Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Τα 10 κόμικς του 2019 που ξεχωρίσαμε


Recommended Posts

Άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά το 2019 για τα κόμικς, τόσο για την εξέλιξη της ίδιας της βιομηχανίας, αλλά και σχετικά με τις θεματικές που απασχόλησαν τις φετινές κυκλοφορίες. Στο κομμάτι των εκδοτικών, είχαμε την παρθενική εμφάνιση τουλάχιστον δύο εκδοτικών που μοιάζουν να φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης στη βιομηχανία. Η πρώτη είναι η Ahoy Comics που κάθε τεύχος συνοδεύεται από μπόλικο έξτρα υλικό (κόμικς, ποιήματα, essays κλπ), δίχως να αυξάνεται η τιμή του(!) και η δεύτερη είναι η TKO Studios που κυκλοφορεί τις ιστορίες της σε τρεις μορφές: ψηφιακά, σε τεύχη, τα οποία κυκλοφορούν την ίδια μέρα και έρχονται μέσα σε μια όμορφη θηκούλα ή στο τυπικό τεύχος που περιέχει όλη την ιστορία μαζεμένη. Για μένα, οι προτάσεις τους ήταν αρκετός λόγος για να αγοράσω τεύχη, κάτι που σπάνια κάνω καθώς συνήθως προτιμώ να διαβάζω τις ιστορίες ολοκληρωμένες και μαζεμένες σε έναν τόμο, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσω αυτός ο πειραματισμός των δύο εταιριών ανοίξει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες προσπάθειες που θα τονώσουν τις πωλήσεις.

Θεματικά τώρα, αν και είναι αδύνατο να εντοπίσει κανείς μονάχα μία κυρίαρχη αφήγηση, δεδομένων των άπειρων κυκλοφοριών, προσωπικά παρατήρησα δύο θεματικές "εμμονές". Η πρώτη έχει να κάνει με το αστικό φαινόμενο του εξευγενισμού για το οποίο είδαμε τουλάχιστον τέσσερις κυκλοφορίες. Αυτός ο αριθμός σαφώς και είναι ελάχιστος συγκριτικά με το σύνολο των κυκλοφοριών, ωστόσο δείχνει πως η εκμετάλλευση του αστικού χώρου και οι επιπτώσεις της στις τοπικές κοινότητες αρχίζει να προβληματίζει τους καλλιτέχνες. Η δεύτερη τάση, που προς το παρόν περιορίζεται στους κόλπους της DC (και σε ελάχιστες ανεξάρτητες περιπτώσεις, βλ. The Wrong Earth), έχει να κάνει με μια στροφή πως τη σεναριακή και αισθητική αφέλεια της προ-Watchmen & Dark Knight Returns εποχής των υπερηρωικών κόμικς. Αυτή η τάση γίνεται εμφανής σε κυκλοφορίες όπως τα Green Lantern, Jimmy Olsen και Martian Manhunter, αλλά κορυφώνεται στο Doomsday Clock, το κομιξικό σίκουελ του Watchmen, στο οποίο η ελπίδα που συμβολίζει ο Superman, έρχεται σε σύγκρουση με τον κυνισμό του Dr. Manhattan, αποτελώντας παράλληλα τον ακρογωνιαίο λίθο του σύμπαντος της DC. Η επιστροφή σε παλιότερα υπερηρωικά μοτίβα φαίνεται ότι θα συνεχίσει και το 2020 με ιστορίες, όπως το πολυαναμενόμενο Adam Stranger του Tom King που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες. Ίσως αυτό να είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο της DC, ωστόσο έχει αρκετό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία του και αν τελικά θα καταφέρει να πείσει το κοινό πως μια υπερηρωική ιστορία μπορεί να είναι καλή, ακόμα και αν δεν είναι ωμά ρεαλιστική.

Βέβαια, αυτή η τάση που μόλις αναφέρθηκε δεν θα είναι τόσο αισθητή στη φετινή λίστα και ο λόγος έχει να κάνει με τα κριτήρια επιλογής. Όπως πέρυσι, έτσι κι φέτος, για να μπει μια ιστορία κόμικ στη λίστα μας θα πρέπει (α) να έχει κυκλοφορήσει σε paperback μέσα στη χρονιά ή (β) να έχουν κυκλοφορήσει όλα τα τεύχη της μέσα στο 2019.

