Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Ο Αστερίξ και ο Γρύπας (Jean-Yves Ferri, Didier Conrad)


 Share

Recommended Posts

GRYPAS-EXOFYLLO.jpg

 

Όσο κι αν γκρινιάζουμε για τους επιγόνους, κάθε κυκλοφορία Αστερίξ είναι γεγονός. Ο Αστερίξ και ο Γρύπας είναι η πέμπτη δουλειά των Jean-Yves Ferri και Didier Conrad. Στη Γαλλία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 και στα ελληνικά ήρθε πριν λίγες μέρες. Κι ενώ κάποια από τα τελευταία άλμπουμ δεν τα διάβασα, αυτό μου έκανε κλικ, εν μέρει λόγω και κάποιων σχολίων εδώ μέσα.

 

Οι ρωμαϊκές αρένες είναι γεμάτες πλάσματα απίστευτα: λιοντάρια, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις. Το μόνο που λείπει, είναι ένας γρύπας. Και ο Ιούλιος Καίσαρας θέλει να φέρει έναν, θα κάνει καλό το ίματζ του. Έτσι, αναθέτει μια αποστολή στα βάθη της Σαρματίας, της γης των Αμαζόνων. Επικεφαλής τίθενται ο Τεραϊνγκογκνίτους ο γεωγράφος, ο εκατόνταρχος Βραζοστοζουμίους και ο Καλοσπουδαγμένους [sic], ένας μονομάχος με μεγάλη εμπειρία [ξανά sic] σε παρόμοιες αποστολές. Για κακή τους τύχη, όμως, στα μέρη τριγυρίζουν -μα τον Τουτάτη- ο Αστερίξ, ο Οβελίξ (εννοείται με τον Ιντεφίξ) και ο Πανοραμίξ.

 

009.jpg011.jpg016.jpg

 

Alors, très bien! Σχεδιαστικά είναι πολύ καλό, αν και δε νομίζω να αμφισβητήθηκε ποτέ ότι ο Conrad το 'χει. Δε θυμάμαι αν το είχα προσέξει σε άλλα άλμπουμ του διδύμου, αλλά εδώ υπήρχαν κάποια καρέ που ήταν πραγματικά σα να είχαν βγει από το χεράκι του Uderzo. Στο σεναριακό κομμάτι, ο Ferri στέλνει τους Γαλάτες σε μια χώρα άγνωστη για τους Αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες, αλλά και σημαντική για τη μυθολογία τους. Τα περισσότερα λογοπαίγνια (όσα τέλος πάντων αποδόθηκαν επιτυχώς) είναι πολύ αστεία. Επιπλέον δουλεύει καλά και το οπτικό χιούμορ, βασικό συστατικό στο ρεπερτόριο του Goscinny αλλά κάπως «στομωμένο» στα άλλα άλμπουμ του Ferri. Τα δύο θέματα που αγγίζει, τα fake news και η γυναικεία χειραφέτηση, ενσωματώνονται καλά στο σενάριο.

 

Κάποιες σημειώσεις:

 • Πριν ολοκληρωθεί το άλμπουμ, ο Ferri είχε δηλώσει πως θα υπήρχαν αρκετές αναφορές στην πανδημία του Covid, όπως ένα μαγικό φίλτρο που θα χορηγούνταν σε μορφή εμβολίου. Εν τέλει αφαίρεσε πολλές απ' αυτές, γιατί απλούστατα δεν του φάνηκαν αστείες.
 • Οι Σαρμάτες μιλάνε με το αντεστραμμένο Ε, νύξη στο κυριλλικό αλφάβητο. Ωστόσο, τέτοιο γράμμα δεν υπάρχει. :prankster:
 • Στο τελευταίο καρέ, [spoiler alert! οι Γαλάτες επιστρέφουν στο χωριό τους! :prankster:] υπάρχουν δύο ωραίες λεπτομέρειες. Η μία είναι η μπαλαλάικα που έφεραν στον Κακοφωνίξ. Η άλλη, είναι μια κουκουβάγια που φεύγει λυπημένη μ' ένα δισάκι στον ώμο. Πρόκειται για φόρο τιμής στον Uderzo, ο οποίος απεβίωσε πριν την ολοκλήρωση του άλμπουμ. Στο Ο Αστερίξ στους Βέλγους, ο Uderzo είχε σχεδιάσει ένα κουνελάκι να αποχωρεί δακρυσμένο, για τον Goscinny που είχε πεθάνει πρόσφατα.
 • Για τη λογοπαιγνιολογική ανάλυση του Νίκου Σαραντάκου, κλικ εδώ.

 

Υ.Γ.: όσο ευχάριστο κι αν είναι το άλμπουμ, δε γίνεται να μην πάει ο νους στον πόλεμο που γίνεται σήμερα σε εκείνα τα μέρη...

 • Like 14
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to Ο Αστερίξ και ο Γρύπας (Jean-Yves Ferri, Didier Conrad)

Το διάβασα κι εγώ χτες, παρακινούμενος από την πολύ ωραία παρουσίαση του @geo_trou:beer2:

Είναι καλό, δεν τρελάθηκα, δεν ξεκαρδίστηκα, αλλά έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά και η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σε ορισμένα σημεία πρωτότυπη (βλέπουμε, για παράδειγμα, τον Αστερίξ χωρίς τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου). Πραγματικά, τόσο οι αναφορές στα fake news, όσο και στη γυναικεία χειραφέτηση, λειτουργούν αρμονικά, αν και κάπου μου χτύπησε άσχημα η απόδοση του ονόματος της γυναίκας του σαμάνου (Μανούλοβνα), αν και δεν γνωρίζω πώς είναι στο πρωτότυπο. Ο μεταφραστής/ η μεταφράστρια έχουν αποδώσει επιτυχώς κάποια λογοπαίγνια από αυτά που αναφέρει ο Σαραντάκος (Ο Σκύθης έφαγε μπλοκ), κάποια όμως δεν βγάζουν νόημα στα ελληνικά (Σκύθης γνωριμιών). Ιδιαίτερα επιτυχημένη θεωρώ την απόδοση του Σαρμάτη τυροκόμου ως "Μετσοβονιν" :lol:

Το σχέδιο είναι πραγματικά πολύ καλό και συμφωνώ απόλυτα με αυτό:

On 13/4/2022 at 7:38 ΜΜ, geo_trou said:

εδώ υπήρχαν κάποια καρέ που ήταν πραγματικά σα να είχαν βγει από το χεράκι του Uderzo

 

 

On 13/4/2022 at 7:38 ΜΜ, geo_trou said:

Οι Σαρμάτες μιλάνε με το αντεστραμμένο Ε, νύξη στο κυριλλικό αλφάβητο. Ωστόσο, τέτοιο γράμμα δεν υπάρχει.

 

Κι όμως, υπάρχει! Είναι το τρίτο από το τέλος γράμμα του κυριλλικού αλφαβήτου.

 

On 13/4/2022 at 7:38 ΜΜ, geo_trou said:

Η άλλη, είναι μια κουκουβάγια που φεύγει λυπημένη μ' ένα δισάκι στον ώμο. Πρόκειται για φόρο τιμής στον Uderzo, ο οποίος απεβίωσε πριν την ολοκλήρωση του άλμπουμ.

