Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Fables (Bill Willingham, Mark Buckingham)


the comic guide

Recommended Posts

Το Fables είναι μία πολύ δημοφιλής σειρά της Vertigo (η οποία πλέον έχει «κλείσει» και όλα τα κόμικς της εκδίδονται από τη μητρική εταιρεία, DC), η οποία διήρκεσε 150 (!) τεύχη, χωρίς να συνυπολογίζονται  τα διάφορα one-shots και crossovers (π.χ. με τον Batman) που έχουν βγει κατά καιρούς. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2002, ενώ το τελευταίο, σχετικά πρόσφατα θα έλεγε κανείς, το 2015.

 

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να περιγράψει κανείς τη βασική πλοκή της σειράς, καθώς η ιστορία είναι μεγαλειώδης και διαθέτει πολλούς χαρακτήρες. Στην ουσία όμως, όλοι οι ήρωες που ξέρουμε από τα λαϊκά παραμυθία, όπως είναι ο Κακός ο Λύκος, η Σταχτοπούτα ή ο Πινόκιο, ζούσαν ειρηνικά στις κοιλάδες τους, μέχρι που κάποια μέρα ένας εχθρός, ο «Adversary», ήρθε και κατέκτησε τα σπίτια τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι παραμυθένιοι ήρωες να εκδιωχθούν από το δικό τους φανταστικό κόσμο και να έρθουν να ζήσουν στο δικό μας. Προφανώς, οι ίδιοι δε θέλουν να φανερώσουν την αληθινή τους φύση στους ανθρώπους, τους οποίους αποκαλούν περιπαιχτικά «mundys» (<mundane: βαρετούς, συνηθισμένους), και για αυτό όσοι από τους ήρωες έχουν ανθρώπινη μορφή ζουν σε ένα ξενοδοχείο στην οδό Bullfinch, ενώ όσοι δε διαθέτουν ανθρώπινη μορφή (π.χ. είναι παραμύθια από το ζωικό βασίλειο) ζουν σε ένα άλλο μέρος του ανθρώπινου κόσμου, σε μία φάρμα.

 

The_Fables.thumb.jpg.8eff6dd3daa799123f59602fe269ddd9.jpg

 

Το πρώτο arc πραγματεύεται τη δολοφονία (;) της Rose Red, αδερφή της Xιονάτης, και την εξερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος της. Αυτός που αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση είναι ο Bigby Wolf, ένας εκ των (πολλών) πρωταγωνιστών του κόμικ.

 

Δράση, μυστήριο (π.χ. ποια είναι η αληθινή ταυτότητα του Adversary και γιατί εκδίωξε τους παραμυθένιους ήρωες;), δράμα, αλλά και πολύ (ενήλικο ενίοτε) χιούμορ συνθέτουν ένα πολύ δυνατό κοκτέιλ που απευθύνεται σε αναγνώστες που επιζητούν κάτι που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. (Άλλωστε εμείς δεν είμαστε mundane, σωστά; :D)

 

Η σειρά σε απορροφά από τη πρώτη σελίδα κιόλας και χωρίς να το καταλάβεις, έχεις τελειώσει το πρώτο trade και ψάχνεις να βρεις να διαβάσεις το επόμενο. Το (πυκνό) γράψιμο του Bill Willingham σε κάνει να ανυπομονείς εναγωνίως να δεις τι θα συμβεί στη πορεία. Ανέφερα ότι η σειρά έχει πολλές ανατροπές, έτσι; Αν όχι, τότε να είστε προετοιμασμένοι για πολλές από δαύτες.

 

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, ο Mark Buckingham (ο κύριος σχεδιαστής από τους πολλούς) κάνει αξιοπρεπέστατη δουλειά. Το σχέδιο του θα έλεγα ότι διαθέτει μία απλότητα (τύπου σαν της Pia Guerra από το Y the Last Man), αλλά έχει μια γοητεία & ταιριάζει στη παραμυθένια ατμόσφαιρα της ιστορίας. (no pun intended)

 

Αν μου αρέσει η σειρά; Τη θεωρώ μία εκ των πιο απολαυστικών που έχω διαβάσει. Τελεία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κάπου στο τεύχος 80 και ύστερα αρχίζει και πέφτει η ποιότητα. Όχι ότι δεν είναι καλή η σειρά από εκεί και τούδε, αλλά δεν είναι σαν τα πρώτα 75 goat τεύχη της σειράς.

 

Τώρα, πώς μπορείτε να τη συλλέξετε; Εντάξει, νομίζω πως οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με το κόμικ. :prankster: Όμως, αν παρόλα αυτά είστε από αυτούς τους mundane λίγους που δεν έχουν τσεκάρει ακόμα τη σειρά, θα σας πρότεινα τα πολύ οικονομικά και ποιοτικά compendiums. 4 στο σύνολο, που περιέχουν όλο το υλικό. (150 τεύχη και τα διάφορα one-shots) Τσεκάρετε και το box set.

 

Μάλιστα, του χρόνου η σειρά αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, τον Μάη του 2022 το κόμικ επιστρέφει δριμύτερο με 12 νέα, σπαρταριστά τεύχη. Από τους ίδιους συντελεστές.

 

Εννοείται πως κέρδισε και πολλά Eisner βραβεία. 14 στο σύνολο. 

 

Fables-151-DC-Comic-Return-Cover-Art.thumb.jpg.13acb6b6c2273bbdee117ad868344e94.jpg

 • Like 14
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Το είχα ξεκινήσει κάποια στιγμή όταν έβγαινε ακόμα αλλά δεν το συνέχισα.. θυμάμαι δεν με είχε ενθουσιάσει και πολύ 

βεβαια τα χρόνια πέρασαν, το μυαλό έπηξε :lmao: και μπορεί να μου φανεί καλύτερο τώρα αν το ξανά ξεκινήσω 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Κομιξάρα κι ας ήταν έχω παρατήσει εδώ και χρόνια. :prankster:

Ήταν η πρώτη μεγάλη σειρά που πραγματικά με απορρόφησε. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να την συνεχίσω μέσα στο '22 :kingdance:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Απ' τα αγαπημένα μου κόμικ. Είχα διαβάσει ένα μεγάλο μέρος της σειράς πριν χρόνια, και τώρα με το Compendium μπορώ και προχωράω. Παραμένει ένα εξαιρετικό κόμικ που διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Κυρίως γιατί σε απορροφάει και δεν καταλαβαίνεις πότε περνάει η ώρα. Το πιάνεις στα χέρια σου και δε θες να το αφήσεις.

Το μόνο μειονέκτημα της σειράς, που δεν το λες και μικρό, είναι ότι πλέον στοιχεία της ιστορίας είναι αρκετά προβληματικά. Δεν ξέρω αν το έκανε στοχευμένα ο δημιουργός για να διαλύσει την αίσθηση του παραμυθιού ή αν είναι αποτέλεσμα της γενικής ρητορικής που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος.

 

Γενικά, είναι από τα κόμικς που συστήνω αβίαστα σε όλους.

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ποια μειονεκτήματα αναφέρεσαι; Εγώ τα μόνα "προβλήματα" που είχα εντοπίσει ήταν κάτι μεμονωμένα πολιτικά σχόλια/ προπαγάνδα του συγγραφέα σε 1-2 σημεία, τα οποία προφανώς τα άφησαν να πέσουν κάτω και δεν αφιέρωσα ιδιαίτερη σκέψη. :prankster:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
On 11/1/2022 at 6:23 ΜΜ, the comic guide said:

Σε ποια μειονεκτήματα αναφέρεσαι; Εγώ τα μόνα "προβλήματα" που είχα εντοπίσει ήταν κάτι μεμονωμένα πολιτικά σχόλια/ προπαγάνδα του συγγραφέα σε 1-2 σημεία, τα οποία προφανώς τα άφησαν να πέσουν κάτω και δεν αφιέρωσα ιδιαίτερη σκέψη. :prankster:

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: 18+ (και εννοείται spoilers για όποιον δεν έχει διαβάσει τη σειρά)

Spoiler

Το όλο θέμα της κτηνοβασίας μεταξύ χρυσομαλλούσας και μικρού αρκούδου, το προσπερνάω για διάφορους λόγους.
Αυτό που με ενοχλεί αρκετά, ειδικά με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, είναι ότι ο Bigby και η Χιονάτη εξαναγκάζονται σε σεξουαλική επαφή, μια πράξη που κανένας από τους δύο δε θυμάται, καθώς ήταν υπό την επήρεια μαγείας (κάτι σαν έμμεσος βιασμός), δεν αναφέρεται ποτέ ως αυτό που είναι και όταν γίνεται γνωστό ότι από αυτήν την επαφή η Χιονάτη μένει έγκυος, ο Bigby χαίρεται που θα γίνει πατέρας, αντί να αναγνωριστεί η όλη κατάσταση. Το τι θέλει η Χιονάτη, όσον αφορά την κυοφορία περνάει εντελώς στο ντούκου και από τους πρωταγωνιστές και από τον συγγραφέα. Και όλη αυτή η τροπή, διαμορφώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της σειράς.
Είναι μια ξεκάθαρα προβληματική τροπή, καθώς δεν αναγνωρίζει τη σεξουαλική κακοποίηση και κανονικοποιεί προβληματικά σχήματα γονέων.

