Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Thor - God of Thunder (Jason Aaron, Esad Ribic)


GreekComicFan
 Share

Recommended Posts

ThorGOT01.JPGThorGOT02.JPG

 

Πρώτη Ελληνική Κυκλοφορία: 29-08-2013

Υλικό Τευχών: Thor: God of Thunder 01-05 (November 2012 / February 2013)

 

Η αρχή του καταξιωμένου run του Jason Aaron ξεκίνησε από εδώ και το είχε βγάλει και η Anubis.

 

Σε αυτήν, ο Θωρ απαντάει στην έκκληση για βοήθεια μιας εξωγήινης φυλής και προσπαθώντας να μάθει τι απέγιναν οι δικοί τους θεοί, έρχεται αντιμέτωπος με μια γνώριμη απειλή του παρελθόντος.

 

ThorGOT03.JPG

 

O Aaron αναπτύσσει την ιστορία του σε τρεις χρονικές περιόδους: Το παρελθόν το οποίο παρακολουθούμε γεγονότα που συνέβηκαν πάνω από μια χιλιετία πριν, όταν ο Θωρ ήταν ακόμα νέος, το παρόν, και το απώτατο μέλλον, στο οποίο ο Θωρ είναι ο ηγεμόνας της Άσγκαρντ και ο μόνος επιζών. Αυτό μας βοηθά στο να γνωρίσουμε την απειλή αλλά και να καταλάβουμε την σημαντικότητα της, βλέποντας το εύρος της σε χρονολογική κλίμακα. Και εδώ είναι που ο Άαρον «δανείζεται» στοιχεία από το run του Dan Jurgens, αλλά ευτυχώς δεν μένει εκεί, παραδίδοντας μας μια μεστή ιστορία και ενδιαφέρουσα από τις απαρχές της.


Γενικά αυτή η σειρά είναι πιο κοντά στην Σκανδιναβική μυθολογία και ο Θωρ συμπεριφέρεται ανάλογα. Οπότε και η επιλογή του Ribic που έχει σχεδιάσει και την μίνι σειρά LOKI που ήταν εκτός continuity δεν είναι τυχαία, μιας και η παρούσα έκδοση έχει μεγαλύτερη σχέση με εκείνη την έκδοση παρά με τα άλλα κόμικς με τον χαρακτήρα που έχει βγάλει η Marvel στο παρελθόν, αν και εδώ ο Ribic σχεδιάζει πιο παραδοσιακά αντί να καταφεύγει σε painting.

 

Thor GOT 01 In.JPGThor GOT 02 In.JPG

 

Η σειρά στην Αμερική σταμάτησε μετά από 25 τεύχη παρουσιάζοντας μια νέα Thor στο επόμενο volume, αλλά ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια ο Aaron έγραφε διαφορετικά κεφάλαια της ίδιας ιστορίας, η οποία απλώθηκε σε 5 διαφορετικές επανεκκινήσεις της σειράς, μιας αναρίθμησης, μιας μίνι σειράς και ενός event πριν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 και με τα τελευταία δύο να είναι τα μόνα που έχουμε δει δυστυχώς μεταφρασμένα και στην χώρα μας.

 

Thor GOT 03 In.JPGThor GOT 04 In.JPG

 

Τα πέντε τεύχη που βγήκαν από την Anubis, ήταν με αφορμή της κυκλοφορίας της δεύτερης κινηματογραφικής ταινίας του Thor. Ήταν επίσης η δεύτερη σειρά που είχε βγει από το διαβόητο Marvel Now! στην χώρα μας και η δεύτερη σειρά τευχών που βγήκε με το νέο - τότε - φορμά τευχών μικρότερων διαστάσεων και υποδεέστερων χαρτιών (τύφλα να έχουν τα τσιγαρόχαρτα! ) που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα.

 

GCF Authority.jpg

 • Like 11
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Λοιπόν, με αφορμή το Love and Thunder, αποφάσισα να κάνω έναν κομιξο-μαραθώνα και να διαβάσω όλο το run του Aaron από την αρχή. Έχω συλλέξει τα τεύχη σε deluxe hardcovers και complete collections. Προφανώς, θα ήθελα να έχω τα Omnibus, αλλά και τα hc/ complete με βόλεψαν μια χαρά.

 

 

Thor: God of Thunder (2012), 1-11

 

Εδώ ξεκίνησαν όλα. Κατά τη γνώμη μου το πρώτο storyline με τον Gorr είναι πολύ καλογραμμένο, δεδομένου ότι ο Aaron έχει δημιουργήσει έναν αξιομνημόνευτο ανταγωνιστή, με αληθοφανή κίνητρα.  Δε μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που τον έβαλαν τώρα στην ταινία. Για να είμαι ειλικρινής, και πολύ άργησαν. 

 

Στα του κόμικ τώρα. Η ιστορία έχει πολύ καλό ρυθμό και δε βαρέθηκα σε κανένα σημείο. Η αφήγηση κάνει συχνές εναλλαγές μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Και επειδή 1 Thor δεν είναι ποτέ αρκετός, εδώ έχουμε να κάνουμε με 3, όπου ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, παρόλο που είναι στην ουσία το ίδιο πρόσωπο. 

 

Το φινάλε είναι πολύ δυνατό, αν και όχι απρόβλεπτο, βέβαια έχει αυτό το επικό στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει. Για την ακρίβεια, όλη η ιστορία έχει επικές/ μυθολογικές προεκτάσεις, γεγονός που με οδήγησε στο να την απολαύσω ακόμα περισσότερο. 

 

Ο Ribic γεννήθηκε να σχεδιάσει τον Thor.  Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, κάποιες εκφράσεις τις βρήκα λίγο εκτός κλίματος, ειδικά εκείνες που εκδήλωναν θαυμασμό και έκπληξη. Όμως, σε γενικές γραμμές, το τελικό αποτέλεσμα που παρουσίασε ο Κροάτης σχεδιαστής είναι άρτιο και έγινε με πολύ μεράκι.

 

Εν ολίγοις, ξεκινήσαμε δυνατά. Θα διαβάσω τη συνέχεια (μέχρι το τεύχος 25) και θα επανέλθω σε μερικές μέρες! 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 5
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Thor: God of Thunder (2012), 12-25

 

Επανήλθα! Λοιπόν, το β' μισό του God of Thunder μου φάνηκε εξίσου καλό με το πρώτο. Βέβαια, η ιστορία με τον Gorr παραμένει προς το παρόν αξεπέραστη, αλλά και πάλι αυτά τα τευχάκια ήταν πολύ ωραία. Έχουμε ιστορίες με τον Malekith (ο οποίος από όσο ξέρω θα παίξει σημαντικό ρόλο αργότερα), με την Roxxon, τον Ulik κλπ. Ο Aaron νομίζω έχει πιάσει το παλμό των ηρώων, όλοι συμπεριφέρονται in-character, ενώ οι ιστορίες εξακολουθούν να έχουν επικές προεκτάσεις, όπως έχει για παράδειγμα  εκείνη η φοβερή μονομαχία του King Thor με τον Galactus! Μα τα γένια του Odin! Έπος!

 

Εν ολίγοις, αυτά τα 25 τεύχη είναι πολύ, πολύ καλογραμμένα. Συνεχίζω τώρα με το καινούργιο volume, όπου πρωταγωνιστεί η Jane ως The Mighty Thor. Δεν έχω διαβάσει ποτέ μου αυτά τα τεύχη, οπότε για να δούμε. Μέχρις στιγμής, το δείγμα είναι θετικό!

 

 

Edited by the comic guide
 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Thor (2014) 1-8, Thor Annual (2015), Thors 1-4

 

"There must always be a Thor."

 

Νέο volume λοιπόν, όπου η Jane Foster (ή μάλλον FostA, όπως θα έλεγε με βαριά αυστραλέζικη προφορά ο Hemsworth) παίρνει το τίτλο του πανίσχυρου Thor, αφού πλέον ο Thor Odinson είναι ανάξιος να σηκώσει το Mjolnir. 

 

Αυτό το volume δεν έχει τη μυθολογική ατμόσφαιρα που είχαν τα 25 τεύχη του God of Thunder, καθώς εδώ ο Aaron επιλέγει να δώσει μία πιο καθαρόαιμη υπέρ ηρωική κατεύθυνση. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από την αλλαγή του βασικού σχεδιαστή, αφού τη θέση του Ribic καταλαμβάνει πλέον ο Russell Dauterman. Το σχέδιο του Russell οπτικά είναι πολύ όμορφο, λεπτομερές και με πολύ ζωηρά χρώματα. Προσωπικά, πέρασα καλά διαβάζοντας αυτά τα τεύχη, παρόλο που μου κλώτσησε ο in your face φεμινισμός σε κάποια σημεία. (π.χ. το περιστατικό της Thor με την Titania και τον Absoribing Man.) Επίσης, δε ξέρω εάν συμφωνώ με το characterization του Odin, ο οποίος παρουσιάζεται εδώ ως μισογύνης και σύμβολο της πατριαρχίας, εν ολίγοις. Για να είμαι ειλικρινής, πάντα έβρισκα αντιπαθητικό τον Odin, αλλά πρώτη φορά ένιωσα την ενόχληση σε έντονο βαθμό. (π.χ. στο run του Simonson δεν είχα διαπιστώσει κάτι τέτοιο) Τελοσπάντων, το volume αυτό, αν και μικρό, ήταν αρκετά καλογραμμένο.

 

Το Annual από την άλλη, όχι και τόσο. Περιέχει 3 ιστορίες, όπου μόνο τη μία έχει γράψει ο Aaron. Σχετικά καλή η δική του, οι άλλες 2 είναι miss. Όμως, τη τρίτη ιστορία την έχει σχεδιάσει ο Rob Guillory (αλήθεια, που έχει χαθεί αυτή η ψυχή;) και μου θύμισε ότι μάλλον θα πρέπει να συνεχίσω κάποια στιγμή το Chew που το έχω παρατήσει στη μέση. Thanks, Rob!

 

Το Thors το βρήκα συμπαθητικό, βέβαια το διάβασα γρήγορα καθώς ήθελα να συνεχίσω με τα καινούργια τεύχη The Mighty Thor. Κάτι που κάνω τώρα.

 

 

 

Edited by the comic guide
 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

10846266.thumb.jpg.bc30047f27e6c1ddfc8edf64e9871087.jpg

 

 

The Mighty Thor 1-19 (2015)

 

Thunder in her veins.

 

(βαθιά ανάσα) Λοιπόν, διάβασα το επόμενο κεφάλαιο του run του Jason Aaron. Σε αυτόν τον τόμο μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Jane Fost(:prankster:), καθώς στο προηγούμενο volume η αληθινή ταυτότητα της νέας Thor ήταν λίγο ως πολύ "μυστική", μέχρι που έγινε η αποκάλυψη στο τελευταίο τεύχος. Σε γενικές γραμμές, μ' αρέσει η Jane. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Aaron δεν της έχει προσδώσει ιδιαίτερο βάθος ώστε να με πάει στο επόμενο βήμα και να την "αγαπήσω". Μάλιστα, αυτό είναι και ένα θεματάκι που έχω μέχρι στιγμής: η ιστορία εστιάζει περισσότερο στην Thor, παρά στην Jane. Καλώς ή κακώς, είμαι από αυτούς τους αναγνώστες που θέλουν ισορροπημένο "screen time" ανάμεσα στον ήρωα και το alter ego του. Γιατί στο κάτω κάτω, το characterization δεν διαφοροποιεί πολύ τη νέα Thor από τον Odinson. 