 

Αυτό δεν το ήξερα, πολύ ενδιαφέρον. :best:

Σε γενικές γραμμές, ευχάριστο άλμπουμ, αξίζει να το διαβάσετε! :) 

 • Like 11
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, leonidio said:

αν και κάπου μου χτύπησε άσχημα η απόδοση του ονόματος της γυναίκας του σαμάνου (Μανούλοβνα), αν και δεν γνωρίζω πώς είναι στο πρωτότυπο

Κι εμένα μου χτύπησε άσχημα αυτό. Στα γαλλικά είναι Maminovna, φαντάζομαι υπάρχει μια σχέση με τις έννοιες «μαμά», «μανούλα» κλπ (και καλά η μαμά όλων των Αμαζόνων;), αλλά ένας Έληνας, όταν ακούει «μανούλα», σκέφτεται αυτό :lol:

 • Like 1
 • Haha 6
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ήταν καλύτερο από τα υπόλοιπα Αστερίξ των επιγόνων, αλλά σε καμιά περίπτωση ισάξιο με τα Αστερίξ του Γκοσινί. Οι αναφορές στα fake news, κάποια καλά χιουμοριστικά στοιχεία, στην παράδοση του κλασικού Αστεριξ και το υπέροχο σχέδιο, το ανεβάζουν αρκετά συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Ακόμα περιμένω όμως το Αστερίξ που η ροή του θα κυλάει νεράκι και θα με κάνει να γελάσω όπως τα παλιότερα τεύχη. 

και δεν έχω θέματα, ότι τα ιερά τέρατα δεν τα φτάνει κανεις κλπ, ας βρεθούν αυτοί που θα κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά x_ druidapanoramix.gif

Στο Λούκυ Λουκ τα αποτελέσματα θεωρώ ότι είναι σαφώς καλύτερα, πέρα από τα "παραδοσιακά" κάνουν και πιο τολμηρές προσπάθειες που "πειράζουν" τη φόρμα και τα βασικά συστατικά. 

 

x_romacollonitd.gif

πιστεύω πως θα το βρουν κι αυτοί κάποια στιγμή.

 

η παρουσίαση πάντως εξαιρετική @geo_trou :beer2:

 • Like 18
Link to comment
Share on other sites

Το έχω μερικές μέρες σπίτι, δυο διαφορετικά άτομα το έχουν δει και μου έχουν πει “α το νέο Αστερίξ; Ο Αστερίξ και ο Τρύπας ;;;; “ 

 

:lmao:

 • Like 2
 • Haha 12
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, gr8 said:

Το έχω μερικές μέρες σπίτι, δυο διαφορετικά άτομα το έχουν δει και μου έχουν πει “α το νέο Αστερίξ; Ο Αστερίξ και ο Τρύπας ;;;;

 

κι εγώ αυτό διάβασα στην αρχή πριν το προσέξω καλύτερα :lmao:

Edited by she-hulk
 • Like 2
 • Haha 9
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Διαβάστηκε, με μέτρια γεύση με άφησε. Πολύ ωραία σχεδιασμένο, κάποια καλά gags, κάποια καλά αστειάκια, κάποιες έξυπνες αποδόσεις ονομάτων από τους έλληνες μεταφραστές, πέραν τούτο ουδέν.

Δεν είναι κακό, απλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ότι έχουμε δει στα τελευταία τεύχη. Σεβαστικό, προσεκτικό, επίκαιρο, τα είχε όλα, ναι. Αλλά δεν σου μένει τίποτα ρε παιδί μου.

Για να είμαι και δίκαιος βέβαια, δεν ξέρω τι παραπάνω μπορούν να δώσουν, μετά από δεν ξέρω γω πόσα χρόνια και πόσα τεύχη.

Ίσως να περιμένω κάτι το οποίο απλά δεν μπορεί να έρθει.

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Το διάβασα κι εγώ. Περίμενα κάτι πολύ καλύτερο με βάση τα όσα είχα διαβάσει και τελικά έμεινα στο περίμενε. Είχε δύο τρια ενδιαφέροντα αστειάκια (με τα περισσότερα βέβαια να είναι αρκετά "μοντέρνα" και να καταντούν ακόμα και αμήχανα/κριντζ) αλλά η βασική πλοκή ήταν πιο ανάλατη και από φιδέ νοσοκομείου. Δεν κατάφερε ποτέ να μου κρατήσει το ενδιαφέρον, καθώς οι βασικοί και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ήταν πολύ αδιάφοροι. Μου φάνηκε πως οι δημιουργοί κατέβαλαν υπερβολική προσπάθεια, προκειμένου η ιστορία να θυμίσει Αστερίξ του Γκοσινύ και για άλλη μια φορά απέτυχαν παταγωδώς. Η διαφορά με τα σενάρια του Γκοσινύ είναι πως όλα κυλάνε οργανικά και αρμονικά. Η πλοκή κατά κάποιο τρόπο προχωράει αβίαστα και τα αστεία είναι έξυπνα και ταιριαστά. Εδώ δεν ήταν. Και δεν θα έμπαινα καν στην άδικη διαδικασία της σύγκρισης αν έβλεπα πως οι δημιουργοί δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο.

 

Ακόμα και το σχέδιο για κάποιο λόγο με ξένισε λίγο αυτή τη φορά, μιας και είδα υπερβολικά πολλές γραμμές μέσα στα πάνελ. Συνολικά το άλμπουμ ήταν απλά οκ. Δεν νομίζω πως δεν μπορούν να δώσουν νέα πράγματα στη σειρά, όπως φοβάται ο @Dredd, μιας και βλέπουμε την σταθερά ανοδική πορεία των Λούκυ Λουκ απλά θεωρώ πως το συγκεκριμένο δίδυμο δεν το έχει καθόλου. Και οκ, μπορώ να παραβλέψω το σχέδιο που είναι σχετικά καλό, αλλά στο θέμα της πλοκής, ο σεναριογράφος για τα δεδομένα μου είναι σίγουρα ακατάλληλος. 

Edited by Jim®
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας τα τελευταία σχόλια, θέλω να πω το εξής: το μέτρο σύγκρισης που προσωπικά έχω για τα επιγονικά Αστερίξ, δεν είναι οι αλμπουμάρες του Goscinny. Είναι το ανεκδιήγητο Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους. Υποτίθεται ότι πάντα πρέπει να κοιτάς τον πρώτο κι όχι τον τελευταίο, αλλά μα τον Τουτάτη, αυτό το άλμπουμ έχει σημαδέψει την καρδούλα μου και θα ευγνωμονώ εσαεί το δίδυμο Ferri-Conrad που η τελευταία γεύση του τίτλου δεν είναι το συγκεκριμένο. :D 

 • Like 5
 • Haha 6
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Διάβασα κι εγώ πριν μερικές μέρες τα 2 τελευταία Αστερίξ (είχα και την "κόρη" στο περίμενε).

Με βάση όσα αρνητικά διάβαζα όλο αυτό το διάστημα εδώ κι εκεί, έμεινα αρκετά ικανοποιημένος και από τα δύο. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τα κλασικά άλμπουμ του Γκοσινί αλλά αυτό το έχουμε πια εμπεδώσει και πρέπει να πάμε παρακάτω. Εμένα μου άρεσαν και υπήρξαν αρκετά σημεία που έβγαζαν γέλιο! Σαφώς ανώτερα από τα τελευταία σόλο του Ουντερζό...

 

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Επιτέλους το διάβασα! ΤΑ ΣΠΑΣΕ! Μαζί με τον Υπεριταλικό τα καλύτερα των επιγόνων! Υπέροχο σχεδιαστικά, φουλ καμμένα αστεία και είναι απίστευτο το πως πήγαμε στην αντίπερα όχθη από το Ρόδο & Ξίφος, όπου οι γυναίκες λεγεωνάριοι ήταν παρωδία του φεμινισμού.

 

Από επιγόνους θα βάλω:

 

Υπεριταλικός + Γρύπας > Κόρη του Βερσινζετορίξ > Πάπυρος του Καίσαρα + Πίκτοι

 

Και αναμένουμε πλέον το #40!

 

ao91.gif

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...