Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Gamebooks / Βιβλιοπαιχνίδια (Various)


 Share

Recommended Posts

Υπάρχει τρόπος να συνδυαστεί κόμικ και παιχνίδι; Φυσικά και υπάρχει, και μάλιστα στα ελληνικά. 

 

Gamebooks ή Βιβλιοπαιχνίδια λοιπόν. Η παρουσίαση αφορά τους 4 τίτλους της φωτογραφίας.

 

original_8f7d7fbf-1407-4320-91d2-b3ed248db8e3_IMG_20220620_102942.thumb.jpg.a29ee2c5fdeafe338a2cc2b11eb07dd1.jpg

 

Η Κάισσα λοιπόν έχει φέρει στα ελληνικά κάποιους από τους αντίστοιχους τίτλους που κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Έχω στα χέρια μου και διάβασα / έπαιξα με τις Τέσσερις υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς, με το Σέρλοκ Χολμς & Μοριάρτυ - Συνεργάτες, με τη Σχολή των Ιπποτών και με την Απαγωγή. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά. 

 

-----------

 

Τέσσερις Υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς / Σέρλοκ Χολμς & Μοριάρτυ - Συνεργάτες: Λοιπόν, να βγάλουμε από τη μέση την πρώτη ερώτηση: Όχι, το σκίτσο δεν είναι καλό, είναι παιδικό, στην καλύτερη περίπτωση είναι βασικό για να βγαίνει η δουλειά. Αλλά βγαίνει η δουλειά, και μετά από λίγο, όταν μπήκα στο πετσί του ρόλου, δεν με πείραζε πολύ. 

 

Σε κάθε υπόθεση λοιπόν μπορείς να παίξεις σαν Σέρλοκ είτε σαν Γουάτσον. Σαν Σέρλοκ ρωτάς 3 ερωτήσεις αντί για τέσσερις, χρησιμοποιείς την επαγωγική σου σκέψη για να διαλέξεις τις κατάλληλες ερωτήσεις και... εε... παίζεις σαν τον Σέρλοκ. Σαν Γουάτσον ρωτάς μια παραπάνω ερώτηση και μπορείς να εξετάζεις τα πτώματα. Για μένα, μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο και χρήσιμο το να παίζω σαν Γουάτσον. Σε κάθε μια από τις υποθέσεις λοιπόν αναλαμβάνεις να επισκεφθείς τον τόπο του εγκλήματος, να συλλέξεις στοιχεία, να ανακρίνεις υπόπτους, να λύσεις γρίφους, να συγκεντρώσεις τα ευρήματα σου και στο τέλος να βρεις τον ένοχο. 

 

IMG_20220620_104125.thumb.jpg.5643a53b387ee1f2ead27b57f91dc48f.jpg   IMG_20220620_104305.thumb.jpg.ee8ef78595a0f769dee9914824019e6b.jpg   

 

Η ροή του βιβλίου (και των επόμενων) είναι μη γραμμική, το οποίο σημαίνει πως ξεκινάς την υπόθεση από τη σελίδα 4, διαλέγεις μια επιλογή, πας στην 12, διαλέγεις κάτι άλλο, βρίσκεσαι στην 112. Αυτό το μπρος πίσω ίσως κουράσει λίγο, αλλά συνηθίζεται. Προφανώς θα χρειαστεί ένα χαρτί με μολύβι για να σημειώνεις στοιχεία, αριθμούς κλπ. 

 

Μπορώ να πω ολοκληρώνοντας και τα δύο βιβλία πως: είναι μεσαίας δυσκολίας, πρέπει να είσαι οξυδερκής (ή τυχερός) για να επιλέξεις τις κατάλληλες ερωτήσεις, παρατηρητικός για να μη σου ξεφύγουν οι λεπτομέρειες και με καλή αναλυτική σκέψη. Εγώ βρήκα τον τρόπο παιχνιδιού του Γουάτσον ευκολότερο και όσες φορές (λίγες ομολογώ) είχα επιτυχία ήταν μαζί του. Φυσικά και προβλέπονται πολλαπλά παιξίματα / διαβάσματα μέχρι να βρεις τον ένοχο. Επίσης εκτός από το να βρεις τον ένοχο έχει και έξτρα achievements για τους ψυχαναγκαστικούς (σαν κι εμένα). 

 

Όσον αφορά την επαναπαιξιμότητα (αν δεν υπήρχε πριν αυτή η λέξη ορίστε, τώρα υπάρχει), επειδή γίνεται ένας χαμούλης με τα πολλά στοιχεία και τους ενόχους, εγώ σχεδόν ένα εξάμηνο από την πρώτη φορά που τα έπαιξα τα έπιασα ξανά και τα είχα ξεχάσει όλα εκτός από μερικές λεπτομέρειες. 

 

Γενικά πέρασα πολύ καλά, ένιωθα σαν να έπαιζα ένα old school adventure σε μορφή βιβλίου / κόμικ. Απευθύνται σίγουρα σε έφηβους και άνω (και λόγω δυσκολίας αλλά και γιατί έχει και πτώματα εδώ και εκεί), αλλά μπορούν να το απολαύσουν και ενήλικες. Παίξτε άφοβα.

 

---------------

 

Σχολή των Ιπποτών: Λοιπόν, για το συγκεκριμένο είχα τις μεγαλύτερες προσδοκίες, λόγω και της ενασχόλησης μου παλιά με το D&D, αλλά δυστυχώς απογοητεύτηκα. Εδώ λοιπόν έχουμε εσένα, έναν βιβλιοφάγο, έναν ξυλοκόπο ή έναν γελωτοποιό ο οποίος αποφασίζει να πάει στη σχολή των ιπποτών, να κάνει τις δοκιμασίες και να προσπαθήσει να βγει νικητής. 

