Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Die (Kieron Gillen, Stephanie Hans, Clayton Cowles)


leonidio
 Share

Recommended Posts

71kvKgDS09L.jpg

 

Έξι νεαροί αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων ειδικά κατασκευασμένο για εκείνους, αλλά μυστηριωδώς εξαφανίζονται. Δύο χρόνια αργότερα, επιστρέφουν οι πέντε από αυτούς, εκ των οποίων η μια μονόχειρας πλέον, χωρίς να είναι σε θέση να πουν σε κανέναν τι τους συνέβη και πού βρίσκεται το έκτο μέλος της παρέας. 25 χρόνια μετά, και ενώ έχουν όλοι και όλες καινούριες ζωές, ανακαλύπτουν ένα από τα ζάρια, ξαναπαίζουν το παιχνίδι και βρίσκονται μέσα σε έναν κόσμο, που έχει κατασκευαστεί ειδικά για αυτούς, όπως και την πρώτη φορά. Βρίσκουν το χαμένο φίλο τους, αλλά για να γυρίσουν στις κανονικές ζωές τους, πρέπει να συμφωνήσουν και οι έξι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό και οι διαφωνίες τους, θα τους οδηγήσουν σε ανοιχτή σύγκρουση, καθώς εκείνοι θα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού.

 

0b9ff37f33.jpg die-kieron-gillen-2.jpg

 

Εντάξει, να λοιπόν ένα κόμικ με καλές κριτικές και βραβεία (κέρδισε το British Fantasy Award δύο συνεχόμενες χρονιές, ενώ ήταν υποψήφιο και για Hugo τρεις φορές), που πραγματικά με κούρασε πάρα πολύ και τελικά με άφησε αδιάφορο. :( Ο συνήθως καλός Γκίλεν, μου φάνηκε εδώ ότι πλατειάζει ατελείωτα, δεν μπόρεσα σε καμία στιγμή να μπω μέσα στο σύμπαν του κόμικ και ακόμη και οι αρκετές αναφορές σε λογοτεχνικά έργα και συγγραφείς (Τόλκιν, Έμιλι Μπροντέ, Χ. Τζ. Γουέλς μεταξύ άλλων) παρότι ενδιαφέρουσες ως ιδέα, δεν κατάφεραν να σώσουν την κατάσταση. Η αλήθεια είναι, ότι ο Γκίλεν παίζει με πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες (την αλληλεπίδραση μεταξύ παιχνιδιού και πραγματικότητας, την επανεφεύρεση του εαυτού, συμπεριλαμβανομένου και ζητήματα φύλου), αλλά τελικά εγώ χάθηκα μέσα σε πάρα πολλές πληροφορίες, που μου φάνηκαν αδιάφορες και επαναλαμβανόμενες. Δεν ξέρω, ίσως να φταίει, το ότι δεν παίζω παιχνίδια ρόλων και δεν έχω την υπομονή να παρακολουθήσω στενά κάτι παρόμοιο σε μορφή κόμικ. Ίσως όμως να ήταν και οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις αδιάφορες και τελικά να μη φταίω μόνο εγώ.

 

Die8Art2.png f309c9be18652e9c1d14daef1a9d5dd6._SX1280_QL80_TTD_.jpg 

 

Το σχέδιο της Γαλλίδας Stephanie Hans είναι εντυπωσιακό μεν, αλλά μου φάνηκε άψυχο και δεν με έκανε να ενδιαφερθώ για την ιστορία. Ομολογώ πάντως, ότι εικονογραφεί με μεγάλη ικανότητα όχι έναν, αλλά πολλούς κόσμους μέσα στο παιχνίδι και η τεχνοτροπία της είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, ενώ και τα χρώματα, που χρησιμοποιεί αντανακλούν κάθε φορά την ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων.

 

Die+#20+Art+2.jpgRCO019_1570002490.jpgRCO023_1565165819.jpg

 

Οι δημιουργοί της σειράς έχουν ετοιμάσει και ένα κανονικό παιχνίδι ρόλων, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Kickstarter.

 

Να υπενθυμίσω τέλος, ότι ο τίτλος του κόμικ δεν αναφέρεται μόνο στο γνωστό ρήμα, αλλά και στη λέξη "ζάρι". Ο συγγραφέας παίζει και με τις δύο έννοιες της λέξης. 

 

Die8Art2.png fb5c2f69a6d3c8641195d6d6f1e637ea._SX1280_QL80_TTD_.jpg

 

Θα ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω και άλλες γνώμες, για να διαπιστώσω εάν όντως έχω αδικήσει το κόμικ και μήπως θα έπρεπε να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. :) 

Όλες οι εικόνες είναι από το ίντερνετ. 

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

wikipedia

 

Οι δημιουργοί μιλάνε για το φινάλε του κόμικ

 

 • Like 10
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

O Kieron γενικά είναι ΜΕΓΑΛΟΣ miss or hit. Αυτό ήταν από τα πιο κουραστικά κόμικς που έχω αποπειραθεί να διαβάσω. Ήθελα πολύ να μου αρέσει, κατόρθωσα να τελειώσω με ρυθμούς βαριεστημένου βραδύποδα το πρώτο τομάκι, για να καταλήξω στο δεύτερο απάλευτο. Το artwork είναι ενδιαφέρον αλλά κουράζει (και αυτό) απίστευτα με τέτοιο φρενήρη ρυθμό.

 

Αυτό το αποτυχημένο πράμα έβγαλε 20 τεύχη και 4 τομάκια και το κατατάσσω στα epic fail. Με χάλασε τόσο πολύ που ανέβαλα το δεύτερο τομάκι του Once & Future ενώ το πρώτο με είχε πορώσει.

 

Παίξτε καλύτερα pen & paper, τάβλι, οτιδήποτε θα είναι καλύτερο από δαύτο.

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, The Fists Of Stan Lee said:

O Kieron γενικά είναι ΜΕΓΑΛΟΣ miss or hit. Αυτό ήταν από τα πιο κουραστικά κόμικς που έχω αποπειραθεί να διαβάσω. Ήθελα πολύ να μου αρέσει, κατόρθωσα να τελειώσω με ρυθμούς βαριεστημένου βραδύποδα το πρώτο τομάκι, για να καταλήξω στο δεύτερο απάλευτο. Το artwork είναι ενδιαφέρον αλλά κουράζει (και αυτό) απίστευτα με τέτοιο φρενήρη ρυθμό.

 

Αυτό το αποτυχημένο πράμα έβγαλε 20 τεύχη και 4 τομάκια και το κατατάσσω στα epic fail. Με χάλασε τόσο πολύ που ανέβαλα το δεύτερο τομάκι του Once & Future ενώ το πρώτο με είχε πορώσει.

 

Παίξτε καλύτερα pen & paper, τάβλι, οτιδήποτε θα είναι καλύτερο από δαύτο.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα. Και θα πάω λίγο παραπέρα, και θα πω ότι πιστεύω ότι είναι πολύ υπερεκτιμημένος. Εγώ εδώ είχα διαβάσει τα 2 πρώτα trade, ήμουν σε μια φάση WTF, και το άφησα να του δώσω άλλη μια ευκαιρία όταν τελείωνε. Είναι μια μέση κατάσταση πιστεύω ο Gillen, ούτε το Once & Future είναι πολύ καλό, παρά το πιασάρικο θέμα και το υπέροχο σχέδιο, δεν ξέρει αν κάνει κωμωδία ή τραγωδία. Στα Star Wars καλούτσικος, στο Uber τίποτα ιδιαίτερο, το Τρία αδιάφορο, μόνο το Wicked & Divine δεν έχω διαβάσει ακόμα από τα μεγάλα του και τα υπερηρωικά του. Όχι κακός, αλλά πολύ μέτριος.

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει μόνο τον πρώτο τόμο και μπορώ να πω ότι ήταν σχετικά οκ. Τόσο οκ για να πάρω και τον δεύτερο τόμο; όχι.  Για να το τελειώσω κάποια στιγμή online όχι μάλλον. Αλλά για να το θυμάμαι σαν ένα συμπαθητικό τόμο που διάβασα σε fast food διάθεση, μια χαρά :prankster:

Το θέμα μου φάνηκε ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες έτσι κι έτσι, το σχέδιο δε μου ταίριαξε ποτέ. Δεν έχω παίξει και d'n'd για να κάνω τις συνδέσεις. Με θυμάμαι να σκέφτομαι ότι γι αυτό μάλλον δεν μου έκανε εντύπωση (αφού είχε φοβερες κριτικες :D)

 

33 minutes ago, Dredd said:

Και θα πάω λίγο παραπέρα, και θα πω ότι πιστεύω ότι είναι πολύ υπερεκτιμημένος. Εγώ εδώ είχα διαβάσει τα 2 πρώτα trade, ήμουν σε μια φάση WTF, και το άφησα να του δώσω άλλη μια ευκαιρία όταν τελείωνε. Είναι μια μέση κατάσταση πιστεύω ο Gillen, ούτε το Once & Future είναι πολύ καλό, παρά το πιασάρικο θέμα και το υπέροχο σχέδιο, δεν ξέρει αν κάνει κωμωδία ή τραγωδία. Στα Star Wars καλούτσικος, στο Uber τίποτα ιδιαίτερο, το Τρία αδιάφορο, μόνο το Wicked & Divine δεν έχω διαβάσει ακόμα από τα μεγάλα του και τα υπερηρωικά του. Όχι κακός, αλλά πολύ μέτριος.

Από Gillen ξεχωρίζω το ΤΡΕΙΣ και μου αρέσει αρκετά και το Once & Future, χωρίς να τρελαίνομαι. Ακόμα και στα κόμικς του όμως που δεν μου πολυαρέσουν, μου αφήνει την αίσθηση ότι είναι δυνατός σεναριογράφος που όλο κάτι δεν του κάθεται όπως θα πρεπε :lol:

πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δούμε κάτι πολύ καλό δικό του (μεγάλου μήκους) :)

:thanx:για την ωραία παρουσίαση @leonidio:best:

 

 

 • Like 6
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
 • 5 weeks later...

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω. Πολύ κουραστικό και έντονα ακαταλαβίστικο κομικ.

Πρόβλημα στο ρυθμό, αδιάφορο σενάριο και άλλα μικρομεγάλα θέματα αλλά εν τέλει ενα είναι το βασικό πρόβλημα μου με τον Gillen. εχει ταλέντο στο να κανει τους πρωταγωνιστές του  εκνευριστικούς. Δηλαδή προσδίδει τόσο emotional στοιχείο,σε οτιδήποτε setting και αν δημιουργεί, και αναλώνεται τόσο πολύ σε αυτό όπου στο τέλος καταλήγεις να παρακολουθείς κάποιου είδους σαπουνόπερα νομίζω.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...