 

10. The White Trees (Image Comics)

Αποτέλεσμα εικόνας για The White Trees

Στο The White Trees του Chip Zdarsky ακολουθούμε το ταξίδι τριών πατεράδων, πρώην πολεμιστών, να εντοπίσουν και να απελευθερώσουν τα δύο παιδιά τους από τους εχθρούς που του Zdarsky που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα, αφού καταφέρνει με απόλυτα οργανικό τρόπο να μας παρουσιάσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το παρελθόν του κόσμου, αλλά και να εμβαθύνει στην περίπλοκη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, ασκώντας παράλληλα μια έντονη κριτική στη χρήση της βίας, κυρίως μέσα απ' τον στωικό πρωταγωνιστή που κουβαλάει τις δικές του αμαρτίες και προσπαθεί να προχωρήσει πέρα απ' το βίαιο παρελθόν του. Αυτόν το γεμάτο βία κόσμο, οπτικοποιεί ιδανικά το δυναμικό και σεξουαλικά ωμό σχέδιο του Kris Anka, αλλά και ο υπέροχος πολύχρωμος χρωματισμός που προσφέρει μια ονειρική διάσταση στην ιστορία. Συνολικά, το The White Trees μπορεί να θεωρηθεί ως άλλη μια εξαιρετική στιγμή για την Image, αποτελώντας μια τολμηρή, οπτικά ελκυστική και σεναριακά ενδιαφέρουσα πρόταση της εκδοτικής.

 

9. Little Bird (Image Comics)

image.thumb.png.12bb556049ca16cf36242975fa7f9efe.png

 

 

Με μια πρώτη ματιά, το Little Bird δεν φαίνεται να είναι κάτι το ενδιαφέρον, άλλωστε έχουμε διαβάσει (και δει) άπειρες ιστορίες όπου μια ομάδα επαναστατών επιχειρεί να αντιμετωπίσει την καταπιεστική δικτατορία. Το ενδιαφέρον όμως με τη συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι ακριβώς το τι θέλει να αφηγηθεί, αλλά ο τρόπος, αφού μέσα σε μόλις έξι τεύχη των 40 σελίδων, καταφέρνει να χτίσει έναν κόσμο που μοιάζει γνώριμος, αλλά και αρκετά διαφορετικός από αντίστοιχες απόπειρες, ενώ διαθέτει και το αισθητικά πανέμορφο σχέδιο του Ian Bertram που απογειώνει την λιτή, αλλά αποτελεσματική αφήγηση του πρωτοεμφανιζόμενου Darcy Van Poelgeest.

 

8. Ice Cream Man (Image Comics)

image.thumb.png.1433b45408779102fc4a4324716ba822.png

 

Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα τεύχη της ανθολογικής σειράς τρόμου Ice Cream Man του W. Maxwell Prince δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα. Όχι πως δεν είναι καλά, απλώς πρόκειται για ικανοποιητικές ιστορίες τρόμου που δύσκολα θα χαραχθούν στη μνήμη των αναγνωστών. Ωστόσο, οι φετινές ιστορίες (που έχουν μια ελαφριά σύνδεση η μια με την άλλη) φαντάζουν αισθητά πιο φρέσκες, έτοιμες να παίξουν με τα αφηγηματικά όρια του μέσου, κερδίζοντας έτσι επάξια μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς.

 

7. Green Lantern (DC Comics)

image.thumb.png.6be387248e3b61e367a395c417724941.png

 

Είναι γνωστή η αγάπη του Grant Morrison για τις αγνές, υπερηρωικές εποχές, οπότε αρκετά συχνά οι ιστορίες του τιμάνε με κάθε δυνατό τρόπο την προ-Watchmen εποχή. Το ίδιο μοτίβο, λοιπόν, ακολουθεί και η νέα του σειρά για τον Green Lantern, η οποία είναι γεμάτη με παλαβές ιδέες, όπως το trafficking πλανητών(!), και μια μαγευτική σχεδιαστική προσέγγιση από τον Liam Sharp που φέρνει έναν ανεξάρτητο αέρα. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια τυπική Morrison-ική δημιουργία που πατάει τέρμα το γκάζι της παλαβομάρας με το αποτέλεσμα να είναι άκρως απολαυστικό.