 

Edited by falconara90
 • Like 4
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Το διάβασα επιτέλους, από τα 4 comendiums που συγκεντρώνουν όλη την κεντρική σειρά + μερικά spin-offs και πραγματικά, δεν μπορούσα να τα αφήσω από τα χέρια μου. 

 

Όπως έχει ειπωθεί εδώ πέρα, τα πρώτα 75 τεύχη είναι από τις καλύτερες ιστορίες που έχουμε δει από Vertigo, το οποίο αυτόματα θα πει ότι είναι από τις καλύτερες ιστορίες ever. Μετά από αυτό το σημείο, χάθηκε λίγο το focus της σειράς, μου έδωσε την εντύπωση ενός open-world παιχνιδιού που έχεις νικήσει το final boss και μετά πηγαίνεις να ολοκληρώσεις τα side-quests. Τα περισσότερα από αυτά τα arcs είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα, η προσήλωση μου δεν μειώθηκε ιδιαίτερα και αρχίζει να σχηματίζεται ένα κοινό theme 

 

Spoiler

πρώτο μισό της σειράς: Fables vs Adversary 

δεύτερο μισό της σειράς: Fables vs. Great Powers 

 

Αλλά όπως και να το κάνουμε, έλειπε αυτή η αίσθηση της κλιμάκωσης και τα τελευταία arcs ένιωσα ότι δεν είχαν το κατάλληλο χτίσιμο. 

 

Και υπήρχαν μερικά plot lines, ένα εκ των οποίων αναφέρει ο @falconara90, ένα επίσης τρανταχτό που μου έρχεται είναι μία από τις κεντρικές ιδέες του τελευταίου arc, τα οποία είναι απλώς προβληματικά, γιατί ο συγγραφέας δεν αναγνωρίζει ότι είναι προβληματικά

 

Spoiler

SPOILERS ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

 

Η Rose Red βρίσκει έναν τρόπο για να ελέγξει τον Bigby και σχεδιάζει να τον χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει την αδερφή της και μετά να τον πιάσει και γκόμενο. Νιώθω ότι η συγκεκριμένη ανατροπή δεν αντιμετωπίστηκε από τους ήρωες όπως έπρεπε στα πλαίσια της ιστορίας, ειδικά το γεγονός ότι ήθελε να !@#$%^& τον Bigby πέρασε λίγο στα κουτουρού. 

 

Γενικά τα 10 τελευταία τεύχη θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, περίμενα περισσότερα από το τέλος μιας τόσο μακροχρόνιας αφήγησης. 

 

Χώρια από αυτό, η σειρά είναι διανθισμένη με διάφορες edgy ατάκες και στιγμές που απλά τις διαβάζεις και είσαι σε φάση "γιατί;". 

 

"Ναι ρε μαν, αλλά τόση ώρα μιλάς για τα αρνητικά" θα με πείτε και πολύ καλά θα κάνετε. Όταν μια σειρά είναι τόσο καλή, τα αρνητικά ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο δυστυχώς. 

 

Ο Willingham χρησιμοποιεί πολύ επιτυχημένα το lore των παραμυθιών με τις δικές του προσθήκες ασφαλώς για να δώσει βάθος στους ήρωες, αλλά και στο παρελθόν τους, αποκαλύπτοντας την "αλήθεια" πίσω από το παραμύθι και ο κόσμος που έχει φτιάξει είναι απλά τεράστιος, επιτρέποντας την ιστορία να πάρει ένα σωρό απρόβλεπτες, αλλά επιτυχημένες τροπές. Για παράδειγμα, έχει τόσα πράγματα που μπορεί να μας δείξει μετά από το φινάλε, που δεν θα με χαλούσε να έβγαιναν φέτος παραπάνω από 12 έξτρα τεύχη. Τα περισσότερα από αυτά τα έξτρα πράγματα ξεπετάχτηκαν με αυτόνομες σελίδες αφιερωμένες στο μέλλον κάθε χαρακτήρα, μετά το τέλος της σειράς (όταν το τεύχος #150 θεωρούνταν το τελευταίο). 

 

Ενδεχομένως η σειρά να μην είχε γνωρίσει τόσο μεγαλή επιτυχία, χωρίς τον Mark Buckingham στο σχέδιο να δίνει μια σταθερή οπτική στο όραμα του Willingham για τόσο πολλά χρόνια, με τα πιο "απαλά" μολύβια του. 

 

Από την άλλη, το πρώτο arc είναι σχεδιασμένο από τον Lan Medina, με πιο γεμάτο, Vertigoειδές σχέδιο, το οποίο εξίσου μου άρεσε. Σε αυτή την urban fantasy ιστορία, ο Medina επικεντρωνόταν στο "urban", ενώ ο Buckingham επικεντρωνόταν στο "fantasy". 

 • Like 8
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Darth Chris said:

μου έδωσε την εντύπωση ενός open-world παιχνιδιού που έχεις νικήσει το final boss και μετά πηγαίνεις να ολοκληρώσεις τα side-quests.

 

Δεν μπορώ να φανταστώ πιο εύστοχη παρομοίωση από αυτή που έγραψες. Δεν έχω καταφέρει να το τελειώσω ποτέ, γύρω στο 110 το παράτησα, και το βλέπω χλωμό να ξαναδιαβάζω τόσα τεύχη για να το ολοκληρώσω. Όπως λες και εσύ, μετά το 75 το χάνει πολύ, αλλά θυμάμαι ότι μετά το 100 είχε αρχίσει πάλι να ανεβαίνει. Σίγουρα πάντως, τα πρώτα 75, είναι από τα πιο στρωτά, καλογραμμένα και καλοσχεδιασμένα τεύχη που έχω διαβάσει. Λόγω θεματολογίας, παραμυθιών και νεραϊδών, δεν συζητιέται τόσο πολύ, δεν έχει την edgy αισθητική που είχαν άλλες σειρές της Vertigo. Πάντως, για εμένα, αξίζει να μπει στο TOP-10 της εκδοτικής. Ίσως και στο ΤΟΡ-5 τώρα που το καλοσκέφτομαι.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Είναι κομιξάρα! Ακόμα και η περίοδος που το κόμικ "πέφτει" λίγο, πέφτει σε σχέση με τα προηγούμενα τέυχη, Συγκριτικά με άλλες σειρες είναι πολλά level πάνω. Αξίζει να διαβαστεί όλη!

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, ένα από τα καλύτερα κόμικ που έχουν περάσει ποτέ, κι εγώ δεν τo ολοκλήρωσα, έφτασα μέχρι το 13o TPB εκει που κάνει το crossover με το Jack of Fables και ξεκίνησα και το Jack για να έχω πλήρη εικόνα διάβασα τα πρώτα 2 tpb από Jack, όμως κάπως ξενέρωσα, πάνε και πολλά χρόνια που το παράτησα, παρόλα αυτά μέχρι το 11ο TPB είναι αριστούργημα.

:beer:

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

To crossover μου είχε φανεί μεγάλη πατάτα, και για αυτό και δεν μπήκα ποτέ στο Jack of Fables. Και από ότι διαβάζω, κανένα απο τα spin-off δεν πήρε καλές κριτικές.

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Είναι must-have, must-read κλπ! Νταξ απο τα αγαπημένα μου πραγματικά! :DDD:

Κάνει ελαφρώς την 'κοιλίτσα' του αλλα είναι έπος! Προσωπικά μου αρέσει και το χαρτί ιδιαίτερα και που όλη η σελιδα είναι γεμάτη.(και ελαφρύ αν δούμε το πρακτικό κομμάτι- μιλώ πάντα για Trades)

 • Like 9
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Είναι καταπληκτικό. Θα το θέσω ως εξής. 

Έχω διαβάσει 2 μεγάλες (με πολλά trades) σειρές από κινητό. Όχι ταμπλετ. Κινητό. Η πρώτη ήταν το Y the last Man (άλλη κομιξαρα από εκεί). Η 2η το Fables με όλα τα spinoff έως το 2015. Έκανα catch up και αγόρασα το τελευταίο τεύχος/trade, το 150.

Θέλω να πω, είναι τόσο καλό που το διάβασα όλο από το κινητό. Βοήθησε και το γεγονός ότι δεν περίμενα τεύχη αλλά υπήρχε έτοιμη η ύλη. Αλλά κάντε μια χάρη σε εσάς και διαβάστε το.

Edited by nikosalexan
 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...