο... Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για βελτίωση σε μελλοντικά έργα του δημιουργού, ο οποίος σίγουρα έχει σχεδιαστικό ταλέντο.

 

Η έκδοση είναι όντως προσεγμένη και πολύ καλής ποιότητας και τα εξώφυλλα εξαιρετικά. Να επισημάνω όμως, ότι και η τιμή, μου φάνηκε λίγο τσιμπημένη. 

 • Like 9
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...