Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Batwoman Omnibus (J.H. Williams III, W. Haden Blackman, Greg Rucka, Trevor McCarthy, Jock)


Dredd
 Share

Recommended Posts

1.jpg   3.jpg   4.jpg   5.jpg

Περιέχει τα Detective Comics #854-863, Batwoman #0 (New 52), Batwoman #0-24, and Batwoman Annual #1

 

 

H Kate Kane, προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, και κάνοντας αυτό που ονειρευόταν από παιδί, γράφεται σε στρατιωτική ακαδημία, όπου και θριαμβεύει με τις επιδόσεις της. Αναγκάζεται όμως να παραιτηθεί, καθώς ως ομοφυλόφιλη, είναι υποχρεωμένη να κρατάει την σεξουαλική της ταυτότητα μυστική, κάτι που δεν μπορεί να ανεχτεί. Ως πολίτης πλέον, αποφασίζει να δημιουργήσει το ρόλο της Batwoman, και από θαυμασμό προς τον Batman, πολεμά την εγκληματική σκηνή του Gotham, γίνεται μέντορας στην ξαδέλφη της/υπερηρωίδα Bette Kane/Flamebird, μαθαίνει μια σοκαριστική για την νεκρή(;) δίδυμη αδελφή της, προσελκύει το ενδιαφέρον μιας μυστικής κρατικής υπηρεσίας, γίνεται ζευγάρι με την Renee Montoya και συνεργάζεται με τον Batman και την Wonder Woman. Μια "καινούρια" ηρωίδα γεννιέται!

 

 

 

6.jpg   8.jpg   7.jpg   

 

 

Επιεικώς άσχετος με τον κόσμο της DC και πλήρως άσχετος με την Batwoman, πήρα το omnibus λόγω του Greg Rucka (ο οποίος δυστυχώς γράφει μόνο το πρώτο arc), και του J.H. Williams III, o οποίος σχεδιάζει το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων τευχών. Και ενώ ο Rucka, ο οποίος σίγουρα έχει καλύτερα πράγματα, κάνει μια passable δουλειά, όχι αξιομνημόνευτη, αλλά σίγουρα όχι κακή, μετά αναλαμβάνει ο ίδιος ο Williams o οποίος είτε μόνος του, είτε με σε συνεργασία με τον W. Haden Blackman, γράφει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα. Πάντα φοβάμαι τους σχεδιαστές που πάνε να πάρουν (και) το ρόλο του συγγραφέα, αλλά εδώ ο J.H.W. περνάει σχετικά άνετα τη βάση, και ούτε πλατειάζει αλλά και ούτε χάνει τη μπάλα. Οι ιστορίες του είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, αν και 1-2 arcs ίσως λίγο παρατραβάνε σε διάρκεια. Διατηρούν όμως το ενδιαφέρον σε καλά επίπεδα, και μαζί με τον συνεργάτη του (λογικά ο ίδιος παρείχε την πλοκή και ο Blackman τους διαλόγους) παραδίδουν ένα συνολικά ενδιαφέρον υπερηρωικό ανάγνωσμα, χωρίς τραβηγμένες από τα μαλλιά σκηνές. Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ που ακριβώς ήθελαν να πάνε την ηρωίδα, γιατί έφαγαν άκυρο από την DC όταν ήθελαν να παντρέψουν την ηρωίδα με την Montoya, και παραιτήθηκαν από το project. Για αυτό και κλείνει τη σειρά άλλη δημιουργική ομάδα, χωρίς το τέλος που εκείνοι ήθελαν αρχικά να δώσουν. Ένα ενδιαφέρον what-if σίγουρα, αλλά όχι τόσο, όσο πιθανόν αν το project ήταν του Rucka ή κάποιου άλλου "σεσημασμένου" συγγραφέα.

 

 

9.jpg   10.jpg   11.jpg

 

 

Επειδή, μην γελιόμαστε, όλο το project φτιάχτηκε για να σχεδιαστεί από τον J.H.Williams III, τον σχεδιαστή του επικού Promethea του Alan Moore. Και σίγουρα του έδωσαν το ελεύθερο να κάνει ότι ακριβώς ήθελε, δηλαδή να πήξει τα τεύχη με αυτά τα πανέμορφα 2-page-splash που τόσο πολύ του αρέσουν και τόσο πολύ αναδεικνύουν το χέρι του. Και κάποια από αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, τόσο πολύ ώστε να μην δίνει ιδιαίτερο βάρος στις υπόλοιπες (απλές) σελίδες. Σε αποζημιώνουν βέβαια τα πανέμορφα δισέλιδα, αλλά μη μένοντας εκεί και προσπαθώντας να αλλάξει όλο το τρόπο της κομιξοαφήγησης όπως την ξέραμε μέχρι τότε, κάνει και πολλούς πειραματισμούς με τον τρόπο ανάγνωσης της σελίδας. Φαν προφανώς της οριζόντιας αφήγησης, χωρίζει νοητά τις σελίδες του οριζόντια και όχι κάθετα, και σαν να μην έφτανε αυτό, έβαλε και άλλα τρικάκια μέσα. Οπότε κάποιες σελίδες πρέπει να διαβαστούν κυκλικά, σε κάποιες άλλες η δράση λαμβάνει χώρα διαγώνια, και χωρίς πάντα αυτό να σηματοδοτείτε κάπως. Οπότε μετά από ένα σημείο, εγώ τουλάχιστον, κουράστηκα και μπερδεύτηκα. Όχι σε σημείο να μην καταλαίνω τι γίνεται, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το σπάσιμο της ανάγνωσης (μέχρι να συνειδητοποιήσεις τη σωστή σειρά) σε "έβγαζε" από την ιστορία. Και το ότι γινόταν αρκετές φορές μέσα σε κάθε τεύχος, έχανε την πρωτοτυπία του και γινόταν βαρετό. Οι υπόλοιποι σχεδιαστές που συμμετείχαν, με σχέδιο 1234% διαφορετικό από αυτό του Williams, το μόνο που κατάφεραν, ήταν να ξενίσουν, παρόλο που το σχεδιό τους καθεαυτό δεν ήταν απαραίτη κακό.

 

 

12.jpg   14.jpg   13.jpg

 

 

Συνολικά, ένα ΟΚ προς καλούτσικο ανάγνωσμα, τίποτα να τρελαθείς, πέρα από τα προαναφερόμενα splash, τα οποία ανεβάζουν πολύ το επίπεδο από μόνα τους.7/10 κυρίως για το σχέδιο, αν και ο χαρακτήρας ο ίδιος έχει πράγματα να πει. Ένα 7/10 του αξίζει και το παίρνει.

 

 

 

 

  • Like 12
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Το ξεκίνησα πρόσφατα. Έχω προχωρήσει ελάχιστα, αλλά μέχρι στιγμής συμφωνώ απόλυτα με τον @Dredd. Μόνο που εγώ το βλέπω λίγο πιο αυστηρά. Για χρόνια άκουγα το πόσο γαμάτο είναι το Batwoman, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες να έχουν ανέβει πολύ. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην πορεία, θα θαφτεί. Ίδωμεν.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...