Dredd Posted December 26, 2019 Share Posted December 26, 2019 Ελασσόνα Θεσσαλίας, λίγα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821. Ο Δήμος Καραμάνος, έχει εγκαταλείψει την ζωή του κλέφτη, και έχει γίνει οικογενειάρχης και αγρότης. Έχει εγκαταλείψει την παλιά του ζωή, η οποία όμως έρχεται πίσω και με το πρόσωπο του παλιού του καπετάνιου, τον μπλέκει πάλι σε κίνδυνο. Ο ένας από τα πέντε του παιδιά ερωτεύεται την κόρη του προύχοντα του χωριού και βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τραγική εικόνα η γυναίκα του, η οποία θα αποτελέσει τον εύκολο στόχο των εχθρών του Καραμάνου. Περιφερειακά της ιστορίας, κινούνται πασίγνωστες φιγούρες της επόχης, όπως ο Αλή Πασάς, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στο κέντρο όμως, βρίσκεται πάντα ο Καραμάνος, τα παιδιά του και το ταξίδι του για εκδίκηση και απελευθέρωση Ότι πιο κοντινό, από πλευράς σύλληψης/στησίματος/απόδοσης, σε BD έχουμε στην Ελλάδα. Λένε ότι έχεις μόνο μια ευκαιρια να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση, και ο Καραμπάλιος την έκανε. Μια ιστορία, η οποία, κατά δήλωση του, θα ολοκληρωθεί σε 6 τεύχη, από τα οποία έχουμε ήδη τα 3. Μια ιστορία η οποία κυλάει αβίαστα, χωρίς κολλήματα, χωρίς περιττές και μακρόσυρτες λεζάντες και περιγραφές. Ουσιαστικά, μια ιστορία οικογενειακής τραγωδίας, η οποία δεν πέφτει στην εύκολη παγίδα να αναλωθεί σε εθνικιστικές κορώνες. Και δεν πέφτει στην εξίσου εύκολη παγίδα να δώσει βάρος στους πασίγνωστους πρωταγωνιστές της ελληνικής ιστορίας του 19ου αιώνα, παρά παραμένει, στο κορμό της, μια κοινωνική ιστορία εκδίκησης, συγχώρεσης, ενηλικίωσης και αναζήτησης. Και όλα τα παραπάνω, συνοδευόμενο από το σχέδιο, το οποίο σε μερικά σημεία είναι τρομερά δουλεμένο, με πολύ καλή επιλογή χρώματος και πανέξυπνου στησίματος της κάμερας. Όταν είχα δει τις πρώτες (έξυπνα επιλεγμένες) σελίδες στο FB του δημιουργού, είχα ενθουσιαστεί. Όταν βέβαια αγόρασα και διάβασα το πρώτο τεύχος, προσγειώθηκα (όμαλά όμως). Γιατί, όπως και κάθε πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός, παρουσίασε κάποιες αδυναμίες, μελετώντας το σύνολο του πρώτου άλμπουμ. Ενώ σχεδιάζει υπέροχα τα πρόσωπα των ώριμων αντρών, έχει θέμα με τα παιδικά και τα γυναικεία πρόσωπα, αφήνοντας τα "γυμνά" από γωνίες και σκιές. Επίσης, ήταν εμφανές ότι κάποια καρέ δουλεύτηκαν πολύ περισσότερο από κάποια άλλα, κάνοντας το αποτέλεσμα λίγο άνισο. Στην πορεία, και διαβάζοντας το δεύτερο και το τρίτο τεύχος μαζί, διαπίστωσα ότι οι λεπτομέρειες ( και ειδικά η προσοχή σε αυτές ) και το στήσιμο των καρέ βελτιώθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό, αλλά παρέμεινε το πρόβλημα με τα πρόσωπα αλλά και με το ρυθμό. Συνολικά μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στον Καραμπάλιο όσο και στην εκδοτική η οποία, για άλλη μια φορά, έβγαλε στην επιφάνεια ένα διαμαντάκι. Παρόλες τις αδυναμίες, ξεκινάει από πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις περισσότερες ελληνικές δουλειές και, προσωπικά, θα περιμένω πολλά περισσότερα στο μέλλον! 