 

Όμως καταλαβαίνω γιατί ο Aaron δεν έχει καταφέρει να εστιάσει πολύ στη Jane, καθώς η ιστορία είναι τόσο πολύπλοκη και "μεγαλειώδης" που ουσιαστικά δεν υπάρχει χώρος (ούτε χρόνος) ώστε να γίνει κάτι τέτοιο. Στην αρχή βλέπουμε τον πόλεμο μεταξύ των Dark και των Light Elves. Μετά έχουμε πόλεμο μεταξύ των Asgardians και των Shi'ar. Στο παρασκήνιο υποβόσκει ο Πόλεμος των Βασιλείων/ War of the Realms. Και όλα αυτά εντάσσονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής, συμμαχιών, προδοσιών, επιστροφών παλιών/κλασικών χαρακτήρων κλπ.  

 

Σε γενικές γραμμές, τα τεύχη 1-12 είναι πολύ διασκεδαστικά. Μετά αρχίζει και κάνει μία μικρή κοιλιά, αλλά και πάλι ο τίτλος σου κρατάει το ενδιαφέρον με τόσα πράγματα που συμβαίνουν. Θεωρώ ότι ο ρυθμός είναι αρκετά γρήγορος και για αυτό ο αναγνώστης πριν καλά προλάβει να αφουγκραστεί ένα συμβάν, ξαφνικά περνάει απευθείας στο επόμενο. Αυτό δε το λέω απαραίτητα για κακό, αλλά για μένα το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε μία παύση που και που, για να να μπορέσω να ανασάνω λίγο. Βέβαια, για να μην είμαι και άδικος, μεταξύ των 3 arcs, υπάρχουν 2-3 τεύχη που είναι λίγο filler, υπό την έννοια ότι δεν συνδέονται άμεσα με τη βασική ιστορία, αλλά υπάρχουν για να ξεκουραστείς. (π.χ. η όμορφη ιστορία με τη προέλευση του Mjolnir) Θα μου άρεσε να υπήρχαν περισσότερες τέτοιες μικρές στιγμές και στα υπόλοιπα τεύχη. 

 

Περνάω καλά με το Thor του Aaron, μου αρέσει & ανυπομονώ να το συνεχίσω. 

 

 

 

 

Edited by the comic guide
 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

...είναι επειδή παράλληλα έχει εκείνες τις περιπέτειες στο All-New All-Different Avengers... :DDD:

 

Spoiler

CaMySNVW0AAN0dZ.jpg

 

Και μιας και ήταν από τις πρώτες σειρές που είχα ξεπετάξει, απλά θα πω:

 

Thor (2007) Tου JMS είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει ποτέ με Thor!

The Mighty Thor (2011) Ο Matt Friction είναι απίστευτα βαρετός και είναι άξιο απορίας πως τα καταφέρνει με Galactus κλπ!

Thor: God Of Thunder O God Butcher είναι βαρετός και όλο το run κάτω του μετρίου και αδιάφορο.

Thor (2014) ΥΠΕΡεκτιμημένος χαρακτήρας! Αν εξαιρέσω το ευαίσθητο σημείο της ιστορίας με την ασθένειά της, προσωπικά τη βάζω μαζί με τη Riri Williams και τη Ms. America ως τις χειρότερες new diversity entries και ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ υπερηρωίδες όλων των εποχών! Μόνο το πρώτο volume της κάτι λέει, όσο προχωράει γίνεται και χειρότερο. Τουλάχιστον στους Avengers τρώγεται, όπου δεν έχει ουσιαστικά καμία διαφορά με τον Thor σα χαρακτήρας. Μου άρεσε απείρως περισσότερο η Jane ως Valkyrie, πολύ κρίμα που κόπηκε. Της ταίριαζε και καλύτερα (γιατρός, θάνατος κλπ).

Thor (2018) Ύπνος, βαρεμάρα και προς το τέλος το War Of The Realms που το έχτιζε τόσα χρόνια και μπορώ να πω πως είχε κάποιες επικές στιγμές, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικά αξιομνημόνευτο.

 

Το "ντετεκτιβικό" Thors ήταν από τα χειρότερα και πιο αναξιομνημόνευτα Battleworlds του Secret Wars. Όπως και η τεράστια πλειοψηφία εκεί πέρα. :prankster:

 

 

Αυτά, μάλλον ο Θωρ δεν είναι για μένα. Θα πω ότι προτιμώ τον MCU περισσότερο. Ναι, έχω προσπαθήσει να διαβάσω και παλιότερα, χωρίς κάποιο να με συγκινήσει ιδιαίτερα, γιατί ή ήταν υπερβολικά φλύαρο είτε είχε RomitaJr.:spidycoffee:

Edited by The Fists Of Stan Lee
 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι και εμένα μ' αρέσει ο MCU Thor και ο Hemsworth μου είναι αρκετά συμπαθής, αλλά δε κρύβω ότι με ενοχλεί που ο Thor του είναι out-of-character.

 

Πριν λίγο είδα ένα κλιπ από το Love and Thunder, όπου ο Thor φωνάζει το Mjolnir λες και είναι σκυλάκι και σιχτίρισα όσο δε πάει! :wall:

 • Like 2
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Unworthy Thor 1-5, Mighty Thor 20-23/ 700-706, Generations: Unworthy Thor & Mighty Thor, Mighty Thor: At the Gates of Valhalla

 

Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί πέρα από ένα τεύχος (το Generations) το οποίο το βρήκα σχετικά καλό (αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο), τα υπόλοιπα 17 τεύχη είναι φο-βε-ρά. Η αγαπημένη μου complete collection μέχρι στιγμής, με διαφορά. 

 

Το Unworthy Thor ήταν απολαυστικό. Eπιτέλους μάθαμε για ποιο λόγο ο Thor είναι ανάξιος & η αιτιολογία συνδέεται πνευματικά με το God of Thunder. Επίσης, το τεύχος #1 του Unworthy περιέχει μία από τις πιο cool στιγμές του run του Aaron, από αυτές που σου εντυπώνονται στο μυαλό όταν το έχεις διαβάσει όλο. 

 

Spoiler

Ο Beta Ray Bill δέχθηκε να παραχωρήσει το σφυρί του, Stormbreaker, στον φίλο του, Odinson! Friendship goals θα πω εγώ και για κάτι τέτοια, σ' αγαπάμε λίγο παραπάνω ρε Μπίλαρε!

 

386154273_(19).thumb.png.c80e88719970ab3c57866246e0df616b.png

 

 

Λοιπόν, μετά από μία κοιλιά στα τεύχη 13-19, το Mighty Thor επιστρέφει δριμύτερο και ο Aaron φύλαξε τη καλύτερη ιστορία με τη Jane στο τέλος! Ανατρίχιασα ολόκληρος με τη τελευταία ιστορία. Συνολικά, μπορώ να πω ότι ήταν συμπαθητική η Jane --> Αυτό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Παράλληλα, ο Dauterman χάρισε απλόχερα πολλά επικά panels, όπως το παρακάτω:

 

Spoiler

418398530_TheMightyThor(2015-)704-021.thumb.jpg.7b125e5dec688c225d144a3fa9fbf939.jpg

 

Το Valhalla το βρήκα εξίσου διασκεδαστικό με τα υπόλοιπα και στήνει περαιτέρω την άφιξη του Πολέμου των Βασιλειών στη Midgard/ Γη...

 

Αυτά, ήρθε πλέον η στιγμή να επιστρέψει ο Thor, ο ορθόδοξος, ο παραδοσιακός, στον τίτλο. Στο επόμενο post θα μιλήσω συνολικά για το run του Aaron, το οποίο ναι μεν δεν κάνει κάτι πρωτότυπο, αλλά αυτό που κάνει, το κάνει πολύ, πολύ καλά. 26 τεύχη μέχρι το τέλος έμειναν, λοιπόν. Πάω να πιώ ένα ποτήρι υδρομέλι και επιστρέφω!

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

ΟΚ! Όταν το τελειώσω, θα φτιάξω ένα ξεχωριστό θέμα για όλο το run. Απλά, θα κάνω αντιγραφή-επικόλληση αυτά που έχω γράψει εδώ πέρα και μετά θα τα προσαρμόσω ώστε να βγει ενιαίο το κείμενο. 

Edited by the comic guide
 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...