Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Sabrina (Nick Drnaso)


leonidio
 Share

Recommended Posts

71dAVBIVLVL.jpg

 

Αυτό το κόμικ είναι ιστορικό, από μια άποψη, επειδή υπήρξε το πρώτο, που ήταν υποψήφιο, έστω και στη μακρά λίστα, για το Booker Prize, ένα από τα πιο αξιοζήλευτα λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κόμικ, που έσπασε τα στεγανά, που κρατούσαν τη λογοτεχνία και τα κόμικς χωριστά. Αυτή η υποψηφιότητα δεν είχε μέχρι στιγμής κάποια συνέχεια, αλλά ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη λογοτεχνική καταξίωση των κόμικς.

 

Το κόμικ ξεκινά με μια νεαρή κοπέλα, η οποία βρίσκεται στο σπίτι των γονιών της, για να ταΐσει τη γάτα και έχει μια σύντομη συνάντηση με την αδερφή της. Στο τέλος της συζήτησής τους, οι δυο κοπέλες φεύγουν και η νεαρή, που είδαμε στην αρχή, η Σαμπρίνα, θα εξαφανιστεί από προσώπου γης. Μετά την εξαφάνισή της, ο φίλος της, ο Τέντι, ο οποίος πάσχει πλέον από κατάθλιψη, πηγαίνει να μείνει σε ένα φίλο του, τον Κάλβιν, που εργάζεται στην Αεροπορία και ο γάμος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Η ανακάλυψη μιας βιντεοκασέτας θα ρίξει νέο φως στην υπόθεση της Σαμπρίνα, αλλά θα βάλει τους ήρωές μας, τον Τέντι, την αδερφή της Σαμπρίνα και κυρίως τον Κάλβιν στο στόχαστρο διάφορων ομάδων, που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι συνέβη στη Σαμπρίνα και όχι μόνο. 

 

sabrina.interior3-scaled.jpg

 

Αν και στο κέντρο του κόμικ υπάρχει μια εξαφάνιση και ένας πιθανός φόνος, το έργο δεν ασχολείται καθόλου με την αστυνομική πλευρά της υπόθεσης. Αντίθετα, τα κύρια θέματα είναι η διαχείριση της απώλειας, αλλά και η αντίδραση απέναντι στα κάθε λογής fake news, τα οποία κατακλύζουν τον κόσμο μας. Η εξαφάνιση της Σαμπρίνα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλους τους πρωταγωνιστές, που είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι θα ανακαλύψουν, ότι τελικά είναι μόνοι τους. Από αυτήν την άποψη, το "Sabrina" είναι ένα βαθιά πολιτικό κόμικ και ως τέτοιο, θεωρώ ότι πρέπει να διαβαστεί, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να υποτιμήσω τη βαθιά ψυχολογική ανάλυση, που έχει κάνει ο δημιουργός.

 

Drnaso2.jpg sabrina-interior139-803x1024.jpg

 

Η αφήγηση του Ντερνάζο (κάπως έτσι προφέρεται) δεν δίνει όλες τις πληροφορίες στους αναγνώστες, οι οποίοι καλούνται μόνοι τους να ενώσουν τις κουκίδες της πλοκής Δεν υπάρχουν καθόλου επεξηγηματικές λεζάντες και αρκετές φορές η αφήγηση αλλάζει χρόνο, τόπο και πρόσωπο, καθώς παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από την οπτική διάφορων χαρακτήρων. Υπάρχουν σελίδες χωρίς καθόλου διάλογο και κάποιες σελίδες με μεγάλους μονολόγους. Είναι δύσκολο, απαιτητικό αφήγημα, αλλά θα επισημάνω, ότι, παρά την σε κάποια σημεία μεγάλη δόση λόγου, το εκφραστικό μέσο είναι αποκλειστικά η εικόνα.

 

drnaso8.jpg SABRINA.interior12.jpg

 

Και αυτό μας φέρνει στο σχέδιο. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου: με ξένισε. Ίσως και να μη μου άρεσε, γιατί η τεχνική σίγουρα δεν είναι του γούστου μου. Τα μάτια των πρωταγωνιστών είναι απλές κουκίδες, οι ανθρώπινες μορφές χοντροκομμένες, τα ντεκόρ σχεδόν μινιμαλιστικά, με κάποιες εξαιρέσεις. Το σχέδιο φαίνεται να είναι άτεχνο και ίσως να όντως να είναι, αλλά διαβάζοντας το κόμικ, πιστεύω, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ανακλά την ψυχική κατάσταση των πρωταγωνιστών: άδειοι, τεράστιοι χώροι, μουντά, γήινα χρώματα, άνθρωποι εγκλωβισμένοι, που δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους και όταν το κάνουν, είναι μόνο για να κλάψουν ή για να ουρλιάξουν.