17 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreekComicFan Posted December 26, 2019 Share Posted December 26, 2019 Το πρώτο άλμπουμ είναι ήδη στην δεύτερη έκδοση του. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted December 27, 2019 Author Share Posted December 27, 2019 Σωστός! Και το 2ο βαίνει προς εξάντληση, όπως μου είπε ο εκδότης στο AthensCon. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 Και η δεύτερη έκδοση του 2ου άλμπουμ είναι γεγονος! 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ire Posted February 3, 2020 Share Posted February 3, 2020 (edited) Μονο μια διορθωση στην παρουσιαση θα ηθελα να κανω. Δεν εμφανιζεται σε κανενα βιβλιο ο Αθανασιος Διακος. Edited February 3, 2020 by Ire 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted February 3, 2020 Author Share Posted February 3, 2020 4 hours ago, Ire said: Μονο μια διορθωση στην παρουσιαση θα ηθελα να κανω. Δεν εμφανιζεται σε κανενα βιβλιο ο Αθανασιος Διακος. Έχεις απόλυτο δίκιο, εννοούσα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και το μπέρδεψα. Ευχαριστώ για τη διόρθωση @Ire! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
totally_wired Posted February 3, 2020 Share Posted February 3, 2020 κάποιος δεν πρόσεχε την 25 Μαρτίου.... για να πω την αλήθεια μου όμως, αυτή την σειρά δεν την έχω τιμήσει ακόμα. η ενιαία τιμή βιβλίου μάλλον φταίει... 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted February 3, 2020 Share Posted February 3, 2020 (edited) Αφού πάει τόσο καλά, ίσως βγει και συγκεντρωτικό τομάκι όταν ολοκληρωθεί! Το οποίο θα το προτιμούσα. Edited February 3, 2020 by The Fists Of Stan Lee 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted April 3, 2020 Share Posted April 3, 2020 Εδώ και λίγες μέρες τρέχει διαγωνισμός από την Jemma Press, με έπαθλο ένα πρωτότυπο σχέδιο του Καραμπάλιου. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilias Tsiaras Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Έχοντας τη χαρά να είμαι ο τυχερός του πρώτου διαγωνισμού του φόρουμ με δώρο τα τρία αυτά τεύχη (τα οποία έφτασαν χθες και σήμερα ανεβαίνουν στο ράφι ως διαβασμένα), μπορώ να πω εμφατικά πως πρόκειται για μια τρομερά όμορφη προσπάθεια, τόσο σεναριακά όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Πολλά μπράβο στον δημιουργό. Μοναδική ένστασή μου, η απουσία σημείων στίξης (κομμάτων) στα καρέ, κάτι που δυσκολεύει κάπως την ανάγνωση. Ανυπομονώ για το 4ο τεύχος. Κάτι μου λέει πως θα γίνει χαμούλης. 11 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Είχα διαβάσει το πρώτο άλμπουμ όταν πρωτοβγήκε, αλλά έκτοτε «ξεχάστηκα». Πριν λίγες μέρες έκανα μια επανάληψη και συνέχισα με το δεύτερο μέρος. Παρότι είναι το ντεμπούτο του Καραμπάλιου, διαθέτει πολλά καλά στοιχεία. Το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι η ιστορία είναι δεμένη και ρέει εξαιρετικά. Στο σχέδιο υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά υπάρχει σημαντική βελτίωσή του, σχεδόν σελίδα τη σελίδα. Χαίρομαι που ένα μεγαλόπνοο (για τα ελληνικά δεδομένα) έργο, πάει καλά και έχει ανταπόκριση. Υ.Γ.: Πρέπει κάποια στιγμή σύντομα να αγοράσω το τρίτο άλμπουμ, γιατί όταν έφτασα στο cliffhanger στο τέλος του δεύτερου, έβριζα τον εαυτό μου που δεν το έχω αγοράσει! 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
THOR21 Posted June 6, 2020 Share Posted June 6, 2020 Καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσίαση του κόμικ γιατί με κάνατε να αγοράσω κόμικ μετά από πολύ καιρό καθότι αναφέρεται στην αγαπημένη μου ιστορική περίοδο και στην αγαπημένη μου Ελασσόνα από όπου κατάγομαι. Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια των παιδιών παραπάνω απλώς να αναφέρω ότι μου άρεσε το λεξιλόγιο που αναλύει κάποιες ιδιαίτερες λέξεις της εποχής όπως και το μίνι βιογραφικό των ηρώων που συμμετέχουν στη πλοκή. Ανυπομονώ για την συνέχεια! 10 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted June 8, 2020 Share Posted June 8, 2020 Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ο 4ος τόμος "1800 4. Χάκι" Ο τέταρτος τόμος της σειράς 1800 του Θανάση Καραμπάλιου. "Καθώς ο Δήμος είναι στην Αγια-Μαύρα μαζί με τον γιο του Χρήστο, η υπόλοιπη οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, όταν το ασκέρι του Βελή Πασά προελαύνει σε βοήθεια του Αλή. Όμως μια αναπάντεχη συνάντηση τους περιμένει, μια συνάντηση που μπορεί να εξελιχθεί θανάσιμη για την οικογένεια των Καραμάνων." Κείμενα & σχέδια: Θανάσης Καραμπάλιος ISBN: 978-618-5116-83-5 48 σελίδες. Τιμή: 8,95 € 12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted July 21, 2020 Author Share Posted July 21, 2020 Συνέντευξη του Καραμπάλιου στην ΕΡΤ για το 1800 12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwtsos Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Διάβασα πρόσφατα τα 4 τεύχη του 1800 και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά. Όταν είχα πρωτοακούσει για την κυκλοφορία είχα τις επιφυλάξεις μου, κυρίως λόγω της θεματολογίας και της κυρίαρχης απεικόνισης που έχει κάποιος από το σχολείο για την περίοδο της επανάστασης του 21. Αποδείχθηκε όμως ότι είχα άδικο καθώς ο Καραμπάλιος καταφέρνει να δώσει μια καλή ιστορία, η οποία αν και στηρίζεται στο κλασικό μοτίβο που το αναγνωρίζω και σε άλλες ιστορίες, όπως η ταινία Ασυγχώρητοι, το παιχνίδι Red Dead Redemption και αλλού, αυτό δηλαδή της επιστροφής κάποιου από μια ήρεμη ζωή στην προηγούμενη περιπετιώδη, καταφέρνει να την κάνει ενδιαφέρουσα και να την εντάξει στο πλαίσιο της προ-επαναστατικής Ελλάδας. Στο κόμικ εμφανίζονται πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μάθει μερικά έξτρα πράγματα για αυτούς στο τέλος κάθε τεύχους αλλά και μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας. Ακόμα, γίνονται αντιληπτές και οι αντιπαλότητες/συγκρούσεις συμφερόντων ομάδων που αργότερα θα έπαιζαν ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα. Σχεδιαστικά νομίζω κάθε τεύχος είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Το μοναδικό πλην που καταλογίζω είναι ότι φαίνεται η εξέλιξη της πλοκής να στηρίζεται πολύ στις επιπόλαιες ενέργειες των παιδιών του Καραμάνου. Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα πολύ καλό κόμικ το οποίο το προτείνω σε όλους και ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από το 1821 10 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted October 19, 2020 Author Share Posted October 19, 2020 Μόλις τελείωσα το 4ο τεύχος, το Χάκι. Μου άφησε μικτά συναισθήματα. Μπορεί βέβαια τα όσα γράψω να είναι στο δικό μου μυαλό και μόνο, αλλά πιστεύω ότι είναι το πρώτο τεύχος που δίνεται περισσότερο βάση στον εντυπωσιασμό του αναγνώστη, παρά στην ομαλή εξέλιξη της ιστορίας. Και ενώ το σχέδιο εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό, και κάποια καρέ να είναι πραγματικά αριστουργηματικά, παραμένουν οι ανισότητες. Εχει την περισσότερη δράση, ίσως και από τα 3 προηγούμενα τεύχη μαζεμένα, αλλά και αυτή μου φαίνεται αποσπασματική, σαν να βλέπεις τα best of μιας μάχης, και όχι μια ομαλή ροή εικόνων/καρέ. Ακόμα και η σκηνή με το λιοντάρι το οποίο μιλάει στον πρωταγωνιστή στο όνειρο του, ενώ οπτικά είναι θαυμάσια, δεν μου ταίριαξε εννοιολογικά/θεματικά. Θα θεωρούσα πιο ταιριαστό ένα ζώο που να ενδημούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, π.χ. ένα λύκο ή μια αρκούδα. Μην παρεξηγηθώ, όλο το τεύχος, όπως και η σειρά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και είναι από τα λίγα ελληνικά τα οποία προσεγγίζουν αυτό το (υψηλό) επίπεδο. Ίσως ο ίδιος ο δημιουργός, με το μπαμ που έκανε με τη πρώτη του δουλειά, να με έχει κάνει να είμαι απαιτητικό, και να ψειρίζω το τεύχος. Όπως και να έχει, αξίζει να αγοραστεί από όλους και θα περιμένω με αγωνία το επόμενο. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ire Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 14 hours ago, Dredd said: Ακόμα και η σκηνή με το λιοντάρι το οποίο μιλάει στον πρωταγωνιστή στο όνειρο του, ενώ οπτικά είναι θαυμάσια, δεν μου ταίριαξε εννοιολογικά/θεματικά. Θα θεωρούσα πιο ταιριαστό ένα ζώο που να ενδημούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, π.χ. ένα λύκο ή μια αρκούδα. Χωρις να θελω να κανω spoiler το λιονταρι ειναι συμβολικο. Παραπεμπει σε ενα προσωπο του 1800 που εφερε αυτον τον τιτλο. 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted December 13, 2020 Share Posted December 13, 2020 Σελίδα από το 5ο άλμπουμ, το οποίο αναμένεται να βγει κάπου στα μέσα με τέλη του Γενάρη 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted March 9, 2021 Author Share Posted March 9, 2021 Τέλη Μαρτίου το Νο 5, με τίτλο Μαύρα Καράβια Posted by Lefteris Stavrianos on Tuesday, 9 March 2021 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Μια χορταστική συνέντευξη του Θανάση Καραμπάλιου στο Spoiler Alert και τις Καρικατούρες Μεταξύ άλλων, μας μιλάει για το ότι δυσκολεύεται να γράφει μικρές ιστορίες, για την ιστορική έρευνα που κάνει για τη δημιουργία του 1800. Μας πληροφορεί ότι στο 6ο βιβλίο θα κλείσει ο πρώτος κύκλος - στη συνέχεια έχει στα σκαριά άλλους 4 κύκλους, σύνολο 18 τόμους (σενάριο, σημειώσεις κλπ) Aυτό που θα ήθελε να κάνει να κανει, είναι να διηγηθεί την ιστορία της Ελλάδας του 1800, μέσα από την ιστορία των Καραμανέων, μέχρι το 1897 (χρεοκοπία της Ελλάδας). Μας μιλάει επίσης και για άλλα σχέδια του, έχει ξεκινήσει να ασχολείται και με μια ακόμα τριλογία που θα κινείται στο χώρο του fantasy (με μαγεία, πειρατές κλπ). Μόλις τελειώσει ο πρώτος κύκλος του 1800 (με το 6ο) θα κάνει ένα διάλειμμα για ένα χρόνο, για να ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα. . Τέλος, μιλάει για τη συμμετοχή του με Judge Dredd στο τελευταίο Μπλεκ και για το σχεδιασμό του επετειακού Stratego! 10 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μέσα σε λίγο καιρό ο Καραμπάλιος έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμησή μου, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως χαρακτήρας. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted May 26, 2021 Author Share Posted May 26, 2021 Διάβασα τα Μαύρα Καράβια, το 5ο της σειράς. Πιο "ήσυχο" τεύχος σε σχέση με το προηγούμενο, περισσότερο world building και λιγότερο δράση, το οποίο, φαντάζομαι ότι θα οδηγεί σε πιο δυναμικό φινάλε στο 6ο τεύχος. Μου έλειψε είναι η αλήθεια λίγο παραπάνω δράση, 3 μόνο σελίδες προς το τέλος, όπου και μαθαίνουμε τι είναι τα Μαύρα Καράβια του τίτλου. Η αναλογία σε σχέση με τις συνομιλίες μεταξύ των πρωταγωνιστών, πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετική. Σχεδιαστικά, υπάρχει διαρκής εξέλιξη, τα καρέ είναι ολοένα και πιο "γεμάτα" και φροντισμένα, αλλά παραμένει το παράπονο μου σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία, όταν απομακρύνεται η κάμερα, γίνονται πιο "generic" και χάνουν ελαφρά την πιστότητα/ομοιότητα τους. Συνολικά, παραμένει σε υψηλα επίπεδα και ανυπομονώ για το κλείσιμο. 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreekComicFan Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 Ετοιμάζεται να βγει το έκτο άλμπουμ. (ISBN:978-618-5623-15-9). 6. 1800 / Θανάσης Καραμπάλιος Τίτλος :1800 : Ζίχνα Τύπος Μέσου:έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ Συντελεστές:Θανάσης Καραμπάλιος, Συγγραφέας Εκδότης:Πειραιάς [GR] : Jemma Press / Σταυριανός Σ. Ελευθέριος Σελιδοποίηση:80 Layout:Κομίκς Μέγεθος:Άδετο, 20,5 χ 29 cm ISBN:978-618-5623-15-9 Γλώσσες :Ελληνική (gre) Ημ/νία Παραχώρησης :27/03/2022 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted April 21, 2022 Author Share Posted April 21, 2022 6ο και τελευταίο του πρώτου κύκλου της σειράς με τον τίτλο ZIXNA. Μεγαλύτερο αισθητά από τα προηγούμενα, 80 σελίδες χωρίς εξώφυλλο/οπισθόφυλλο. Ξεκινώντας από τα καλά, να αναφέρω ότι έχω την αίσθηση ότι εδώ ο Καραμπάλιος μας δίνει τις καλύτερα σκηνοθετημένες σκηνές μάχης, αληθοφανείς, έντονες, με συναίσθημα και αγωνία που βγαίνει από τα πρόσωπα και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών όλων των καρέ. Επίσης, πολύ καλή εντύπωση μου έκανε το συνεχές παιχνίδι με την κάμερα, με αυτήν να κινείται συνέχεια, ακόμα και στην ίδια σελίδα, κάνοντας τον αναγνώστη να μην βαριέται αλλά και το αποτέλεσμα να είναι πολύ κινηματογραφικό. Σεναριακά, κλείνει με κάτι το οποίο δεν θα αποκαλύψω, το οποίο όσο σοκαριστικό και να είναι, δίνεται ομαλά και λειτουργικά μέσα από την όλη ιστορία και για όσους από εμάς που το παρακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, φέρνει κάθαρση και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για το πως θα συνεχιστεί στον επόμενο κύκλο (2023 σύμφωνα με το σημείωμα του συγγραφέα) Στα αρνητικά θα αναφέρω ότι μεγάλο μέρος του τεύχους έχει πολύ κοντινές λήψεις στα καρέ του, πράγμα που σαφώς και επιτείνει την αγωνία και κάνει "βαριά" την ατμόσφαιρα, αλλά μετά από ένα σημείο με κούρασε λίγο και θα ήθελα να περιπλανηθεί και λίγο το μάτι μου σε κάποια τοπία, ειδικά σκεπτόμενος ότι το έχει ο Καραμπάλιος με τέτοιου είδους καρε. Τέλος, θα αναφέρω πάλι το παράπονο μου με τον baby-face τρόπο που αποδίδονται τα πρόσωπα των νεώτερων αντρών, των παιδιών και των γυναικών και ειδικά γιατί κάνει μεγάλη αντίθεση με τα επιμελώς σχεδιασμένα πρόσωπα των μεγαλυτέρων αντρών, με τις άριστα σχεδιασμένες ρυτίδες και τα μούσια. Προσωπικά δεν με τράβηξε ιδιαίτερα το οικογενειακό δράμα που εκτυλίσσεται και επιλύεται στο τελευταίο αυτό τεύχος της σειράς γιατί το βρήκα σχετικά μη-πρωτότυπο, αλλά δεν μπορώ να μην τονίσω την σωστή κατανομή όλου του σεναρίου και όλων των πρωτευόντων και δευτερευόντων πλοκών, οι οποίες κορυφώνονται ομαλά, πιστευτά, χωρίς να τραβιούνται από τα μαλλιά και χωρίς ξεμπερδεύουν σε λίγες σελίδες. Και σε αυτό αξίζει το ευγε και στον δημιουργό, αλλά και στον εκδότη που δεν τον περιόρισε αλλά τον άφησε να πει την ιστορία του, όπως αυτός νόμιζε σωστά. Συνολικά, αν λάβουμε υπόψη τον όγκο της δουλειάς, τον χρόνο μέσα στον οποίο βγήκε αλλά και το συνολικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με μία από τις αξιολογότερες και πληρέστερες δουλειές στην ελληνική σκηνή, τα τελευταία (πολλά) χρόνια. Αξίζει να διαβαστεί από όλους, ακόμα και από αυτούς τους οποίους δεν τους τραβάει το είδος του φουστανέλα/γουέστερν, γιατί η συνολική του ποιότητα, και η από τεύχος σε τεύχος βελτιούμενη σχεδιαστική ικανότητα, είναι πράγματα που δεν βλέπουμε συχνά, είτε λόγω του (μικρού) μεγέθους της ελληνικής σκηνής είτε λόγω έλλειψης υπομονής των ελλήνων δημιουργών. Για εμένα, με συνεχή εξάσκηση της σχεδιαστικής του ικανότητας, ο Καραμπάλιος δεν έχει να ζηλέψει πολλά από αρκετούς Ευρωπαίους δημιουργούς, και με προσπάθεια και λίγη τύχη, θα τον έβλεπα άνετα να σχεδιάζει για κάποια γαλλική εκδοτική. Τώρα, πλέον, εγώ θέλω να τον δώ να δοκιμάζει το χέρι του σε κάτι τελείως διαφορετικό. Κάτι σε sci-fi, κάτι με διαφορετικές γραμμές και διαφορετικές παλλέτες. και πάλι 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndreasD Posted April 23, 2022 Share Posted April 23, 2022 Διαβάζοντας σήμερα το 6ο (και τελευταίο του 1ου κυκλου) τεύχος ένοιωσα απόλυτα ικανοποιημένος! Μι εξαιρετικη σειρά κόμικς καλογραμμένη και καλοσχεδιασμενη! Χωρίς πολλές φιοριτουρες ο Καραμπαλιος μας έδωσε μια όμορφη ιστορία και μας περιγράφει μια περίοδο, χωρίς εξάρσεις εθνικοπατριωτισμου και "φουστανέλας" , αλλά με μια λογοτεχνική ματιά. Ο τρόπος που κλείνει ο 1ος κύκλος, με έκανε να αγαπήσω αυτό το κόμικ ακόμα περισσότερο. Περιμένω (ανυπόμονα) το επόμενο κύκλο! 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts