Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Astro Boy (Osamu Tezuka)


Beefheart

Recommended Posts

Τελείωσα πρόσφατα με το διάβασμα όλων των Astro Boy Omnibus, οπότε αυτός ο μήνας θα είναι όλος αφιερωμένος σε αυτό τον χαρακτήρα από μένα, ξεκινώντας με μία γενική παρουσίαση.

 

Astro_Boy-08.thumb.jpg.568e656d7d300bdda919c0d66116474b.jpg

 

Εδώ που τα λέμε, ο συγκεκριμένος ήρωας, όπως και ο δημιουργός του, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Astro Boy (ή αλλιώς Tetsuwan Atomu, όπως είναι το ορίτζιναλ ιαπωνικό του όνομα) του «θεού των manga» Osamu Tezuka. Ένα έργο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ιαπώνων (και μη, ειδικά το anime βέβαια, που έκανε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό) και επηρέασε ένα σωρό άλλες δουλειές και δημιουργούς όσο λίγα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1952 στο περιοδικό Shōnen και συνεχίστηκε μέχρι το 1968, αριθμώντας 112 κεφάλαια, τα οποία μαζεύτηκαν σε 23 tankōbon, ενώ η Dark Horse το δημοσίευσε στα Αγγλικά το 2002. 

 

1078683765_81mo6HuLnL.thumb.jpg.758ffb981603babc371dfdb5a0463ff0.jpg

 

Ο Astro λοιπόν, είναι ένα ανδροειδές ρομπότ, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Dr. Tenma όταν ο γιος του, Tobio, σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο. Έχουμε ένα story τύπου μοντέρνος Πινόκιο δηλαδή. Όπως καταλαβαίνετε, ο Astro είναι ίδιος με τον Tobio και μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα παρόμοια με τους ανθρώπους, αλλά όντας ρομπότ, δεν μπορεί να μεγαλώσει. Αυτό κάνει τον Dr. Tenma να συνειδητοποιήσει πως ο γιος του δεν μπορεί να αντικατασταθεί και στην πορεία αρχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα στον Astro μέχρι που τον πουλάει σε ένα τσίρκο (κι όμως). Από εκεί τον σώζει ο Professor Ochanomizu του Υπουργείου Επιστήμης της Ιαπωνίας και λειτουργεί κάπως σαν κηδεμόνας του μέχρι που του φτιάχνει μια ολόκληρη οικογένεια από ρομπότ (μάνα, πατέρα και δύο αδερφάκια, τη Uran και τον Cobalt). Επίσης, ανακαλύπτει ότι ο Astro έχει επτά δυνάμεις: 100.000 ιπποδύναμη, πετάει, βγάζει φως απ'τα μάτια, μπορεί να αυξήσει την ακοή του, μιλάει κάτι δεκάδες ξένες γλώσσες, μπορεί να καταλάβει πότε ένας άνθρωπος είναι καλός ή κακός και φυσικά μπορεί να εμφανίζει ένα πολυβόλο από...τους γοφούς του. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι χαρακτήρες που εμφανίζονται τακτικά, όπως οι συμμαθητές και ο δάσκαλός του στο σχολείο (ο τελευταίος είναι από τους πολύ βασικούς), καθώς και οι αστυνομικοί Inspector Tawashi και Chief Nakamura, αλλά και ο «πατέρας» του, Dr. Tenma, κάνει κάποιες εμφανίσεις για να τον βοηθήσει μετανιωμένος κατά καιρούς. Στις περιπέτειές του πλακώνεται συνήθως με άλλα ρομπότ ή εξωγήινους ή ανθρώπους που μισούν τα ρομπότ. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά, όπως θα δείτε παρακάτω.

 

astro_boy_birth.thumb.jpg.3c1a73fab72427bc3658cf3659755637.jpg

 

Με την πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι ο Tezuka, εκτός από την επιστημονική φαντασία, είχε επηρεαστεί και από τα αμερικανικά golden age superhero comics και όντως αυτό μάλλον είναι αλήθεια, αλλά ο τύπος παίρνει όλα τα tropes του είδους και τα πετάει στα σκουπίδια (ή τουλάχιστον κάνει το δικό του σε όλα τα επίπεδα). Οι περιπέτειες του Astro Boy είναι τόσο πολύπλευρες και ασχολούνται με τόσες διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις που πρέπει πραγματικά να το διαβάσετε για να καταλάβετε τι εννοώ. Πολλές από αυτές θα σας θυμίσουν σίγουρα κάποια μεταγενέστερη ιστορία επιστημονικής φαντασίας (και όχι μόνο) και θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν η ιστορία αυτή επηρεάστηκε από τον Tezuka ή αν υπήρξε κάποιος άλλος που το έκανε πρώτα ή αν υπήρχε κάποιος ενδιάμεσος κρίκος. Σας μπέρδεψα; Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πολλοί λένε ότι ο Tezuka επηρεάστηκε από τον Isaac Asimov όσον αφορά τους ρομποτικούς νόμους, αλλά ο ίδιος ο Tezuka έλεγε ότι πρώτος αυτός αναφέρθηκε σε αυτούς (μάλλον κανένας δεν τον πίστευε). Και ναι, πάρα πολλές ιστορίες έχουν να κάνουν με τη σχέση ανθρώπων και ρομπότ, τα δικαιώματα των ρομπότ σε ένα μέλλον όπου μοιάζουν τόσο πολύ με τους ανθρώπους και άλλα τέτοια ωραία που έχουμε δει πολλάκις σε διάφορα media. Ακόμα κι αν οι ιστορίες αυτές έχουν μπόλικα «πίου-πίου». Κάτι άλλο που ίσως εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, είναι ότι πολλοί εχθροί του Astro Boy (κυρίως άνθρωποι) δεν είναι ποτέ απόλυτα κακοί και στο τέλος ο Tezuka δίνει συνήθως μια σαιξπηρική νότα, κάνοντάς τους να μετανιώνουν για τις πράξεις τους και καμιά φορά να βοηθούν τον Astro.

