Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

The Cruise of Lost Souls a.k.a. The Cruise of Forgotten (Pierre Christin, Enki Bilal)


 Share

Recommended Posts

513T11DRYQL.jpg

 

Τίτλος Πρωτότυπου : La Croisière des Oubliés (Les Humanoïdes Associés, 1975)

 

Η πρώτη συνεργασία των Πιέρ Κριστέν και Ένκι Μπιλάλ είναι μια ιστορία του φανταστικού, όπου ένα πολύ μικρό χωριό, το Λιτερνός, αρχίζει μια μέρα να αιωρείται ξαφνικά στον αέρα. Στη διπλανή στρατιωτική βάση σημαίνει αμέσως συναγερμός και καταβάλλονται προσπάθειες να προσγειώσουν το χωριό, το οποίο, κάθε ώρα που περνάει, ανυψώνεται όλο και περισσότερο και παρασύρεται από τους ανέμους. Ταυτόχρονα, όμως, στο χωριό έχουν ήδη φτάσει δύο ξένοι, μια γυναίκα και ένας άνδρας (ο ίδιος μυστηριώδης, ανώνυμος ξανθός, που έχουμε δει και σε όλα τα άλλα έργα του δημιουργικού διδύμου), οι οποίοι είναι σαφές, ότι με κάποιον τρόπο σχετίζονται με το περίεργο φαινόμενο. Και μέσα σε όλα αυτά, το προσωπικό της στρατιωτικής βάσης αλλάζει μορφή και αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα διαφορετικό είδος πλασμάτων, ενώ αντίθετα, οι κάτοικοι του χωριού απολαμβάνουν μια πρωτόγνωρη ελευθερία. 

 

A1IUWEIuuQL.jpg

 

Η αλήθεια είναι, ότι παρά τα αντιμιλιταριστικά, οικολογικά και ελαφρώς αναρχικά μηνύματα, το κόμικ δεν είναι το καλύτερο των Κριστέν και Μπιλάλ. Οπωσδήποτε, εάν το είχα διαβάσει τότε που είχε πρωτοβγεί (αν υποθέσουμε, ότι ήξερα να διαβάζω τότε :P), θα είχα εντυπωσιαστεί, αλλά πλέον η σκιά του χρόνου πέφτει βαριά πάνω στο έργο. Οι χαρακτήρες είναι σχηματικοί, οι καταστάσεις προσχηματικές και το μήνυμα, παρόλο που είναι τελικά αισιόδοξο, φαντάζει σίγουρα αφελές σήμερα ή τέλος πάντων, σίγουρα πιο αφελές από τον καιρό, που εκδόθηκε το κόμικ.

 

66885162_p.jpg 41778-planche-bd-la-croisiere-des-oublies.jpg

 

Το σχέδιο του Μπιλάλ είναι αρκετά χορταστικό, αλλά φαίνεται, ότι ο μεγάλος σχεδιαστής δεν έχει κατακτήσει ακόμη ολοκληρωτικά το ύφος, που τον έκανε διάσημο. Οι συνθέσεις, τα χρώματα και τα τοπία είναι τυπικά του σχεδιαστή, τα πρόσωπα όμως δεν είναι τόσο επιτυχώς σχεδιασμένα και έχουν μια καρικατουρίστικη απόχρωση., κάτι που ο Μπιλάλ θα διορθώσει στην επόμενη συνεργασία τους.

 

9782203001961_pg.jpg df4226ed9913622b840c27e7c8d88a26--casterman-bd-comics.jpg

 

Γενικά, είναι ένα ενδιαφέρον κόμικ, αλλά δείχνει σε μεγάλο βαθμό τα χρονάκια του και σίγουρα υπάρχουν και πολύ καλύτερα για να διαβάσετε από τους δύο δημιουργούς. Εγώ το διάβασα στην έκδοση "Townscapes" του 2004, αλλά νομίζω, ότι είχε κυκλοφορήσει και αυτόνομο στα αγγλικά. Τώρα, μπορείτε να το βρείτε στον τόμο "Legends of Today" με διαφορετικό τίτλο "The Cruise of Forgotten", που είναι πιο κοντά στον πρωτότυπο γαλλικό.

 

41777-planche-bd-la-croisiere-des-oublies.jpg

 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

wikipedia (στα γαλλικά, αλλά έχει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία του κόμικ, που το συνδέει με διάφορα κινήματα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία της δεκαετίας του 1970)

  • Like 8
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...