 

Drnaso4.jpg 91C7pGWSqoL.jpg 91mDSsojeVL.jpg

 

Ακόμη κι αν έχω αντίρρηση για την τεχνική, η σκηνοθεσία του Ντερνάζο είναι ανεπανάληπτη. Ο τρόπος που τεμαχίζει τη δράση, που επιμηκύνει το χρόνο, για να δώσει έμφαση σε μια σκηνή ή σε ένα συναίσθημα ή τον συμπυκνώνει για λόγους αφηγηματικής οικονομίας είναι πραγματικά ευρηματικός. Και σε πολλά σημεία, σκηνές που επαναλαμβάνονται, δείχνοντας τη ρουτίνα, τη μονοτονία, αλλά και την έλλειψη πραγματικής ανθρώπινης επαφής.

 

Sabrina-3.jpg SABRINA.interior81-1200x1531.jpg

 

Δεν θέλω να πάρω κανένα / καμία στο λαιμό μου, αλλά πραγματικά, πιστεύω, ότι είναι ένα έργο, που επιχειρεί να πάει τη γλώσσα των κόμικς λίγο πιο μπροστά. Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ακόμη κι αν το σχέδιο σας ξενίζει. 

 

Drnaso5.jpg

 

Υπάρχουν και σκέψεις για κινηματογραφική μεταφορά, αν και δεν γνωρίζω τι θα είχε να προσφέρει σε ένα κόμικ, που είναι ήδη σκηνοθετημένο άψογα.

 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Η κριτική του @Lazaros

 

Κριτική από το Σωτήρη Κουστούκο στην Αυγή

 

Κριτική του Chris Ware στο theguardian.com

 

Κριτική στο newyorker με βιογραφία του δημιουργού

 

Κριτική στο nytimes.com

 

Και μια συνέντευξη, όπου δίδεται ο λόγος στον ίδιο το δημιουργό.

 

 

 

 • Like 8
 • Thanks 8
Link to comment
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση και ήρθε πάνω που το έβαλα σε προτεραιότητα μετά από πρόσφατο ξεκαθάρισμα του τι θέλω να διαβάσω. Θυμάμαι τον σχετικό ντόρο που είχε προκαλέσει τότε που κέρδισε το βραβείο, μάλιστα αν δεν κάνω λάθος υπήρχε και μια διαμάχη για την επιλογή του σε αυτά τα βραβεία. Βάζω και εγώ ένα review του Walt που μου είχε τραβήξει την προσοχή τότε και θα επιστρέψω όταν έχω και δική μου άποψη.

 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που το Sabrina έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και διθυραμβικών κριτικών, δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα. Οκ, θίγει ενδιαφέροντα ζητήματα, αλλά προσωπικά δε με άγγιξε, το βαρέθηκα σε διάφορα σημεία και το σχέδιο/χρώμα δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου του γούστου μου. Νιώθω σαν τον @kwtsos που δεν του άρεσε το Everything everywhere all at once, ενω όλοι οι υπόλοιποι είχαν ενθουσιαστεί :lol:

 

:thanx: @leonidio για την κατατοπιστική παρουσίαση :best:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Ούτε εγώ τρελάθηκα, το θεωρώ όμως ένα τίμιο κόμικ. Στο πρώτο μισό κουράστηκα αρκετά, μετά παίρνει μπρος και σε βάζει πολύ καλύτερα στο ψυχολογικό κομμάτι των χαρακτήρων και τον πολιτικό σχολιασμό, και προς το τέλος γίνεται λίγο θριλεράκι. Η αλήθεια είναι ότι από αυτά που άκουγα περίμενα κάτι αρκετά πιο περίτεχνο νοηματικά, αλλά τελικά η απλότητα του σχεδίου αντικατοπτρίζεται και στο σενάριο κατά τη γνώμη μου. Πρόκειται σίγουρα για κόμικ που στους Αμερικάνους μιλάει διαφορετικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε όλους ή ότι αυτά που σχολιάζει δεν γίνονται και δίπλα μας σε παρόμοιες μορφές.

Εγώ με το σχέδιο δεν είχα πρόβλημα, το συνήθισα εξ αρχής και συμφωνώ ότι με τη σκηνοθεσία ταιριάζει γάντι. Θα το πρότεινα, αλλά δε χάνει κανείς και κάτι συνταρακτικό αν δε το διαβάσει.

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Να πω την αληθεια το premise του κομικ μου ειχε κεντρισει το ενδιαφερον σε σημειο που οταν με ειχε ρωτησει η αδερφη μου τι θα ηθελα για δωρο γιορτης της ειχα υποδειξει το συγκεκριμενο κομικ, το οποιο τοτε υπηρχε διαθεσιμο στην Πολιτεια (να πουμε μπραβο εδω και στο μαγαζι που σταθερα εχει αξιολογα alternative/indie/underground κομικσακια). To ξεκινησα και καπου στο 1/3 το παρατησα, μου φανηκε βαρετο και υπερβολικα μα υπερβολικα καταθλιπτικο. Ισως στο μελλον του δωσω μια ακομα ευκαιρια αν και δεν το θεωρω και τοσο πιθανο. Οπως και να χει πολυ καλη παρουσιαση @leonidio :beer:

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...