 

6. Bezimena (Fantagraphics)

image.thumb.png.3049a42072c0c4514130794f67f338f1.png

 

Με επιρροή από την αρχαιοελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα τον μύθο της Άρτεμις και του Ακταίωνα, τον οποίον η Άρτεμις μετέτρεψε σε ελάφι, όταν διαπίστωσε πως την παρακολουθούσε να κάνει μπάνιο, η Nina Bunjevac αφηγείται μια εξαιρετικά άβολη ιστορία. Πρωταγωνιστής είναι ο Benny, ένας ταλαιπωρημένος, σεξουαλικά καταπιεσμένος, νεαρός άντρας, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια θα αντικρίσει τυχαία έναν παιδικό του έρωτα και θα αρχίσει να τον παρακολουθεί, οδηγώντας την πλοκή σε ένα κρεσέντο γεγονότων με έντονα ερωτικά και σουρεαλιστικά στοιχεία που βουτάνε τους αναγνώστες όλο και πιο βαθειά στην ταραγμένη ψυχοσύνθεση του. H επιλογή της Bunjevac να αφηγηθεί την ιστορία ακολουθώντας τον Benny και να επιχειρήσει μια ψύχραιμη και διεισδυτική ματιά στη ψυχολογία του, δίχως να επιδιώκει τον εκβιασμό συναισθήματος, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και μετατρέπει το Bezimena σε ένα τολμηρό έργο τέχνης, μια συγκινητική κατάθεση ψυχής με σκοπό να εξορκιστούν προσωπικοί δαίμονες.

 

5. Bttm Fdrs (Fantagraphics)

image.thumb.png.8e4a6ab20d81190d26575aa3793136cb.png

Το φαινόμενο του εξευγενισμού είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλά αστικά κέντρα ανα τον κόσμο και το Bttm Fdrs του Ezra Claytan Daniels το προσεγγίζει με εντυπωσιακό τρόπο μέσα από το είδος του τρόμου. Η εμβάθυνση του σεναρίου είναι υποδειγματική, δίχως να καταλήγει ποτέ διδακτική, ενώ ο τρόμος συνυπάρχει αρμονικά με την κωμωδία χάρη στο καρικατουρίστικο και πολύχρωμο σχέδιο του Ben Passmore.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη μας τον Ezra Claytan Daniels.

 

4. Mister Miracle (DC Comics)

image.thumb.png.29eb828e17410206ac23983f93bec639.png

 

 

Το Mister Miracle είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η σπουδαιότερη δουλειά του Tom King. Ακολουθεί τις περιπέτειες του θεού Scott Free, στις οποίες έγγαμη ζωή και οικογένεια αναμειγνύονται με τον πόλεμο και τον αφανισμό. Ακολουθεί την πορεία του πρωταγωνιστή, από την δυστυχία και την κατάθλιψη στην ολοκλήρωση. Είναι ένα έργο σύνθετο, με έντονο σκεπτικισμό προς την εξουσία, την θρησκεία και την έννοια της ευτυχίας. Είναι ένα έργο σκληρό, τραγικό, αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρο και κωμικό. Είναι πανέμορφο, με το σχέδιο του Mitch Gerads να είναι πραγματικό κομψοτέχνημα, με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι ένα έργο αριστουργηματικό! -Σόλωνας Παπαγεωργίου

 

3. The Structure Is Rotten, Comrade (Fantagraphics)

image.thumb.png.6972e4c13cefef2205105ec20cc526ff.png

 

Ένας νεαρός αρχιτέκτονας θέλει να βοηθήσει τον -επίσης αρχιτέκτονα- πατέρα του να υλοποιήσει το όραμα του για την αστική ανάπλαση μιας ολόκληρης πόλης. Ωστόσο, τα υπερφιλόδοξα σχέδια τους να γεμίσουν την πόλη με τσιμέντο βρίσκουν εμπόδιο τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν τα σπίτια τους, αλλά και τα σύμβολα-φορείς της συλλογικής τους μνήμης. Μια καυστική, γεμάτη (οπτικό) χιούμορ, κριτική στις μοντερνίστικες ουτοπίες, με έξυπνο σενάριο και ένα εξαιρετικά εκκεντρικό σχέδιο, το οποίο ωθεί το μέσο στα αφηγηματικά του όρια και μάλλον είναι το αγαπημένο μου της χρονιάς. Οι αρχιτέκτονες θα το λατρέψουν, αρκεί να μην έχουν θεοποιήσει προσωπικοτήτες μεγαθήρια, όπως ο Le Corbusier, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα βρεθούν απέναντι σε μια απ' τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις της χρονιάς, η οποία ίσως τους ξενίσει με τις αρχιτεκτονικές αναφορές, αλλά διάολε, αξίζει μια και δύο και τρεις αναγνώσεις!