 

cb731f1fb26790a6a4856fbf770d53cc.thumb.jpg.c74058a9f101beb8f7d45ed6848ba49c.jpg

 

Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά ακόμα, αλλά δε θα ήξερα πού να σταματήσω. Γενικά, ξετρελάθηκα με Astro Boy και παρόλο που δε μου αρέσουν οι υπερήρωες, τον συγκεκριμένο τον λάτρεψα.  Ντάξει, Tezuka είν'αυτός θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. 

  • Like 8
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

Όπως σας υποσχέθηκα, αυτό τον μήνα θα έχω μόνο Astro Boy. Σήμερα θα σας μιλήσω για την ιστορία The Greatest Robot on Earth, την, για πολύ κόσμο, καλύτερη ιστορία Astro Boy έβερ!

 

220px-Astro_Boy_Pluto.jpg.9949de0a664958433d2b54e557c7785e.jpg

 

Όπως ίσως θα το περιμένατε, το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Astro δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Shonen από τον Ιούνιο του 1964 έως τον Ιανουάριο του 1965. Η συγκεκριμένη ιστορία αποδείχτηκε μία από τις πιο δημοφιλείς του Astro και ως γνωστόν, είναι αυτή στην οποία βασίστηκε το επίσης επικό manga Pluto του Naoki Urasawa (ουσιαστικά ένα πιο «ενήλικο» retelling). Όπως μας ενημερώνει και ο ίδιος ο κύριος Tezuka στο παρακάτω καρέ, σχεδίασε αυτή την ιστορία όταν το Astro Boy anime ήταν στην κορυφή της δημοτικότητάς του και ο ίδιος γούσταρε πολύ τη δουλειά του.

 

greatestrobot3.thumb.jpg.4c18dd8dfd435fc51f7e97cb1ed56f08.jpg

 

Τα πράγματα έχουν ως εξής λοιπόν: ένας σουλτάνος κατασκευάζει ένα ρομπότ που σκοπός της ύπαρξής του είναι να ξεπεράσει όλα τα ήδη υπάρχοντα ρομπότ και να γίνει κάτι σαν βασιλιάς τους, αφού ο ίδιος ο σουλτάνος δεν μπορεί να γίνει βασιλιάς του κόσμου. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να μονομαχήσει με τα επτά πιο τούμπανα ρομπότ του πλανήτη και να τα καταστρέψει. Ένα από αυτά τα ρομπότ είναι φυσικά και ο αγαπημένος μας Astro. Τα υπόλοιπα έξι είναι ο Montblanc, mountain guide στα βουνά της Ελβετίας, ο North #2, ρομπότ μπάτλερ στη Σκωτία, ο Τούρκος παλαιστής Brando, ο Γερμανός επιθεωρητής Gerhardt, το ρομπότ-μονομάχος Hercules της Ελλάδας (το γεγονός ότι στο μέλλον της φαντασίας του Tezuka η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πανίσχυρα ρομπότ του κόσμου είναι η επιτομή της επιστημονικής φαντασίας και κωμωδίας ταυτόχρονα) και τέλος ο Epsilon της Αυστραλίας, ένα προηγμένο ρομπότ που αντλεί την ενέργειά του από φωτόνια.

 

D65hZygXYAYYXD6.thumb.jpg.3903815491d52329a1997c8d1b91fba0.jpg   tumblr_nh5m9nDI7U1ror3a5o1_500.thumb.png.f52f80168097d0640ea4ceb4bb67cf4e.png

 

Κάπως έτσι λοιπόν, ο Pluto, το ρομπότ του σουλτάνου, ξεκινάει αυτό το quest καταστροφής από τα βουνά της Ελβετίας, σκοτώνοντας τον καημένο και πάνγλυκο Montblanc. Τα νέα διαδίδονται ταχύτατα και φτάνουν και στα αυτιά της οικογένειας του Astro, ο οποίος φαίνεται να είναι ο επόμενος στόχος του Pluto. Και κάπου εδώ θα σταματήσω να μιλάω για το plot, το οποίο έχει μέσα τα κέρατά του (κυριολεκτικά και μεταφορικά, 178 σελίδες γαρ), να κάτσετε να το διαβάσετε αν θέλετε να μάθετε τι γίνεται σ'αυτό το έπος.

 

D65ha_mXkAAvhnX.thumb.jpg.067903a0dec7a72b5f87cb06ad72f10a.jpg

 

Όσον αφορά τα Astro Boy Omnibus της Dark Horse, αυτή η ιστορία βρίσκεται στον πρώτο τόμο και πραγματικά υπήρξε μια αποκάλυψη για μένα, γιατί έπρεπε να φτάσω σε αυτήν για να καταλάβω πραγματικά πόσες συγκινήσεις μπορεί να προσφέρει αυτός ο τίτλος. Μιλάμε για ανατριχίλα κανονική σε ένα (υποτίθεται) παιδικό manga.

 

D65hbZyW0AErCIC.thumb.jpg.c03f58a5740197de6f87ae866ab22e2b.jpg

  • Like 7
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

  • Dredd changed the title to Astro Boy (Osamu Tezuka)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...