 

Το σκίτσο σαφώς καλύτερο από πριν αλλά παραμένει παιδικό / βασικό,  όπως και πριν όμως κάνει τη δουλειά. Στα θετικά, ενδιαφέρουσες επιλογές, ωραίο στήσιμο του παιχνιδιού (έχεις χαρακτηριστικά όπως Παρατηρητικότητα, Υπομονή, Κουράγιο κλπ τα οποία επηρεάζουν την απόδοση σου στις δοκιμασίες, στο πόσα πράγματα μπορείς να κουβαλήσεις, κλπ. Έχεις ένα υποτυπώδες inventory και μπορείς να εξοπλιστείς με διάφορα όπλα). 

 

IMG_20220620_111040.thumb.jpg.90a0b90711ab1f22a7c7866810a5e4fa.jpg  IMG_20220620_111146.thumb.jpg.5f8b7954ad5322e56ac6932ece7e51d4.jpg

 

Στα αρνητικά, ο χρόνος. Έχεις 5 μέρες να ολοκληρώσεις την αποστολή σου και πραγματικά νιώθεις την πίεση. Εγώ δεν μπορούσα να το ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα (έτσι μετά από μερικά επαναπαιξίματα (βλ. επαναπαιξιμότητα παραπάνω) αφαίρεσα αυτό το χαρακτηριστικό και χαλάρωσα λίγο. 

 

Επίσης, θα συναντήσεις συνέχεια τέτοιες σελίδες μπροστά σου:

 

IMG_20220620_110936.thumb.jpg.98523f9cdf744db6d40f337faaf38e15.jpg

 

Οκ, το στοιχείο του χρόνου κάπως έπρεπε να λειτουργήσει... αλλά με κούρασε. 

 

Σε γενικές γραμμές ήταν τίμιο, διαφορετικό μεν από τα βιβλία με τον Σέρλοκ αλλά λειτούργησε εξίσου καλά, με εξαίρεση τον χρόνο και τα άπειρα σταυροδρόμια. Εδώ τα πήγα λίγο καλύτερα από ότι στον Σέρλοκ. 

 

Φυσικά και χρειάζεστε και εδώ χαρτί και μολύβι. 

 

-------------

 

Η Απαγωγή: Εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα. Το σκίτσο βελτιώνεται και επιτέλους νιώθεις πως κρατάς στα χέρια σου ένα πραγματικό κόμικ. Κάποιος απαγάγει την κόρη σου και σου ζητάει λύτρα, τα οποία πρέπει να παραδώσεις σε μια συγκεκριμένη έπαυλη. Φυσικά πηγαίνεις εκεί με τα λύτρα, με ένα όπλο και με μια επιθυμία να τη σώσεις και να μάθεις τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση. 

 

Σκοτεινή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ωραία (αν και μικρά) σκηνοθετημένα πάνελ. Πάλι παίζεις με στατιστικά, στα οποία έχουν προστεθεί πόντοι ζωής, δυστυχώς υπάρχει και εδώ χρόνος που σε κυνηγάει. Έχει αρκετή βία η οποία είναι ταιριαστή. Λόγω του χρόνου, κι εδώ υπήρχαν άπειρα πάνελ με πόρτες, μπες εδώ, βγες εκεί. Κουραστικό μετά από λίγο. Ένιωθα σαν να έπαιζα ένα 3r person shoot 'em up / adventure με στοιχεία horror. 

 

IMG_20220620_114304.thumb.jpg.d9bdbe8d50352f1e9555a4a59eeb7401.jpg   IMG_20220620_114411.thumb.jpg.9f5d040f4fb10558b226cc1b4625a8a6.jpg

 

Πέρασα ωραία και με αυτό, φυσικά πέθανα ξανά και ξανά αλλά το απόλαυσα. Με δυσκόλεψε λίγο γιατί έκανα χαζές επιλογές απλά για να δω τι θα γίνει, αλλά πέρασα όμορφα. 

 

Χαρτί και μολύβι απαραίτητα και εδώ.

 

-----------

 

Συγκεντρωτικά και τα τέσσερα βιβλία ήταν ζωντανά, ευχάριστα, το challenge υπήρχε και το ίδιο και η επαναπαιξιμότητα. Διαλέξτε το setting που σας ταιριάζει και προχωρήστε άφοβα.

 

Φυσικά και το στυλ είναι δοκιμασμένο στο παρελθόν σε διάφορες υλοποιήσεις (βιβλία, κόμικ, interactive fiction, εννοείται video games κλπ), δεν εφευρέθηκε ξανά ο τροχός, αλλά ήταν ένας ευχάριστος τρόπος να περάσεις την ώρα σου διαβάζοντας κόμικ και παίζοντας ταυτόχρονα. Μοιάζει καινούργιο και old school ταυτόχρονα.

 

 

Χωρίς πολύ ψάξιμο, επιπλέον υλικό για όσους τους άρεσε το στυλ αυτό : παίξτε Lone Wolf  (και το free Project Aon), δείτε Black Mirror Bandersnatch, διαβάστε το Μολύνθηκες; (καταπληκτικό, πλέον διαθέσιμο και στα ελληνικά) και το Meanwhile

 

 

 

 

 

  • Like 7
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρον κόνσεπτ, :thanx: για την παρουσίαση :best:

πω πω, συνειδητοποίησα ότι έχω πολύ καιρό να παίξω επιτραπέζια...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Τώρα που το λες, μάλλον κι εγώ το ίδιο. 

 

Τα συγκεκριμένα πάντως έχεις δίκιο, μοιάζουν και σαν να παίζεις solo επιτραπέζιο... :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...