 

2. These Savage Shores (Vault Comics)

Αποτέλεσμα εικόνας για These Savage Shores

Το όνομα του Ινδού Ram V ίσως να μην σας λέει και πολλά, αλλά καλού κακού σημειώστε το κάπου, γιατί το μέλλον του στο χώρο των κόμικς φαίνεται λαμπρό, αν κρίνουμε απ' το σπουδαίο These Savage Shores. Μέσα σε πέντε, αριστοτεχνικά αφηγημένα τεύχη, ξεδιπλώνει μια ιστορία όπου οι μύθοι της Ανατολής (Raakshasa) συναντούν εκείνους της Δύσης (Βρυκόλακες) με φόντο της βρετανικές αποικίες στην Ινδία. Όλα λειτουργούν στην εντέλεια σε μια σειρά που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην ενδιαφέρουσα ιστορία με τις πολιτικές προεκτάσεις για να μας υπενθυμίσει πως τα σημάδια της αποικιοκρατίας ακόμα δεν έχουν φύγει από περιοχές όπως η Ινδία.

 

 

1. Glenn Ganges in: River at Night

image.thumb.png.0cc60ce6c38cae1920737a29cbfc466b.png

 

Τι ακριβώς είναι το River at Night; Είναι μια ιστορία για τις αυπνίες του πρωταγωνιστή της, αλλά παράλληλα και μια σειρά διάσπαρτων σκέψεων σχετικά με τη φύση του χρόνου. Είναι μια ιστορία που ενώ θα έπρεπε να είναι τρομερά βαρετή, καταφέρνει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ωθώντας τις αφηγηματικές ικανότητες του είδους στα άκρα. Είναι μια δουλειά χρόνων που φέτος κυκλοφόρησε μαζεμένη σε έναν όμορφο τόμο για να τον διαβάζουμε ξανά και ξανά, θαυμάζοντας την διακριτική ιδιοφυία του Kevin Huizenga. Με άλλα λόγια, είναι η καλύτερη κυκλοφορία της χρονιάς.


Το άρθρο το βρίσκετε και εδώ.

Edited by Lazaros
  • Like 14
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό άρθρο φίλε Λάζαρε, και χαίρομαι που μαθαίνω για μερικά κόμικς που δεν πολυσυζητιούνται. 

 

Για το Savage Shores ειδικά, θέλεις να μου πεις 2-3 πραγματάκια παραπάνω; Το σκεφτόμουν να το πάρω, αλλά δεν το αποφάσισα τελικά.

Καλύτερα ΕΔΩ μπορείς να το γράψεις, εκτός αν έχεις κέφια και μας κάνεις μια παρουσίαση ΕΔΩ

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πρωτότυπες επιλογές. Έχω ήδη πάρει μερικά (Bttm Fdrs, Green Lantern, Ice Cream Man - το τελευταίο και κατόπιν προτροπής της @kabuki χτες στη Jemma) και έχω σταμπάρει και ορισμένα άλλα για μελλοντική αγορά. 

 

Ευχαριστούμε πολύ, Λάζαρε :beer:

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Με την ελπίδα ότι το White Trees κάποια στιγμή θα συνεχιστεί από τους ίδιους δημιουργούς, αφού τα μόλις 2 τεύχη του ήταν πραγματικά πολύ λίγα.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά :)@Dredd θα προσπαθήσω να γράψω κάτι μέσα στη βδομάδα ;). @Matt, όντως ήταν μικρό, αλλά ήταν αρκετά ολοκληρωμένο, πράγμα που -δυστυχώς- το λες και κατόρθωμα (πολλές ιστορίες, ακόμα και αρκετών σελίδων μου αφήνουν μια αίσθηση βιασύνης). Βέβαια, φαίνεται ότι έχει μπόλικο ζουμί ο κόσμος της ιστορίας τους, οπότε μακάρι να το συνεχίσουν!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...