Dredd Posted July 4, 2022 Share Posted July 4, 2022 Περιέχει τα : Conan and the People of the Black Circle (2013) 1-4; Conan: Children of the Sun (2012) 1; Conan: Exiles (2017) 1; material from Robert E. Howard's Savage Sword (2010) 1-4, 6-10; Dark Horse Presents (2014) 21 Τρίτη κατά σειρά συλλογή της Marvel, μετά από ΑΥΤΗ και ΑΥΤΗ, η οποία συλλέγει τις μικρές ιστορίες που είχε βγάλει η Dark Horse, όσο αυτή κατείχε τα δικαιώματα του Κιμμέριου βάρβαρου. Εδώ ξεκινάμε με το ομότιτλο 4τευχο mini series, ακολουθεί ένα one-shot με τίτλο Children of the Sun, μετά διάφορες μικρές ιστορίες από την ανθολογία που κυκλοφορούσε η Dark Horse με τίτλο Robert E. Howard's Savage Sword, και τέλος άλλο ένα one-shot το οποίο σχετίζεται με το videogame Conan : The Exiles. Στο People of the Black Circle, το οποίο είναι απόδοση μιας νουβέλας του Howard την οποία έκανε ο Fred Van Lente, έχουμε τη δολοφονία ενός βασιλιά από μια σέχτα μάγων, την απόδραση της πριγκίπισσας αδελφής του αλλά και τον Conan να μπλέκεται στη μέση και να πρέπει να αντιμετωπίσει στην πορεία τα πάντα. Εξαγριωμένες φυλές, προδομένους πρώην συντρόφους του, μάγους, τίγρεις και ότι άλλο παίζει σε fantasy setting. Και βέβαια, εκτός από την πριγκίπισσα, ο Conan "βρίσκεται" με κανα-δυο ακόμα γυναίκες στο δρόμο, μέχρι που ξεγυμνώνει μια περαστική για να πάρει τα ρούχα. Κλασσικός Conan δήλαδή και κλασσικός Howard. Συνολικά, έχει το ενδιαφέρον του, απλά, και μετά από ένα σημείο, εχω την αίσθηση ότι δημιουργούντουσαν περιπέτειες και συναντήσεις με εχθρούς, όχι ιδιαίτερα οργανικά, αλλά απλώς για να γραφτούν περισσότερες σελίδες. Το σχέδιο του Ariel Olivetti είναι πιο-ψηφιακό-πεθαίνεις. Κάποια ενδιαφέροντα κοντινά, ότι παίζει σε background είναι συνήθως blurred πραγματικές φωτογραφίες, σκιές απλά όχι, όλα όσα αρνητικά δηλαδή είχαν τα πρώιμα digital σχέδια. Δεν είναι συνολικά πολύ κακό, και κάποια καρεδάκια είναι αρκετά καλά, αλλά βγάζει μια αίσθηση ξεπέτας ώρες-ώρες. Το Robert E. Howard's Savage Sword, ήταν ένα ενδιαφέρον ανθολογικό περιοδικό, το οποίο προσπάθησε να μιμηθεί το αρχικό Savage Sword of Conan της Marvel της δεκαετίας 70 και 80. Είχε δηλαδή, πέρα από μια ιστορία Conan, και άλλες ιστορίες fantasy με διάφορους χαρακτήρες του Howard (π.χ Dark Agnes), είχε ιστορίες μυστηρίου, θαλασσινές περιπέτειες κλπ. Πρέπει να βγήκαν καμιά 10ρια τεύχη συνολικά, 80 σελίδων το καθένα και στο συγκεκριμένο trade έχουμε μόνο τις ιστορίες που πρωταγωνιστεί ο Conan. Λόγω των λίγων σελίδων που ήταν η κάθε ιστορία, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς, τότε και αργότερα, πολύ γνωστους δημιουργούς να γράψουν και να σχεδιάσουν τον Κιμμέριο, και έτσι έχουμε δουλειές από άτομα όπως Sean Philips, John Ostrander, Andy Kuhn, John Arcudi, John Jackson Miller, John Ostrander και πολλούς άλλους. Προφανώς και δεν είναι κάτι μεγάλων απαιτήσεων, ολιγοσέλιδες άλλωστε οι περισσότερες, λίγο backstory και γρήγορα στο σφάξιμο, αλλά έχουν και αυτές το ενδιαφέρον τους και οι περισσότερες ήταν αρκετά προσεγμένες. Ευχάριστα κύλησε αυτό το τομάκι, το οποίο βέβαια απευθύνεται και αυτό, κατά βάση, στους φανς του Conan. Καλά πέρασα, εύκολα παίρνει το 6,5/10 και πάμε για άλλα. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Treoris Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 Ωραία παρουσίαση. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως την ομότιτλη ιστορία την έχω διαβάσει σε τουλάχιστον άλλες δυο υλοποιήσεις (η πρώτη ήμουν παιδάκι και ήταν ασπρόμαυρη θυμάμαι) και θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου γιατί παίζει να ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Κόναν. Τώρα το τόσο ψηφιακό σχέδιο ίσως φαίνεται λίγο άκυρο, αλλά δίνει μια φρεσκάδα και θα του δώσω μια ευκαιρία. Τον κο Olivetti πάντως δεν τον ήξερα, αλλά με ένα γρήγορο google search φαίνεται πως έχει ειδικότητα στα μπράτσα. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 32 minutes ago, Treoris said: Είμαι σχεδόν σίγουρος πως την ομότιτλη ιστορία την έχω διαβάσει σε τουλάχιστον άλλες δυο υλοποιήσεις (η πρώτη ήμουν παιδάκι και ήταν ασπρόμαυρη θυμάμαι) Η ασπρόμαυρη ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στα τεύχη 121-122 (Αύγουστος και Σεπτέμβριος του 1995) του περιοδικού "Κόναν ο Βάρβαρος" και πολλά χρόνια αργότερα, το 2008, την δημοσίευσε και η Anubis στον ομότιτλο τόμο. Λογικά, θα έχεις διαβάσει μια από τις δύο αυτές εκδοχές. Σημειωτέον, ότι η Anubis είχε εκδώσει και την εκδοχή της ιστορίας, για την οποίαν έκανε την έξοχη παρουσίαση ο @Dredd 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted July 5, 2022 Author Share Posted July 5, 2022 8 minutes ago, leonidio said: Η ασπρόμαυρη ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στα τεύχη 121-122 (Αύγουστος και Σεπτέμβριος του 1995) του περιοδικού "Κόναν ο Βάρβαρος" και πολλά χρόνια αργότερα, το 2008, την δημοσίευσε και η Anubis στον ομότιτλο τόμο. Λογικά, θα έχεις διαβάσει μια από τις δύο αυτές εκδοχές. Σημειωτέον, ότι η Anubis είχε εκδώσει και την εκδοχή της ιστορίας, για την οποίαν έκανε την έξοχη παρουσίαση ο @Dredd Καθαρά από περιέργεια, και επειδή είσαι ο Νέστορας του forum , θυμάσαι ποιος είχε κάνει την απόδοση και ποιος το σχέδιο στην ασπρόμαυρη ιστορία; 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 2 minutes ago, Dredd said: θυμάσαι ποιος είχε κάνει την απόδοση και ποιος το σχέδιο στην ασπρόμαυρη ιστορία; Ευκολάκι. Roy Thomas σενάριο, John Buscema και Alfredo Alcala σχέδιο. 5 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted July 5, 2022 Author Share Posted July 5, 2022 5 minutes ago, leonidio said: Ευκολάκι. Roy Thomas σενάριο, John Buscema και Alfredo Alcala σχέδιο. Α ΟΚ, Dream Team του Conan δηλαδή..... Αν και πολλοί έχουν τον BWS για τον καλύτερο, εγώ προτιμώ μολύβια Buscema με μελάνια Alcala. Fun fact, o Buscema σιχαινόταν τα μελάνια του Alcala και παραπονιόταν συνέχεια στον Thomas που ήταν και editor του περιοδικού. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreekComicFan Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 Το Dream Team ήταν Thomas, Buscema και Ernie Chan για μένα. Πρέπει να είχαν και την συχνότερη συνεργασία σε σύγκριση με άλλα ταιριάσματα μελανωτών. O BWS είναι καταπληκτικός σχεδιαστής και τον Κόναν του τον έχω σε μεγάλη υπόληψη (ήταν η πρώτη μου επαφή με τον χαρακτήρα εξάλλου η περίοδος του), αλλά πρώτον, ήταν υπερβολικά νωρίς στην καριέρα του για να συγκριθεί άμεσα με το πολυέμπειρο Buscema και δεύτερον, άμα είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως το τύπου αρχαιοελληνικού αγάλματος σωματότυπο που σχεδίαζε δεν ταίριαζε με το ξεκάθαρο πιο μπρούταλ ύφος που απαιτούνταν βάσει των γραπτών του Χάουαρντ αλλά και αυτού που ήθελαν τόσο ο Τόμας όσο και ο Σταν Λι. Αν δεν είχαν πρόβλημα μπάτζετ, θα είχαν βάλει κατευθείαν τον Μπουσέμα στον τίτλο. Ο Μπιγκ Τζον συχαινόταν τα μελάνια όλων όσων αναλάμβαν να ολοκληρώσουν σελίδες του, πλην του αδερφού του, του Σαλ, τον οποίο θεωρούσε πως καταλάβαινε περισσότερο το σχεδιαστικό ύφος του. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts