Beefheart Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 Και αφού προκάλεσα μια μικρή αναστάτωση χθες με το The Greatest Robot on Earth, σήμερα θα ήταν σωστό να μιλήσω για το Pluto του Naoki Urasawa (άντε και του Takashi Nagasaki), ένα επικό έπος βασισμένο στην προαναφερθείσα ιστορία Astro Boy. Το Pluto, λοιπόν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Big Comic Original από το 2003 έως το 2009 και αργότερα σε οκτώ tankobon, τα οποία δημοσίευσε στα Αγγλικά η Viz Media. Η φάση ήταν ότι ο Urasawa ήθελε να κάνει ένα πιο «ενήλικο» take σε μια ιστορία Astro Boy λόγω του ότι πλησίαζαν τα γενέθλια του Astro, όπως γνωρίζουμε από το manga (7 Απριλίου 2003) και αποφάσισαν με τον Nagasaki να απευθυνθούν στην Tezuka Productions και τον γιο του Tezuka, Macoto Tezka (αναρωτιέμαι αν έβγαλε το "u", για να μην καταλαβαίνουν ότι είναι γιος του Tezuka. Ιδιοφυές! Η μόνη καλύτερη «μεταμφίεση» που μπορώ να σκεφτώ είναι τα γυαλιά του Clark Kent). Ο Macoto έκανε λίγο τον δύσκολο στην αρχή, αλλά με το πολύ πρήξιμο πείστηκε και μάλιστα σκέφτηκε ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί σίγουρα να ανταποκριθεί σ'αυτή την πρόκληση είναι ο Urasawa. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε τελικά αυτό το έπος με καθολική αποδοχή, εκατομμύρια πωλήσεις και κάτι βραβεία. Τι γίνεται τώρα όσον αφορά την πλοκή; Το βασικό σενάριο είναι ίδιο με το ορίτζιναλ έργο σε γενικές γραμμές, αν και υπάρχουν προσθήκες και διαφορές που κάνουν σίγουρα πιο ενήλικη αυτή την εκδοχή, αλλά και προσθέτουν ακόμη περισσότερο βάθος. Αυτή τη φορά, παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του Γερμανού ντετέκτιβ της Europol, Gesicht (είναι ο Gerhardt της ορίτζιναλ ιστορίας), ο οποίος σαφώς και είναι ρομπότ. Εδώ παρατηρούμε και μια διαφορά από την ορίτζιναλ ιστορία: τα περισσότερα πολύ εξελιγμένα ρομπότ μοιάζουν τελείως με ανθρώπους, σε αντίθεση με το έργο του Tezuka. Ο ΜΑ ΓΚΑΝΤ! ΠΛΟΤ ΤΟΥΙΣΤ! Ο Gesicht ερευνά μια υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών ρομπότ και ανθρώπων, με τα πτώματα να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: πάντα έχουν καρφωμένα στο κεφάλι τους δύο αντικείμενα που το κάνουν να φαίνεται σαν να έχει κέρατα. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν τα στοιχεία δείχνουν πως ο δολοφόνος πρέπει να είναι ρομπότ, κάτι τρομερό, μιας και τα ρομπότ απαγορεύεται να κάνουν κακό σε ανθρώπους και η μία γνωστή περίπτωση που είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Οι άνθρωποι-στόχοι του δολοφόνου φαίνεται πως είναι άτομα τα οποία εμπλέκονται στην καθιέρωση των ρομποτικών νόμων που παραχωρούν στα ρομπότ ίσα δικαιώματα και τα ρομπότ-στόχοι, ναι, σωστά το μαντέψατε, είναι τα επτά πιο τούμπανα ρομπότ του πλανήτη, τα μόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως όπλα μαζικής καταστροφής. Και εδώ έχουμε ακόμη μια βασική προσθήκη σε σχέση με την αρχική ιστορία: στο κοντινό παρελθόν, οι United States of Thracia διεξήγαγαν πόλεμο ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία με τη λογική ότι οι ηγέτες της δεύτερης έκρυβαν όπλα μαζικής καταστροφής που θα απειλούσαν την παγκόσμια ειρήνη (δε θέλει και πολύ για να πάει το μυαλό στον πόλεμο του Ιράκ, 2003 γαρ). Σε αυτό τον πόλεμο συμμετείχαν και τα επτά πιο ισχυρά ρομπότ του κόσμου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία φυσικά). Τι γίνεται στη συνέχεια; Το έλα-να-δεις φυσικά! Ο Urasawa πατάει πάνω σε ένα τεζουκικό αριστούργημα και δημιουργεί με τη σειρά του ένα καθηλωτικό και συγκινητικό ουρασαουκικό αριστούργημα, το οποίο ασχολείται κυρίως με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αλλά είναι και mystery thriller. Δε χρειάζεται να διαβάσετε το The Greatest Robot on Earth για να απολαύσετε το Pluto, αλλά σας το προτείνω, γιατί πραγματικά κάνει τη διαφορά η ανάγνωση της ορίτζιναλ ιστορίας. Υ.Γ. Ο Astro εδώ λέγεται Atom, όπως είναι ουσιαστικά και το ορίτζιναλ ιαπωνικό του όνομα. 5 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 Θέλω πολύ να το διαβάσω αυτό εδώ, αλλά ο ψυχαναγκασμός μου υπαγορεύει α διαβάσω και όλο το Astro Boy, πράγμα που δεν με ψήνει προς το παρόν 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonidio Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 2 hours ago, geo_trou said: Θέλω πολύ να το διαβάσω αυτό εδώ, αλλά ο ψυχαναγκασμός μου υπαγορεύει α διαβάσω και όλο το Astro Boy, πράγμα που δεν με ψήνει προς το παρόν Παράτα τους ψυχαναγκασμούς σου και πιάσε αυτό το κόμικ, είναι απλά αριστούργημα, όπως γράφει και ο @Beefheart. Και δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει το Astro Boy, για να το καταλάβεις ή να το εκτιμήσεις. 4 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted January 10, 2022 Author Share Posted January 10, 2022 2 hours ago, geo_trou said: Θέλω πολύ να το διαβάσω αυτό εδώ, αλλά ο ψυχαναγκασμός μου υπαγορεύει α διαβάσω και όλο το Astro Boy, πράγμα που δεν με ψήνει προς το παρόν Κι εγώ το ίδιο έκανα! Και μάλιστα ξαναδιάβασα το The Greatest Robot on Earth πριν πιάσω το Pluto. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 Και εγώ γιατί ήμουν σίγουρος ότι είχαμε ήδη παρουσίαση για το Pluto? Σκοπεύω να το διαβάσω κάποια στιγμή, αλλά μάλλον θα πιάσω το Astro Boy πρώτα, το οποίο, σε αντίθεση με κάποιους ύποπτους εδώ μέσα (), με ψήνει ήδη! 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted January 10, 2022 Author Share Posted January 10, 2022 1 hour ago, angeltze said: Και εγώ γιατί ήμουν σίγουρος ότι είχαμε ήδη παρουσίαση για το Pluto? Δε βρήκα κάτι, λες να έκανα λάθος; 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 Έχεις κάνει πολλά λάθη, αλλά αυτό δεν είναι ένα εξ αυτών 2 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts